tracking pole

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

tracking pole

Post by pokcik gunung »

salam.sy nak tanya tracking pole yg baik/sesuai dari brand ape?katmana nak beli dan berapa harga nya.dan banyak ke brand dia.
sesape yg ada pakai tlg citer sikit.tq :mrgreen: :minum:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
sun
Pendaki Gunung
Posts: 110
Joined: 09 Dec 2008, 16:51
Location: [selayang][cyberjaya]
Contact:

Re: tracking pole

Post by sun »

trekking pole ni best pakai bg y suke pakai la...sbb ade jugak org yg tak suke serabut tgn nak pegang pole mase trekking...overall okla...menambah balance badan ler time naik or turun..kalu nak kire brand..komperdell ler yg cun...kalu nak yg carbon pon ade...tp harge pon cun ler...try ler..bleh maen ski mase turun gunung..hehe

Azman_202
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 30 Apr 2010, 11:26

Re: tracking pole

Post by Azman_202 »

Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: tracking pole

Post by pokcik gunung »

Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: tracking pole

Post by adventure inc »

cer check kat corezone, dulu sy penah beli komperdell. stendet la brg baik rega pun mau baik gak laa :roll:
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: tracking pole

Post by pokcik gunung »

adventure inc wrote:cer check kat corezone, dulu sy penah beli komperdell. stendet la brg baik rega pun mau baik gak laa :roll:
beli dulu sepasang ker satu jer.brapa harga. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: tracking pole

Post by Hangar 18 »

pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.
kat umah aku ada 3 btg leki.
mau?

Azman_202
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 30 Apr 2010, 11:26

Re: tracking pole

Post by Azman_202 »

pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.

last time masa beli brg millet ngn lafuma ada nampak lafuma bangsar jual Leki trekking pole..sepasang dlm rm 6 rat lbh..tpi leh discount skit kot..Mr Chan tokey dia tak lokek bg less :minum:

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: tracking pole

Post by am »

pokcik gunung wrote:
Azman_202 wrote:Leki..tech dia pun mantap..haga je yg agak mahal ..
kat malaysia kat mana ada jual bran leki ni.
corezone, lafuma bangsar, outdoor center ampang... ada jual (kalau stok masih ada), actually kalau minat sangat boleh order dengan diorang. lafuma punya trekking pole pun leh tahan gak.. murah dah berbaloi2... dual-mode, leh kunci shock absorber....
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: tracking pole

Post by pokcik gunung »

azman & am:thanks
boleh kasi web lafuma bangsar tak.
yg komperdell kat mr.nadir ada,tapi takleh nak tengok,jauh.tu yg nak tengok kompdll dan leki yg display nyer. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: tracking pole

Post by adventure inc »

pokcik, nak sy tlg tengokkan bleh jugak, umah sy dekat je ngan umah encik nadir tu :D
dulu sy beli komperdell tu kalu tak salah almost 500 per pair, sy beli tuk org je la sbb
sy kurang selesa trek guna trekking pole ni walaupun byk kelebihan jugak esp time
nak cross sungai..
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: tracking pole

Post by pokcik gunung »

adventure inc wrote:pokcik, nak sy tlg tengokkan bleh jugak, umah sy dekat je ngan umah encik nadir tu :D
dulu sy beli komperdell tu kalu tak salah almost 500 per pair, sy beli tuk org je la sbb
sy kurang selesa trek guna trekking pole ni walaupun byk kelebihan jugak esp time
nak cross sungai..
sy klau boleh nak tengok sndiri sbab sy nak bli untuk orang jugak.mungkin nak beli 4 btg.klau jadi la. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Azman_202
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 30 Apr 2010, 11:26

Re: tracking pole

Post by Azman_202 »

pokcik gunung wrote:azman & am:thanks
boleh kasi web lafuma bangsar tak.
yg komperdell kat mr.nadir ada,tapi takleh nak tengok,jauh.tu yg nak tengok kompdll dan leki yg display nyer. :mrgreen:
dlm web tkde..tp wild junction (Hari n Am ) tu kira mcm Ambassador Lafuma kat malaysia lah..hehehe..maybe diaorg leh dptkan details yg lengkap... allez allez wild junction :minum:

carbonara
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 02 Jul 2011, 02:49

Re: tracking pole

Post by carbonara »

kalau ada orang nak letgo LEKI habaq mai... leki copy dari Kathmandu xmau ..hehe

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: tracking pole

Post by Hangar 18 »

aku ada trekking poles karrimor sebatang nak tolak.

saper mau.? condition new with tag.

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: tracking pole

Post by mohdariff »

Salam Hangar 18, berapa regenya trekking poles karrimor tu?

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: tracking pole

Post by Hangar 18 »

rm 120 ariff.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: tracking pole

Post by nadir »

salam,

yaaa trekking pole yang pemes dari Leki dan Komperdell , ada jugak dari Charlet Moser ( Petzl ) Black Diamond , gabel dan banyak lagi. Semua ok . sekarang siap trekking pole dari carbon Fibre , bamboo , Titanium etc...

tapi jangan tertipu, kekadang dia kata titanium, tapi tengok tengok bahagian 1/3 depan tu saja yang titanium .

Selalu orang tanya apa beza yang mahal dengan yang murah ( kat pasar malam ada yang sampai rm 15.00 sepasang ) , macam biasalah, quality barang - handle tercabut , tip dia guna besi biasa dan takleh tukar , locking mechanism tak tahan. dan yan gpaling ketara, yang murah selalunya lebih berat. lebih berat = lagi banyak besi = lagi tahan kan?

Betul la tuh, tapi utk trekking pole lebih elok kalau ia ringan, especially bahagian 1/3 pertama tuh ( yang paling bawah sekali ) . sbb tu kekadang bahagian tu diperbuat dari titanium / carbon fibre. lebih ringan = lagi senang nak gerakkan pole tuh... memang boleh rasa beza dia. bila lagi ringan = lagi banyak tenaga yang dijimatkan.

apalagi, cepat angkat hangar18 punya leki tuh.... murah tu ...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: tracking pole

Post by pokcik gunung »

nadir wrote:salam,

yaaa trekking pole yang pemes dari Leki dan Komperdell , ada jugak dari Charlet Moser ( Petzl ) Black Diamond , gabel dan banyak lagi. Semua ok . sekarang siap trekking pole dari carbon Fibre , bamboo , Titanium etc...

tapi jangan tertipu, kekadang dia kata titanium, tapi tengok tengok bahagian 1/3 depan tu saja yang titanium .

Selalu orang tanya apa beza yang mahal dengan yang murah ( kat pasar malam ada yang sampai rm 15.00 sepasang ) , macam biasalah, quality barang - handle tercabut , tip dia guna besi biasa dan takleh tukar , locking mechanism tak tahan. dan yan gpaling ketara, yang murah selalunya lebih berat. lebih berat = lagi banyak besi = lagi tahan kan?

Betul la tuh, tapi utk trekking pole lebih elok kalau ia ringan, especially bahagian 1/3 pertama tuh ( yang paling bawah sekali ) . sbb tu kekadang bahagian tu diperbuat dari titanium / carbon fibre. lebih ringan = lagi senang nak gerakkan pole tuh... memang boleh rasa beza dia. bila lagi ringan = lagi banyak tenaga yang dijimatkan.

apalagi, cepat angkat hangar18 punya leki tuh.... murah tu ...
tq bro nadir.
nak tanya kenapa ada yg dijual sepasang,maknenya direka utk kegunaan sepasang atau tak kesah.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
akimura
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 03 Jul 2011, 08:37

Re: tracking pole

Post by akimura »

sebab kenapa sepasang atau sebatang?

http://walking.about.com/cs/poles/bb/bybpole.htm
Walking With One Pole or Staff
A single walking stick, pole, or staff can give you stability, especially on loose terrain or in crossing streams. It also can relieve stress on the joints. A staff can also give you a measure of security - attackers are more likely to go annoy somebody who doesn't have a stick.

Hiking Poles and Trekking Poles
Two sticks are better than one on the trail. Using a pair of hiking poles or trekking poles gives you balance and takes more stress off the lower body joints. The grips and straps are designed so you can push down on them to assist yourself on the trail, but also for quick release if the pole gets stuck between rocks or roots.

http://www.wisegeek.com/what-should-i-c ... -stick.htm
For hiking or other outdoor, adventuresome walking, a single walking stick will provide stability and relieve stress on the arms, legs, and back. Yet, using a pair of walking sticks or hiking poles provides even better balance and control; sometimes it takes a bit of practice to get used to a pair of sticks or poles, but most people find that once they get used to them, walking with hiking poles is even better for their joints and muscles than a single walking stick.

Harap ni dpt membantu.
Conquered: Broga, Tabur, Kinabalu, Besar Hantu, Bunga Buah, Irau, Belumut, Panti, Ulu Semangkok

My shop:
http://www.mudah.my/waterproof-outdoor
http://www.facebook.com/waterproof.outdoor

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: tracking pole

Post by poncho »

Black Diamond solid, mudah disimpan dan paling penting ringan.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: tracking pole

Post by Hangar 18 »

aku suka guna sebatang je poles, tu pun kadang guna kadang tak.
pakai 2 agak rimas untuk hutan kita ni.

btw, kat tgn aku skrg ada sepasang poles karrimor & sepasang poles trekmates untuk let go.

User avatar
aSaMBoi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 02 Aug 2011, 10:30

Re: tracking pole

Post by aSaMBoi »

Trekking Poles

Antara kegunaan
1. Mudahkan keseimbangan badan (dari terjatuh)
2. Menambah daya tujahan (trust) untuk ke hadapan semasa berjalan
3. Boleh jadi senjata bila perlu (jauhkan ular dsb)
4. Mudahkan menyeberang sungai (periksa kedalaman sungai dan keseimbangan, lalu atas balak)
5. Jadi tupang ketika nak berehat (tanpa duduk)

Dan banyak lagi

http://www.youtube.com/watch?v=injFYOTXE-0
http://www.youtube.com/watch?v=D7ShLirV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=09IzvdMO6ws&NR=1

User avatar
aSaMBoi
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 02 Aug 2011, 10:30

Re: tracking pole

Post by aSaMBoi »

Jumpa satu lagi kegunaan Trekking poles

Sebagai tempat mount camera (terutama bila ada view baik dan tak ada member nak jadi cameraman)

8) 8) 8)

http://inthewild.joby.com/pictures/gall ... eful/id:71

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: tracking pole

Post by deep purple »

aSaMBoi wrote:Jumpa satu lagi kegunaan Trekking poles

Sebagai tempat mount camera (terutama bila ada view baik dan tak ada member nak jadi cameraman)

8) 8) 8)

http://inthewild.joby.com/pictures/gall ... eful/id:71
kalau guna campact camera boleh lah tapi kalau guna dslr terutamanya yang high end teruk ler :D :D :D..., berat bro...
btw it's still a good idea...

"ARE YOU AFRAID OF THE DARK?" ~ IRON MAIDEN

http://phototrek.wordpress.com/

Post Reply