UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by atticustica »

Hi all!! :lidah: disini aku nak bukak satu gelanggang perlawanan antara fan Berghaus & fan Karrimor...

seperti yang kita ketahui, Karrimor & Berghaus adalah pengeluar barangan outdoor dari UK. masing2 ada sejarah tersendiri.
Karrimor mula buat barang outdoor dari 1940's (ruucksack 1958).. manakala berghaus dalam tahun 1972. jelas, Karrimor lebih otai dari Berghaus.. tapi... adakah Karrimor sudah cukup 'tua' untuk bersara?

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by biNGai »

alamakk..berbelah bagi mao kasi hentam nihhh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by khalid »

mr atticustica.
u pakai haversack ape?
Mesti dah memiliki kedua-dua brand tu.
Mana u lebih suka...?

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by atticustica »

payah 2 soalan 2... kang fan2 Karrimor bantai aku... xkn aku nk kata Berghaus.. lanyak la aku nnt...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by mizi »

atticustica wrote:Hi all!! :lidah: disini aku nak bukak satu gelanggang perlawanan antara fan Berghaus & fan Karrimor...

seperti yang kita ketahui, Karrimor & Berghaus adalah pengeluar barangan outdoor dari UK. masing2 ada sejarah tersendiri.
Karrimor mula buat barang outdoor dari 1940's (ruucksack 1958).. manakala berghaus dalam tahun 1972. jelas, Karrimor lebih otai dari Berghaus.. tapi... adakah Karrimor sudah cukup 'tua' untuk bersara?
tua-tua miang keladi wooo....i like karimmor
climb long trail
p11at

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by betterman »

aku tak pernah pakai berghaus dan mungkin tak kot.
aku mmg brand loyal dari start mendaki sampai sekarang mmg pakai karrimor je.
brand lain kuar lah beg mcm mana pon hati aku tetap dgn karrimor...

cuma balik tahan bebaru nie je hati aku dah goyang skek sbb tgk ada kawan2 aku bawak osprey...
ringan dan best la.. aku suka. api tak tau la akan beli ke tak osprey tu hehehe....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by biNGai »

tk brand loyal laa bett kalo ko beli itu osprey..daa cam bunyik susu nespray je aku denga brand osprey nih..ekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by HafisJohan »

tak cemburu ke geng2 cicak tgk topik ni?...huhuhuh

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by KomunisUtara »

HafisJohan wrote:tak cemburu ke geng2 cicak tgk topik ni?...huhuhuh
Takkkk punnnnnnn..hahahaha.. :lidah: :lidah:
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Karrimor ada Berghaus pun ada
Memasing ada keistemewaan sendiri
Aku pemilik Rucksack yang sangat setia

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by atticustica »

Karrimor skang ni agak lembab... banyak kua product yang x setanding dgn jenamanya. agak menghampakan utk peminat2 Karrimor. Mike Ashley patut menukar plan strategi perniagaan Karrimor. utk pengetahuan semua, Mike Ashley adalah owner Newcastle United FC, JJB Sports, Umbro, Dunlop Slazenger, Lonsdale, Kangol, Sports Direct & Karrimor (sebab 2 karrimor bnyk jual kat Sports Direct). beliau adalah jutawan dari UK. mungkin dia nak menggunakan nama Karrimor untuk buat 'mass production' utk segmen outdoor equipment. mau bikin duit punya pasal...

User avatar
Manpahang
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 25 Jul 2010, 13:12

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by Manpahang »

karrimor ada kelebihan sendiri, berghaus pun ada keistimewaan..
tak aci la kalau nak banding brand..
lg baik kalau banding model antara 2 jenama ni..
baru boleh compare sebelah2..

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by soulfly »

KomunisUtara wrote:
HafisJohan wrote:tak cemburu ke geng2 cicak tgk topik ni?...huhuhuh
Takkkk punnnnnnn..hahahaha.. :lidah: :lidah:
:lidah:
takat topik jer apa mau cemburu..
lama sangat...

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by HafisJohan »

KomunisUtara wrote:
HafisJohan wrote:tak cemburu ke geng2 cicak tgk topik ni?...huhuhuh
Takkkk punnnnnnn..hahahaha.. :lidah: :lidah:

hahahha....tanda2 la akmal oit!! :pig:

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by KomunisUtara »

HafisJohan wrote:
KomunisUtara wrote:
HafisJohan wrote:tak cemburu ke geng2 cicak tgk topik ni?...huhuhuh
Takkkk punnnnnnn..hahahaha.. :lidah: :lidah:

hahahha....tanda2 la akmal oit!! :pig:

tanda2? haishhhh..ye ke? tehehhee..
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by biNGai »

2-2 terbaek..

karimo aku - fabrik terbaek, SA sistem berkesan, robust dan sesuai utk trip super hatkor

begos aku - hip belt + padding terbaek..bole joget2, menunduk bawah akar tanpa sakit pinggang, bio-flex sistem pon terbaekk, fabrik kureng robust dan sesuai utk trip komersial ajer


after packing, 2-2 cun dan selesa..saya musti piley 2-2..hahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

power stick
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 10 May 2010, 13:00
Location: Nilai, N9

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by power stick »

kelebihan begos (C7 Pro)
fabrik tough = cordura
highly water resistance = dry fusion technology
pack move with you = BioFlex back system

kekurangan
harga = mahal
availability = susah nak cari sbb brand ni x jual kat mesia

huhuhu

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by aliph »

karrimor kena bawak lebih
berghaus on trek asyik haus jer
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: UK Rucksack Face-off : Karrimor vs. Berghaus

Post by khairil »

antara karimor atau berghaus...dedua pon gua takde..
tapi gua suka tgk Fauziah Ghous... marveles....!! :kah: :mrgreen:
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

Post Reply