Page 1 of 1

tracking pole

Posted: 14 Apr 2011, 00:29
by pokcik gunung
salam.sy nak tanya tracking pole yg baik/sesuai dari brand ape?katmana nak beli dan berapa harga nya.dan banyak ke brand dia.
sesape yg ada pakai tlg citer sikit.tq :mrgreen: :minum:

Re: tracking pole

Posted: 14 Apr 2011, 01:11
by sun
trekking pole ni best pakai bg y suke pakai la...sbb ade jugak org yg tak suke serabut tgn nak pegang pole mase trekking...overall okla...menambah balance badan ler time naik or turun..kalu nak kire brand..komperdell ler yg cun...kalu nak yg carbon pon ade...tp harge pon cun ler...try ler..bleh maen ski mase turun gunung..hehe

Re: tracking pole

Posted: 14 Apr 2011, 12:16
by Azman_202
Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..

Re: tracking pole

Posted: 14 Apr 2011, 13:23
by pokcik gunung
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.

Re: tracking pole

Posted: 14 Apr 2011, 23:27
by adventure inc
cer check kat corezone, dulu sy penah beli komperdell. stendet la brg baik rega pun mau baik gak laa :roll:

Re: tracking pole

Posted: 15 Apr 2011, 06:58
by pokcik gunung
adventure inc wrote:cer check kat corezone, dulu sy penah beli komperdell. stendet la brg baik rega pun mau baik gak laa :roll:
beli dulu sepasang ker satu jer.brapa harga. :mrgreen:

Re: tracking pole

Posted: 15 Apr 2011, 15:02
by Hangar 18
pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.
kat umah aku ada 3 btg leki.
mau?

Re: tracking pole

Posted: 15 Apr 2011, 22:33
by Azman_202
pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.

last time masa beli brg millet ngn lafuma ada nampak lafuma bangsar jual Leki trekking pole..sepasang dlm rm 6 rat lbh..tpi leh discount skit kot..Mr Chan tokey dia tak lokek bg less :minum:

Re: tracking pole

Posted: 15 Apr 2011, 22:38
by am
pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.
corezone, lafuma bangsar, outdoor center ampang... ada jual (kalau stok masih ada), actually kalau minat sangat boleh order dengan diorang. lafuma punya trekking pole pun leh tahan gak.. murah dah berbaloi2... dual-mode, leh kunci shock absorber....

Re: tracking pole

Posted: 16 Apr 2011, 06:59
by pokcik gunung
azman & am:thanks
boleh kasi web lafuma bangsar tak.
yg komperdell kat mr.nadir ada,tapi takleh nak tengok,jauh.tu yg nak tengok kompdll dan leki yg display nyer. :mrgreen:

Re: tracking pole

Posted: 16 Apr 2011, 12:08
by adventure inc
pokcik, nak sy tlg tengokkan bleh jugak, umah sy dekat je ngan umah encik nadir tu :D
dulu sy beli komperdell tu kalu tak salah almost 500 per pair, sy beli tuk org je la sbb
sy kurang selesa trek guna trekking pole ni walaupun byk kelebihan jugak esp time
nak cross sungai..

Re: tracking pole

Posted: 16 Apr 2011, 15:52
by pokcik gunung
adventure inc wrote:pokcik, nak sy tlg tengokkan bleh jugak, umah sy dekat je ngan umah encik nadir tu :D
dulu sy beli komperdell tu kalu tak salah almost 500 per pair, sy beli tuk org je la sbb
sy kurang selesa trek guna trekking pole ni walaupun byk kelebihan jugak esp time
nak cross sungai..
sy klau boleh nak tengok sndiri sbab sy nak bli untuk orang jugak.mungkin nak beli 4 btg.klau jadi la. :mrgreen:

Re: tracking pole

Posted: 19 Apr 2011, 20:25
by Azman_202
pokcik gunung wrote:azman & am:thanks
boleh kasi web lafuma bangsar tak.
yg komperdell kat mr.nadir ada,tapi takleh nak tengok,jauh.tu yg nak tengok kompdll dan leki yg display nyer. :mrgreen:
dlm web tkde..tp wild junction (Hari n Am ) tu kira mcm Ambassador Lafuma kat malaysia lah..hehehe..maybe diaorg leh dptkan details yg lengkap... allez allez wild junction :minum:

Re: tracking pole

Posted: 30 Jul 2011, 17:53
by carbonara
kalau ada orang nak letgo LEKI habaq mai... leki copy dari Kathmandu xmau ..hehe

Re: tracking pole

Posted: 01 Aug 2011, 18:02
by Hangar 18
aku ada trekking poles karrimor sebatang nak tolak.

saper mau.? condition new with tag.

Re: tracking pole

Posted: 06 Aug 2011, 22:46
by mohdariff
Salam Hangar 18, berapa regenya trekking poles karrimor tu?

Re: tracking pole

Posted: 08 Aug 2011, 17:21
by Hangar 18
rm 120 ariff.

Re: tracking pole

Posted: 08 Aug 2011, 17:31
by nadir
salam,

yaaa trekking pole yang pemes dari Leki dan Komperdell , ada jugak dari Charlet Moser ( Petzl ) Black Diamond , gabel dan banyak lagi. Semua ok . sekarang siap trekking pole dari carbon Fibre , bamboo , Titanium etc...

tapi jangan tertipu, kekadang dia kata titanium, tapi tengok tengok bahagian 1/3 depan tu saja yang titanium .

Selalu orang tanya apa beza yang mahal dengan yang murah ( kat pasar malam ada yang sampai rm 15.00 sepasang ) , macam biasalah, quality barang - handle tercabut , tip dia guna besi biasa dan takleh tukar , locking mechanism tak tahan. dan yan gpaling ketara, yang murah selalunya lebih berat. lebih berat = lagi banyak besi = lagi tahan kan?

Betul la tuh, tapi utk trekking pole lebih elok kalau ia ringan, especially bahagian 1/3 pertama tuh ( yang paling bawah sekali ) . sbb tu kekadang bahagian tu diperbuat dari titanium / carbon fibre. lebih ringan = lagi senang nak gerakkan pole tuh... memang boleh rasa beza dia. bila lagi ringan = lagi banyak tenaga yang dijimatkan.

apalagi, cepat angkat hangar18 punya leki tuh.... murah tu ...

Re: tracking pole

Posted: 10 Sep 2011, 22:57
by pokcik gunung
nadir wrote:salam,

yaaa trekking pole yang pemes dari Leki dan Komperdell , ada jugak dari Charlet Moser ( Petzl ) Black Diamond , gabel dan banyak lagi. Semua ok . sekarang siap trekking pole dari carbon Fibre , bamboo , Titanium etc...

tapi jangan tertipu, kekadang dia kata titanium, tapi tengok tengok bahagian 1/3 depan tu saja yang titanium .

Selalu orang tanya apa beza yang mahal dengan yang murah ( kat pasar malam ada yang sampai rm 15.00 sepasang ) , macam biasalah, quality barang - handle tercabut , tip dia guna besi biasa dan takleh tukar , locking mechanism tak tahan. dan yan gpaling ketara, yang murah selalunya lebih berat. lebih berat = lagi banyak besi = lagi tahan kan?

Betul la tuh, tapi utk trekking pole lebih elok kalau ia ringan, especially bahagian 1/3 pertama tuh ( yang paling bawah sekali ) . sbb tu kekadang bahagian tu diperbuat dari titanium / carbon fibre. lebih ringan = lagi senang nak gerakkan pole tuh... memang boleh rasa beza dia. bila lagi ringan = lagi banyak tenaga yang dijimatkan.

apalagi, cepat angkat hangar18 punya leki tuh.... murah tu ...
tq bro nadir.
nak tanya kenapa ada yg dijual sepasang,maknenya direka utk kegunaan sepasang atau tak kesah.

Re: tracking pole

Posted: 11 Sep 2011, 08:04
by akimura
sebab kenapa sepasang atau sebatang?

http://walking.about.com/cs/poles/bb/bybpole.htm
Walking With One Pole or Staff
A single walking stick, pole, or staff can give you stability, especially on loose terrain or in crossing streams. It also can relieve stress on the joints. A staff can also give you a measure of security - attackers are more likely to go annoy somebody who doesn't have a stick.

Hiking Poles and Trekking Poles
Two sticks are better than one on the trail. Using a pair of hiking poles or trekking poles gives you balance and takes more stress off the lower body joints. The grips and straps are designed so you can push down on them to assist yourself on the trail, but also for quick release if the pole gets stuck between rocks or roots.

http://www.wisegeek.com/what-should-i-c ... -stick.htm
For hiking or other outdoor, adventuresome walking, a single walking stick will provide stability and relieve stress on the arms, legs, and back. Yet, using a pair of walking sticks or hiking poles provides even better balance and control; sometimes it takes a bit of practice to get used to a pair of sticks or poles, but most people find that once they get used to them, walking with hiking poles is even better for their joints and muscles than a single walking stick.

Harap ni dpt membantu.

Re: tracking pole

Posted: 14 Sep 2011, 19:18
by poncho
Black Diamond solid, mudah disimpan dan paling penting ringan.

Re: tracking pole

Posted: 16 Sep 2011, 10:25
by Hangar 18
aku suka guna sebatang je poles, tu pun kadang guna kadang tak.
pakai 2 agak rimas untuk hutan kita ni.

btw, kat tgn aku skrg ada sepasang poles karrimor & sepasang poles trekmates untuk let go.

Re: tracking pole

Posted: 14 Nov 2011, 17:26
by aSaMBoi
Trekking Poles

Antara kegunaan
1. Mudahkan keseimbangan badan (dari terjatuh)
2. Menambah daya tujahan (trust) untuk ke hadapan semasa berjalan
3. Boleh jadi senjata bila perlu (jauhkan ular dsb)
4. Mudahkan menyeberang sungai (periksa kedalaman sungai dan keseimbangan, lalu atas balak)
5. Jadi tupang ketika nak berehat (tanpa duduk)

Dan banyak lagi

http://www.youtube.com/watch?v=injFYOTXE-0
http://www.youtube.com/watch?v=D7ShLirV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=09IzvdMO6ws&NR=1

Re: tracking pole

Posted: 15 Nov 2011, 23:01
by aSaMBoi
Jumpa satu lagi kegunaan Trekking poles

Sebagai tempat mount camera (terutama bila ada view baik dan tak ada member nak jadi cameraman)

8) 8) 8)

http://inthewild.joby.com/pictures/gall ... eful/id:71

Re: tracking pole

Posted: 25 Nov 2011, 10:28
by deep purple
aSaMBoi wrote:Jumpa satu lagi kegunaan Trekking poles

Sebagai tempat mount camera (terutama bila ada view baik dan tak ada member nak jadi cameraman)

8) 8) 8)

http://inthewild.joby.com/pictures/gall ... eful/id:71
kalau guna campact camera boleh lah tapi kalau guna dslr terutamanya yang high end teruk ler :D :D :D..., berat bro...
btw it's still a good idea...

"ARE YOU AFRAID OF THE DARK?" ~ IRON MAIDEN

http://phototrek.wordpress.com/