Belajar GPS- latitude dan longititude

Stor penyimpanan data koordinat gps

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Belajar GPS- latitude dan longititude

Post by poncho »

kat sini buleh korang dapat banyak GPS point sebagai guide utk semua. semoga bermanfaat utk dikongsi bersama :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight »

Wahh.. bagus ni..

tq poncho..

solo
Pendaki Tegar
Posts: 211
Joined: 06 Dec 2005, 17:43
Location: Bukit Lanjan
Contact:

Post by solo »

cheers poncho.....thanks
Hari
M: +6019 347 1239 ; E: 9W2ILD@gmail.com
WILD JUNCTION ( www.wildjunction.com)
9W2ILD (Niner Whiskey Too India Lima Delta)

Tropical Mountain Guide
Wilderness First Responder ( WMI of NOLS )
Nature Guide ( Licence # 9596 )

~ what we do in life, echoes in eternity

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Thanks poncho.
Very good info.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

ehehehe..dulu byk gak info mcm nih tp x tau mana nak post. kalo respon OK mcm nih, in future aku post lg link best2 k :wink:

(hepi kalo dpt bantu kkwn sepergunungan..)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

poncho wrote:ehehehe..dulu byk gak info mcm nih tp x tau mana nak post. kalo respon OK mcm nih, in future aku post lg link best2 k :wink:

(hepi kalo dpt bantu kkwn sepergunungan..)
teruskan...
aku sentiasa support
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight »

Poncho,

post lah lagi bende2 cam gini..

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

timekasih utk semua sokongan kkwn semua. kat sini juga ade lagi point utk GPS utk di kongsi sesama. hrp x mengecewakan :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

Kinesis Maxlight
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 05 Dec 2005, 18:35
Contact:

Post by Kinesis Maxlight »

Poncho,

link problem le.
POst le sekali lagi..
sure best punye

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

pembetulan

Post by poncho »

aisehhhmen! sori kkwn..link x complete plak :lol:

ok, kat ::sini:: link yg betul2 punya. check it out! 8)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

kat sini ade lagi point2 utk GPS dari sumber lain (thanks to earthsearch.net) utk Malaysia. leh dpt kat :sini:. check it out! 8)


(kat sini korang buleh tgk lokasi kat map semenanjung & world. just masukkan nama (jgn panjang sgt) mcm 'ulu kali', 'nuang' dll dan PASTIKAN tick kat kotak "full text search" utk carian yg lebih bernas resultnya..)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
zurek
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 12 Dec 2005, 09:49
Location: batu cape
Contact:

Post by zurek »

aik xde pun link nye.. post lagi

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

lerkkk..nie musti x perati betol2 nih..cube klik kat perkataan "sini" tu.. :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

latitude dan longititude adalah dua titik persilangan yang dapat menentukan lokasi tertentu dibumi dan dikenali sebagai koordinat.

Ianya ditandakan dengan dua kaedah sebagai :
1. (o,','') yang melambangkan darjah, minit dan saat
2. (',") yang melambangkan kaki dan inches.

Dalam menentukan kedudukan, persamaan metamatik akan menggunakan simbol Greek iaitu λ (lambda, Greek L) bagi lantitude manakala bagi longitude adalah simbol φ (phi, Greek F).

Lantitude adalah garisan melintang yang dikira sudut pada pusat bumi dengan garisan terpanjang pada garisan sifar, ianya dibahagi dari 0-90 darjah samada utara / selatan.
Longitude adalah garisan menegak yang dikenali sebagai meridians dengan 360 darjah yang melintasi garisan equator. Garisan sifar dipilih di Royal Astronomical Observatory, Greenwich, England.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Latitude dan longititude telah diperkenalkan kepada dunia berabad lamanya. Ianya telah dipopularkan oleh Magellan seorang pengembara yang menggunakan kaedah ini bagi menentukan kedudukan dimuka bumi.

Latitude bergantung kepada sudut λ (lambda, Greek L) yang terbahagi kepada utara dan selatan sebanyak 90 darjah. Kalau anda ade melihat cerita Master and Comender mungkin akan terperasaan bagaimana mereka mengukur kedudukan berdasar matahari yang berada sudut dikaki langit. Bacaan ini pula bergantung pada musim kerana pada garisan jadi dan sartan bumi mengalami 4 musim yang berubah selama setahun dan ianya dipengaruhi oleh kedudukan matahari. 23.5 darjah perlu ditambah bagi setiap bacaan yang dibaca.

Longtitude pula adalah garisan menegak yang melintasi khatulistiwa. Satu pusingan 360 darjah mengambil masa selama 24 jam;
maka 360 darjah / 24jam = 15 darjah sejam

Orang zaman dulu punya pandai; maka mereka telah mengambil kira kelajuan kapal. Knot iaitu ukuran yang digunakan dilaut ( 2 kilometer/ jam) . Ukuran ini dibuat dengan melepaskan tali ke laut dan masa di catatkan untuk mendapatkan knot kapal tersebut. Masa yang diambil pula menggunakan jam botol kaca yang setiap kali mengambil masa sejam untuk dihabiskan.

Cara ini hanya dibuat jikalau perjalanan dilakukan jika terdapat perubahan longtitude.

Ini adalah yang saya faham dan jikalau ada kesilapan sila maklumkan.

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Post by esir »

..waah bagus info nih..!! :D
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Maka kesan daripada perubahan lokasi matahari selama setahun ini terdapat fenomena berlaku diantara dua kutub tersebut iaitu:

Di kawasan berhampiran Kutub Utara dan Selatan, matahari tidak terbenam selama beberapa bulan pada musim panas sebagai contoh di negara Finland , waktu siangnya adalah selama 24 jam setiap hari. apabila kecondongan bumi pada paksinya. Tempat seperti ini disebut kawasan matahari tengah malam. Namun sebaliknya pada kutub yang lagi satu kerana matahari tidak terbit langsung.

Allah maha besar

DewiGunung
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 07 Dec 2005, 14:38
Contact:

Post by DewiGunung »

Beli The Star hari ini... (7 Febuary 2006 )
dalam INTECH ada cerita pasal GPS ...

http://star-techcentral.com/
pon ada cerita pasal GPS ...


selamat membaca.

starfish
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 10 Feb 2006, 22:10

Post by starfish »

[quote="rembau"]Orang zaman dulu punya pandai; maka mereka telah mengambil kira kelajuan kapal. Knot iaitu ukuran yang digunakan dilaut ( 2 kilometer/ jam) . Ukuran ini dibuat dengan melepaskan tali ke laut dan masa di catatkan untuk mendapatkan knot kapal tersebut. Masa yang diambil pula menggunakan jam botol kaca yang setiap kali mengambil masa sejam untuk dihabiskan.

tak ada yang salah cuma kurang lengkap.
Tali tersebut dilepaskan dengan satu pemberat untuk menenggelamkan tali sehingga ke dasar dan ukuran dikira dengan mengira simpulan/knot, sebab tu sekarang ukuran di laut masih lagi di kira dengan knot atau 1 batu nautika bersamaan 2025 ela atau 1852 meter

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

cayalah starfish, nie musti 'org laut' starfish nih kan? leh ajar teknik berenang yg betul & mudah x nnt? tp, kena buat topik barulah..leh? :wink:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

starfish
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 10 Feb 2006, 22:10

Post by starfish »

memang aku 'orang laut', tapi lepas tsunami aku dah takut tengok laut,rindu ada sayang pun ada, dulu masa study, seminggu kat laut tak rasa apa-apa, tapi sekarang dah naik cuak. sebab tu mula berjinak dengan gunung.
Berenang sekarang ni kat kolam sahaja, kolam lombong tak sanggup

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

apa yang penting ..bagaimana nak menukar / membaca koordinat dalam peta suapaya GPS dapat digunakan atau menyemak bacaan koordinat yg diterima berbanding Peta untuk dipastikan kedudukan terkini....

latitude nie kalau pada peta adalah diselah kiri/ kanan peta ...di Malaysia bacaan N (Utara)...

longlititude pula dibaca pada atas/ bawah peta....yang mengambarkan E (Timur)

Persilangan ni adalah lokasi anda dan ianya juga boleh dibaca menggunakan kod (secara formal panggil apa ye?) yang terdapat pada peta yang mengandungi enam angka....

starfish TQ kerana membantu....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

rembau wrote:apa yang penting ..bagaimana nak menukar / membaca koordinat dalam peta suapaya GPS dapat digunakan atau menyemak bacaan koordinat yg diterima berbanding Peta untuk dipastikan kedudukan terkini....

latitude nie kalau pada peta adalah diselah kiri/ kanan peta ...di Malaysia bacaan N (Utara)...

longlititude pula dibaca pada atas/ bawah peta....yang mengambarkan E (Timur)

Persilangan ni adalah lokasi anda dan ianya juga boleh dibaca menggunakan kod (secara formal panggil apa ye?) yang terdapat pada peta yang mengandungi enam angka....

starfish TQ kerana membantu....
kadang2, GPS bagi punya reading ada tak tepat sikit, samada latitude salah ataupun longtitude salah

dah 2 kali berlaku dgn M330 saya, kedua-duanya lontitude tak tepat. sekali atas Semangkok, sekali atas Bintang False. tapi Latitude betul.
so jangan percaya 100% kpd GPS, kena adjust sikit atas topo mengikut terrain sebenar (pengalaman mustahak) kalau perlu

itu kod panggil RSO grid line yang digunakan oleh topo malaysia. dalam bahasa GPS, itu map Datum. GPS modem sikit seperti Garmin etrak boleh convert latitude/longtitude terus kpd RSO grid line kalau GPS support RSO dalam coordinate system. masalah setting saja

banyak lagi saya kena belajar...susah jadi pelajar untuk kelas nature
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

itu kod panggil RSO grid line yang digunakan oleh topo malaysia. dalam bahasa GPS, itu map Datum. GPS modem sikit seperti Garmin etrak boleh convert latitude/longtitude terus kpd RSO grid line kalau GPS support RSO dalam coordinate system. masalah setting saja
Sifoo Goh TQ....

Yup betul....RSO tu dimaksudkan Rectified Skew Orthomorphic Grid
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

Goh bila mau setting datum kertau?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

betterman wrote:Goh bila mau setting datum kertau?
tolong advance me bila u senang, kita meet. itu RSO convertion tak berapa tepat. tengah cari kenapa
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

goh apa map datum default untuk i punya gps?
sbb i sudah tukar primary punya map datum to kertau tapi bacaan dia pelik lah..
i lupa default map datum yang US punya tu apa...
tq
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

try wgs84

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

betterman wrote:goh apa map datum default untuk i punya gps?
sbb i sudah tukar primary punya map datum to kertau tapi bacaan dia pelik lah..
i lupa default map datum yang US punya tu apa...
tq
seperti fs kata WGS 84
secondary boleh set Kertau

jangan konfius dgn coordinate system tu
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
fs
Pendaki Gunung
Posts: 139
Joined: 02 Jan 2006, 23:38

Post by fs »

guys, off topic jap...
:oops: segan r nak tanya... but, how to get summit coordinates from google earth? :oops:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tq fs dan sifoo goh..
nanti balik i try...

google earth i tak sure lah sbb tak pernah try pun lagi...
tapi google plus boleh kot...
tapi kena bayar lah google plus...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply