antara Suunto & Protrek

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Luarpintu »

betul betul betul....

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by am »

Dalam dilema..
Mungkin akan invest untuk PROTREK PRG200A
Walaupun natang nie mahal tapi mmg berguna dlm kerjaya yg sedang dilakukan.
Dari segi ketahanan, Insyallah CASIO nie macam FORD (Build Tough)
Masih dilema.......
find me more at multiply | blogspot | flickr

atticustica
Pendaki Gunung
Posts: 192
Joined: 24 Feb 2010, 17:25
Location: Puchong
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by atticustica »

x payah nak pakai yang canggih2 sangat... kalau jam, Casio lagi bagus.. walaupun x kompleks tapi praktikal.. kalau jam canggih, ia guna processor yg lebih laju untuk memproses data.. so, betri akan lebih cepat habis disebabkan power demand yang lebih tinggi... kalau GPS lagi la... blaja2 la guna kompas... nak panjat gunung, kenalpasti arah kita akan pegi dulu.. jgn main redah je.. at least kalau sesat tau la kita mana nak pegi... barat, utara, timur atau selatan..

nelly
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 21 Jun 2007, 19:45

Re: antara Suunto & Protrek

Post by nelly »

saya pilih casio pro trek...
walopun pakai casio biasa2 je.. :mrgreen:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

pokcik gunung wrote:mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
pilihan terbaekk... aku pun pakai PRG 110Y :minum:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote:mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
pilihan terbaekk... aku pun pakai PRG 110Y :minum:
:minum:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote:mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
pilihan terbaekk... aku pun pakai PRG 110Y :minum:
Denan,lama dah ker pakai protrek yg best ni. :mrgreen:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

uisshhh lamaaaaaa.... ader le sbulan 2 kot :keke:
mula nye aku usha2 suunto... bila terbaca kat sini casio lagi bes tu aku sambo protrek :lidah:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:uisshhh lamaaaaaa.... ader le sbulan 2 kot :keke:
mula nye aku usha2 suunto... bila terbaca kat sini casio lagi bes tu aku sambo protrek :lidah:
same lah kiter.mula2 minat gak suunto.dah katam ke buku yg nipis tu. :kah:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

pokcik gunung wrote:
Denan wrote:uisshhh lamaaaaaa.... ader le sbulan 2 kot :keke:
mula nye aku usha2 suunto... bila terbaca kat sini casio lagi bes tu aku sambo protrek :lidah:
same lah kiter.mula2 minat gak suunto.dah katam ke buku yg nipis tu. :kah:
katam mende... aku baca sket2 jek dah le tulis omputih... mana yg paham tu paham le
yg lain tu ntah apa2 bahasa dah lagi le aku x paham :keke:

belek punya belek skali jumpa dia tulish arab de... igtkan jawi :keke:

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by JeNaL »

hehhe boleh buka kelab protrek la pulak kat GO ni
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote:
Denan wrote:uisshhh lamaaaaaa.... ader le sbulan 2 kot :keke:
mula nye aku usha2 suunto... bila terbaca kat sini casio lagi bes tu aku sambo protrek :lidah:
same lah kiter.mula2 minat gak suunto.dah katam ke buku yg nipis tu. :kah:
katam mende... aku baca sket2 jek dah le tulis omputih... mana yg paham tu paham le
yg lain tu ntah apa2 bahasa dah lagi le aku x paham :keke:

belek punya belek skali jumpa dia tulish arab de... igtkan jawi :keke:
:kah:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

JeNaL wrote:hehhe boleh buka kelab protrek la pulak kat GO ni
i like... :minum:

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by semut_api »

Boleh la aku join.. Aku pakai PRG 40 je... Ade sesape pakai PRG 500 tak? leh review skit..? tgk kt tenet mcm best je model baru ni...
Image

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote:mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
pilihan terbaekk... aku pun pakai PRG 110Y :minum:
pokcik...!! pembetulan... aku pakei PRG 130Y bkn 110Y...
hilang ingtan lak :lidah:
Last edited by Denan on 29 Apr 2011, 11:46, edited 1 time in total.

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

semut_api wrote:Boleh la aku join.. Aku pakai PRG 40 je... Ade sesape pakai PRG 500 tak? leh review skit..? tgk kt tenet mcm best je model baru ni...
PRG 500 pun cun gak tu... tp dia jenis analog.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
Denan wrote:
pokcik gunung wrote:mula2 baca post ni,pastu minat kat protrek,pastu beli protrek PRG 110Y.pastu happy. :D
pilihan terbaekk... aku pun pakai PRG 110Y :minum:
pokcik...!! pembetulan... aku pakei PRG 130Y bkn 110Y...
hilang ingtan lak :lidah:
hilang ingatan takpe,jgn hilang protrek :kah:

prg 130y yg ada info bulan tu kan.apa lagi yg ada kat model ni.kat bwah dia mcam ada graf tu utk apa.
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

pokcik gunung wrote:
prg 130y yg ada info bulan tu kan.apa lagi yg ada kat model ni.kat bwah dia mcam ada graf tu utk apa.
tu tide graph utk air pasang surut... tu je kot beza yg lain funtion sama je.

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote:
prg 130y yg ada info bulan tu kan.apa lagi yg ada kat model ni.kat bwah dia mcam ada graf tu utk apa.
tu tide graph utk air pasang surut... tu je kot beza yg lain funtion sama je.
lagi best ada air pasang surut.sesuai wat memancing nih. :shock:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

pokcik gunung wrote: lagi best ada air pasang surut.sesuai wat memancing nih. :shock:
kalo kaki pancing ok le kot nak tau air pasang surut...
awok ni kaki gunung main air sungai xde le pasang surut :keke:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
pokcik gunung wrote: lagi best ada air pasang surut.sesuai wat memancing nih. :shock:
kalo kaki pancing ok le kot nak tau air pasang surut...
awok ni kaki gunung main air sungai xde le pasang surut :keke:
kaki gunung kana cari yg ada info kepala air. :) :kah:
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
soulrake
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 12 Aug 2010, 07:51

Re: antara Suunto & Protrek

Post by soulrake »

vote protrek... nmpk mcm jam sikit

walaupun aku pakai diver je:lidah:

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

pokcik gunung wrote: kaki gunung kana cari yg ada info kepala air. :) :kah:
waaa kalo ada info kapla air lagi bagus pokcik... kalo ada kene carik tu :lidah:

virboy_1
Pendaki Gunung
Posts: 6
Joined: 21 May 2011, 13:46

Re: antara Suunto & Protrek

Post by virboy_1 »

well.. aku gune prg 110.. so far ok la.. nice.. sbb nipis.. ringan .. ade solar.. so xperlu risau pasal bateri.. da gune setahun.. kalau suunto xde solar.. masalah la kat bateri.. nak gune pun kene jimat2 .. aku beli dgn harge rm 630 kat kuantan parade.. tingkat 1.. byk lagi jam casio murah kat situ.. tq..

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

[quote="virboy_1"]well.. aku gune prg 110.. so far ok la.. nice.. sbb nipis.. ringan .. ade solar.. so xperlu risau pasal bateri.. da gune setahun.. kalau suunto xde solar.. masalah la kat bateri.. nak gune pun kene jimat2 ..quote]

yap... semua model 110 tu jenis protrek paling nipis dan ringan... :minum:

User avatar
pokcik gunung
Pendaki Gunung
Posts: 154
Joined: 10 Mar 2011, 19:51
Location: Maran,Pahang

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pokcik gunung »

Denan wrote:
virboy_1 wrote:well.. aku gune prg 110.. so far ok la.. nice.. sbb nipis.. ringan .. ade solar.. so xperlu risau pasal bateri.. da gune setahun.. kalau suunto xde solar.. masalah la kat bateri.. nak gune pun kene jimat2 ..quote]

yap... semua model 110 tu jenis protrek paling nipis dan ringan... :minum:
dan baik punya!!!
EKSPLORASI KEBESARAN ALLAH
https://facebook.com/saiditurbo

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by irmuaaz »

Kalau nak carik alternatif yang murah sikit dari suunto dan protrek aku boleh recommend highgear axio. Dia takder graph tapi barometer/altimeter dia accurate. Utk compensate takde graph dia ada function ramalan cuaca 8 jam. Sunny, Cloudy, Light Rain, Heavy Rain. Murah la dalam RM 300 yang takde compass digital. Aku pakai compass biasa (Recta). Lagi aku percaya dari compass digital pun. Takkan habis batterie... lol.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

maxevan
Pendaki Gunung
Posts: 41
Joined: 03 Dec 2010, 19:49

Re: antara Suunto & Protrek

Post by maxevan »

aku pakai protrek PRG 130Y..beso gile kalo dibandingkan dengan tgn aku yg kecik ni..tp aku x peduli sbb kalo nak xpakai skg..smapai kiamat aku xmerase pakai protrek..hahaha

mmbe aku terkejut tgk jam beso ni..dia kata button pn da beso penumbuk...hahaha..beso beno le gamaknye..

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

maxevan wrote:aku pakai protrek PRG 130Y..beso gile kalo dibandingkan dengan tgn aku yg kecik ni..tp aku x peduli sbb kalo nak xpakai skg..smapai kiamat aku xmerase pakai protrek..hahaha

mmbe aku terkejut tgk jam beso ni..dia kata button pn da beso penumbuk...hahaha..beso beno le gamaknye..
alah membeli... menang memakai... :minum:

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by JeNaL »

saya, Protrek PRG 120YT(since 2008) dan Suntoo Mosquito (since 2002)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
azwan23
Pendaki Gunung
Posts: 22
Joined: 04 Jul 2011, 12:30

Re: antara Suunto & Protrek

Post by azwan23 »

dah sudah nye ko bli jam pe bro????
aku ada jmpe yg jual protrek prg 500 dlm 850..

dia ckp ori..
sbb aku check kat kdai..price almost 1.6k..

ada ke cara nak tau ori ke tak???

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by am »

Beli SUUNTO CORE EDITION EVEREST di REI.COM (suruh teman pesankan), ingatkan nk jual balik coz kat sini SUUNTO CORE rege dalam MYR1500.00 lebih. Bila jam sampai.... ADUHHH Sayang la pulak nk jual! Hehehehe... Walaupun takda SOLAR PANEL, tp disebabkan susah nk dapat, limited edition plak tuh.. SIMPAN, PAKAI SENDIRI aje lah. Jangan marah....... :)

Image
find me more at multiply | blogspot | flickr

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: antara Suunto & Protrek

Post by Denan »

am wrote:Beli SUUNTO CORE EDITION EVEREST di REI.COM (suruh teman pesankan), ingatkan nk jual balik coz kat sini SUUNTO CORE rege dalam MYR1500.00 lebih. Bila jam sampai.... ADUHHH Sayang la pulak nk jual! Hehehehe... Walaupun takda SOLAR PANEL, tp disebabkan susah nk dapat, limited edition plak tuh.. SIMPAN, PAKAI SENDIRI aje lah. Jangan marah....... :)

Image
walaweh... terbaekkk bro... design dia mmg cun... berkenan le pulak :lidah:

snizan
Pendaki Gunung
Posts: 8
Joined: 12 Apr 2010, 08:58

Re: antara Suunto & Protrek

Post by snizan »

salam kembara... tumpang lalu... kawan ada jual protrek... leh dtg tgk http://www.facebook.com/kedaiCasio :) :D

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by semut_api »

snizan wrote:salam kembara... tumpang lalu... kawan ada jual protrek... leh dtg tgk http://www.facebook.com/kedaiCasio :) :D
awak ke tuan kedai casio yang kat batu pahat tu..? harge mmg terbaek ditawarkan
Image

pancitx
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 07 Dec 2005, 02:21
Location: ...
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pancitx »

irmuaaz wrote:Kalau nak carik alternatif yang murah sikit dari suunto dan protrek aku boleh recommend highgear axio. Dia takder graph tapi barometer/altimeter dia accurate. Utk compensate takde graph dia ada function ramalan cuaca 8 jam. Sunny, Cloudy, Light Rain, Heavy Rain. Murah la dalam RM 300 yang takde compass digital. Aku pakai compass biasa (Recta). Lagi aku percaya dari compass digital pun. Takkan habis batterie... lol.
salam tuan muaz, di mana boleh beli jam jenama highgear axio ni di negara kita?
xx:xy

pirate_brutalz
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 29 Apr 2013, 16:01

Re: antara Suunto & Protrek

Post by pirate_brutalz »

Halamak.. baru je beli suunto.. kat sini ramai suggest protrek rupenye.. jadi keliru jap.. hehe

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by burningredberry »

Ok la tu, buleh bagi review suunto kat sini
Apa model pakai?
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: antara Suunto & Protrek

Post by sukahatiadam »

strap suunto model CORE mahal .. dah survey dalam RM190
kalau beli dri obersea , carik yang diskaun + pos dalam Rm160
model vector murah skit dalam RM110 kot

encik am .. strap awak ok lagi ke

Post Reply