Headlamp

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re:

Post by frostice »

TNF wrote:Aku guna Petzl e+LITE.So far amat memuaskan and ringan 68Gram sahaja lebey kurang.Besides tue aku guna maglite.
Aku hampir2 sama cam ko. Cuma aku guna petzl tikka and standby maglite.
Petzl mmg terang, mmg best kalau buat suluh menyuluh nie, tp tak berapa confident
ngan daya tahan lasak dia. So, utk aku 2nd lamp penting dan mestilah durable mcm
maglite. Paling tak paling terhempas ke jatuh ker, tak ler risau sgt.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Re: Headlamp

Post by QtrMaster »

ada headlamp baru nak keluar, Surefire Saint.. boleh pakai CR123 atau AA.. so lepas ni aku nye PrincetonTec Yukon bole jalan.. citer pasal Fenix plak.. memang depa pakai cree yang mantap, tapi reliability issue tetap ada terutama untuk E dan P series.. depa belum tested lagi tak seperti surefire, pentagonlights atau novatac.

pendapat aku, tak kira apa harga (murah atau mahal) yang pentingnya headlamp yang afdal untuk kegunaan outdoor patut ada ciri2 berikut:

1. waterproof atau at least water resistant (dunkable)
2. multiple brightness level, bole pilih tahap kecerahan
3. pakai bateri yang senang nak cari replacement (cam Petzl eLite tu mana nak carik bateri dia?)
4. head strap yang selesa, lagi elok kalu 3 point head strap
5. design yang ringkas (takde wayar bersepah, tak berat, tak terlalu banyak mode, etc)

tapi pada masa yang sama, seelok-eloknya bawak lagi satu spare toclait, tak kira la pegang tangan atau headlamp.. biar ada backup.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re:

Post by JeNaL »

kayrol wrote:ni satu headlamp aku baru order. harga dalam RM 175
Jenis Petzl Tikka Plus, Boleh adjust dalam 4 level kecerahan.

Tak tahu lagi prestasi macam mana. sebab baru order.
ni contoh gambar dier, ada sape-sape penah pakai buleh bagi komen

Image
kayrol...aku dah guna headlamp ni hampir 4 tahun... dia punya performance still cun. cuma dia punya casing je aku tercicir hari tu masa gi G Gajah Terom.... so far takde maslah ngan headlamp ni... battery dia memang tahan lama...

ok... lagi satu, bagi aku tahap kecerahan lampu kita bergantung pada kat mana posisi kita masa trekking... kalu duduk posisi belakang tu tak payah la guna yg terlalu terang sgt pun...cukup untuk kita nampak trekkk... battery pun jimat. tapi kalau masa trekking tu duduk posisi depan mcm guide, rintis kena la cahaya yg terang untuk memastikan kita berada di trekk yg betul dan tahap keselamatan trek.... bagi aku.... bila masuk je hutan mesti bawa 2 lampu... kita tak tau bila boleh kita kluar... dan jugak kita tak tau apa tahap terkini lampu yg kita bawa...bila-bila masa boleh rosak... soal murah mahal, terang dan kurang terang soal nombor dua.... yg penting kita ada bawa lampu yg boleh diharap bila kita perlu
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: Headlamp

Post by Syahrul_Penang »

Aku menggunakan Petzl Myo XP / Petzl E-Lite dan Energizer headlamp ...

Pretasi dia cukup membanggakan , kebiasanya aku bawak ketiga-tiga sekali gus untuk treking.

Petzl Myo XP - Ni headlamp utama,pretasi?...tak pertikaikan.Harga? sedih gak masa beli.Syok guna sebab dia ada wide angle ngan boost..cukup sesuai dengan aku,sebab jenis dok belakang tak perlu nak focus kedepan.Hanya guna bila betul2 rasa lambat lagi nak sampai ni.
Wide angle bagi aku cukup penting,tak payah nak menggeleng kiri kanan teruk2 pasai ushar trek.Ada 3 mode untuk lampu,ada indicator untuk check level kuasa bateri yang balance. Hanya menggunakan 3 biji bateri AA,aku biasa guna brand Energizer ja.

Petzl E-Lite - Tak padan dengan kecik,power gak..cuma bateri dia mahal sikit pasai guna CR2032 / 2 biji..1 biji harga MYR3.30. Kalau jenis Energizer MYR4.50 sebijik. Pakai cuma kat campsite,sebab mudah nak handle,low power nak bandingkan dengan Myo XP. Cuma guna masa treking bila emergency saja untuk masa yang terhad.Kadang2 tu on lampu merah yang kelip-kelip sambil letak di bag untuk info kan member yang kat depan tu yang aku masih ada polo kat belakang.

Energizer headlamp - Ni Headlamp murah ( MYR38.00 ) yang paling lasak,elok,bagus aku kira,yang ini pretasi aku cukup kompiden.Kalau korang tak mampu beli yang mahal,ada yang ini pun dah kira korang tahu pilih..Ada 3 led,2 putih,1 merah..kuasa bateri ? katergori jimat.


Satu lagi model headlamp yang aku cukup yakin dengan pretasi dia, Petzl Tikka XP ..dah lama aku berkenan nak buat koleksi ni.Aku lebih suka guna headlamp dari yang pegang sebab senang nak gerak.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Headlamp

Post by biNGai »

FYI batri CR2032 aku slalu beli kt mydin..10 bijik baru rm7.50..cap maxell..tahan laa gak jangkahayat dia..org kedekut mmg kene berjimat cermat..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: Headlamp

Post by Syahrul_Penang »

biNGai wrote:FYI batri CR2032 aku slalu beli kt mydin..10 bijik baru rm7.50..cap maxell..tahan laa gak jangkahayat dia..org kedekut mmg kene berjimat cermat..hehe

10 bijik RM7.50...?... murah gilas hang dapat. Sebijik berapa kupang hang dapat Ngai?..
orang kaya pun kena jimat gak pasai tak lama lagi dia sengket dah..hahaha..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: Headlamp

Post by lastman »

Syahrul_Penang wrote:
biNGai wrote:FYI batri CR2032 aku slalu beli kt mydin..10 bijik baru rm7.50..cap maxell..tahan laa gak jangkahayat dia..org kedekut mmg kene berjimat cermat..hehe

10 bijik RM7.50...?... murah gilas hang dapat. Sebijik berapa kupang hang dapat Ngai?..
orang kaya pun kena jimat gak pasai tak lama lagi dia sengket dah..hahaha..
bingai mau pg haji la tahun depan..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Headlamp

Post by biNGai »

amin..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Headlamp

Post by JeNaL »

--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re:

Post by orga »

orga wrote:petzl tikka vs petzl myobelt vs black diamond nightray

sumer headlamp lama yg aqu penah try..sumer condition still ok..tikka yg best- simple, ringan n senang selit memana..yg tak best-strap tak elastik, switch prob, tak water-resist sgt..myobelt yg best- ada dwi bulb xenon n led ..yg tak best - berat, wayar terjurai n senang tesangkut, kuat makan bateri..nightray yg best - lawa, ringan, ada strobe function, switch senang capai..yg tak best - sudut kecondongan tak besar; susah kalo nk trekking sambil tengok map..
dr segi terang n tak terang..aqu bg paling terang 1.nightray 2.myobelt 3.tikka
overall rating pon aqu bg..1.nightray 2.myobelt 3.tikka
rega : sumer aqu da lupa brape beli

black diamond icon vs petzl myoXP vs mammut lucido vs underwater kinetics -vizion

ni headlamp versi baru..sumer terang nak mampus..3watt Led except lucido n vizion..ni perbandingan yg penah wat..icon yg best -byk features-bateri meter,switch senang capai, ekonomik.. yg tak best- tak lawa sgt..myoXP yg best - function boost mode nye, pilihan strobe ke idak..yg tak best - cam biasa strap nya tak elastik, wap air senang meruap kt dlm..lucido ,yg best - ringan, boost mode lg lama, strobe paling power..yg tak best- switch tak user friendly sgt..vizion, yg best - ekonomik, bole tanggal dgn mudah dr strap, ada red filter..yg tak best, wap air senang meruap kt dlm..
dr segi terang tak terang aqu bg 1. lucido 2. icon 3. myoXP 4.vizion
overall rating aqu bg 1. lucido 2. icon 3.vizion 4. myoXP
rega: lucido -rm3ratus lebe.. icon- rm255.. vizion-rm135..myoXP-rm3rat lebe

versi ekonomik yg paling best - energizer
rega dlm rm30-50 jer..terang jugak kira bole saing la ngan headlamp branded2 lain..yg kurang- tempat adjust condong tu slalu loose n switch senang bukak sendri..tp mmg berbaloi beli berbanding rega nye..

antara kredit yg aqu amik kira ialah faktor terang atau lumenisasi..sbb kt utan kita, pokok tebal dan rapat- kena kesan bahaya dgn cepat..bole pecah kabus walaupon xenon adalah yg terbaik..senang nampak samada tebing, curam atau haiwan berbisa - jd strobe function tu penting..n ofkos nama pon lampu, kena la cukup terang ye dak..
then, mesti lasak..utan kita kadar kelembapan tinggi..so kena betol water resist supaya komponen dalaman tidak dipengaruh samada faktor konduksif atau resistan ( dr karat) yg bole wujud dr pengaruh wap2 air..
n sesuatu yg penting nk kongsi..dr segi penyimpanan..sentiasa pastikan bateri ditanggal bila siang..jgn simpan secara terbalikkan terminal -ve n +ve..sumer ni akan beri kesan flux pd litar..lalu tinggikan kadar resistan lalu tinggikan suhu..ada efek walaupun sedikit tp lama2 akan jd bukit..sbb ketahanan headlamp pon bergantung gak camne kita handle..

dr segi murah baik ke mahal baik ke..tu bergantung..n tader semestinya yg mahal lg berkualiti..toksah wat karut..tp sape punye duit ikut dia la nk beli mahal ke murah ye dak..kepuasan tiap individu tu beza2..sapa kita yg tahu nk ukur tahap kepuasan org lain..pikir tu..
topik 2 thn lepas daa..aqu nyer mammut pon dah kong..
tp post aqu 2 tn lepas kt atas tu relevan lg kot..

yg aqu pentingkan taim nk beli headlamp..
-lumenisasi - tahap kecerahan
-stabiliti - kena ada regulator yg bole maintain power output..
-waterproofness

jenama apapon tak kisah..kira serik jugak la pakai headlamp jenama memahal nih..
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Headlamp

Post by JeNaL »

orga...beli kat jln pasar pun ok... rosak beli je baru...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Headlamp

Post by orga »

Memang aqu penah jumpa headlamp pasar malam yg pakai led cree Q5..mmg terang..

tp regulator nya tak bagus..efeknya lampu akan memula terang, pastu malap..bila on balik, ia terang balik..owhh

power yg dia supply tak konstan..
ImageImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Headlamp

Post by nazryst »

hehehe dah macam department R&D... aku pakai petzl tikka, surefire, dan maglite... so far aku setuju laa headlamp ni jadi orang ketiga dan tengah dalam night walk... tapi jadi frontier aku prefer maglite... battery ok walaupun ditempat sejuk, dan tambah lagi 3 sel D size memang bleh buat weapon, untuk surefire pulak dalam 6 jam cahaya dah kurang... kalau nak buat statistik, 1. maglite 2. petzl 3. surefire... pada aku ajer laa

aleck
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 01 Mar 2010, 23:30

Re: Headlamp

Post by aleck »

untuk pengetahuan kengkawan semua...

China dah start buat headlamp highend mengunakan latest led (Cree XP-G, XR-E)
Dan mendapat sambutan hangat daripada market US dan Europe

Antara brand yg tengah hot sekarang...Fenix dan Zebralight

Dua headlamp keluaran derang yg mengunakan Cree XP-G (LEd paling terang dan efisyen setakat ni) adalah

1) Fenix HP20 = 230max lumens, 167m throw, 296hours max burntime (6 lumens), 4xAA
2) Zebralight H51 = 200max lumens, 16days max burntime(0.2 lumens), 1xAA

Yg fenix tu mcm untuk SAR mmg sesuai sgt sebab throw(jauh cahaya) mmg power. Tapi ada separate batery box boleh simpan kat dlm beg atau sangkut kat tali pinggang
Yg Zebralight plak sempoi gile. Ringan sebab pakai single AA. dan lebih sesuai guna kat campsite sebab jenis cahaya flood light(angle besar)
Yg penting, dua2 kat atas ada power regulation. Lampu xkan bertambah malap bila bateri makin lemah. Bahaya nya ialah...klu habis tetiba je xleh on dah. So make sure ada spare. Dua2 gak water proof upto 2m so x risau la klu terendam kat dlm sungai.

Setakat ni base on specs, mmg tapau habis semua brand headlamp lain termasuklah Black diamond, Princeton tec, Brunton, Mamut
Cuma satu brand je yg lagi power...Petzl Ultra (350 lumens), tapi Petzl ultra ni rege dia je dah USD500. Rasanye boleh wat rumah api bergerak ni..

Harga plak..
Fenix HP20 = ~RM300
Zebralight H51 = ~RM190

Kira ok la klu nak dibandingkan dengan brand lain yg kita slalu dengar...tapi yg paling penting, boleh beli kat Malaysia. Takyah nak order2 dari luar

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Headlamp

Post by nadir »

yabetul,,, petzl Ultra ..... ada customer sorang tanya harga, aku pun terejut bapak masa quote dia... perghhh boleh beli moto sebijik beb....

ps. itu osram punya dragon led buat kat penang, 2-3 km jer dari rumah... hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Headlamp

Post by fulltimesinner »

fenix headlamp ada hp20 pastu hp10, hp20 battery compartment asing... hp10 battery dia kat strap lagi... pastu hp10 lebih kurang rm200 (headlamp + diffuser)... tengok kat lelong ada... hahaha aku tgh survey headlamp gak ni... ingat nak buat sendiri order parts dari deal extreme pastu setup pulser dgn battery sendiri.. tp problem takde casing la plak.. takmo aku terbakar dahi nanti hahaha :D
just a small time adventurer :D

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: Headlamp

Post by fulltimesinner »

untuk pengetahuan semua:

430 lumens 4 core LED

http://my.element14.com/cree/mce4wt-a2- ... dp/1688706

muahahahha.. carik regulator dgn pulser yang sesuai cam menarik je :D
just a small time adventurer :D

amtrek
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 07 Nov 2010, 11:43

Re: Headlamp

Post by amtrek »

Salam, sekarang ni banyak yang cap ayam dan cap itik yang bagus dari cina, led pun bagus kurang makan bateri
setakat untuk cari pot buang air waktu malam ok, tapi kalau untuk trek lama cari yang baik sikit,ikut keperluan .
kalau takat tiga empat hari cap ayam pun ok, kalau bebulan jalan malam cari yang led yang ok, masa dulu takda led
pegi jalan sebulan setengah beg penuh bateri.

User avatar
maenredah
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 18 Aug 2010, 14:06
Contact:

Re: Headlamp

Post by maenredah »

salam semua..sape2 tau kt mane nk cr headlamp energizer..tgk kt http://www.energizer.com/products/flash ... dlamp.aspx bnyk gak product headlamp dier..cume nk tanye kalo sape2 ada info la..
PENDIDIKAN MELALUI REKREASI

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Headlamp

Post by kemm »

Salam, kat supermarket kat area rumah aku (sri damansara) supermarket grand union ada juai.. RM38 kalau tak silap aku.. lagi.. aku rasa kat Giant/Tesco pun ada..
Wa tanya saja, wa taktau..

shukry
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 20 Feb 2009, 17:37

Re: Headlamp

Post by shukry »

salam.

beli kat uptown 2 headlamp baru RM50 + bateri yang 4 biji rm1 :D brand somy. haha

last week naik bujang melaka kul 6 - 11 tahan jugak la bateri.
hope naik tahan minggu ni leh tahan gak :D

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: Headlamp

Post by Luarpintu »

Salam,
saya pakai Tikka Plus 2..lepas guna 2 taun dh problem...lampu xberapa terang lepas tukar bateri baru..kejap2 lampu merah kecik tanda bat low tu nyala(padahal bat baru)..
bila on,lampu dia cm warm up plak utk terang..aduyai..beli mahal,bajet lama la tahan...saya mesti bwk satu torch light kecik eveready,lagi lasak per..paling best bwk la torch light yg iklan dolphin tu! mmg mustajab! cuma bateri la berat skit hehehe...

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Headlamp

Post by mizi »

ramai nya geng petzell...aku pakai princeton tec remix jaaa
climb long trail
p11at

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Headlamp

Post by blacksword »

salam saya nak tanya, agak berminat dengan zebra head lamp ni, mana saya boleh dapat?
saya dah tengok forum dan juga web site zebra ni....tapi baterinya dijual lain, pun mana saya boleh dapat?

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: Headlamp

Post by Fiftyhertz »

hehe sapa mau beli energizer 3 led boleh cari aku dengan harga rm28. x byk lg unit dlm kira2 24 je yg tinggal.
heal the world. make it better place.

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Headlamp

Post by kemm »

hehe.. mana dpt tu..? Energizer run ka? ngeee :D
Wa tanya saja, wa taktau..

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: Headlamp

Post by Fiftyhertz »

tokey bundle punya kawan punya pacik dpt sample unit. kalau nk boleh pm aku.
heal the world. make it better place.

kenoi
Pendaki Gunung
Posts: 61
Joined: 14 Jan 2011, 21:43
Location: S2, Moscow

Re: Headlamp

Post by kenoi »

den kono boli headlamp sobab gerak jam 2am naik GBH awal tahun nih, cari punya cari pi beli LED headlamp cap ayam kt pasar malam Air Mawang pakai 3 bijik bateri AAA (SONY). harga x sampai RM20, kt kotak kata water resist tp tak penah try pon..
setakat nih prestasi amat memuaskan termasuk nightwalk@Angsi minggu lepas...cahaya sangat terang sehingga 3-4 meter on track selamba je...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Headlamp

Post by irmuaaz »

Aku pakai Lucido TR1. Ok la saing2 TIKKA2 terang dia. Tapi battery tahan lagi lama kot. Mungkin psycho je pasal battery memang lagi tahan lama kat negara panas cam Malaysia. Aku pakai TIKKA masa aku duduk kat Europe je dulu. Kat sana sejuk kau pakai GPS kalau on satu hari batterie AA sepasang sehari. Lucido TR1 ada accessory diffuser cahaya yang buat dia jadi lantern. Memang best. Takyah nak suluh muka orang bila sembang2 malam2 hehe.
Headlamp yang aku rasa for the win (ftw) jugak adalah headlamp Primus. Review yang aku baca setakat ni dkt majalah outdoor-magazin (bhs german sahaja) dan frijluftsmagazin (bahasa sweden shj) kata takat ni Primus headlamp dari series PrimeLite adalah yang paling best sekali dari segi terang, jangka hayat batterie dan harga. Yang paling best adalah PrimeLite Compact Trekk dan PrimeLite Trekk Adventure. Semua lampu Primus ada stuff sack yang boleh dijadikan diffuser cahaya utk pakai headlamp jadi lantern dlm khemah, bwh flysheet etc. Cam best je tapi tgk brg Primus takde kat Mesia lah. Kalau sapa2 nak order dari REI ke mana2 ke pm aku sekali aku nak join....
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Headlamp

Post by irmuaaz »

Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: Headlamp

Post by lusuh adventure »

guna energizer..quality oklah..water resistant
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Headlamp

Post by ikan-lelumba »

headlamp energizer ni bole pegi brape jauh eh?

Post Reply