Headlamp

Diskusi khas berkaitan peralatan review dan isu berkaitan.

Moderator: nadir

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Headlamp

Post by nadir »

yaaa mari mari kita bincang pasal headlamp...... sambil dok baca thread lain, terperasan ramai jugak yang pernah ada headlamp petzl yang rosak.

kalau ikut pengalaman saya pun, headlamp petzl saya pun sudah kong.... Petzl duo, dah berusia 10 tahun lebih, tapi nak kata guna lebih lebih puntakder la. Masa tu beli harga rm250.00 , lepas 1-2 tahun pakai, dia punya head strap hilang elasticity dia. jenoh cari spare, memang tak dapat cari. last last jait je bagi pendek.

lepas tuh selang 2-3 tahun lepas tu terus fail headlamp tu, kalau on, kekadang nyala, kekadang padam. nak kena main main dia punya cable. last sekali bebaru ni aku try on, buatla macammana pun, dia tak mau menyala jugak.... so aku baraikan, cuba cari punca masalah.

barai punya barai, rupanya wire putus kat bahagian tengah ( dalam insulator ) memang tak boleh repair. ikut hati aku, memang tak puas hati lar, beli mahal mahal, pastu defect yang bukan disebabkan aku. nak mintak replace pun, aku dah baraikan ..... heheh

kebetulan ada jugak kawan aku yang beli petzl duo, tapi dia punya baru 2-3 tahun . pun dah tak menyala. skarang dok ada dengan aku, dia kata buatla apa nak, kalau boleh menyala, dia nak balik, kalau tak boleh menyala, buat sparepart pun tak pa....


actually ni bukan first time aku baraikan headlamp, sebelum ni masa aku kerja wilderness centre pun aku banyak cuba repair headlamp jugak. kat sana trainer dulu share headlamp, so memang heavy use. memula guna black diamond gemini , pastu bila banyak rosak. digantikan dengan petzl tikka.

dua dua ( black diamond ) ngan petzl tikka ada prolem - yang black diamond sellaunya di apunya contact , tapi dia punya build aku tengoklagi solid dari petzl.

Petzl tikka tu aku bukak dalam alamak... macam mainan jer. dah la tu, dia punya design memang bukan untuk repair - kira kalau rosak , buang and beli baru. petzl tikkan pun aku tengok banyak crack kat dia punya closure dan bucu dia . aku ada jugak petzl zipka, walaupun jaga elok elok, bucu dia masih lagi crack. bila crack, senang sangat air masuk.....

headlamp yang aku pernah ada - petzl zipka, tikka , duo , and black diamond gemini. yang masih bertahan sekarang cuma petzl zipka ( walaupun dah rosak sikit ) dan black diamond gemini masih kuat lagi.


sesape lagi yang ada cerita pasal headlamp meh la cerita kat sini....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

myolite3 aku baru 3tahun rosak.
perghh...mmg xpuasht beli mahal2 rosak
mmg xberbaloi bagi aku
nak kata pakai lasak...xjugak
tp mmg hanya gah pada nama je

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

hehehe aku nyer tikka pakai setahun jer..beli kat RM250...jatuh masa naik kinabalu...skrang ni kejap ok kejap tak ok...kekadang on terus.
skrang ni pakai enegizer siap ada spare lagi...hehe
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Saya setuju...kalau beli ngan mahal tapi kong - siapa2pun frust.
Ini ada nasihat saya setelah bertukar2 pendapat ngan instructor eropah dan US...
Selepas hujan, di sarankan cepat2 lapkan head lamp serta tanggalkan dan cuba lapkan sebarang basahan yg ada di head lamp. Biarkan head lamp terbuka ketika di dldam khemah - maksud saya, tanggalkan semua termasuk bateri.
Pastikan kamu senantiasa ada SLILICA gel dan letakkan ia didalam tupperware plastik ngan head lamp yg telah di tanggalkan dan bi bukakan. Silica gel ni boleh di guna semula ngan menjemurkan ia di matahari ataupun di dalam khemah dengan lampu gas.
Kamu juga bila nak simpan headlamp, PASTIKAN wayarnya TIDAK di begngkkokkan.
At the end of the day, pengurusan peralatan memainkan peranan yang PALING penting kerana when you need the most to use it, that is when it MAY fail you!
KITA KENALAN BERSIKAP KONSEVATIF DI DALAM HAL NI.
Saya akan turunkan BANYAK pengetahuan, kemahiran dan pengalaman saya pada budak2GO yang bakal saya jumpa di dalam kursus buylan November ni.
Harap2nya depa rajin bertanya, mendengar serta mencatitkan apa yg bakal di kongsi bersama.
Saya sendiri guna headlamp murah jenis Cybalite - dah 7 tahun guna termasuk di kursus Sub Artic survival di utara Sweden serta beberapa lampu yang tiddak menggunakan bateri - ia simple tetapi amat berkesan!!!
Satu perkara lagi kalau nak membuatkan lampu picit tangan atau head lamp lebih kuat water resistantnya, sapukan pelincir gear di tempat yang bersambung.
Simple but VERY effective.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Post by AzmanZainal »

forestgump wrote:Saya setuju...kalau beli ngan mahal tapi kong - siapa2pun frust.
Ini ada nasihat saya setelah bertukar2 pendapat ngan instructor eropah dan US...
Selepas hujan, di sarankan cepat2 lapkan head lamp serta tanggalkan dan cuba lapkan sebarang basahan yg ada di head lamp. Biarkan head lamp terbuka ketika di dldam khemah - maksud saya, tanggalkan semua termasuk bateri.
Pastikan kamu senantiasa ada SLILICA gel dan letakkan ia didalam tupperware plastik ngan head lamp yg telah di tanggalkan dan bi bukakan. Silica gel ni boleh di guna semula ngan menjemurkan ia di matahari ataupun di dalam khemah dengan lampu gas.
Kamu juga bila nak simpan headlamp, PASTIKAN wayarnya TIDAK di begngkkokkan.
At the end of the day, pengurusan peralatan memainkan peranan yang PALING penting kerana when you need the most to use it, that is when it MAY fail you!
KITA KENALAN BERSIKAP KONSEVATIF DI DALAM HAL NI.
Saya akan turunkan BANYAK pengetahuan, kemahiran dan pengalaman saya pada budak2GO yang bakal saya jumpa di dalam kursus buylan November ni.
Harap2nya depa rajin bertanya, mendengar serta mencatitkan apa yg bakal di kongsi bersama.
Saya sendiri guna headlamp murah jenis Cybalite - dah 7 tahun guna termasuk di kursus Sub Artic survival di utara Sweden serta beberapa lampu yang tiddak menggunakan bateri - ia simple tetapi amat berkesan!!!
Satu perkara lagi kalau nak membuatkan lampu picit tangan atau head lamp lebih kuat water resistantnya, sapukan pelincir gear di tempat yang bersambung.
Simple but VERY effective.
Tips menarik ni, tapi bahagian bersambung tu apa maksud dia? kat wiring dia atau antara cover tutup bateri tuh?

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Letakkan grease di antara cover, maksud saya. Ia akan mencegah air masuk.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
AzmanZainal
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 02 Apr 2008, 08:55
Contact:

Post by AzmanZainal »

forestgump wrote:Letakkan grease di antara cover, maksud saya. Ia akan mencegah air masuk.
ok, saya akan praktikan tips abg nih tq2

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

thank you tuan forestgump
nasihat yang amat berguna..
sayang saya tak dapat ikut survival course tu...
dah minta kebenaran cuti dan sponsor hehehe...
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

aku pakai petzl tikka. skang mcm pening kadang susah nak on.. kene ketuk2 sket. nak jadi mcgyver malas la plak kan.. ahahaha! bg aku petzl tikka nih bagus untuk kegunaan statik.. kalo tgh nitewalk tu kureng sket a lagi2 kalo dok paling depan nak usha2 trek.. pencahayaan dia capah sangat..

ni pandangan peribadi je bukan fakta sains tau.. hahaha!
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

biasanya bila trekking aku akan bawa 2 unit.
satu petzl tikka plus aku, guna bila aku duk posisi belakang sikit. pastu aku akan guna very low power punya. hanya nak tengok trek sikit je....hehehe battery pun jimat. no dua aku guna yg pegang tangan punya. guna 2biji aa battery. cap ayam tapi ok. yg ni aku guna yg spot punya. biasanya aku akan guna bila aku kat posisi hadapan. mcm abg FG kata, aku memang letak gris kat dia punya o-ring atau penyambung.

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

orca wrote:biasanya bila trekking aku akan bawa 2 unit.
satu petzl tikka plus aku, guna bila aku duk posisi belakang sikit. pastu aku akan guna very low power punya. hanya nak tengok trek sikit je....hehehe battery pun jimat. no dua aku guna yg pegang tangan punya. guna 2biji aa battery. cap ayam tapi ok. yg ni aku guna yg spot punya. biasanya aku akan guna bila aku kat posisi hadapan. mcm abg FG kata, aku memang letak gris kat dia punya o-ring atau penyambung.
Sebaik2nya...gunakan lampu suloh yang terang warna badanya - senang nak cari kalau terjatuh.
Ataupun, lekatkan tape lutsinar kat badanya.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

ya btul abang FG.... saya punya maglite dah kene lilit ngan reflective tape... mau taknye, dalam beg pun susah nak cari ( badan hitam )
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Headlamp aku brand Zebra model H30-Q5..pakai sebiji bateri CR123A..ada 3 mod - low, medium & high..setakat ni ok la, senang bangun malam utk buat susu anak...takyah on lampu rumah..www.zebralight.com harga hampir RM200 ..Link for product review http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=194427

Then kalau torchlight aku guna Fenix TK 10..hebat la jugak cahaya dia..setakat ni aku belum berpeluang test lagi kat dalam hutan, walau pun aku ni tentera but dah lama tak pi operasi....last tahun 2001, sekarang ni buat tugas staf kat Majlis Sukan ATM. Link for product review http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=193131

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

bro aqim,

sajer tanya, askat pakai torchlight jenis apa ya? yang kepala 90 darjah tu ka?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Setakat yang aku tahu la....torchlight tu ATM tak pernah supply, diorang beli sendiri la..kalau bagi kat aku free pun tak nak, takde kualiti langsung!!Teknologi 20 tahun lepas kot....

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

woooo yeke? itula pasal... aku tengok pun ni macam orang guna zaman perang vietnam ada lar..... wooo jadi kalau jadi askar, apa yang diaorg supply? takat uniform je ke? aku tanya kawan aku, parang ngan pisau lipan pun kene beli sendiri.... hehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Uniform je le...kasut pun jenis biasa je, kalau unit Komando @ 10 Bgd Para dpt la spike boot yang mantap sikit..barang lain cthnya GPS, beg air, torchlight, multitool sendiri beli la....
Hari tu ada la komando bodyguard PAT pakai torchlight kat porch beg, pasai kenal aku mintak la tengok..kualiti ntah apa-apa..dia bagitahu harga hampir RM200, sah kena tipu la..so aku tunjuklah Fenix TK10 aku....terus dia mintak beli..but aku tolong order la utk dia..supplier kat Singapore, RM250 je

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

ha tula, kawan aku yang komando pun cakap camtuh.... pisau, torchlight semua kene beli sendiri ( parang pun sendiri ) yang dipinjamkan bergen , senapang ( standed la ) camelbak ( pinjam jugak - yeks )

huhu kerajaan nak jimat duit dah..... tapi dok belaja tempat lain pulak.. heheh

anyway, jom balik ke topik headlamp
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

ade skali tu time nk pi jelawang, aku beli torch lite kaler merah cap trojan...bile aku bawak klua je dr beg, mampoih sumorg dok gelak sama aku punye lampu...barua punye bebudak..hehe..tp lelame lampu org lain makin malap, tinggal lampu aku yg steady lg..pastu sume t'hegeh2 nk pinjam lampu aku..hahaha..amik obatt..kutuk lg lampu aku..
Never Crack Under Pressure

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

nie pandangan aku pulak.

aku lebih suke pakai lampu rm10-15 ni sal kalo rosak pun mmg dah tau
kenape & xrugi kalo di hempaskan kat batu.

sal kalo beli tikka ke BD pun kalo die nak rosak rosak gak cume kualiti
dan tahap keterangan die waktu malam je yg membuatkan perbezaan.
waterproff?entahlaa...lampu rm10 pun aku penah try masuk dlm
aquarium menyala lame gak....so pd aku same je lampu mahal
lampu murah...

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Tak kisah nak beli yg murah ke yg mahal...but sebelum beli tu pastikan tengok dulu review dlm website..then of course barang yg mahal tu kualitinya lagi baik la kalau compare dengan yg murah...tengok link ni...Fenik T1 ni rasanya aku tak jumpa lagi kat M'sia ni, harga dia lebih kurang RM220.. http://www.candlepowerforums.com/vb/sho ... p?t=186459
Untuk peminat torchlight seluruh dunia ni la web site dia..macam-macam info ada..

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

aqim wrote:..then of course barang yg mahal tu kualitinya lagi baik la kalau compare dengan yg murah...
mmmm...actually ni statement yg kita sedang kupas.

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Re: Headlamp

Post by pakcik »

nadir wrote: Petzl tikka tu aku bukak dalam alamak... macam mainan jer.
haaa...camne plak ni?barang mahal semestinye baik ke?
Never Crack Under Pressure

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Tu yang aku suruh tengok review barang tu dulu sebelum beli.....try la google..kalau pasal torchlight aku dah bagi link tu..

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

:?

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

gogoyeaha wrote::?
rilek Che Zi, sabar. i feel you man. ku bersamamuuuuu..heheh
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

:wink: nama pun public forum...pelbagai jenis ragam join....layan je lah...huhuhu

back to topic:-

nadir;
lepas ko baraikan petzl...mmg confirm xleh buat apa2 ke?
maksudnya mmg xleh repair ke?

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Saya beru balik kendalikan kursus survival di dalam hujan dan telah cuba try test satu headlamp yg rain resistant serta tidak memerlukan bateri.
Ia hanya memerlukan kaedah cranking ala kayuh ABC.
Kayuhan seminit memberikan lebih kurang 10 minit cahaya - 3 jenis.... low light, highlight dan blinking.
Costnya? Lebih kurang RM 96-00 duit kita.
Performancenya amat baik sekali!!!!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

abang...gambar n spec penuhnya.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

petzl tikka vs petzl myobelt vs black diamond nightray

sumer headlamp lama yg aqu penah try..sumer condition still ok..tikka yg best- simple, ringan n senang selit memana..yg tak best-strap tak elastik, switch prob, tak water-resist sgt..myobelt yg best- ada dwi bulb xenon n led ..yg tak best - berat, wayar terjurai n senang tesangkut, kuat makan bateri..nightray yg best - lawa, ringan, ada strobe function, switch senang capai..yg tak best - sudut kecondongan tak besar; susah kalo nk trekking sambil tengok map..
dr segi terang n tak terang..aqu bg paling terang 1.nightray 2.myobelt 3.tikka
overall rating pon aqu bg..1.nightray 2.myobelt 3.tikka
rega : sumer aqu da lupa brape beli

black diamond icon vs petzl myoXP vs mammut lucido vs underwater kinetics -vizion

ni headlamp versi baru..sumer terang nak mampus..3watt Led except lucido n vizion..ni perbandingan yg penah wat..icon yg best -byk features-bateri meter,switch senang capai, ekonomik.. yg tak best- tak lawa sgt..myoXP yg best - function boost mode nye, pilihan strobe ke idak..yg tak best - cam biasa strap nya tak elastik, wap air senang meruap kt dlm..lucido ,yg best - ringan, boost mode lg lama, strobe paling power..yg tak best- switch tak user friendly sgt..vizion, yg best - ekonomik, bole tanggal dgn mudah dr strap, ada red filter..yg tak best, wap air senang meruap kt dlm..
dr segi terang tak terang aqu bg 1. lucido 2. icon 3. myoXP 4.vizion
overall rating aqu bg 1. lucido 2. icon 3.vizion 4. myoXP
rega: lucido -rm3ratus lebe.. icon- rm255.. vizion-rm135..myoXP-rm3rat lebe

versi ekonomik yg paling best - energizer
rega dlm rm30-50 jer..terang jugak kira bole saing la ngan headlamp branded2 lain..yg kurang- tempat adjust condong tu slalu loose n switch senang bukak sendri..tp mmg berbaloi beli berbanding rega nye..

antara kredit yg aqu amik kira ialah faktor terang atau lumenisasi..sbb kt utan kita, pokok tebal dan rapat- kena kesan bahaya dgn cepat..bole pecah kabus walaupon xenon adalah yg terbaik..senang nampak samada tebing, curam atau haiwan berbisa - jd strobe function tu penting..n ofkos nama pon lampu, kena la cukup terang ye dak..
then, mesti lasak..utan kita kadar kelembapan tinggi..so kena betol water resist supaya komponen dalaman tidak dipengaruh samada faktor konduksif atau resistan ( dr karat) yg bole wujud dr pengaruh wap2 air..
n sesuatu yg penting nk kongsi..dr segi penyimpanan..sentiasa pastikan bateri ditanggal bila siang..jgn simpan secara terbalikkan terminal -ve n +ve..sumer ni akan beri kesan flux pd litar..lalu tinggikan kadar resistan lalu tinggikan suhu..ada efek walaupun sedikit tp lama2 akan jd bukit..sbb ketahanan headlamp pon bergantung gak camne kita handle..

dr segi murah baik ke mahal baik ke..tu bergantung..n tader semestinya yg mahal lg berkualiti..toksah wat karut..tp sape punye duit ikut dia la nk beli mahal ke murah ye dak..kepuasan tiap individu tu beza2..sapa kita yg tahu nk ukur tahap kepuasan org lain..pikir tu..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

orgasm ;

aku suke treking malam pkai lantern campin gaz..senang nk sapkok on trek wakaka..tapi tu dulu laa, skang suke gelap2 tkde lampu..senang nk meraba-raba :kah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

aqim
Pendaki Gunung
Posts: 47
Joined: 15 Mar 2008, 19:08
Location: KL

Post by aqim »

Aku setuju barang yg mahal tu tak semestinya baik tapi barang yang murah tu confirm tak baik...kita ambik cth lampu ni la..kalau compare lampu harga RM10 mesti la kualiti dia takleh lawan yg RM50..tapi sebelum beli tu kita kena survey la dulu (ni yg paling PENTING), mana tau kedai yg kita beli tu jenis up gila-gila. Pasal kualiti ni, aku pernah baca review torch light Fenix vs Sure Fire.(SF).compare side by side, dari segi kecerahan Fenix lagi ok sedangkan SF lagi mahal....RM300 - RM500 sebiji ooo...maybe SF ni jenis pijak dgn tank pun tak kemik kot..ha!ha! But kena tanya diri sendiri la...mana lagi value dgn duit kita..kecerahan @ ketahanan tahap extreme gitu..cuba tengok link torture Fenix T1 tu..boleh tahan jugak kan...

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

headlamp setakat nie aku pakai energizer as standby dan petzl tikka xp.
petzl tikka xp nie utk outdoor ok laa padan ngan harga.
ringan, boleh fokus cahaya dan guna option lampu limpah.
kecerahan boleh adjust 3 setting.
selain tu ada option boost utk terang sekeliling spt spotlight
Dah cuba utk jalan malam selama 5 jam bebaru nie memang membantu.
bateri pun jimat. kesimpulan its worth for money.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

biNGai wrote:orgasm ;

aku suke treking malam pkai lantern campin gaz..senang nk sapkok on trek wakaka..tapi tu dulu laa, skang suke gelap2 tkde lampu..senang nk meraba-raba :kah:
ye la kalo gelap2 org tak nampak la kalo kita muntah2 on trek ye dak.. :kah:


aqim wrote:Aku setuju barang yg mahal tu tak semestinya baik tapi barang yang murah tu confirm tak baik...kita ambik cth lampu ni la..kalau compare lampu harga RM10 mesti la kualiti dia takleh lawan yg RM50..tapi sebelum beli tu kita kena survey la dulu (ni yg paling PENTING), mana tau kedai yg kita beli tu jenis up gila-gila. Pasal kualiti ni, aku pernah baca review torch light Fenix vs Sure Fire.(SF).compare side by side, dari segi kecerahan Fenix lagi ok sedangkan SF lagi mahal....RM300 - RM500 sebiji ooo...maybe SF ni jenis pijak dgn tank pun tak kemik kot..ha!ha! But kena tanya diri sendiri la...mana lagi value dgn duit kita..kecerahan @ ketahanan tahap extreme gitu..cuba tengok link torture Fenix T1 tu..boleh tahan jugak kan...
kalo ikot pendapat aqu pon, fenix lg power dr surefire..led cree XR 3 watt dgn cr123 mmg sah2 la bole sampai tahap ratus2 lumen..tp brand arc6 n nitecore pon bole tahan jugak hebaknye..cuma aqu jarang masuk utan bawak flashlight..tp kalo flashlight tak kira la fenix ke hape ada wat spec utk headlamp, itu mmg aqu tunggu2..cuma yg pasti , lambat laun aqu rasa sumer headlamp akan pakai cr123 gak..
ImageImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Post by forestgump »

Kita perlu juga lihat di manakah kegunaan headlampo atau sebarang lampu yg kita nak bawa ke XPDC.
Buat apa nak lampu terang benderang kalau nak jenguk dalam backpack?
Walau apa pun, gunakanlah jenis LED ...shock dan water resistant.
Tak kiralah brand apapun...Petzel ke..Prince ke...Cyba Lite ke..Cap Ayam ke.....
Kalau ada yg lebih daripada satu function, lagi elok.
Dan yg boleh jadi lampu picit dalam sekelip matapun bagus.
Tapi minta laplah headlamp atau torchlight bila masuk ke dalam khemah dari air hujan dan lumpur...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

gogoyeaha wrote::wink: nama pun public forum...pelbagai jenis ragam join....layan je lah...huhuhu

back to topic:-

nadir;
lepas ko baraikan petzl...mmg confirm xleh buat apa2 ke?
maksudnya mmg xleh repair ke?
sorry bro, baru bukak topik ni.....

ha'ah... nak repair susah sebab
1) wayar dia putus / intermittent oc kat bahagan tengah... so kalau nak repair, nak kena cari wayar yang sebijik macam tu jugak ( diameter kena betul ) kalau tak hilang waterproofness headlamp tu ( satu hujung masuk battery compartment, satu lagi masuk housing bulb ) .

2) design headlamp petzl - bukan untuk repair dan pakai balik - rosak buang aja... di apunya seal kat dalam banyak guna heat / welded, so sekali bukak, habis... nak cantum balik boleh guna gam & skru, tapi dah tak waterproof dah

lagi satu yang aku notice, aku nyer headlamp duo dia punya contacts semua diperbuat dari copper ( solid punya, bukan coating ) yang kawan aku punya ( lagi baru dari aku nyer ) semua contacts di adiperbuat dari stainless steel..... hmmmmm peningkatan quality ( dari copper yang senang oxidize ke s.steel ) atau save cost ( dari copper to stainless steel ) ....???
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

foxxxman75
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 22 Jan 2007, 02:58
Location: bukit sapu tangan

Post by foxxxman75 »

2 sen dari saye,

petzl tikka dan sewaktu dgnnye pun sesuai untuk buat trekking malam sbb ianya dibuat berdasarkan keperluan mata manusia untuk menyesuaikan dengan sifar cahaya. yang penting adalah endurance headlamp dan ketahanan baterinya.

Kalau boleh bawa tactical lamp spt fenix atau surefire macam bro aqim punye sbb ianya adalah amat terang (>250 lumen) untuk pencahayaan SAR dan emergency. Amat terang hingga boleh temporary blindness kalu suluh tepat kat mata. BTW baterinye cepat drain sbb guna byk power (max 10 hours je).

tq

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol »

ni satu headlamp aku baru order. harga dalam RM 175
Jenis Petzl Tikka Plus, Boleh adjust dalam 4 level kecerahan.

Tak tahu lagi prestasi macam mana. sebab baru order.
ni contoh gambar dier, ada sape-sape penah pakai buleh bagi komen

Image

User avatar
TNF
Pendaki Gunung
Posts: 106
Joined: 15 Oct 2008, 23:55
Location: Selangor

Post by TNF »

Aku guna Petzl e+LITE.So far amat memuaskan and ringan 68Gram sahaja lebey kurang.Besides tue aku guna maglite.
“It was our preparation, knowledge and experience that kept us alive.”

User avatar
PETZL@KL
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 18 Jan 2009, 20:03
Location: No.32, Jalan PJU 3/43, Sunway Damansara Technology Park, 47810 PJ, Sel.
Contact:

Re: Headlamp

Post by PETZL@KL »

salam bro2 GO n penggiat rekreasi semua,
maaf kerana mengaktifkan blk topik yg dah 2 bln ditgglkn..
sbnrnye nk beli headlamp ni kne tgk menifacturing date die jgk..
even brg2 metal mcm aluminium pon ade expired date nye..
kdg2 kite tgk model same dgn model2 yg still available skrg..
tp manufactured 2002..ni selalu terjual kt kedai2 resaler @ bkn sole distributor..
than resaler2 ni jual murah @ bg discount tggi utk tarik customer beli brg yg dah hampir expired..
thats y bile korang pakai 2-3 thn or less than that brg 2 pon jahanam xsemena2..
n design die buat untuk org xbleh repair 2 or godek2 psl xnk nt bile ade tgn yg cube improvice than xjd kemudian nk claim plak kemudian hari..
kalo dah rosak 2 jgn la buang...masuk la tong recycle 2...
cerai2kn die..masukkan ikut kategori nye..biru hijau coklat..
selamat berrekreasi.. :minum:
ALLSPORTSEQUIPMENT - theCLIMBINGshop
outdoorISshearing
http://www.petzl.com.my
http://www.allsports-equipment.com

Post Reply