pemilik haversack KARRIMOR

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

sinambungan dr topik mamak yg lg satu, ni aqu saja2 nk survey plak pemilik beg Karrimor..
brand yg da lama bertapak di Malaysia..ada kasta UK ada kasta China..
kalo dulu brand ni ramai peminat nya..skang sejak kebanjiran brand2 lain, aqu nk tau gak samada brand ni masih diminati atau sebaliknya..
nk tau gak sapa user2 Karrimor dikalangan forumer GO skang..bole kan

1. orga - jaguar 80 (UK)
2. rembau - panther 55 (UK)
3. ngai - lynx 55 - (UK), discovery 65 - (UK)
4. jenal - panther 65
5. jimi - panther 75 (UK)
6. ironore -panther 55 (UK) Puma 50-75
7. poncho - jaguar 80 (UK), Panther 65 (UK)
8. nadir - jaguar GR-L 55 (UK)
9. vanhemeir - jaguar S65
10.abe G - jaguar 65
11.crapizium - jaguar 55-75
12.abg kamal - discovery 55 (UK)
13.elbandito - alpiniste 60+15
ImageImageImage

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by rembau »

den satu....panther 55L uk........tq
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by biNGai »

hehe camni laa baru dikatekan demokrasi terpimpin, adil dan saksama ekekeke

count me in..

lynx 55 - UK, discovery 65 - UK, panther 65 - under license, cougar 65+15 - under license, berdikari 60-100 - under lesen, hydro 30 - bawah lesen..ada satu daypack 20L, lupe lak spesis dia :mrgreen:

sekian tQ
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by matsaiko »

pouchbag karrimor 0.18 liter .....
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

ok rembau..nk jual nnt cakap eh..

ngai..mana aci..register 2 bijik je cukup la..dan atas 50L je k..haha

mat..itu sabre ada lg ka?
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by JeNaL »

aku punya Karrimor Panther 75 (uk) dan berubah tangan ke Jimi.
yg ada kat aku sekarang Panther 65 (model 2008)
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by biNGai »

oit ini UK lesen saja ka valid masuk list? cine lesen apa cerr?? tapi apa barang pkai made in china ye takkk moekekekekek
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by soulfly »

ngaizs...
banyak bag... :lol:
lama sangat...

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by ironore »

1. Spectre II 20l
2. Panther 55l (uk)
3. Puma 50-75
4. Sabre 60-100 ( uk) ( coming soon.... :keke: )

..mamak...Lowe BJ apa cerita?

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by soulfly »

ironore wrote:1. Spectre II 20l
2. Panther 55l (uk)
3. Puma 50-75
4. Sabre 60-100 ( uk) ( coming soon.... :keke: )

..mamak...Lowe BJ apa cerita?
tu dia peminat setia karrimoor..

BJ okh jer...psssttt sape erk? hehehe
lama sangat...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by biNGai »

sabre skang pon lesen china laa..sibbek tk jadi beli ari tuh ekeke
I recently bought the sabre 80-130 and to be honest i dont rate it and dont think it would cope well with that much weight, here's why.

1 the plastic loops that hold the back yoke on arent stitched enough and look like they could be pulled away with not to much weight(i have a very old karrimor 65l panther with the same back system but the materials and quality is supperior to the sabres)

2 the shoulder straps and belt i find are to padded and dont sit right,so are uncomfy

3 general materials used eg, the straps materials etc are flimsy compared to how they used to be and compared to plce issue straps etc

in summary i find them quite poor quality i wish id got a vulcan or lowe alpine saracen, but to late now, i notice sabres are now made in China (mine says so in label) to me this speaks for itself. This is my personnel take on them.

*plagiat dari http://www.bushcraftuk.com/forum/showthread.php?t=41033


pssstt mamak..skang Lowie apa ready stok ada? hehehe :mrgreen:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by soulfly »

ngaizs...
dah jemu ke gendong karrimor ? :lol:
aku ada stock sebik TFX_9 summit mau ka?
lama sangat...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by poncho »

aku cuma ada Jaguar 80L (UK) dengan Panther 65L (UK).
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by biNGai »

itu 65 +15 ka? kalo stakat cakap je, aku kalo tkde kasik test drive mmg takkan beli lerr..


kasikk laa test dulu..bkan jemu, bosan aaa made in china nih..finishing kurenggg
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by nadir »

tambah satu lagi karrimor

Jaguar GR-L 55 ( UK ) ( suda pencen )
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

karrimor so far ada apa2 mende yg kureng tak?
ImageImageImage

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by poncho »

Karrimor nie so far mantap.
cuma kalau lebih muatan (semua brand sama), tulang dia bleh terkehel keluar. plastik bucu kat tulang tu cepat pecah lah.
nak cari spare-part macam ada pulak kan. balut dengan getah tak bleh tahan lama. adehhh.

paling best Karrimor nie solid. phewit.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by vanhemeir »

Tambah Satu Jaguar S65

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by matsaiko »

poncho wrote:Karrimor nie so far mantap.
cuma kalau lebih muatan (semua brand sama), tulang dia bleh terkehel keluar. plastik bucu kat tulang tu cepat pecah lah.
nak cari spare-part macam ada pulak kan. balut dengan getah tak bleh tahan lama. adehhh.

paling best Karrimor nie solid. phewit.
yess korek...buju kain bahagian stopper tuk besi frame dia boleh bocor jika dilanyak byk sgt@ load yg berat.aku penah kena time xpdc, stopper bahagian kanan besi frame bocor.beg jadi tak stabil.walupun tak terasa semasa xpdc,tapi impact daripadanya,balik dari xpdc 2 minggu urat belikat aku sakit.siap gi bekam sbb ada darah beku.

so jaga bahagian tersebut.tu je the only part yg perlu jaga.better masking tape pada plastik hitam besi frame tu agar tak mudah pecah.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by abe~G »

patut ler rasa macam sakit sakit jer belah kanan belakang saya ni reen
ada darah beku ker? alamak kena gi bekam ler pulak! hehehehehe.

karrimor yg di maksudkan dekat atas tu rasanya dah bertukar tangan.
hehehe.

jaguar 65. ( rasanya 4th hand dah)
ambil berkat dari para lagend yang sudah jarang jumpa on trek. hehehehehe

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by matsaiko »

abe G
beg diatas bukan yg sy jual kat abe g tu ...masa kes bocor tu saya pakai jaguar S 60-80L
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by soulfly »

poncho wrote:Karrimor nie so far mantap.
cuma kalau lebih muatan (semua brand sama), tulang dia bleh terkehel keluar. plastik bucu kat tulang tu cepat pecah lah.
nak cari spare-part macam ada pulak kan. balut dengan getah tak bleh tahan lama. adehhh.

paling best Karrimor nie solid. phewit.
masa aku pakai condor dulu pun pernah kena jugak tapi nasib baik boleh baik pulih..
aku hantar kat UFL
lama sangat...

User avatar
crampizium
Pendaki Gunung
Posts: 143
Joined: 21 Nov 2006, 15:19
Location: Depan Laptop
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by crampizium »

jaguar 55-75L

wane kuning~
:P :P

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Discovery 55 UK

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by poncho »

matsaiko wrote:beg jadi tak stabil.walupun tak terasa semasa xpdc,tapi impact daripadanya,balik dari xpdc 2 minggu urat belikat aku sakit.siap gi bekam sbb ada darah beku.

so jaga bahagian tersebut.tu je the only part yg perlu jaga.better masking tape pada plastik hitam besi frame tu agar tak mudah pecah.
tips penting tuh.

pada sesapa yang sayang dengan Karrimor korang tu, cepat-cepat balut plastik pembalut bucu tulang besi tu dengan tape, duct tape atau getah. plastik (warna hitam) nie tak tahu bila akan pecah. tau-tau je kita jumpa kat tengah jalan atau masa buka beg kat campsite. "eh..macam kenal je plastik nih.." hahaha. sudah pecah lah dei.

untungnya beg masih boleh dipakai walaupun tulang dah bengkok. mantap betul brand nih.
tak rugi woo invest beli Karrimor. auuuuum. hehehe
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by forestgump »

Patut cuba Berghaus pulak..... insyallah, saya ke UK pertengahan Ogos selama 7 minggu dan bercadang nak cari beberapa lagi rucksack Berghaus atau Bergen DPM 80L.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
elbandito
Pendaki Gunung
Posts: 87
Joined: 11 Feb 2008, 01:58
Location: melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by elbandito »

ada juga 2 bijik.

1. alpiniste 60 + 15
2. jugra 25 ( UK )
Scene Outdoor Barangan Outdoor pada harga yang runcit³

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

updet lg list..

1. orga - jaguar 80 (UK)
2. rembau - panther 55 (UK)
3. ngai - lynx 55 - (UK), discovery 65 - (UK)
4. jenal - panther 65
5. jimi - panther 75 (UK)
6. ironore -panther 55 (UK) Puma 50-75
7. poncho - jaguar 80 (UK), Panther 65 (UK)
8. nadir - jaguar GR-L 55 (UK)
9. vanhemeir - jaguar S65
10.abe G - jaguar 65
11.crapizium - jaguar 55-75
12.abg kamal - discovery 55 (UK)
13.elbandito - alpiniste 60+15
ImageImageImage

User avatar
elbandito
Pendaki Gunung
Posts: 87
Joined: 11 Feb 2008, 01:58
Location: melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by elbandito »

forestgump wrote:Patut cuba Berghaus pulak..... insyallah, saya ke UK pertengahan Ogos selama 7 minggu dan bercadang nak cari beberapa lagi rucksack Berghaus atau Bergen DPM 80L.
berghaus terbaik juga! sy pakai free flow 25.
kasi bukak la topik pemilik berghaus plak. 8)
Scene Outdoor Barangan Outdoor pada harga yang runcit³

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

elbandito wrote:
forestgump wrote:Patut cuba Berghaus pulak..... insyallah, saya ke UK pertengahan Ogos selama 7 minggu dan bercadang nak cari beberapa lagi rucksack Berghaus atau Bergen DPM 80L.
berghaus terbaik juga! sy pakai free flow 25.
kasi bukak la topik pemilik berghaus plak. 8)
ar citer berghaus letak lain topik yer..ni citer karrimor jek k..
aqu pon ada gak berghaus dan bergen..
ImageImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by Hangar 18 »

orga wrote:karrimor so far ada apa2 mende yg kureng tak?
bagi aku, karrimor ni part kurengnya adalah bila dipikul, ada pilihan beg2 lain brand yg lagi best untuk dipikul.
mmg ex jaguar 60-80 UK aku dah sedap, tapi selepas aku try brand lain. brand2 tu lagi best ler.

apa2 pun takat ni, yg aku jumpa kain jaguar aku gak paling confident.
takat ari ni ex jaguar aku yg dah berusia 12 tahun tu. aku confident ianya dpt bertahan lagi untuk 8 tahun mendatang.

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by mongkut »

karrimor sabre 60-100... :oops:

User avatar
semut_api
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 20 Sep 2007, 12:55
Location: di puncak tipu.
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by semut_api »

Karrimor Condor 60-100 (UK Mari)
Image

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by Kasnalagat »

♠ karrimor panther SA 70 (uk oldskul), karrimor panther 65, karrimor sabre 60-100
"TranQuiLLity.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

ok nnt aqu updet list geng karrimor..
ImageImageImage

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by adventure inc »

poncho wrote:
matsaiko wrote:beg jadi tak stabil.walupun tak terasa semasa xpdc,tapi impact daripadanya,balik dari xpdc 2 minggu urat belikat aku sakit.siap gi bekam sbb ada darah beku.

so jaga bahagian tersebut.tu je the only part yg perlu jaga.better masking tape pada plastik hitam besi frame tu agar tak mudah pecah.
tips penting tuh.

pada sesapa yang sayang dengan Karrimor korang tu, cepat-cepat balut plastik pembalut bucu tulang besi tu dengan tape, duct tape atau getah. plastik (warna hitam) nie tak tahu bila akan pecah. tau-tau je kita jumpa kat tengah jalan atau masa buka beg kat campsite. "eh..macam kenal je plastik nih.." hahaha. sudah pecah lah dei.

untungnya beg masih boleh dipakai walaupun tulang dah bengkok. mantap betul brand nih.
tak rugi woo invest beli Karrimor. auuuuum. hehehe
hummm dah dgr ramai yang komen karrimor nih antara yang trbaik di pasaran.. so aku pun dah ngintai kat karrimor webpage... 2009 new design nampak memang meletup terutama model cheetah 65-80 ngan cougar 65-75 tu. tapi sebelum beli, nak tanya la view sapa sapa yang
dah penah test drive atau guna model model nie.. harga pulak cammana???
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by beckham@chayok2 »

nak selit gak...
karrimor panther 65
karrimor cheetah 50-75
the best among the best... :minum:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by Syahrul_Penang »

nak selit bleh dak?...

Jaguar SAII 70-95

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by orga »

warga karrimor..up dulu nama k..nnt aqu updet list..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: pemilik haversack KARRIMOR

Post by biNGai »

fendi cakap ujung taun nih mau bikin karrimor punye trip..ape status?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply