Magnesium Fire Starter

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

tima kashey........ contribution saya sedikit sebanyak kepada tujuan asal forum ini iaitu berkongsi pengetahuan :)
Kalau ada yang minat, mungkin kita boleh organize get together untuk semua supaya dapat rasa macam mana rasanya pegang dan pakai Firesteel ni. Batu Dam ok ke?
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Seperti yang dijanjikan video youtube : menyalakan rumput kering dengan menggunakan swedish army firesteel (Renajs Army Model yang besarrrr)
Rumput Kering
http://www.youtube.com/watch?v=xoWIgficvy0
Rumput kering campur dettol hand sanitizer
http://www.youtube.com/watch?v=aM6nbXCAVXk
sorry quality cam gampang. Esok saya cleanup dan post yang baru. Insyaallah elok sikit. Tapi warga GO dah boleh tgk lah lebih kurang camana nampak dia nak pakai firesteel untuk start api.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker »

irmuaaz wrote:Seperti yang dijanjikan video youtube : menyalakan rumput kering dengan menggunakan swedish army firesteel (Renajs Army Model yang besarrrr)
Rumput Kering
http://www.youtube.com/watch?v=xoWIgficvy0
Rumput kering campur dettol hand sanitizer
http://www.youtube.com/watch?v=aM6nbXCAVXk
sorry quality cam gampang. Esok saya cleanup dan post yang baru. Insyaallah elok sikit. Tapi warga GO dah boleh tgk lah lebih kurang camana nampak dia nak pakai firesteel untuk start api.
haha.kualiti video sakit mata :shock:
tapi orait la firesteel ni. mcm senang je nk idup api.
dettol biasa tu leh buat bakar gak ke? yg warna coklat kalo dilute jd puti tu
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Uish dettol biasa tak leh la rainmaker. Kena hand sanitizer baru boleh. Tulah sorry video buruk. Aku tgh convert manual jadi flv terus ni. Pastu karang kalau sempat malam ni aku upload kat youtube
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Nyala api pakai Firesteel dengan rumput kering versi tak sakit mata!
http://www.youtube.com/watch?v=GHH_Bwi3NRs
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Dan juga nyala api pakai firesteel pakai rumput kering+hand sanitizer dettol (botol kecik 5 ringgit kat guardian, watsons dll) versi senang nampak!

http://www.youtube.com/watch?v=gRKzARFYRRo
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by rainmaker »

nice
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Magnesium Fire Starter

Post by blacksword »

owh kirenye yang besar memang betul-betul boleh nyalakan api sekiranya digores ka atas rumput kering....menarik...Versi Army Original Standard issue dari Renajs AB Scandinavia ngan versi yang firesteel 2.0 yang besa (atau versi yang lama tapi yang besanye) ada beza ke?

saya suke gune firestel ni sebab practical, mudah alih, selamat tapi amat berharap ia boleh digunakan sebagaimana prestasi yang ditonjolkan...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Sama je dua dua cuma yg light my fire punya design dah di civiliankan. Dia takder bar code kat striker contohnya sebab takyah buat inventory. Saya ada cerita sebenarnya kenapa saya memang takkan tinggal firesteel saya bila masuk hutan. Saya pernah survive 2 minggu pakai firesteel pasal lighter saya batu dia tercabut. Saya memang jenis terlebih pandai kan pergi expedition 3 minggu bwk lighter satu. Selalu lighter BIC tu gas dia memang tahan berbulan tapi kalau batu dah tercabut apa mau kata.....
Sebab tu saya jual gak dan saya jual yang original punya walaupun agak mahal berbanding firesteel dari cina.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ha ha ha bagus gak cita tu.
Sebab kita pernah kena kan, cam sama gak cuma aku terkandas kat pulau antara Jolo dan Sabah barang suma basah. Potong cita sebab pernah kena jadi akau kena ingat sampai mati. Keluar mesti ada.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Aah lumrah manusia ni memang camtu. Kalau khabor susah nak dengar. Bila dah kena sendiri baru tau. Sendiri mau ingat.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by nadir »

irmuaaz wrote:Aah lumrah manusia ni memang camtu. Kalau khabor susah nak dengar. Bila dah kena sendiri baru tau. Sendiri mau ingat.
hahahhahaha stujuuuuuu

+1
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

nadir wrote:
irmuaaz wrote:Aah lumrah manusia ni memang camtu. Kalau khabor susah nak dengar. Bila dah kena sendiri baru tau. Sendiri mau ingat.
hahahhahaha stujuuuuuu

+1
Lesson yang dipelajari dari expedition solo saya pada masa itu adalah seperti berikut

1. Lengkali bawak at least 2 lighter. Especially kalau jalan solo. Takyah nak sakit badan. Kalau dua dua rosak gak memang ada tersalah langkah la tu agaknya.
2. Firesteel kecik boleh nyala api, tapi kena ada accelerant seperti hand sanitizer kalau tanak lenguh tangan dan guna cam separuh batang nak nyala satu api. Itupun belum tentu nyala. Kapas pun ok. Tapi kena raid first aid la pulak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Tokwan »

Tokwan memang letak magnesium fire starter jenis Doan dalam survival pack. Magnesium strip yang kita kena kikis sikitr dulu dan strike flint kemudian memang bagus, sebab dia akan bakar kertas, kapas atau apa apa bahan bakar yang kering supaya senang buat api. Tokwan selalu guna fire sticks untuk pindahkan api ke tempat unggun setelah guna Doan Magnesium strip ini. Satu benda yang bagus.
Tetapi selalunya guna lighter atau mancis la...fire starter ni guna ketika emergency dan sekali sekala praktis saja....dah ada benda senang....hehe

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Tokwan wrote:Tokwan memang letak magnesium fire starter jenis Doan dalam survival pack. Magnesium strip yang kita kena kikis sikitr dulu dan strike flint kemudian memang bagus, sebab dia akan bakar kertas, kapas atau apa apa bahan bakar yang kering supaya senang buat api. Tokwan selalu guna fire sticks untuk pindahkan api ke tempat unggun setelah guna Doan Magnesium strip ini. Satu benda yang bagus.
Tetapi selalunya guna lighter atau mancis la...fire starter ni guna ketika emergency dan sekali sekala praktis saja....dah ada benda senang....hehe
Saya setuju!! Saya masalah bila lighter selalu letak dalam life jacket bila berkayak. Saya tau patut letak la dlm dry bag, tapi dah habit letak dalam pocket. Automatic je tangan. Lepas berendam nak nyala stove fail :(.

Doans Firestarter adalah bar magnesium yang paling boleh pakai sekali. Lain magnesium firestarter saya pakai tak pernah nye nyala. Termasuk la yang brand kononnya baik cam Coughlans dan Coleman. Nak scrape susah. Nak nyala lagi payah. Kalau Doans kita scrape lembut je. Kejap je dapat pile besar. Lepas tu ketuk la macam mana pun rod batu api tu takkan cabut. Cuba test dgn Coughlans ngan Coleman. Jatuh dari meja pun tercabut batu api.

Lagi Doans punya guarantee, kalau pakai sampai haus bar tu hantar kat dia balik. Dia ganti baru. Rasa tak pernah orang hantar kot. Saya pernah jumpa orang ada Doans punya bar dah umur 20 thn. Tinggal dalam 3/4 lagi bar tu.

Magnesium bar pun syok pakai kat hutan malaysia ni. Dia lagi panas 5000°C. Jadi kayu lembap daun lembap pun boleh nyala.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Magnesium Fire Starter

Post by blacksword »

dalam simpanan saya biasanya saya bawak tiga jenis penghidup api
1) fire steel
2) lighter
3) waterproof match

bile lighter dah tak mampu berfungsi sebab rosak atau ape2 masalah lain saya akan menggunakan waterproof match. last skali baru gune fire steel. saya gunakan water proof match coleman tu...setakat ni ok cume nak kene jage jangan bagi kertas penggores tu basah je....mancis tak pe....
tapi saya jumpe optian untuk mancis ni, tak perlu kertas penggores guna kan mancis yang bole digores kat mane2 je...tapi dalam ebay....bole ke saya beli mancis tu?
takut t kene tahan ngan kastam sebab bahan mudah terbakar.....mancis ni amat berguna sebab mudah nak hidupkan api dan ringan....mungkin stok kene lebih sebab kalo macam saya kadang2 tak cukup sebatang nak idupkan api (he he sebab kurang bijak lagi)....

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

Video menarik khusus magnesium firestarter. Kena pakai magnesium firestarter yang betul baru boleh nyala

http://www.youtube.com/watch?v=frDMAOlIGaY
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Tokwan »

Tokwan guna Doan...tak pernah fail.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Magnesium Fire Starter

Post by irmuaaz »

itu yang saya jual Doans tu Tokwan. Kat nadir pun boleh beli :) Saya sole distributor dekat Malaysia Doans Firestarter. Dapatkan yang original untuk tidak kecewa

http://www.footsteps.com.my/index.php?p ... t&Itemid=5
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Tokwan »

Tokwan ada dua set Doans ni....

Satu tips lagi untuk bawak mancis cara selamat....tak yah nak beli fireproof matches yang mahai...guna mancis biasa saja...tapi kena cari satu benda yang susah dapat sekang ni.....

Benda tu container fil camera...ala, bekas plastik bulat tu yang ada tudung tuuu....koyakkan kotak macis, simpan bahagian gores tu dan gamkan ke tudung bekas plastik tadi.....kemudian masukkan batang macis (kepala kebwah supaya tak tergoes kat tudung). Tutup tudung...simpan dalam kocek jaket....kalau tuan badan tenggelam dan mati lemas pun, mancis tetap kering.

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Tok Uban »

Ini cara Tokwan guna Doans Magnesium Strip...tetapi..kena ada dua benda yang dapat membantu menjayakan penggunaannya..Apa yang diperlukan:-
1. Doans Firestarter.
2. Pisau untuk mengikis dan juga menyalakan spark.
3. Sekeping mangkuk atau buluh untuk mengumpul bahan serbuk yang dikikis (Tokwan selalu guna sebahagian kecil buloh atau kapas, atau toilet paper atau aluminium foil yang dibetuk macam mangkuk.
4. Firesticks atau fire rope buatan sendiri (tali jerami yang direndam dan disalut dgn lilin...atau kepingan laci chipboard yang gunakan serbuk kayu tu atau cardnoard yang disalut /rendam lilin.

Kikis magnesium kedalam bekas ...pastikan himpunan habuk dalam sebesar syiling 50sen..kemudian..standby firestick..spark magnesium...apabila terbakar..nyalakan firestick dgn api tadi...pindahkan api dari firestick kepada kayu untuk unggun api....siap api emergency.!!!!!.
Jgn guna selalu dalam hutan..sebab kita kalau boleh tak mau buat open burning...dalam hutan masak guna stoves...open burning hanya dalam kecemasan.

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Magnesium Fire Starter

Post by blacksword »

saya pernah terbace megnesium ni kalah ngan air masin/air laut sebab mudah terhakis
ye ke?

Tok Uban
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 21 Oct 2013, 11:14

Re: Magnesium Fire Starter

Post by Tok Uban »

Belum pernah try lak dgn air masin, tapi dulu pernah terjatuh kat pantai dan kena air masin...bila kering, boleh pakai balik...

Post Reply