GPS Technology

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

nak rekomen pasai nak beli tak pandai. ada je GPS, karang ni jarang sgt gunaya.tersimpan kat dalam almari je. selalunya tengok update kat sini je http://www.garmin.com

my gps unit = garmin GPSmap 76S

ari tu nak upload peta yg berkontur kat lowyat. tak pegi pegi sampai ari ni.

goh, you tau ka mana lagi tempat nak upload kontur gps map kat kl.

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

orca kontur map tu = topo map la kan?
ninewhiskeytwosierraalphanovemberclearandmonitoring

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

fs wrote:orca kontur map tu = topo map la kan?
kalu jawapan aku ye la tu. tapi topo map ni ada byk jenis. ada sesape yg pandai bagitau tak...?
san, itu je aku tau. nanti aku buat research lagi.... tanya otai otai
73

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

topo map adalah singkatan dari topografi map...
topo map ialah lakaran peta yang memaparkan ciri-ciri bentuk muka bumi
kontur ialah garisan di dalam topo map...
garisan kontor ini menandakan ketingian sesuatu muka bumi...
ini ialah basic geografi kat tingkatan tiga.
bukan aku nak kutuk korang tak sekolah atau pegi sekolah tapi tak pandai.... tapi nak bagi tau jekkkk ini ialah basic.

peta ada pelbagai jenis klasifikasi.... peta topo adalah yang paling glamer kerana ianya melakarkan segala bentuk muka bumi tinggi dan rendahnya sekali.... jika tidak... ia tidak boleh diklasifikasikan sebagai peta topo

contoh peta yang selalu kita nengok ialah peta perlancongan yang terdapat dalam brocure2 Kemterian Pelancongan atau ejen pelancongan...
peta jalan DBKL dok bagi... atau peta jalan yang RAPID KL dok lukis kat papan tanda diorang....
dan juga peta nak pegi kenduri kawen
tetapi peta-peta tersebut tidaklah selengkap peta topo...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

kabusgunung wrote:topo map adalah singkatan dari topografi map...
topo map ialah lakaran peta yang memaparkan ciri-ciri bentuk muka bumi
kontur ialah garisan di dalam topo map...
garisan kontor ini menandakan ketingian sesuatu muka bumi...
ini ialah basic geografi kat tingkatan tiga.
bukan aku nak kutuk korang tak sekolah atau pegi sekolah tapi tak pandai.... tapi nak bagi tau jekkkk ini ialah basic.

peta ada pelbagai jenis klasifikasi.... peta topo adalah yang paling glamer kerana ianya melakarkan segala bentuk muka bumi tinggi dan rendahnya sekali.... jika tidak... ia tidak boleh diklasifikasikan sebagai peta topo

contoh peta yang selalu kita nengok ialah peta perlancongan yang terdapat dalam brocure2 Kemterian Pelancongan atau ejen pelancongan...
peta jalan DBKL dok bagi... atau peta jalan yang RAPID KL dok lukis kat papan tanda diorang....
dan juga peta nak pegi kenduri kawen
tetapi peta-peta tersebut tidaklah selengkap peta topo...
nak tambah, ade peta Harta Karun jugak. hehehe

sori kalo ade unsur-unsur belanda ye. ilmiah..ilmiah :mrgreen:
ade lagi beberapa jenis peta mengikut nama rasmi. berikut sedikit tambahan ye:

Peta Gunatanah
Peta dihasilkan dari Penyiasatan Sistematik Maklumat dikumpulkan dari gambarudara, imej satelit, peta topo dan dari pelbagai maklumat dari agensi pembangunan tanah kerajaan dan swasta

Peta Tanah
Peta tanah dihasilkan dari penyiasatan lengkap, separa lengkap dan siasatan tanah pengesahan

Peta Pemuliharaan Tanah
Peta Risiko Hakisan Tanah

Peta Hasil Padi
Peta hasil padi kawasan Ketara

Peta Agroiklim dan juga Peta Taburan Hujan

kabusgunung,
baru ari nih aku bagai tersedar. ye jugak kan, dedulu masa PMR bkn main lagik nak score sampai dpt cemerlang tapi bile time nak digunakan ilmu Geografi nih masing-masing gagal. hehehehe..

thanks kabusGPSgunung :evil:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

thanks bro berdua.....
aku tgh cari digital Topographic Maps area perak ngan N9 nak letak kat aku punya GPS-Map unit aku... ada la kat malsingmaps.com, tapi aku guna Mac masalah sikit. nak kena cari PC baru boleh upload kat aku punya unit....

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

orca wrote:thanks bro berdua.....
aku tgh cari digital Topographic Maps area perak ngan N9 nak letak kat aku punya GPS-Map unit aku... ada la kat malsingmaps.com, tapi aku guna Mac masalah sikit. nak kena cari PC baru boleh upload kat aku punya unit....
ko donwnload je dari mawi punya gps
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

zul pinjam laptop ko boleh.... nak upload map ke aku punya gps

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

ok je
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

emm..tak tau nak taruk mana link nih. try tengok kalau-kalau korang nak ke mana-mana gunung kat Asia nih. GPS point utk reference


http://www.viewfinderpanoramas.org/reas ... 1450m.html
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

poncho wrote:emm..tak tau nak taruk mana link nih. try tengok kalau-kalau korang nak ke mana-mana gunung kat Asia nih. GPS point utk reference


http://www.viewfinderpanoramas.org/reas ... 1450m.html
nanti bukak GPS point dalam data gunung...sila up :lol:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

fs bila ko free.... aku punya cd mapsource tak leh guna OS terbaru la... (os window 95/98 dan NT je)..... mapsource yg baru tu tak la support os lama ni....

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

orca wrote:thanks bro berdua.....
aku tgh cari digital Topographic Maps area perak ngan N9 nak letak kat aku punya GPS-Map unit aku... ada la kat malsingmaps.com, tapi aku guna Mac masalah sikit. nak kena cari PC baru boleh upload kat aku punya unit....
nak topo map yang cam ni ke? email saya


Image
viewed in mapsource

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

salam..

atau.. bleh gak cari kat sini..

http://www.indexmundi.com/zm/my


tp yg ni kene convert ke minit-saat ( kene darab 60)
leceh sket la... kalu guna RSO ...



:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

kenshina wrote:salam..

atau.. bleh gak cari kat sini..

http://www.indexmundi.com/zm/my


tp yg ni kene convert ke minit-saat ( kene darab 60)
leceh sket la... kalu guna RSO ...



:mrgreen:
tepat ke coordinate dia. pernah check tak?... susah panjat just untuk confirm coordinate... :D

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

cam na nak padankan Malayan RSO Grid kat atas topo map

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

vanhemeir wrote:
kenshina wrote:salam..

atau.. bleh gak cari kat sini..

http://www.indexmundi.com/zm/my


tp yg ni kene convert ke minit-saat ( kene darab 60)
leceh sket la... kalu guna RSO ...



:mrgreen:
tepat ke coordinate dia. pernah check tak?... susah panjat just untuk confirm coordinate... :D
sbb locate via satelit..
mmg mustahil la bleh dpt spot on value.. sure ada error punya..
pastu kene convert plak..
so far tak lari jauh sgt..

kalu dlm website.. coordinat Gng Anak Noring - Lat - 5.4, Long 101.7333

lps convert Lat - 5 24', Long 101 43' 59"

vs dlm Google Earth - Lat 5 23' 54", Long - 101 43' 54"

kira ok la tu.. tadekla jauh sgt pong... :)


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

vanhemeir wrote:
orca wrote:thanks bro berdua.....
aku tgh cari digital Topographic Maps area perak ngan N9 nak letak kat aku punya GPS-Map unit aku... ada la kat malsingmaps.com, tapi aku guna Mac masalah sikit. nak kena cari PC baru boleh upload kat aku punya unit....
nak topo map yang cam ni ke? email saya


Image
viewed in mapsource
eniwei.. map ni tepat ke..?
leh bg area kuala betis...? hehe... :lol:

:mrgreen:
challenge your limit

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

vanhemeir ---- emm kenshina ni leh tahan gak terror map reading ni... memang cayalah kt dia ni... masa kt rabung tu pun... kita org ada belajar skit2 ler tentang map ni... tapi masih blur lagi..almaklum ler kita ni bkn kaki sondol hehehe.. baru nak faham basic2 map ni...

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

kenshina wrote:eniwei.. map ni tepat ke..?
leh bg area kuala betis...? hehe... :lol:

:mrgreen:
Kedudukan Gunung
Lokasi puncak gunung di extract daripada google earth & himpunan daripada contributor yang telah pegi ke gunung tersebut. Kebanyakan gunung dalam google earth kurang tepat kerana beberapa faktor

1. Offset value dalam google earth 1 - 1/2 saat bergantung pada lokasi
2. Data yang diterima adalah daripada punca yang tidak pasti (contributor)

sebagai contoh kalau kita lihat didalam google earth terdapat 4-5 lokasi gunung yong yap dan kurang pasti yang mana satu... saya pernah pergi ke gunung Bunga Buah dan kedudukan gunungnya lari 1km!!!!

Peta Countour
Peta countor malaysia (seluruh malaysia) 10m interval deperolehi daripada US database semasa mereka melakukan pemetaan kountor seluruh dunia menerusi teknik photo setelite. Gambar peta malaysia telah di muat turun oleh saudara wei aun dan diproses menjadi peta topo..(proses in mengambil masa 4-5 hari mengunakan komputer yang pantas... kalau komputer aku sebulan lah kot..) terdapat kawasan "blackhole" adalah kerana terdapat awan semasa proses pengambaran. Ketepatan topo ini adalah agak baik... kerana saya telah menyemak puncak liang east west, puncak bubu memang on the dot!.. (tapi setepat mana pun digital map ni, mana boleh lawan papaer mad edisi terhad jabatan pemetaan malaysia!)

Dengan menggunakan info google earth dan topo ini saya dapat mempastikan mana satu puncak gunung yang betul..

p/s ; area kuala betis tu kat mana?
saya masih tertanya-tanya, bagaimana kita tahu kedudukan semasa kita apabila menyemak paper map?... kalau pakai GPS tu lainlah :P
Last edited by vanhemeir on 21 Aug 2007, 10:29, edited 1 time in total.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

Freelance wrote:vanhemeir ---- emm kenshina ni leh tahan gak terror map reading ni... memang cayalah kt dia ni... masa kt rabung tu pun... kita org ada belajar skit2 ler tentang map ni... tapi masih blur lagi..almaklum ler kita ni bkn kaki sondol hehehe.. baru nak faham basic2 map ni...
tulah.. dah ramai orang kata cam tu, memang proof keotaianye membaca peta - bila nak buat kelas membaca peta dalam hutan... buatlah trip ke anak noring... chek nak pi...

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

vanhemeir wrote:
Freelance wrote:vanhemeir ---- emm kenshina ni leh tahan gak terror map reading ni... memang cayalah kt dia ni... masa kt rabung tu pun... kita org ada belajar skit2 ler tentang map ni... tapi masih blur lagi..almaklum ler kita ni bkn kaki sondol hehehe.. baru nak faham basic2 map ni...
tulah.. dah ramai orang kata cam tu, memang proof keotaianye membaca peta - bila nak buat kelas membaca peta dalam hutan... buatlah trip ke anak noring... chek nak pi...
hmm...mmmm...
ingat nk kongsi sesama..
baru bg pendapat siket.. dah dapat ayat potong.. otai la.. buat kelas la...
macam tanak bagi peluang nk bg pendapat je...
merajuk la macam ni...


:(
challenge your limit

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

kenshina wrote: hmm...mmmm...
ingat nk kongsi sesama..
baru bg pendapat siket.. dah dapat ayat potong.. otai la.. buat kelas la...
macam tanak bagi peluang nk bg pendapat je...
merajuk la macam ni...


:(
hait jgn ler merajuk lak..ada ilmu adalah afdal berkongsi bersama...tak baik kedekut2 hehehe!!! akak tau dalam ramai2 kwn2, ko adalah salah seorang yang pandai bab2 baca peta, topo dan GPS...tak salah berkongsi ilmu dengan rakan-rakan lain kan... tapi kalo belajar teori sahaja..tak dipraktikkan... payah gak... belajar teori pun kena faham betul2.. lepas tu kena praktikkan.. masa kt rabung tu akak blur lagi... sbb masa tu mamai2 ngantuk hehehe!!! insyallah kalo ada peluang.. memang nak belajar pun... belajar kenalah ada guru betul tak? :wink:

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

kenshina wrote: hmm...mmmm...
ingat nk kongsi sesama..
baru bg pendapat siket.. dah dapat ayat potong.. otai la.. buat kelas la...
macam tanak bagi peluang nk bg pendapat je...
merajuk la macam ni...
:(
janganlah merajuk boss.. bukan mau potong.. menghormati abang & mau belajar, saya baru dalam teknik navigasi nie.. baca peta lagilah tarak basic... paling fail ialah tengok bintang... buruj2x tu.. langsung tak paham.. sebab tu masa SPM dulu geografi tak score..

Boleh lah boss... buat lah satu trip mendaki sambil mempelajari teknik navigasi. aku maksudkan kelas tu bukan kelas yang formal, kira macam discussion je.. boleh lah boss...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

vanhemeir wrote: 1. Offset value dalam google earth 1 - 1/2 saat bergantung pada lokasi
2. Data yang diterima adalah daripada punca yang tidak pasti (contributor)

:P
bro tak berapa faham la..leh terang lebih sikit....

keshina...pujian harus diterima bagi yg berhak....sokongan anda amat diperlukan...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

kenshina wrote:
vanhemeir wrote:
orca wrote:thanks bro berdua.....
aku tgh cari digital Topographic Maps area perak ngan N9 nak letak kat aku punya GPS-Map unit aku... ada la kat malsingmaps.com, tapi aku guna Mac masalah sikit. nak kena cari PC baru boleh upload kat aku punya unit....
nak topo map yang cam ni ke? email saya


Image
viewed in mapsource
eniwei.. map ni tepat ke..?
leh bg area kuala betis...? hehe... :lol:

:mrgreen:
keshina...janji map..semua boleh dijadikan rujukan ....kalau statemen vanheimer interval 10m kontur itu dah kira Ok sgt lah tu...lari2 sikit tu Map kita pon tak tunjuk semua....nak2 map 50,000 interval 20m......cuma mungkin data & detail dalam map ini Kurang kot...

sekadar pendapat. :oops:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

rembau wrote:
vanhemeir wrote: 1. Offset value dalam google earth 1 - 1/2 saat bergantung pada lokasi
2. Data yang diterima adalah daripada punca yang tidak pasti (contributor)

:P
bro tak berapa faham la..leh terang lebih sikit....

keshina...pujian harus diterima bagi yg berhak....sokongan anda amat diperlukan...
Offset value dalam google earth(GE)

Offset value bermaksud perbezaan kordinat sebenar dengan kordinat GE. Sebagai contoh katakan kordinat GE untuk Gunung Korbu adalah (-) 0.5saat berbanding dengan kordinat sebenar, manakala kordinat GE gunung ledang pula (-)0.8 saat daripada kordinat sebenar.

Kesahihan Data

Sumber kedudukan gunung-gunung didalam GE adalah daripada contributor. Ada kemungkinan data yang diberikan oleh kontributor kurang tepat kerana:-

a) Lokasi anggaran. Kekadang kontributor hanya menggagak sahaja kedudukan dan ini ada kemungkinan berlaku kesilapan penandaan.

b) Kordinat diperolehi daripada GPS teknologi lama (ketepatan kurang berbanding GPS semasa yang guna SIRF III teknologi ketepatan lebihkurang 2m)

c) Ketepatan Kordinat yang di berikan kemungkinan tidak kepada Saat sebaliknya Minit sahaja.

Oleh yang demikian ketepatan kordinat GE adalah diragui.. jika kedudukan lari 1 minit bersamaan dengan 1km, kalau ketepatan lari 1 saat berapa meter lari, somebody please do math.. (math aku camaklah bro...)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

rembau wrote:
keshina...janji map..semua boleh dijadikan rujukan ....kalau statemen vanheimer interval 10m kontur itu dah kira Ok sgt lah tu...lari2 sikit tu Map kita pon tak tunjuk semua....nak2 map 50,000 interval 20m......cuma mungkin data & detail dalam map ini Kurang kot...

sekadar pendapat. :oops:
map tu ada countour jer, tak macam map edisi terhad, map tu tak de tunjuk sungai, anak sungai, tasik, paya, jalan balak & kawasan orang asli macam dalam map edisi terhad. tapi untuk check lokasi and expect apa yang ada di depan kira oklah kut..

Aku pernah terbaca, tapi tak ingat kat mana.. map GPS army lebih tepat, menunjukan semua sungai, anak sungai, laluan kabel telefon, elektrik, service manhole dan sebagainya. keseluruhan data tersebut adalah 6GB.. you hear me right 6GB. Kalau nak banding map jalan satu malaysia (sabah+serawak) hanya 12MB manakala map countour 10m interval tu dalam 110MB jer. Bayangkan betaa detailnya map army tu!!! (jangan sembang lebih2x, nanti kena ISA :evil: )

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

salam, saya baru beli gpsmap 60csx. ada tak peta atau contour gunung tahan dan sekitarnya. plan nak guna masa pi gunung tahan hujung bulan
nie. bukan apa dah ada molek juga kalau dapat guna. saya zero lagi pasai gps nie. makasih

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

vanhemeir wrote:
rembau wrote:
keshina...janji map..semua boleh dijadikan rujukan ....kalau statemen vanheimer interval 10m kontur itu dah kira Ok sgt lah tu...lari2 sikit tu Map kita pon tak tunjuk semua....nak2 map 50,000 interval 20m......cuma mungkin data & detail dalam map ini Kurang kot...

sekadar pendapat. :oops:
map tu ada countour jer, tak macam map edisi terhad, map tu tak de tunjuk sungai, anak sungai, tasik, paya, jalan balak & kawasan orang asli macam dalam map edisi terhad. tapi untuk check lokasi and expect apa yang ada di depan kira oklah kut..

Aku pernah terbaca, tapi tak ingat kat mana.. map GPS army lebih tepat, menunjukan semua sungai, anak sungai, laluan kabel telefon, elektrik, service manhole dan sebagainya. keseluruhan data tersebut adalah 6GB.. you hear me right 6GB. Kalau nak banding map jalan satu malaysia (sabah+serawak) hanya 12MB manakala map countour 10m interval tu dalam 110MB jer. Bayangkan betaa detailnya map army tu!!! (jangan sembang lebih2x, nanti kena ISA :evil: )
ini yang membezakan level kita sebab istilah PROFESSIONAL. diorang pro, equipment mesti pro dan advance. sesuai dengan level diorang.
kalau tak, mustahil diorang dapat protect kita (negara) kan?

mungkin data tu terlalu complicated untuk kita kalau kita dapat pun. at least kita dapat guna data yang diiktiraf sebagai guideline oun sudah memadai sebab kalau terlalu lengkap, maka kuranglah definisi adventure bagi kita kan? hehehe.

2 cents
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

vanhemeir wrote:
kenshina wrote:eniwei.. map ni tepat ke..?
leh bg area kuala betis...? hehe... :lol:

:mrgreen:
Kedudukan Gunung
Lokasi puncak gunung di extract daripada google earth & himpunan daripada contributor yang telah pegi ke gunung tersebut. Kebanyakan gunung dalam google earth kurang tepat kerana beberapa faktor

1. Offset value dalam google earth 1 - 1/2 saat bergantung pada lokasi
2. Data yang diterima adalah daripada punca yang tidak pasti (contributor)

sebagai contoh kalau kita lihat didalam google earth terdapat 4-5 lokasi gunung yong yap dan kurang pasti yang mana satu... saya pernah pergi ke gunung Bunga Buah dan kedudukan gunungnya lari 1km!!!!

Peta Countour
Peta countor malaysia (seluruh malaysia) 10m interval deperolehi daripada US database semasa mereka melakukan pemetaan kountor seluruh dunia menerusi teknik photo setelite. Gambar peta malaysia telah di muat turun oleh saudara wei aun dan diproses menjadi peta topo..(proses in mengambil masa 4-5 hari mengunakan komputer yang pantas... kalau komputer aku sebulan lah kot..) terdapat kawasan "blackhole" adalah kerana terdapat awan semasa proses pengambaran. Ketepatan topo ini adalah agak baik... kerana saya telah menyemak puncak liang east west, puncak bubu memang on the dot!.. (tapi setepat mana pun digital map ni, mana boleh lawan papaer mad edisi terhad jabatan pemetaan malaysia!)

Dengan menggunakan info google earth dan topo ini saya dapat mempastikan mana satu puncak gunung yang betul..

p/s ; area kuala betis tu kat mana?
saya masih tertanya-tanya, bagaimana kita tahu kedudukan semasa kita apabila menyemak paper map?... kalau pakai GPS tu lainlah :P
GE memang tak tepat tapi untuk perbandingan atau guideline (dalam situasi takde sumber lain) masih boleh diterima sebab kalau ikut situasi sebenar atau di lokasi sebenar, kita mesti bleh agak mana puncak berdasarkan ketinggian yang ada kat situ kan? at least GE boleh dijadikan "kelas belajar trial & error" yang baik. hehehe.

Kuala Betis tu kat jajahan Gua Musang, Kelantan. kalau dari Gua Musang nak ke Kota Bahru, akan lalu kawasan nih. bukan pekan atau pusat perdagangan tapi lebih kepada penempatan berjajar (mengikut jalanraya) untuk penduduk setempat dan orang asli yang tinggal di pedalaman seperti Pos Balar, Simpor, Dakoh, Sg Rekom dll. juga kawasan keluar-masuk industri balak kawasan Gua Musang. pintu masuk ke Gunung Chamah, Gerah dan sekitarnya (melalui Gua Musang).

kalau nak tau position, cari 2-3 landmark terdekat kot macam sungai dengan sempadan. kira jarak dan antara point tu (anggaran) pastu pinpoint bearing Utara mengikut arah pergerakkan. hehehe. rasanyalah.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

just nak share reminder:

TOPO Map nie akan 'beratkan' pemprosessan data untuk unit GPS (terutama model yang agak lama) berbanding unit tanpa peta topo.
kalau yang baru tu pun masih bleh rasa agak berat untuk proses data terutama kalau nudge rockpad tuh dalam page Map. kena scroll pelan-pelan atau silap-silap 'hang' atau beku dan terus error. hahaha
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

nak selit sikit

pengetahuan asas gps

http://www8.garmin.com/aboutGPS/

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

Garmin : Road Trip and MapInstall For Mac User (like me, hehehe)

# RoadTrip allows you to transfer waypoints, tracks, and routes between your Mac and Garmin device and manage your data using your Garmin maps.
# RoadTrip provides the ability to search for points of interest from the convenience of your Mac and then send the locations to your Garmin GPS.
# MapManager copies maps and unlock codes into the right place to be accessible by RoadTrip and MapInstall. To migrate the maps from your Windows PC, download MapConverter onto your PC and follow the instructions.

please down here;
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=4332

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

assalam....

mintak maap klu post aku nih ade tersalah info..sifu2 tolong betolkan.. :lol: :lol: aku baru lagi dlm dunia GPS nih..

ade yg bertny kenapa lokasi dlm GPS xsama dgn map atas kertas.padahal koordinat die same...

utk ketepatan koordinat drpd map(atas kertas) ke GPS,ape yg aku tau,mmg akan lari..knp?
aku ade tny member aku yg keje juruukur,datum map GPS menggunakan WGS84 ttp map yg kite refer(topo@laen2)datum die adalah berbeza.macam2 ade..so,ape yg perlu dbuat, convert dlu map utk dapatkan koordinat dlm WGS84..

walaupun dlam GPS model baru bleh tukar datum,die ttp xsame pasal original basemap yg d download adalah dalam unit WGS84.


contoh:
kite ade map yg menggunakan datum kertau1948,
tp kite nk cari point dalam GPS.so kite kene tukar dulu dr kertau ke WGS84.(skang nih dah ade software).baru lah dapat point tu on the dot..


melainkan klu kiter download map GPS tuh,datum nye samer dgn datum map yg diatas kertas..tp xyah risau,dlm mase 5 thn akan datang(lamenyer),akn dikeluarkan map yg menggunakan datum WGS84@map yg menggunakan base GPS.so,lepas nih,xyah la susah2 nk convert lagi..hehehe.



ape2 pn,ilmu bace peta tuh mmg la penting walaupun dah ade GPS.
tunjuk ajarku sifu
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

dlam mapsource korang bleh tgk perbezaan antara datum..point yg sama,tp koordinat lain2..
jeng kreng

Post Reply