Tali hammock

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Tali hammock

Post by rainmaker »

Salam

Tali apekah yang korang gune utk ikat hammock?
sile share2 kalo best nk gune gak.
setakat ni aku gune tali ready made masa beli hammock ijau gelap tu.
mmg ringan. tapi kekuatan n ketahanan die agak mencurigakan
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Tali hammock

Post by irmuaaz »

Ha benda ni aku tau. Selalu aku ikat hammock pakai tied down kayak aku. Nak adjust senang tarik sahaja :) Air pun tak menitik.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tali hammock

Post by rainmaker »

tied down tu cmne?
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Tali hammock

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tali Ikat Kapal. hu hu hu
Dengan aku pun berat dia lagi :kah:

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Tali hammock

Post by irmuaaz »

rainmaker wrote:tied down tu cmne?
Tie down tu ini macam. Kuat macam tali seat belt. Ikat pun senang

http://www.rei.com/product/672428/river ... erralID=NA
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Tali hammock

Post by Hangar 18 »

rainmaker,

nanti time kelas bwh fly aku share story ngan ko ttg 'tali hammock' hehe.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tali hammock

Post by nadir »

haaa soklan baguih...

selalunya kalau nak ikat kat pokok elok guna tali yang leper - sling atau tali yang diberi dengan hammock. tapi kalau beli hammock, selaunya tali yang dia bagi tu memang low quality punya. tengok pun semacam...

ada beberapa teknik ikat hammock, tapi susah nak terangkan dengan perkataan . nanti kalau sempat, saya amik gambar, tak pun ikut kelas fendi tuh. senang, boleh tengok live.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Tali hammock

Post by irmuaaz »

Dir aku cakap kau pakai tie down kayak. For the win babe adjust senang kekeke tarik je. Tak yah nak ikat. Confirm kuat
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tali hammock

Post by rainmaker »

Hangar 18 wrote:rainmaker,

nanti time kelas bwh fly aku share story ngan ko ttg 'tali hammock' hehe.

niceeeeee
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

starfish
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 10 Feb 2006, 22:10

Re: Tali hammock

Post by starfish »

Aku cadang ikat cara 'highwayman hitch' macam koboi ikat kuda.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Tali hammock

Post by nadir »

irmuaaz wrote:Dir aku cakap kau pakai tie down kayak. For the win babe adjust senang kekeke tarik je. Tak yah nak ikat. Confirm kuat
tie down kayak aku pakai miniratchet . nak pikul naik gunung mau bengkok tulang belakang aku bro....hahahaha tapi aku paham maksud ko.

aku tengok macam macam cara diaorang ikat dalam forum ongputih , sampai aku pun pening..... ahhahah
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

atomic
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 21 Oct 2008, 11:00
Location: kedah
Contact:

Re: Tali hammock

Post by atomic »

Salam, Saya zero trus pasal hammock ni,nk tumpang tanya, ada xtempat yang boleh beli tali hammock yang ssuai kt area2 kl or slangor ni?
====

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Tali hammock

Post by rainmaker »

atomic wrote:Salam, Saya zero trus pasal hammock ni,nk tumpang tanya, ada xtempat yang boleh beli tali hammock yang ssuai kt area2 kl or slangor ni?
sy dh upgrade tali hamok. gune tali sling terus. beli kat evergreen cheras. baru je tukar. xtest lagi.hehe
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

Post Reply