Sembang Fotografi

Sebagai kenangan yang terindah.......

Moderator: matsaiko

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 13 Dec 2010, 18:59

mat....
nak tanya ni...
penah berjual beli kat shashinki.com ke?....
ni online camera shop....
proses jual beli telus ke mat?...
brg kompom ori ke?....
ingin tahu....
tq..
dijamin telus.byk gak duit aku peghabih kat shashinki nie :)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli » 13 Dec 2010, 20:44

mat....
nak tanya ni...
penah berjual beli kat shashinki.com ke?....
ni online camera shop....
proses jual beli telus ke mat?...
brg kompom ori ke?....
ingin tahu....
tq..
dijamin telus.byk gak duit aku peghabih kat shashinki nie :)

ok mat thanks...
hahaha....
hobi & minat kan...
xper berhabis pun....
:minum:
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 14 Dec 2010, 14:36

baru beli online store - yamiya
hoya hmc nd8 77mm dan shutter cable.
takut gak mula tapi barang dah sampai harini - lega.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 15 Dec 2010, 11:04

baru beli online store - yamiya
hoya hmc nd8 77mm dan shutter cable.
takut gak mula tapi barang dah sampai harini - lega.
cun
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by pr oli » 16 Dec 2010, 21:28

baru beli online store - yamiya
hoya hmc nd8 77mm dan shutter cable.
takut gak mula tapi barang dah sampai harini - lega.

kire leh caye la tu kan....
yamiya eh...
leh jenguk2 ni...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 21 Dec 2010, 10:44

Intermediate Nature/Landscapes Photocamp - Repot

Alhamdullilah kelas berjalan dengan lancar.Terima kasih pada semua yang terlibat kerana memberi sepenuh kerjasama.Diharap niat saya untuk memberi yang terbaik untuk anda tercapai...jika ada apa2 kekurangan dari pihak saya,minta halalkan..selepas ni jika ada apa2 pertanyaan korang boleh direct tanya saya melalui pm,ym,fb,call etc..sedikit gambar untuk dikongsi dengan warga GO..

Image
peserta diberi taklimat berkenaan steps menggunakan 'braketing'

Image
sessi soal jawab

Image
peserta diajar menggunakan 'braketing' button pada kamera

Image
pengenalan pada Cokin filter

Image
pengenalan pada Infrared camera

Image
penerangan bagaimana melihat sesuatu spot untuk dirakam.apa yang perlu diperhatikan,mencari angle dan explore setiap sudut.

Image
penerangan bagaimana melihat sesuatu spot untuk dirakam.apa yang perlu diperhatikan,mencari angle dan explore setiap sudut.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by vanhemeir » 21 Dec 2010, 13:26

tahniah semua..

p/s - abg mat nampak makin tembam!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 21 Dec 2010, 18:49

van: hehe lama tak aktif :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 21 Dec 2010, 18:50

Hasil dari salah seorang peserta :Anuar

Image
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by kayrol » 22 Dec 2010, 11:26

tima kasih mat, atas segala tunjukajar dan curahan ilmu, segala jasa baktimu hanya Tuhan sahaja yang membalasnya.

ni ada sedikit hasil kerja aku semasa sessi tersebut, harap komen jika ada kekurangan

Image
gambar 1

Image
gambar 2

Image
gambar 3

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 22 Dec 2010, 16:45

kayrol
composition wise aku pick # 2. sebab # 1 dan # 3 too direct...#2 lebih loose dan lebih nenunjukkan scenery.org2 tu ko boleh clone stamp.agak distract.

editing wise aku pick # 3 sbb lebih detail,contras.rujuk gambar anuar diatas.aku lebih suka color n contras yg lebih deep berbanding flat

keep it up bro
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by kayrol » 22 Dec 2010, 22:35

kayrol
composition wise aku pick # 2. sebab # 1 dan # 3 too direct...#2 lebih loose dan lebih nenunjukkan scenery.org2 tu ko boleh clone stamp.agak distract.

editing wise aku pick # 3 sbb lebih detail,contras.rujuk gambar anuar diatas.aku lebih suka color n contras yg lebih deep berbanding flat

keep it up bro

thank mat atas maklumbalas yg diberi, akan sentiasa belajar dari kesilapan

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by lats840 » 25 Dec 2010, 18:48

kenapa aku dah lame tk masuk GO....
arrggghhhh.....

abe mat, bile nak repeat??
huhuh....
:( :( :(


peace
lats840

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 26 Dec 2010, 19:52

lats840.

he he kumpul suku sakat , wat second program.
memang lebih apa yang kami dapat haritu dari che mat..
yang paling best saya dah tau guna metering - gambar saya lebih clear..
exposure dah boleh control.
photoshop dah mahir sikit...
hdr and dri...... the best..

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 26 Dec 2010, 21:05

.

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 27 Dec 2010, 04:53

nie hasil hari pertama belajar..

Image


dan gambar no. 2 ni hasil belajar hdr dan photoshop ngan en.mat & dan crazyhamster

Image

User avatar
lats840
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 07 Dec 2008, 09:07
Location: PD
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by lats840 » 27 Dec 2010, 08:22

lats840.

he he kumpul suku sakat , wat second program.
memang lebih apa yang kami dapat haritu dari che mat..
yang paling best saya dah tau guna metering - gambar saya lebih clear..
exposure dah boleh control.
photoshop dah mahir sikit...
hdr and dri...... the best..

fulamak...
smart la bro khalid....
gmbar pun dh gempak, meleleh air liur tgk...
huhuhu....

abe mat, jum pekena pizza...
nak rasuah skit...
hahahaha....

peace
lats840

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 27 Dec 2010, 11:21

lats840.

he he kumpul suku sakat , wat second program.
memang lebih apa yang kami dapat haritu dari che mat..
yang paling best saya dah tau guna metering - gambar saya lebih clear..
exposure dah boleh control.

photoshop dah mahir sikit...
hdr and dri...... the best..
Alhamdullilah bro khalid
Saya rasa puas jika peserta mendapat ilmu dan hasilnya atas usaha mereka..
belajar dari buku/internet lambat dan inputnya tak secara direct
kena one to one praktikal..
ilmu yang anda semua dapat ialah ilmu yang saya cari dan dapat selama 3 tahun dan saya kompress kan menjadi 1 hari kelas.

lats
akan ada 2nd program..nanti akan sy usahakan
jika cukup kuota boleh on..keep in touch
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 27 Dec 2010, 11:23

nie hasil hari pertama belajar..

Image


dan gambar no. 2 ni hasil belajar hdr dan photoshop ngan en.mat & dan crazyhamster

Image
bagus bro khalid cumanya # 1 tu low kan lagi angle
teruskan shooting..prektis selalu.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 29 Jan 2011, 04:02

hasil terbaru teknik hdr bracketing belajar kat matsaiko.
lokasi taman negeri endau rompin - sg. kemapan.

tripod - nd8 filter - wide lens tokina 11-16mm -shutter remote cable.
exposure 3 second.

Image

Image

Image

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by kayrol » 02 Feb 2011, 12:54

wah syabas khalid.....cantik gambar....
ni bila masa pergi ni......

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 04 Feb 2011, 23:43

baru lagi... ushar kat fb..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 07 Feb 2011, 12:08

bro khalid
kalo dapat slowkan lagi shutter tu lagi menarik...try guna ND400
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: Sembang Fotografi

Post by khalid » 07 Feb 2011, 16:40

bro khalid
kalo dapat slowkan lagi shutter tu lagi menarik...try guna ND400
mula nak dapatkan 5 second tapi guna nd8 hanya leh dapat 2 - 3 second aje che mat.
kalau pakai ND400 sure bleh dapat 5 second
nak beli pun hu hu utk 77mm mahal sikit laa....

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Sembang Fotografi

Post by matsaiko » 07 Feb 2011, 16:46

bro khalid
kalo dapat slowkan lagi shutter tu lagi menarik...try guna ND400
mula nak dapatkan 5 second tapi guna nd8 hanya leh dapat 2 - 3 second aje che mat.
kalau pakai ND400 sure bleh dapat 5 second
nak beli pun hu hu utk 77mm mahal sikit laa....
sbb nd8 hanya cut 3 stop je cahaya so jika shooting ketika matahari kuat,mmg tak dapat buka lama...solution nye shoot dipagi2 hari.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Lionel Messi
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 27 Feb 2018, 10:02

Re: Sembang Fotografi

Post by Lionel Messi » 01 Mar 2018, 21:47

mula nak dapatkan 5 second tapi guna nd8 hanya leh dapat 2 - 3 second aje che mat.
kalau pakai ND400 sure bleh dapat 5 second
nak beli pun hu hu utk 77mm mahal sikit laa....

RoyalRuby
ทาง เข้า D2BET

Post Reply