iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altimeter

Jual/beli peralatan rekreasi

Moderator: poncho

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altimeter

Post by orga »

Info iROX

Irox adalah jenama dari Switzerland yang ditubuhkan sejak 2002. Irox adalah jenama yangg mengkhusus dalam kategori produk kajicuaca, alam sekitar dan outdoor. Produknya dlm segmen ‘outdoor watches’ pula direka khusus untuk kegunaan pendaki gunung dan penggiat aktiviti outdoor. Antara kelebihan jam-jam Irox yang tidak terdapat pada jenama lain bagi kategori ABC Outdoor Watch ialah panduan ramalan cuacanya yang informatif. Kini, untuk meramalkan kehadiran hujan dan petir bukan hanya sekadar melihat plot-plot graf tekanan menaik atau menurun lalu merumuskan sendiri keadaan cuaca yang bakal berlaku. Simbol-simbol khusus pada peralatan Irox seperti panas, mendung, berawan, hujan dan petir digunakan untuk panduan cepat dan tepat berdasarkan analisis kalkulatif perbezaan suhu dan tekanan. Dan sebagai sebuah organisasi yang menjurus dalam bidang kajicuaca, pastinya ketepatan ramalan jam dan peralatan Irox tidak perlu dipertikaikan. Peralatan kajicuaca Irox mendapat sentuhan Jörg Kachelmann, meterologist dan pengasasMeteomedia AG , peneraju organisasi kajicuaca di Eropah dalam sistem amaran awal untuk mengesan kehadiran cuaca ekstrim.

Satu lagi inovasi dari jam Irox ialah fungsi Vertic-Log® yang direka oleh Mischu Wirth, pengasas MWGuiding Mountain Sports School di Bern, Switzerland. Fungsi ini akan merekodkan data pendakian kepada segmen tertentu setiap kali mencecah ketinggian 100m. Oleh itu, kita dapat menganalisis data tersebut ketika mendaki dan menggunakannya untuk merancang pendakian untuk ketinggian yang seterusnya. Ini dapat membantu taktikal pendakian dan penambah-baikan keselamatan di gunung di masa akan datang.

Begitu juga dengan fungsi Thermo-Log®. Dengan penggunaan gajet berasingan, data suhu persekitaran tidak lagi dipengaruhi oleh suhu badan atau ketika kita memakai jaket yang menutupi jam. Data perubahan suhu sekitaran yang direkodkan dalam segmen tertentu lebih tepat dan ia turut membantu taktikal pendakian. Antara fungsi-fungsi asas lain yang terdapat pada jam-jam Irox ialah HR Peer untuk mengesan denyutan jantung, Altimeter untuk ketinggian, Digital Compass untuk arah, Thermometer untuk suhu, Barometer untuk tekanan dan sebagainya lagi.

Produk-produk Irox tidak hanya khusus untuk jam sahaja. Instrumen seperti Weather Station, Hygrometer, Termometer dan Meteo Receiver pula adalah peralatan yang direka untuk kegunaan domestik. Apa yang pasti, Irox menggunakan teknologi canggih dan terkini dalam rekaan produknya yang sentiasa mengutamakan kualiti.


Testimonial
Aqu dah gunakan jam Irox model ER sejak 3 tahun lepas. Dibeli di Nepal dan digunakannya ketika mendaki gunung2 di sana. Ini ialah jam paling murah antara jam2 fungsi ABC yg dipamerkan masa itu. Semasa menggunakannya, ia banyak membantu dalam berhadapan cuaca2 ekstrim pendakian yang berlaku waktu itu. Bila balik ke Malaysia, jam ni aqu guna dan uji pula utk harungi situasi lasak di hutan hujan dan gunung2 di Malaysia. Yang paling aqu uji ialah fungsi ramalan cuacanya apakah ia mampu meramal cuaca yg sentiasa berubah-ubah di hutan hujan. Dan jelas ia tidak menghampakan dan sesuai menghadapi kondisi semulajadi hutan2 dan gunung2 di sini. Kini, keadaan jam tersebut masih baik dan setia memberi khidmat pd bila2 masa diperlukan. Aqu ada tulis review jam ni kat salahsatu blog aqu tahun lepas http://hutanhujan.com/irox-er2/ . 2010, aqu ambil keputusan utk membawa jenama ini ke Malaysia kerana aqu anggap aqu harus berkongsi kebaikan jam yg murah ttp efektif ini bersama rakan2 pendaki lain di Malaysia. TQ

Link Irox International
Website : http://www.irox.com
Link Irox Malaysia
Website : http://irox.com.my
Facebook : http://irox.com.my/facebook
Youtube : http://irox.com.my/youtube

Berminat?
Boleh sms/call me [017] 6666 047
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

OUTDOOR WATCHES


iClimber ERB Harga lepas diskaun 20% = RM850

Image

Image

Spec
Vertic Log
Weatherforecast with 5 symbols
Compass
Altimeter
Thermometer
Barometer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Waterresistant
Clock with calendar
Backlight
C or F selectable
Battery replaceable by yourself
Bell with alarm
Count down timer
Dimensions: 4.7 x 4.7 x 1.5cm, 67g

more info http://irox.com.my/outdoor-watches/iclimber-erb/


iClimber ERG Harga lepas diskaun 20% = RM850

Image

Image

Spec
Vertic Log
Weatherforecast with 5 symbols
Compass
Altimeter
Thermometer
Barometer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Waterresistant
Clock with calendar
Backlight
C or F selectable
Battery replaceable by yourself
Bell with alarm
Count down timer
Dimensions: 4.7 x 4.7 x 1.5cm, 67g

more info http://irox.com.my/outdoor-watches/iclimber-erg/


ER2 Harga lepas diskaun 30% = RM480

Image

Image

Spec
Weatherforecast with 4 symbols
Compass
Altimeter
Thermometer
Barometer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Waterresistant
Clock with calendar
Backlight
C or F selectable
Battery replaceable by yourself
Bell with alarm
Count down timer
Dimensions: 6.0 x 5.0 x 1.6cm, 41g

more info http://irox.com.my/outdoor-watches/irox-er2/


iClimber DCX Harga akan diumumkan kemudian

Image

Spec
Vertic Log
Thermo Log
HR-Peer ( Wireless pulse measurement, encoded)
Thermo Peer (wireless thermometer)
Weatherforecast with 5 symbols
Compass
Altimeter
Thermometer
Barometer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Waterresistant
Clock with calendar
Backlight
C or F selectable
Battery replaceable by yourself
Bell with alarm
Count down timer
Dimensions: 4.7 x 4.7 x 1.5cm, 67g
OPTIONAL
PC Peer (Wireless transmission of data)
Foot Peer (Distance + km/h)

more info http://irox.com.my/outdoor-watches/iclimber-dcx/


PULSE WATCH

Phan X Harga lepas diskaun 10% = RM240

Image

Image

Spec
Wireless pulse management
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Clock with calendar
Backlight
Waterresistant
Dimensions: 5.0 x 4.0 x 1.2cm, 39g
WIRELESS BELT
Waterresistant
Battery replaceable by yourself

more info http://irox.com.my/pulse-watches/irox-phan-x/


Phan X2 Harga lepas diskaun 10% = RM270

Image

Image

Spec
Wireless pulse management
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Clock with calendar
Backlight
Waterresistant
Dimensions: 4.6 x 4.6 x 1.4cm, 53g
WIRELESS BELT
Waterresistant
Battery replaceable by yourself

more info http://irox.com.my/pulse-watches/irox-phan-x2/


ALTIMETER WATCH

Storm PU Harga lepas diskaun 20% = RM790

Image

Image

Spec
Altimeter
Thermometer
Barometer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Waterresistant
Clock with calendar
Backlight
C or F selectable
Battery replaceable by yourself
Bell with alarm
Count down timer
Dimensions: 5.4 x 4.4 x 1.7cm, 94g

more info http://irox.com.my/altimeters/storm-pu/


ALTIMETER

Altimeter BA601 Harga lepas diskaun 20% = RM290

Image

Image

Spec
Altimeter
Dimensions: 6.3 x 6.3 x 2.2cm, 40g

more info http://irox.com.my/altimeters/irox-ba601/


PEDOMETER

Pedometer PE101S Harga lepas diskaun 10% = RM90

Image

Image

Spec
Calorie consumption
Pedometer with distance measurement
Clock
Dimensions: 7.0 x 3.8 x 0.7cm, 14g

more info http://irox.com.my/pedometers/irox-pe101s/


Pedometer PE108N Harga lepas diskaun 10% = RM120

Image

Image

Spec
Calorie consumption
Pedometer with distance measurement
Pacer
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Clock with calendar
Bell with alarm
Backlight
Dimensions: 6.0 x 5.6 x 2.2cm, 38g

more info http://irox.com.my/pedometers/irox-pe108n/


CHRONOMETER

Chronometer Sprinter Harga lepas diskaun 10% = RM70

Image

Image

Spec
Stopwatch,resolution 1/100 seconds,15 tour
Clock with calendar
Bell with alarm
Count down timer
Weatherproof
Dimensions: 7.3 x 6.1 x 2.5cm, 80g

more info http://irox.com.my/chronometers/irox-sprinter/
ImageImageImage

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by poncho »

iClimber tu mantap! tak sabar nak tau harga. mana tau bajet ngam :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

rid2uan
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 18 Nov 2009, 21:37

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by rid2uan »

adui... bro orga,
business partner xde special price ke? :lol:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

ponch..itu iclimber dcx eh..dcx tu produk latest irox..belum sampai lg ke tangan tu yg blom berani bukak rega..
tgh harap2 la ni seblom raya dcx bole sampai sini..heheh

rid2uan..oo ni yg email aritu eh..ko punye pasal la bro bawak masuk taw..hehe..taper, nnt sambung dlm email..

special price?..hehe..aqu rasa ni yg terendah even kt swiss pon lg mahai dorang jual..betoiii bole tya pacik gogel enitaim..hehehe
ImageImageImage

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by fulltimesinner »

wah.. barang baik... lg cun dari suunto.. jgn marah geng suunto :D
just a small time adventurer :D

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by nadir »

orga: windmeter ada tak? preferably waterproof + digital. kalau ada kasik roger ya.

BUMP!
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

jam kasi aku bangun pagi tadak jual ka orga? aku ade masalah utk bangun awal ler..tk kire la kt umah ke kt utan ke..sama je simptom..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by mizi »

biNGai wrote:jam kasi aku bangun pagi tadak jual ka orga? aku ade masalah utk bangun awal ler..tk kire la kt umah ke kt utan ke..sama je simptom..hehe
ada..irox jirus waterface
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

itu jam manual ke otometik abg mizi?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by mizi »

biNGai wrote:itu jam manual ke otometik abg mizi?
irox mem beso jirus...oto
irox mertua jirus...manual..hg nk yg mana
climb long trail
p11at

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by poncho »

untuk Ngai, iRox nie tak jalan. kena kasi iron (sterika) je :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

hahahaha..

kasik bump ini jam irox..barang baekk woo
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

fulltimesinner wrote:wah.. barang baik... lg cun dari suunto.. jgn marah geng suunto :D
aqu no komen la pd jenama2 seangkatan..hehe
tp konsep irox dlm value positioning ialah more for less..iaitu menawarkan fungsi yg lg baik pd harga yg lg murah..
pd aqu dlm marketing ni konsep posisi nilai yg sesuai untuk pendaki marhain cam kita..
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

nadir wrote:orga: windmeter ada tak? preferably waterproof + digital. kalau ada kasik roger ya.

BUMP!
tq nadir..
ada 2 model anemometer dan 2 monitor yg sesuai utk anemometer tuh..
weatherproof + digital + solar power + wireless..
kalo berminat stok dlm 10hari bole dpt..

HWS 70

Image

Spec

Wireless wind sensor for PRO-X2 dan PRO-EC
Weatherproof
Service area radius: up to max 30m
Batteries included



HWS 80

Image

Spec

Wireless wind sensor (with solar cell) for PRO-X2 dan PRO-EC
Weatherproof
Service area radius: up to max 30m
Solar power including backup batteries




PRO-EC MONITOR

Image

Spec
Detail info display
Backlight
Table or wallmount installation
Batteries and power adapter included
Dimensions: 18.6 x 13.6 x 3.4cm




PRO-X2 MONITOR

Image

Spec
Detail info display
Backlight
Table or wallmount installation
Batteries and power adapter included
Dimensions: 22.0 x 16.2 x 3.2cm
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

biNGai wrote:jam kasi aku bangun pagi tadak jual ka orga? aku ade masalah utk bangun awal ler..tk kire la kt umah ke kt utan ke..sama je simptom..hehe
Untuk ngai pon aqu sageskan 2 model nih..
model LF108R tu sesuai kalo ko masking tape kt telinge sbb loceng dia lg besar..
loceng tu bole diterbalikkan supaya ngam2 kt corong telinge..nk lg efektif beli la 2 utk kegunaan kedua belah telinge..
model HB161P ko bole letak kt katil pastu kasi projector dia pancar ke siling utk lebe beso dan terang..
kalo nk terang lg masking tape je projector tu ke anak mata..arap2 nye bole la dari mata turun ke hati..

LF108R

Image

Spec
Clock with seconds
Alarm clock with sound effect
Batteries included
Dimensions: 13.2 x 13.2 x 5,0 cm




HB161P

Image

Spec
Indoor thermometer
Radio controlled clock "DCF77"
Clock with calendar
Projection of the time and the indoor temperature
Bell with crescendo alarm
SNOOZE function for the bell
Backlight
Batteries and power adapter included
Dimensions: 16.1 x 11.3 x 2.8 cm
Info Electro-Smog click SUPPORT


ngai..adakah sy telah melayan pelanggan sy dgn baek?..(soalan biasa costumer service)
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

mizi wrote:
biNGai wrote:itu jam manual ke otometik abg mizi?
irox mem beso jirus...oto
irox mertua jirus...manual..hg nk yg mana
dia kuat kotim ngan mem beso ngan mertua dia la mizi..tengok pusat dia pon dah tau kaki bodek mertua..haha
poncho wrote: untuk Ngai, iRox nie tak jalan. kena kasi iron (sterika) je
alang2 nk iron kasi iron kt perut dia tu..takyah susah nk sedut2 buang lemak..
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by mizi »

orga wrote:
biNGai wrote:jam kasi aku bangun pagi tadak jual ka orga? aku ade masalah utk bangun awal ler..tk kire la kt umah ke kt utan ke..sama je simptom..hehe
Untuk ngai pon aqu sageskan 2 model nih..
model LF108R tu sesuai kalo ko masking tape kt telinge sbb loceng dia lg besar..
loceng tu bole diterbalikkan supaya ngam2 kt corong telinge..nk lg efektif beli la 2 utk kegunaan kedua belah telinge..
model HB161P ko bole letak kt katil pastu kasi projector dia pancar ke siling utk lebe beso dan terang..
kalo nk terang lg masking tape je projector tu ke anak mata..arap2 nye bole la dari mata turun ke hati..

LF108R

Image

Spec
Clock with seconds
Alarm clock with sound effect
Batteries included
Dimensions: 13.2 x 13.2 x 5,0 cm




HB161P

Image

Spec
Indoor thermometer
Radio controlled clock "DCF77"
Clock with calendar
Projection of the time and the indoor temperature
Bell with crescendo alarm
SNOOZE function for the bell
Backlight
Batteries and power adapter included
Dimensions: 16.1 x 11.3 x 2.8 cm
Info Electro-Smog click SUPPORT


ngai..adakah sy telah melayan pelanggan sy dgn baek?..(soalan biasa costumer service)
kalau 2-2 model ni x jln gak...aku tak tau laaa....mmg terbaik la abg radzi jam jenama irox nihh...hehehhehe
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

itu jam kartun mmg brand irox ka? jgn tipu kastemer laa abg radzee..


err itu model HB161P tuh brapa ragok?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

itu jam kartun under irox gak la ngai..irox wat utk watak lola(penyu) n fred(katak)..
lola n fred ni watak katun kt swiss..sama cam upih n ipin la kt sini..
ni link dr site irox hqhttp://www.irox.com/Web/en/Products/Clocks/LF108R.htm
LOLA the turtle and FRED the frog are close friends. They grew up in the same pond. Both are very curious and soon the pond is getting too small. They want to see more of the world. Nothing is left untried to reach that goal. hehehe

model HB161P tu serat sengah utk ngai..rm150 siap hantar sampai Kalumpang

mizi..kalo jam ni pon tokleh jln gak..kasi REjam je kot..ekeke
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by JeNaL »

orga.... ada trade in ke

Tissot PRS516 atau TagHeuer Aquaracer..hehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by mizi »

orga wrote:itu jam kartun under irox gak la ngai..irox wat utk watak lola(penyu) n fred(katak)..
lola n fred ni watak katun kt swiss..sama cam upih n ipin la kt sini..
ni link dr site irox hqhttp://www.irox.com/Web/en/Products/Clocks/LF108R.htm
LOLA the turtle and FRED the frog are close friends. They grew up in the same pond. Both are very curious and soon the pond is getting too small. They want to see more of the world. Nothing is left untried to reach that goal. hehehe

model HB161P tu serat sengah utk ngai..rm150 siap hantar sampai Kalumpang

mizi..kalo jam ni pon tokleh jln gak..kasi REjam je kot..ekeke
dia asyik rejam syaitonn jerr..pastu nak bgn liat..ekekekeke...
climb long trail
p11at

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by JeNaL »

orga.. ER2 ada satu jenis color je ke???
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

huhu jenal..blom taim la wat trade in jam2 mahal camtuh..kang ada trade in, kena ada sewa-beli lak..bengkok la pakcik..hehe

er2 kaler tu je ada la..amik la model erb/erg wat jam raya balik kedah tahun ni nal..

mizi..kalo liat gak kasi tambah la air..hehe
ImageImageImage

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by sany ADALAH alger »

ape beza function ER2 ngan iClimber?
CARPE DIEM!

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by JeNaL »

Vertic Log tu mcm mana?
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

sany ADALAH alger wrote:ape beza function ER2 ngan iClimber?
Sany..

Beza function ER2 dan iClimber Siries (ERB & ERG)..

Barometer & Weather Function
-ER2 ada 4 simbol utk ramalan cuaca (panas,mendung,berawan,hujan), iClimber ada 5 simbol (tambahan hujan beserta petir)
-iClimber ada min/max rekod harian tekanan, ER2 tader

Altimeter
-iClimber ada vertic-log®
-iClimber ada altitud alarm
-iClimber ada reference altitud
-lg yg iClimber ada log book, verical ascent speed dan accumulated ascent

Timer
-iClimber ada auto repeat function

Thermometer
-iClimber ada daily min/max memory
-iClimber ada calibration option utk suhu

Added Function
-iClimber ada function key-lock (cam henpon utk elak tertekan button tak sengaja)

Material
-body – ER2 dibuat dr ABS manakala iClimber dr ABS dan steel
ABS - Acrylonitrile Butadiene Styrene (ABS)
Dari Wikipedia “The advantage of ABS is that this material combines the strength and rigidity of the
acrylonitrile and styrene polymers with the toughness of the polybutadiene rubber.”


-watch face – ER2 dibuat dr acrylic glass dan iClimber dr mineral glass
mineral glass ni sama material ngan kaca rayban ori..dibuat melalui proses rawatan kimia dan haba utk jadikan kaca lebih kalis calar
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

JenaL wrote:Vertic Log tu mcm mana?
Jenal..
Ni aqu quote dr pereka Vertic-log® nih
Vertic-Log® – successfully to the peak!
Mountain sports are great and demanding. Beside a good physical condition, mental readiness and resilience and technical skills the active participation in this sport also requires a clear thought-out strategy with a realistic and coordinated time management.

Let your theoretic knowledge and your practical experience flow into the planning. Visualise your tour from the beginning, over the ascent, the stay on the peak, to the descent and through to the desired time of return. Consider the fact that conditions in the mountains can change very fast. Organise your time so that you can return early enough, without the risk of getting caught in a storm.

As soon as you start your tour, begin recording your ascent with the Vertic-Log®. The Vertic-Log® independently divides your ascent into segments of 100m effective altitude increase, and while your are still climbing you can monitor the most important data and that way adjust your progress to your time plan. This also allows you to make safety relevant decisions.

After finishing your tour, be this at home or in a bivouac, you can evaluate the Vertic-Log® data stored in the i-Climber and compare it to the plan gaining valuable conclusions. This helps set-up and strengthen tactical intelligence. And that improves your safety on the mountain in the future.

Mischu Wirth,autumn 2008
Image

Lebih kurang camni la function dia..

Fungsi Vertic-Log ni mmg direka utk kegunaan pendaki gunung sebenarnya..bila kita on je function vertic log, jam ni akan start rekodkan altitud, masa, tarikh, chrono dan lelain.. 1 Log digunakan utk 1 gunung dan setiap kali kita capai ketinggian 100m ia dikira sbg 1 Lap..jadi pada sela altitud 100m jam ni akan rekodkan masa yg kita ambil, altitud pada masa tu dan keseluruhan ketinggian kita mendaki.. ..katakan starting point dr altitud 200m..jadi Lap 1 bila sampai ke 300m, Lap 2 bila sampai 400m, Lap 3 bila 500m dan seterusnya la..jadi bila kita mendaki turun naik turun naik cam kt CUS ke YB ke, fungsi jam ni akan tunjukkan sekali keseluruhan berapa meter sebenarnya korang dah panjat..katakan kameren 1600m, puncak YB dlm 2100m..kalo ikut matematik mmg la tambah lg 500m jeee..sedap je dengar..tp dgn vertic-log, setiap 100m dikira 1 Lap..kalo 500m jadik 5 Lap..tp setiap Lap tu mungkin jumlah kita dah panjat dekat 800m ! lg pon senang la nk bajet kalo nk memotong taim koner kt last Lap,hehe..data masa yg diambil pon bole tengok, data altitud pon bole tengok dan bole wat analisa sendiri la bila tengah take 5 tuh..
Dari segi teknikal dan taktikal pendakian, fungsi ni akan membantu pendaki dalam buat perancangan..samada berdasar stamina diri atau keselamatan semasa..kalo di gng2 alpine ia amat membantu utk perancangan semasa kita terpaksa turun semula dan naik balik utk minimakan ams..jadi fungsi ni bila combine ngan fungsi kajicuaca kt jam Irox, akan bertambah baik la perancangan pendaki pd masa depan..maka tema SWG ‘profesionalism dalam pendakian’ lebih menyerlah la jenal, hehe..

ambik la satu nal..senang oo ada bomoh ujan kt tangan..nk gi shooting pon senang bole bajet2 apa filter nk bawak, kena bawak waterproof bag ke, kena bawak flash beso ke..ekeke marketing marketing
ImageImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by betterman »

installment 4 kali buleh tak jam tu? :mrgreen:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by poncho »

a'ah. 2 atau 4 kali instalment bleh tak? :mrgreen:

pergh..memang superb la iClimber nih. terutama part Key-lock dengan Verti-Log® tu. saluuuuuute~
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

installment plak dah..ekeke..
tunggu sale baek skek kot..ni baru 10 unit je let go blom mantap lg..
tp kalo YL yg tya tu bole aje..wakaka
ImageImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by JeNaL »

orga...aku mula tu memang berkenan kat ER2 je.... tapi bila ko cerita balik yg iClimber ni...terliur la balik.... heheh tak pe aku menabung la dulu cam tu....heheheh card credit takde ke? hehehe
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

test drive unit tkde ke orga? ingattt..kastemer always right!!

mau buking nih..tapi tatau mana satu mau oder..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

JenaL wrote:orga...aku mula tu memang berkenan kat ER2 je.... tapi bila ko cerita balik yg iClimber ni...terliur la balik.... heheh tak pe aku menabung la dulu cam tu....heheheh card credit takde ke? hehehe
bg yg nk pakai credit card pon bole..
tp kena bayo via paypal le..
masuk http://irox.com.my/buy dan klik payment via paypal utk Malaysia resident
nnt ada option utk bayar guna credit card..

amik la iClimber jenal..jd la first photog yg pakai brand ni nal..
nk lg best kena tunggu iClimber DCX le..hehe
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

biNGai wrote:test drive unit tkde ke orga? ingattt..kastemer always right!!

mau buking nih..tapi tatau mana satu mau oder..hehe
test drive la pulak..hehe..ada aje la permintaan kastemer always right nih..
nnt dtg kedai lg la ngai..senang mau deal yg baek2 punye..
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

ko bukak booth sbelah parameswara ke orga? siries nih mau beli..nanti aku turun sana la diskas..err beli 1 dapat kupon makan free kan?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

booth jual herbs ada la kt situ..nnt roger la kalo nk dtg..jgn tunggu atas stage lg ye..ekeke
nnt aqu blanja la siakap swiss cap irox satu...hehe
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by orga »

lupa nk bg tau..
ada yg tya apa beza plak iClimber ERB dan iClimber ERG..
beza ERG ngan ERB ialah kaler je..G utk grey dan B utk blue..
function dedua ni sama je..
ImageImageImage

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by che'gu »

biNGai wrote:ko bukak booth sbelah parameswara ke orga? siries nih mau beli..nanti aku turun sana la diskas..err beli 1 dapat kupon makan free kan?

ngai, kalu ko nk dtg parameswara...kasi tunggu aku blk smnjng dulu la.Aku nk join gak...ada ko meriah sikit,kalu tak aku dng orga jer layan neskopi smpi kedai tutup...hehehe...

bro orga: woo...dh bwk masuk ka? Kenapa tak tunjuk demo masa minum2 hari tu?

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: iROX from Swiss | Outdoor Watches | Pulse Watch | Altime

Post by biNGai »

ko kalo denga orga nih sembang, jgn nganga lbeh2..masin urine mamat nih woo..wakakaka
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Post Reply