review Berghaus C7 Pro

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

Post Reply
User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

review Berghaus C7 Pro

Post by Hangar 18 »

Dikesempatan trip Chemerong baru ni aku berkesempatan menguji kesedapan Berghaus C7 Pro 70+10 milik seorg sahabat.
Aku sendiri pun tak tau nak ulas dengan detail bagaimana ciri2 beg ni kerana aku tidak pandai mengarang.
Ketika nak memakainya aku tidak mendapat kesukaran seperrti empuyannya mula² mencari settingnya kerana empunya beg sudah mengajar aku bagaimana cara settingnya,
ditambah beberapa bulan lepas, aku dah berhempas pulas mencari setting Lowe Alpine tfx7 65+15.
Kelebihan yg ketara ttg beg ni adalah hip beltnya yg boleh bergerak mengikut arah ke kiri @ ke kanan kita mengiring.
kesimpulannya jika aku diberi pilihan untuk membeli Berghaus C7 Pro 60+10 berbanding Lowe Alpine TFX7/9 pada harga yg sama.
aku sendiri confuse mana 1 mau angkat.
ingat kena solat istikharah kot.
kedua-duanya ada ciri2 kesedapan berbeza pada setiap inci/sudut beg tu.


Image

Image

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Check out review ini...
http://www.outdoorsmagic.com/news/artic ... 98/v/3/sp/
Berghaus MEMANG bikin baik punya rucksack...
dan Cyclops Berghaus saya dah hampir 10 tahun dengan saya dan so far, tidak ada complain pun.
Functionya dan formnya first class!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

berghaus C7 nie keluar tahun 05. Dalam masa 4 tahun nie berghaus dah keluarkan model yang lebih advance dan sistemnya
mesti dah update. kalau berghaus diatas cik fendi rasa sedap apalagi kalau model terkini berghaus yang guna sistem 3 function nie

Bioflex
Freeflow IV
Evabreath
http://www.berghaus.com/technologies/rucsacs.aspx

patutla masa kat cemerong haritu en. fendi jalan selamba je.
jom kita sambar satu.

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

apasal 70+10 nampak mcm 45+10 je
sapa yg nak sambar berghauss tu...hulurq2 la tfx7 tu kat saya
hehehehe

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

mata en gogoyeaha tak brp nak elok kott...
mmg aku pack bukak abiz punya.
may be sbb aku duduk jadik nampak kecik.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

aqu ada sebijik berghaus old skool nye baya2 karrimor jaguar uk kot..
sempat testing kt persekitaran yg lembab..perlu bergerak dgn cepat dr satu tempat ka satu tempat..fabrik perlu tahan lasak dr kena batu,duri etc..senang nk keluar masuk barang..sedap nk pikol tamau sakit badan..
..dan jawapannya berghaus ni mmg tak mengecewakan..
malah selesa nya tu mcm aqu pikol beg2 latest skang ni..
tima kasih berghaus..hahaha

Image
ImageImageImage

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

tengok domain tu yg tak leh tahan tu.

berselera tajam gak awak ek en orga.

:P

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

Woooww..... sexy woo berghaous bro orga, mcm tuannye....auuwwmmm .... ekekekeke :lol: :lol:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

pendi..taper la utk pemulaan aqu layan beg2 yg tak glamer jer dulu kot..berghaus, mountain hardware, golite, arxteryx
da terer skek nnt baru bole layan deuter n karrimor :evil: :evil:

yon..nk taw sexy tak sexy jomma trekking sama..
beg je sexy tp aqu seksa..hehe
ImageImageImage

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

hangar;
ohh...dah bukak habis 70+10 tu?
biarrr betuiiii

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

Macam ku kenal tu beg berghaus tu fendi :lol:

User avatar
yonrawk
Pendaki Sondol
Posts: 456
Joined: 03 Nov 2006, 11:11
Location: JB

Post by yonrawk »

orga wrote: yon..nk taw sexy tak sexy jomma trekking sama..
beg je sexy tp aqu seksa..hehe
Segan la nak treking ngan senator gunung ni .... auuwww... :mrgreen:
He who makes beast out of himself, get rid of the pain of being a man~ Dr. Johnson (1709-1784)

eija_nabila
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 07 Dec 2005, 13:19

Post by eija_nabila »

abg radzee sexy apa..esspecially tang perut tu..sedap buat bantal you :wink:
aqu tak singel..jangan ngorat !!

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

Elom bukak abiz lagi en gooyeaha,
poket2 tepi tak digunakan lagi.
poket atas tak de isi pun.
itu time dah turun.
jadik.. bila ration dah tinggal kedak2. pepaham je ler.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

yonrawk wrote:
orga wrote: yon..nk taw sexy tak sexy jomma trekking sama..
beg je sexy tp aqu seksa..hehe
Segan la nak treking ngan senator gunung ni .... auuwww... :mrgreen:
taper yon..skek hari lg kontrak aqu expired kot.. :wink:
ImageImageImage

User avatar
sukahatiadam
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 08 Oct 2009, 12:59
Location: Sungai Sedim
Contact:

Re: review Berghaus C7 Pro

Post by sukahatiadam »

tumpang tanya..
macam mana perfomance Technology BIOFLEX® II pula . contoh pada beg model ni.
http://www.berghaus.com/en/ber2012/tech ... _6528.html

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: review Berghaus C7 Pro

Post by adventure inc »

sy sempat la tgk, belek2 bioflex II ni kat covent garden aritu; of course bila dah latest
design almost semua la better dari model yg terdahulu. bioflex II ni material dia tak byk
beza sgt ngan C7 Pro, tp back system dia mmg lain walaupun based on original bioflex
concept, dah takde padding yg tebal2 n lebih compact. the best part is ringan :roll:
insya allah plan tuk dptkan sepasang 65L punye
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: review Berghaus C7 Pro

Post by mizi »

c7 pro ni nak sedap kena isi padat...kasi clip ketat2 kat pinggang bersaiz 32 ke atas...bw lari mcm perari wooo...
climb long trail
p11at

Post Reply