Kasut yg bagus untuk Hiking.

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by ibfirdaus »

Hi team,

Nak tanya tentang kasut. Btw, masih lah tersangat baru dalam hiking dan climbing ni. Jadi, nak tanya, ada tak apa² brand kasut yang bagus or disarankan untuk saya beli? Hari tu ada pergi Worls of sport rasanya, and ada tiga jenis saya perasan... Hi-Tech, Solomon dan Colombia... Mana yang paling bagus rasanya?

Terima Kasih... =)

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

saya dah penah try adidas... timberland... hi-tech... colombia, tapi saya piley solomon.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

Image
aku pakai nih klu nak ngada ngada... tapi aku suke lagi pakai selipar ngan kaki ayam je haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

Image
klu jawpaw nih ada rasanya kat y pay more mid valey lagi atau memana y pay more.... sana dalam lingkungan harga rm7+.00 sahaja
tinggal tambah liner dalam kasut je, carik yang jelly pad untuk tumit... dah selesa dah...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

nak budjet ciput kaw kaw nya biasak ah info mudah orang akan suh pakai kasut getah(brand bowling)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

seper4alif wrote:nak budjet ciput kaw kaw nya biasak ah info mudah orang akan suh pakai kasut getah(brand bowling)
haha betul tan... aku penah try kasut getah tp elok nye tambah alas untuk cover tapak kaki.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

hak ah.... sekarang dah ada jual kat DAISO... kedai rm5 hengget tuh... tapak jelly... tuh paling murah setakat nih yang aku tahu... kat batar pon cecah rm30.... klu nak selesa lagik g beli kat nike kee.... kedai li-ning keee... suma harga tak berbaloi le ngan kasut rm7.... lining punya ram70 haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

perbincangan mengenai kasut getah ni... firdaus boleh tgk kat sini

http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =21&t=2975

ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by ibfirdaus »

EH, murah betul kalau harga dalam RM70.00 tu... Tengok kalau rajin hujung minggu ni nak cari satu... Tgk solomon calour byk yg striking² mcm tak sesuai aja... Yg adidas kat atas tu cantik...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

colour striking le bagus bang... senang nak cam haahahaa... masuk lumpur kang jadi satu kalergak... haahahaa...

yap... mid valley ada..... carik je memana tempat yang ada bukak y pay more... klu tak silap beta laah.... y pay more mid dekat pintu masuk bowling mid valley tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

nak lumpur skit2 boleh g irau je... kalo nak lumpur kau2 punya pegi CUS... :mrgreen: :keke:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

aku rasa irau lagu kau kau nya denan... haahahaa.... UCS lumupr kee? ambe nengok kawan ambe naik pakai selipar jeee..... peres lagi ler... selipar kat tangan haahaha adoi lawok....... irau pon yer dia tak pakai selipar... pasal...... selipar dia dah sangkut dalam lumpur kah kah kah kah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

seper4alif wrote:aku rasa irau lagu kau kau nya denan... haahahaa.... UCS lumupr kee? ambe nengok kawan ambe naik pakai selipar jeee..... peres lagi ler... selipar kat tangan haahaha adoi lawok....... irau pon yer dia tak pakai selipar... pasal...... selipar dia dah sangkut dalam lumpur kah kah kah kah
haaa betui2... :mrgreen: :kah:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

adoi... efect ubat batok tak ilang agi keer ape aku nih....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Denan »

ayat ko tu tan... buat le ayat betul2 senang kawan2 nak paham...
ngeja pun sama lintang pukang... :mrgreen: :keke:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

haish...... kena ambik cuti seminggu nih g mancing laut baru ok kot
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

ibfirdaus
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Apr 2013, 01:54

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by ibfirdaus »

Saya dah beli Columbia shoes... =P... kalau ikut kotak dia tulis Razoric Peak, beli dekat World Of Sport, Subang Parade...
Dah tgk mcm yang kat atas2 ni... Tapi utk safety beli yg boleh cover buku lali lah, sebab kaki saya besar (size 10), buku lali pun besar... takut injury apa2 ke nanti... Terima kasih utk saranan2 kat atas.... =)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

columbia?? heehehee.... aku tak gemor sangat kasut gitu.... tak tahan... apsal aku pernah niaga bebarng nih dulu... TNF ori aku jual dekat sahabat.... rm150 je pon harga aku kasi... harga betul 4 lebih masa tuh..... member nih pakai sekali jee... naik bunga buah... balik dah ada mulut dah kasut tuh depan bakang lak tuh. haahahaa....


so nak marah sapa? dia percaya aku pasal kengkawan kan... dia g le memana kedai yang jual kasut tuh... yes mmg orai kasut tuh kata nya... dapat lee tuka lain... heehehee

aku plak pakai sandle lafuma... baru bawak jenjalan g medan... hari ke 4 dah tanggal tapak... padahal beli kat singapore tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by burningredberry »

Ibfirdaus, sebelum kasut tu nak pi bawak dalam hutan, pi hantar kedai jahit kasut dulu.

Kasut tu bagi jahit keliling pasal gam kasut tu ✗ kuat, nnt dia ada mulut mcm atan cakap.
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by seper4alif »

tapi klu trecking sensorang buleh lee pakai kasut tak berjahit... nanti kasut tuh ada mulut leh borak ngan kasut tuh to gather gather haahahahaaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by UnderAge »

kasut brand bowling tu gak pilihan ghamai...columbia aku dah koyak topi...TNF sport climb aku tapak dah tertanggal..boot TNF pun samo ..tukar tapak..dah tak sodap pakai...so..sumo beuk museum konangan jo la...hahahahahahaa..nak buang sayang..
::: SuCCESS :::

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by biNGai »

ko pon daa bole masuk muzium gak apisnyeer..ekekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by UnderAge »

ceh ngai ...bilo nak lepak samo..ghindu la kek ko ...
::: SuCCESS :::

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by Tok Uban »

Kalau hiking kat trail ramai org, Tokwan guna Sketches Go Trail atau Salomon...tapi kalau trail hutan yang dalam...Hi Tec Falcon...

ramddan7
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 18 Jun 2015, 15:57

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by ramddan7 »

:mrgreen: salomon model ape tok wan

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Kasut yg bagus untuk Hiking.

Post by solaris »

lama dah tak masuk GO ni :)

Post Reply