gunung - GPS data (mari bincang)

Stor penyimpanan data koordinat gps

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

gunung - GPS data (mari bincang)

Post by pentadbir »

adik...upload .gdb file
Last edited by pentadbir on 19 Sep 2008, 12:59, edited 1 time in total.
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

pentadbir wrote:adik...upload .gdb file

aduuss...time ge tue..pinjam gps nije...
adk x simpan..pun waypoint nyee...
tp...klu mau .gdb gng yg..lain..blh...

ape kate klu bukak 1 ruang dlm GO..
tue kongsi .gdb..gng....

tp yg blh download anye..rakan2 GO jee..

adk ok jee..klu nak syer .gdb gunung nee....
klu simpan jee..tp x de org nak gee..pun...wat pee kan...

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

ada kontra nye kalo tak betol cara..
ImageImageImage

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

ok aku akan set satu tempat untuk letak gdb file ni nanti...
sementara tu mana yg ada gps file dan ingin kongsi dia punya trek dan poi tu, boleh la compile dari sekarang
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

orga wrote:ada kontra nye kalo tak betol cara..
orga kita cuba la dulu... nanti mana yg tak kena tu kita set balik

aku rasa nak buat balik gunungonline portal......so antara menu yg dalam pertimbangan adalah db untuk trek atau poi gunung...

mana yg ada cadangan di persilakan....
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

bagus..bagus.... :D

ape..yg blh bantu nanti adk bantu...
tp hrp ia x salah digunakan udah lee

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

ok la tu dik kalo ada pihak brani tanggung risikonye..
ImageImageImage

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

nanti ada guider tak leh cari makan pulak...

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

dr pandangan peribadi...
- satu hari nanti kalau kita tak buat pun orang lain akan buat jugak
- teknology makin maju dan canggih
- terpulang kepada penerimaan orang dan caranya mengaplikasikan apa yang ada
- bukan tak bagi guide tak boleh cari makan... ada byk cari lagi guide untuk menginovasikan dia punya perkhidmatan
- mungkin ada kaedah atau cara atau mekanisasi untuk kita mengawal akan banda ini
- mungkin tak semua orang kita bagi akses untuk semua data yg ada, kita boleh bagi kepada orang tertentu sahaja
- yang penting bagi aku, kita di GO patutnya ada Data base sabagai rujukan masa nanti
- yang penting juga kita mesti mulakannya

- harap anda semua dapat bagi pandangan lagi

-jenal-
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

ianya memang boleh dibuat... takde masaalah.. asalkan ianya di sediakan dengan rapi, tepat, penerangan & maklumat yang secukupnya dan tidak meyentuh mana-mana pihak.

aku pernah gi gunung pakai guide, masa tu aku bawak gps.. lepas tu guide tu kata .... habis lah kita lepas ni..." so aku terpikir sejenak.

Jika dilihap dari satu sudut yang sempit mungkin ada benarnya... guide takleh cari makan... tapi bila difikirkan lagi luas.. tidak benar sama sekali.. bayangkan satu pendaki muda nak masuk hutan solely depend on GPS.. risky.. lagipun tugas nature guide bukan hanya tunjuk jalan saja.. penerangan topo, licin, batu, jenis pokok ancaman binatang dan sebagainya.

tetapi kekadang tu kesudian kita berkongsi disalah ertikan... mungkin kita berfikiran terbuka, tetapi pihak yang satu lagi berfikiran sempit.. kita kan manusia.

kalau ada orang mintak trek gps dari aku, insyallah kalau trek tu aku yang log sendiri aku bagi... dan aku akan edit sebaik yang aku mampu... contoh ada satu kes... dalam trek tu tulis "take right" tapi takde simpang kanan, simpang kiri adalah... rupa-rupanya take right tu log masa turun bukan... tak ke haru biru.

Lambat laun benda ni akan jadi sebab perkembangan teknologi, tapi aku harap aku tak membantu mempercepatkan ke arah itu..

sekadar pandangan iklas.. tidak mahu menentuh hati sapa2x

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

vanhemeir wrote:ianya memang boleh dibuat... takde masaalah.. asalkan ianya di sediakan dengan rapi, tepat, penerangan & maklumat yang secukupnya dan tidak meyentuh mana-mana pihak.

aku pernah gi gunung pakai guide, masa tu aku bawak gps.. lepas tu guide tu kata .... habis lah kita lepas ni..." so aku terpikir sejenak.

Jika dilihap dari satu sudut yang sempit mungkin ada benarnya... guide takleh cari makan... tapi bila difikirkan lagi luas.. tidak benar sama sekali.. bayangkan satu pendaki muda nak masuk hutan solely depend on GPS.. risky.. lagipun tugas nature guide bukan hanya tunjuk jalan saja.. penerangan topo, licin, batu, jenis pokok ancaman binatang dan sebagainya.

tetapi kekadang tu kesudian kita berkongsi disalah ertikan... mungkin kita berfikiran terbuka, tetapi pihak yang satu lagi berfikiran sempit.. kita kan manusia.

kalau ada orang mintak trek gps dari aku, insyallah kalau trek tu aku yang log sendiri aku bagi... dan aku akan edit sebaik yang aku mampu... contoh ada satu kes... dalam trek tu tulis "take right" tapi takde simpang kanan, simpang kiri adalah... rupa-rupanya take right tu log masa turun bukan... tak ke haru biru.

Lambat laun benda ni akan jadi sebab perkembangan teknologi, tapi aku harap aku tak membantu mempercepatkan ke arah itu..

sekadar pandangan iklas.. tidak mahu menentuh hati sapa2x
aku setuju dengan idea sebegini.
kita mungkin faham sebab kita ingin berfikiran terbuka dan cuba improve keadaan.
tapi ada situasi yang dipanggil Human Instinct Error atau faktor alam semulajadi itu sendiri yang boleh mengubah keadaan.

GO sebagai Database atau sumber rujukan tu memang aku tetap sokong.
sebab aku sendiri nak kita revolusikan mende ni.
cuma, kita perlu satu sistem yang praktikal
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

ok kita sambung bicara di sini....

tak elok landa orang punya topik...hehhe

-jenal
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

betul.... kata korang tu....
- tugas guide menang tak dapat di nafikan
- tak semua dapat di harap dengan teknology,,, tetiba kena gps rosak ke, atau masa time ada perang... kedudukan gps tak tepat langsung (betul ke???)
- guide (penunjuk arah) dia lebih arif apa yg ada di kawasan tersebut
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

pentadbir wrote:betul.... kata korang tu....
- tugas guide menang tak dapat di nafikan
- tak semua dapat di harap dengan teknology,,, tetiba kena gps rosak ke, atau masa time ada perang... kedudukan gps tak tepat langsung (betul ke???)
- guide (penunjuk arah) dia lebih arif apa yg ada di kawasan tersebut
lagi satu,
kalau binatang seperti gajah rosakkan trek. memang hancur dan mengelirukan sebab melibatkan diameter yang luas dan kadang-kadang jejak radius 1-2 kilometer. bayangkan kalau harapkan GPS semata-mata, memang sesat lah kalau nak cuba-cuba recce mencari jejak. nak tak nak terpaksa berpatah-balik. kalau ada map topo, boleh juga try target point pastu rintis jalan baru tapi kalau takde??

aku kena bebaru nih. trek dari Sungai Rekom ke Sungai Perez hancur dan dirosakkan segorombolan gajah yang bergerak mengikut trek manusia. kebetulan log GPS ke Ulu Sepat takde tapi kami bergerak mengikut trek yang ada. aku penah ke CUS dan kali terakhir aku pegi Januari 2000. memang ingat-ingat lupa. yang harunya kami terpaksa berpatah balik dan terpaksa plan ke Ulu Sepat lain kali disebabkan masa dah suntuk.

di sini pentingnya nature guide. guide ni biasanya tau cari jalan lain tanpa masaalah.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

kalo aqu sorang pon yg kata tidak aqu tak kesah..tp mana yg paham akan paham..aqu tanak kluar hujah sbb dah bukan masa aqu nk campuri hal2 yg melibatkan bentuk 'jalan' utk masa depan..perbincangan pon da terarah pada 'kenapa ia perlu' tp tader saper yg cakap 'bgmn bentuk kawalan atau sistem' atau apa juga menatang utk kawal menda tuh..pepon, kalo impak tak eloknya timbul tak kira lg 10 thn atau tahun2 mendatang, aqu tau dgn sapa yg patut sumer org merujuk..utk tu, arap nnt jgn lupa nyatakan skali sapa contributers data2 gdb. tuh ye..tp, kalo rasa nk go on, teruskan..ni hanya pendapat aqu sorang aje apa nk pedulik ye dak..
ImageImageImage

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

naik gunung ada guide = bagus.
naik gunung ada gps = membantu sikit
naik gunung ada guide dan gps = sangat-sangat bagus.

guide tetap kena ada walau macamanapun.
in some cases guide sakit, atau kemalangan, gps, peta topo boleh membantu sedikit sebanyak kepada line up.
pada yang jadi guide harap berfikiran terbuka, kita tetap memerlukan anda.
pada saya gps ini alat yang membantu selain, haversack, stove, hp, radio dll.
teruskan usaha murni utk wujudkan data gps.
sedikit pendapat saya sebagai orang baru.

mangu
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 24 Aug 2006, 01:20

Post by mangu »

orga wrote:kalo aqu sorang pon yg kata tidak aqu tak kesah..tp mana yg paham akan paham..aqu tanak kluar hujah sbb dah bukan masa aqu nk campuri hal2 yg melibatkan bentuk 'jalan' utk masa depan..perbincangan pon da terarah pada 'kenapa ia perlu' tp tader saper yg cakap 'bgmn bentuk kawalan atau sistem' atau apa juga menatang utk kawal menda tuh..pepon, kalo impak tak eloknya timbul tak kira lg 10 thn atau tahun2 mendatang, aqu tau dgn sapa yg patut sumer org merujuk..utk tu, arap nnt jgn lupa nyatakan skali sapa contributers data2 gdb. tuh ye..tp, kalo rasa nk go on, teruskan..ni hanya pendapat aqu sorang aje apa nk pedulik ye dak..
aku rasa tak payah le tepek gps punyer log kat sini...takut disalah guna kemudian hari...better sape nak gps log tu mintak pada owner tu sendri...

pd pendapat sy org baru....pendapat org lain sy tak tau...hihihi...(en orga ko kenal tak ni ayat sape?? rindu aku lama tak jmpe die..hahaha)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

ayat die yg betol camni man..
itu ikot pemikiran saya la..kalao pemikiran org lain saya tak tau la..ekeke
betuuuuul..
ImageImageImage

mangu
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 24 Aug 2006, 01:20

Post by mangu »

orga wrote:ayat die yg betol camni man..
itu ikot pemikiran saya la..kalao pemikiran org lain saya tak tau la..ekeke
betuuuuul..
kah...kah...kah...beetuuuuulll....

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Setelah adk pk kan masak2 smp hangus....
Molek klu data log gps tue x ditempek disini..
(Bak kate abg.mangu hermantino)

Bukan ape..mmg ade kebaikannya..
Tp keburukannya adalah amat besar....
Ditakuti salah org yg ambik dan gunakan...
Klu nak sgt itu data..blh bg dgn jumpe sendiri tuannya..
Senang blh tahu sape yg ambik...
Ape2 pun amanah dan tangungjawab tue
tahu sape yg..ambik dan pegang....
Jgn laa menyebabkan tanahair sendiri tergadai diatas kecuaian kite..

Saya sememangnya mencintai Malaysia :lol:

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

gps

Post by soulfly »

vanhemeir wrote:nanti ada guider tak leh cari makan pulak...
cam aku,aku lagik suka guna guide,
bukan tak percaya ngan GPS,tapi kalo ada GPS lagi bagus

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

ok terima kasih kerana input ni...
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

atau,
apakata kita listkan sahaja owner beserta senarai log GPS yang dia ada.
pastu, kalau ada sesapa yang nak log tu, contact owner log dan deal terus.
owner pulak pastikan orang yang minta tu memang boleh dihubungi atau sahih.
macam format database jugaklah. cuma, level yang nak mintak tu mesti level Pendaki Sondol atau Otai Gunung (mengikut level dalam GO). contohnya lah. sebab kalau warga GO yang baru nie kekadang ada yang berniat nak register semata-mata nak info dan kepentingan dia je.

at least, level Pendaki Sondol atau Otai Gunung nie orang yang agak lama juga dalam GO dan rasanya kita kenal. kalau dia salah guna jugak, kita tau nak cari kat mana dan contact. dan para penyumbang log mungkin boleh dapat keistimewaan akses database tu walaupun masih level Pendaki Biasa atau baru. janji kita kenal dan minta sedikit details pasal dia seperti nama, no contact dan email. contohnya lah.

apepun ni idea aku je, memandangkan pihak Pentadbir GO memang nak jadikan GO sebagai sumber database aku support sangat.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

cuma, level yang nak mintak tu mesti level Pendaki Sondol atau Otai Gunung (mengikut level dalam GO). contohnya lah. sebab kalau warga GO yang baru nie kekadang ada yang berniat nak register semata-mata nak info dan kepentingan dia je.
Bagi ..adk adk sokong klu wat cam tue....letak jee name list GPS log gunung ape yg blh di kongsi..Tp bg name..tuan nye sekali....Senang klu org nak, blh PM terus tuan yg empunya.Tuan yg empunya pun blh bagi log ape yg pendaki itu mahu.

Pasal nak beza2 kan name pendaki tue x payah laa...Smu pendaki same jee...x dee level pun..... Bagi adk x de pendaki sondol..dan pendaki otai. Klu kita berkasta2 tue laa yg menyebabkan dunia outdoor kite bertambah sempit dan x berkembang. Pemikiran kite pun blh jd sempit....dan kolot.

Laa.... lg pun klu pendaki yg mahu log tue dah pm tuan empunya log tue. Cmfm secara x sengaja dia org berkenalan....dan blh tahu serba sedikit akan org yg nak log tue kan...

mangu
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 24 Aug 2006, 01:20

Post by mangu »

Pasal nak beza2 kan name pendaki tue x payah laa...Smu pendaki same jee...x dee level pun..... Bagi adk x de pendaki sondol..dan pendaki otai. Klu kita berkasta2 tue laa yg menyebabkan dunia outdoor kite bertambah sempit dan x berkembang. Pemikiran kite pun blh jd sempit....dan kolot.


ya....semua kongsi minat yg sama....hanya niat yg berbeza....masing2 pikirlah....hehehe.... :evil:

mangu
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 24 Aug 2006, 01:20

Post by mangu »

terpost 2 kali plak...
Last edited by mangu on 23 Sep 2008, 07:29, edited 1 time in total.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Post by orga »

..aqu lg senang jika yg meminta tuh deal sendiri ngan tuan punye data..GO bole bertindak sbg dealing platform utk peminta dan tuan data tuh..bukan jd tukang pembuat keputusan siapa yg bole dapat siapa yg tidak..GO bole jd penyimpan database tp utk urusan pinjam milik data biarlah dibawah kuasa tuan data..bukan apa, cara itu aqu rasa lebih paralel dgn konsep natural ground yg selama ni dipertahankan..sbg salah sorang yg menyanjungi GO dlm jatuh bangunnya, aqu tamau satu hari nnt GO akan dipersalahkan atas ketirisan data2 tuh..ini bukan barang mainan..itu maksud aqu yg sentiasa memerhatikan..
ImageImageImage

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

biar aku mulakan senarai log gps yang aku ade (yang tak seberapa ini).

Nuang, :lol: <---- aku rasa semua dah ada kot
Bunga Buah april 07
Kutu Jun 07
Liang Jun 07
Bubu July 07
Yong Belar Sep 07
Rajah Sep 07
Chamah via rekom - Nov 07
Kenderong Jan 08
Chabang Feb 08
Trans Inas Mac 08
Trans Gopeng Apr 08
Yong Yap Kuala Mu April 08
Tok Nenek Aug 08
Batu Merah Aug 08
Ulu Sepat Aug 08

log-log yang orang bagi aku, aku tak list kat sini... sebab nanti aku tak leh explain pulak... hehehe

Lepas ni tak de dah... aku gantung beg dah....

p/s - aku tak dapat bayangkan betapa banyak log oleh adik idan, kabusgunung, orga, csgoh, solo, dan otai-otai gunung lain... pasti berjela-jela & pelik2x gunungnya!!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

so sesiapa nak log gps gng2 yg di listkan dari vanhemier boleh pm dia rasanya lebih secure at least van tau dia beri pada sapa IMHO...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Post by span »

salam bro vanhemeir n warga go yang lain
saya baru nak berjinak2 nak pkai gps
ape model yang ok ekk pastu yang mana yang simple nak d gunakan
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
pentadbir
Pentadbiran
Posts: 97
Joined: 05 Dec 2005, 10:49
Location: Tingkat 4, JPM
Contact:

Post by pentadbir »

poncho wrote:atau,
apakata kita listkan sahaja owner beserta senarai log GPS yang dia ada.
pastu, kalau ada sesapa yang nak log tu, contact owner log dan deal terus.
owner pulak pastikan orang yang minta tu memang boleh dihubungi atau sahih.
macam format database jugaklah. cuma, level yang nak mintak tu mesti level Pendaki Sondol atau Otai Gunung (mengikut level dalam GO). contohnya lah. sebab kalau warga GO yang baru nie kekadang ada yang berniat nak register semata-mata nak info dan kepentingan dia je.

at least, level Pendaki Sondol atau Otai Gunung nie orang yang agak lama juga dalam GO dan rasanya kita kenal. kalau dia salah guna jugak, kita tau nak cari kat mana dan contact. dan para penyumbang log mungkin boleh dapat keistimewaan akses database tu walaupun masih level Pendaki Biasa atau baru. janji kita kenal dan minta sedikit details pasal dia seperti nama, no contact dan email. contohnya lah.

apepun ni idea aku je, memandangkan pihak Pentadbir GO memang nak jadikan GO sebagai sumber database aku support sangat.

Tujuan poncho sebenarnya adalah supaya orang yang mintak tuh seorang yang aktif dalam GO nie...

Untuk pengetahuan yang belum tahu, status2 kat bawah nick korang tuh bertukar mengikut jumlah mesej yang dihantar dalam GO nie. Dan itu hanyalah status dalam GO semata-mata. Jadik takde timbul isu hendak mengkastakan sesiapa pon di sini.

Aku faham masalah poncho kerana dia ialah seorang Senator Gunung di ruangan kedai. Kat situ ramai nick yang daftar dalam GO hanya utk jual barang sahaja tanpa melibatkan diri dalam perbincangan di topik-topik lain.

Apa yang poncho cuba nak buat nie ialah supaya mereka yang betul-betul aktif dalam GO sahaja yang boleh request.

Tetapi ada kontra nye jugak. Sebab seolah-olah menghalang kita nak bagi info kepada orang yang baru dalam GO, tapi mungkin orang lama mendaki gunung.

Jadi, terima kasih atas cadangan dari poncho dan terima kasih jugak atas cadangan dari korang semua.

Perkara nie pon dah dibawak ke dalam Bilik Gelap pentadbir dan akan diperhalusi cara perlaksanaannya kelak.

Harap Maklum.
Warisan Khazanah Pergunungan

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

span wrote:salam bro vanhemeir n warga go yang lain
saya baru nak berjinak2 nak pkai gps
ape model yang ok ekk pastu yang mana yang simple nak d gunakan
ish... ini sembang panjang kat kedai kopi ni, tapi bulan pose pulak....

speaking outdoor!

Model Baru <---- highly recommended!
kalau nak model baru dan yang budget i suggest etrexx lagend hcx dan mahal sikit vista hcx. waterproof, rugged etc.

Kalau nak trendy sikit dan kamu ni jenis "inspector gadget" belilah colarado series... memang your toy...

Model Lama Sikit
60csx or 76csx

Model lama lagi
Sangat basic, Geko, summit, vista dan seangkatan denganya ( not recommended but enough for ref, not play-play)

Try pegi garmin.com boleh buat side by side comparison.

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

kalau nak upload gdb fail kat dalam nih...
log ke gunung camah tuuuh .... dah berkurun lama di upload dlm malsing
pas nih x tau laaah gunung ape lak diorang upload....
kalo kita x upload..... lambat laun org lain akan upload
itulah maksud globalisasi....
itulah implikasi pasaran terbuka.... open source... yg diwar2kan dulu

Post Reply