GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Bilik khas untuk perbincangan dalaman berkaitan penggunaan radio dan isu berkaitan termasuk log radio di gunung.
Post Reply
User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by irmuaaz » 25 Nov 2011, 19:59

Salam Semua,
Saya nak ajak suma geng G.O untuk follow live demo alat Spot GPS Satellite messenger. Spot digunakan untuk menghantar sms/email bersama koordinat lokasi melalui satellite. Termasuk panggilan SOS. Juga digunakan untuk function real time tracking ke dunia luar menggunakan Googlemaps. Pada masa ini alat Spot akan diuji dalam hutan tebal di Merapoh. Volunteer tester kami akan start tracking function esok pagi 26.11.2011 bila diorang start trek masuk.
Image
Setiap kali volunteer kami check in menggunakan Spot, txt ini boleh juga dipublish ke twitter dan facebook.

Ajak kengkawan semua tgk link ini untuk live tracking di Merapuh
http://www.spotadventures.com/user/prof ... r_id=78736

untuk maklumat lanjut mengenai alat Spot
http://www.findmespot.com
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by JeNaL » 30 Nov 2011, 14:31

bagus gak alat ni.... amat praktikal guna masa SAR
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by irmuaaz » 30 Nov 2011, 21:48

Byk SAR service pakai Spot sebenarnya. Kalau kat Korea semua SAR service diorang termasuk Port Authority pakai Spot. Dia tak perlu bandwith besar macam sat phone jadi kalau sayup2 nampak langit atau masa hujan boleh sampai lagi message. Takat ni saya pakai kat Malaysia ok. Kalau hutan tebal sangat tak nampak langit susah gak la tapi kalau dkt anak sungai, bukit, puncak, insyaallah ok. Kena ada direct line of sight lah macam alat satellite lain.

Kita aplikasi praktikal dia adalah bagi sedap hati orang rumah la haha.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by JeNaL » 01 Dec 2011, 19:45

muaz, kos setiap unit berapa... kasi pm sama saya..
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by irmuaaz » 02 Dec 2011, 16:18

sudah pm. Jom la lepak tada hal.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by JeNaL » 02 Dec 2011, 16:27

hmm bagus ni.. awak beli kat mana ni?
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by irmuaaz » 02 Dec 2011, 17:32

Saya appointed sole distributor bang Zainal. Amik terus dari manufacturer Globalstar International. Warranty dan service pun syarikat saya handle.

Info lagi pasal Spot
http://www.globalstar.com/en/index.php? ... ressId=705

Video how-to
http://www.youtube.com/watch?v=o-CQyao2 ... playnext=4

Spot di approvekan untuk guna di Sepanyol oleh National Forest Service. Video diorang pakai untuk coordinate usaha combat brush fire
http://www.youtube.com/watch?v=j3eXurax ... ure=mh_lol
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: GPS Live tracking via Satellite dgn Spot

Post by JeNaL » 02 Dec 2011, 20:49

sesuatu boleh dipikirkan dan patut diusahakan jika nak buat SAR...hehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Post Reply