Kasut getah dan G7

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
danail
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 19 Mar 2011, 14:59

Kasut getah dan G7

Post by danail »

Assalamualaikum

Sesuai atau tidak guna kasut getah untuk naik G7 ?
sebab kadang sy pakai kasut getah ni tapak dia senang pecah atau kasut getah tu bule terkoyak
sy baru 1st time nak naik G7 ni..excited ! hehehe :D
When everything seems like an uphill struggle, just think of the view from the top ;)

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Kasut getah dan G7

Post by shahrul »

ramai je pakai kasut getah naik g7 ke kinabalu pun
cer tengok topik lama pasal ni http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =21&t=2975

Image

pro:
-murah.. rege dlm 6-10 hengget..
-senang kering
-setakat redah lopak kat trek tak mudah masuk air
-ringan, tak berbau
-power grip kat batu sungai

cons:
-takde support utk heels, sbb dia low cut :D
-nipis, kalo menuruni trek bole tercabut kuku, sakit ibu jari kaki
-melecet

kalo taknak cabut kuku, sakit ibujari kaki, melecet etc +nak cushion effect pakai stokin tebal 2-3 lapis sarung sekali dgn kasut getah ni.. macam ogawa terasa

sekian
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by seper4alif »

g lah carik adidas water grip boat.... bagus dan tahan lama...
aku penah pakai dedua nih... aku prifer yang nih dri kasut getah tuh....

kasut leh pakai kejap jeer... kaki nak pakai lama...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kasut getah dan G7

Post by matsaiko »

aku 3 kali round G7 pakai kasut getah je...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by seper4alif »

sebelum aku mula nak citer skek sejarah kasut aku... :mrgreen:
aku mula mendaki pakai kasut puma hehehe....
then aku tukar pakai nike acg...
lepas tu guna hitec...
tahun 2001 baru start guna kasut getah...
then tukor pakai adidas banshee....
tapi selepas adidas banshee tu tertinggal kat lata berangkai, gunung bujang melaka... aku pakai semula kasut getah....

reason aku patah balik ke kasut getah sebab murah .... x sampai rm10. :mrgreen:
tapi antara reason lain sbb mudah kering dan grip kat batu sungai...
itu je yang aku nampak kelebihan dia...
tapi kekurangan dia kurang sapot utk kaki ko la...
tapak dia nipis...

aku suka adidas banshee lagi...
sebab akunye banshee tu pon cepat kering....
walaupun grip kat batu sungai takleh celen kasut getah tapi dia punya tahap grip tu acceptable la...
tapak dia pon tebal jadik mengurangkan sakit tumit...

berbalik kpd kasut getah, walaupun gak kurang sesuai utk kaki, tapi ia amat sesuai utk hutan hujan tropika mcm kat malaysia nie...
kita kena selalu redah sungai, hujan yang banyak, trek berlumpur....
kasut getah je lah yang sesuai...
sbb murah, jadik kalau rosak takde la ralat sgt... :mrgreen:

kasut2 lain kebanyakan manufacturer buat spec utk negara yang bukan beriklim hutan hujan tropika mcm kita...
sbb tu kurang sesuai...
dan jgn la beli kasut gore tex...
jadik kolam la kasut tu nanti hehehehe....

jadik kesimpulannya bagi aku, kalau aku ada duit utk beli adidas banshee, aku akan go for it...
tapi orang lain kena try dulu la tgk sesuai atau tak dgn kaki diorang...
aku mmg puas hati dgn banshee...
tapi buat masa nie, mmg kasut getah je lah yg jadik peneman setia aku...

_________________
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...
copy n pase dari MR BET di viewtopic.php?f=21&t=2975

mr danail......... ada banyak gak pro n kontra berilmu dalam nih.... just guna dan fikir baru boleh komper seperti mr BET buat... aku takleh nak kata bayak pasal aku baru naik gunung dato sekali jer tuh pon tak sukses..... patah balik ngeh ngeh ngeh:)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

danail
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 19 Mar 2011, 14:59

Re: Kasut getah dan G7

Post by danail »

orite..paham dah..terima kasih

nak tanya gak..Adidas banshee ni kat mana ada jual ? range harga berapa pulak ?
sebab x pernah dengar pon sebelum ni..budak baru nak belajar..hehe
When everything seems like an uphill struggle, just think of the view from the top ;)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Kasut getah dan G7

Post by matsaiko »

banshee ni rasayanya takde dah...ni zaman taun 99-2000 dedolu ni
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by seper4alif »

danail wrote:orite..paham dah..terima kasih

nak tanya gak..Adidas banshee ni kat mana ada jual ? range harga berapa pulak ?
sebab x pernah dengar pon sebelum ni..budak baru nak belajar..hehe

yap... klu ada pon bundle... tapi kat y pay more di mid valley ada jual yang sejenis ngan dia dan murah... rm89jer...
harga betul bebenda nih sume cecah 2 rat....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Kasut getah dan G7

Post by soulfly »

boleh ajr bro...selamat mendaki
lama sangat...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by orga »

aqu tak rasa plak kasut getah ni tapak dia senang pecah..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by seper4alif »

hem tol tuh orga.... tapi setahu aku ler.... kasut getah ada 3 ke 4 jenis......
yang selain dari kaler itam nih setahu aku ler getah dia agak keras.... tuh yang pasti semua perasan....
tapi kemungkinan pecah tuh pon aku tak yakin gak klu product baru setahun.... lebih dari tuh munkin leh pecah atau dan reput macam stok lama... getah kan... ada tempoh hayat ak macam tayar keter
yang brand bowling kaler itam mmg lembut sangat.... sedap ler berjalan....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Kasut getah dan G7

Post by ikan-lelumba »

test dulu la pakai kasut getah ni kt gunung lain. bukan semua org sesuai pakai kasut getah ni, bergantung kpd jenis kaki kite.
Bwk sandal spare. Teringat masa trip CUS ade budak melecet teruk kaki pakai kasut getah ni sampai nangis2.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by seper4alif »

cus sku pakai selipar jer kot heheehe tu pon kenkadang selipar kat tangan haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Kasut getah dan G7

Post by kambinggurun »

orga wrote:aqu tak rasa plak kasut getah ni tapak dia senang pecah..
aku punye penah pecah ga..

gi lembah medang punye pasal.. abes tumit aku terkeluar. pstu sehari trekking pki selipar.


tp gue ttp piley kasut getah!
::SRC-Total Outdoor::

Post Reply