waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Jual/beli peralatan rekreasi

Moderator: poncho

Post Reply
User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by nadir »

S'kum semua,
ni ada barang baru sket.... musim ujan dah dekat, so kena stanby barang barang kalis air .... :mrgreen:

1) Aquapac Small VHF Classic waterproof pouch - rm 115.00
Image

fits an Icom IC V8 even with the belt clip attached
Image

Image

with a kenwood tk508 / puxing 777

Image

details here: http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=170




2) Aquapac Large VHF Classic waterproof pouch - rm 120.00

Same as above, only slightly larger. refer to link above ( bottom of page ) for dimensions.





3) Aquapac Small VHF PRO waterproof Pouch - rm 159.00

Image

details here: http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=171




4) Aquapac Mini Whanganui waterproof pouch - rm 70.00

Image

details here: http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=172




5) Aquapac Small Whanganui waterproof pouch - rm 80.00

Image

details here: http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=173




6) Aquapac Jumbo Whanganui waterproof bag - rm 125.00

Image

details here:http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=174




7) Aquapac Seti case - rm 200.00

Image

details here: http://www.outdoordynamics.com.my/main. ... uct_id=175

8) Aloksak 6 X 12 inches ( for UHF / VHF radios ) 1 pack of 3 pcs - rm 34.30


Image
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by Syahrul_Penang »

Bro Nadir,
Waterproof case untuk set radio ada lubang untuk keluarkan PTT tak?sebab biasanya set berada tepi beg..hanya PTT aja yang tarik kedepan.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by nadir »

bro shahrul, maaf , yang ada lubang / jack untuk PTT tak ada.... - PTT tu kalis air ke? hehehe

banyak banyak aku tengok geng rescue pakai jenis nih , tak pernah nampak lagi yang guna PTT
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by JeNaL »

shahrul pakai yeasu la
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by Syahrul_Penang »

Biasanya set berada tepi sebab ada sambungan cable untuk tarik kuasa dari bateri motor yang ada dalam beg..biasanya kami guna set sambil treking tanpa off,kalau 12jam treking,12jam lah set akan on...pendek kata selagi tak sampai campsite,selagi tu lah set akan sentiasa on.

Rasanya tak praktikal memegang set sambil treking,memanjat,merangkak..cuma PTT Mic aja yang ada kat depan,itu takpa sebab bleh balut plastik kecil...kalau rosak sebab masuk air,takpa..rugi tak teruk sangat nak dibandingkan dengan set yang jatuh terhempap atas batu ka,patah antena ka,masuk air ka..

Kalau bro Nadir ada casing yang ada lubang nak tarik PTT Mic keluar,cantik gak..

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by Syahrul_Penang »

JenaL wrote:shahrul pakai yeasu la
Ish...dah guna Icom lah bro..
Mula-mula belajar radio pun belajar dengan Icom...
Mula-mula main haram pun pakai Icom gak..
Mula-mula beli radio pun Icom gak..

Lasak betul la Icom ni...7watt paling max..masa tu tak tau jenis-jenis lain..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by nadir »

Syahrul_Penang wrote:Biasanya set berada tepi sebab ada sambungan cable untuk tarik kuasa dari bateri motor yang ada dalam beg..biasanya kami guna set sambil treking tanpa off,kalau 12jam treking,12jam lah set akan on...pendek kata selagi tak sampai campsite,selagi tu lah set akan sentiasa on.

Rasanya tak praktikal memegang set sambil treking,memanjat,merangkak..cuma PTT Mic aja yang ada kat depan,itu takpa sebab bleh balut plastik kecil...kalau rosak sebab masuk air,takpa..rugi tak teruk sangat nak dibandingkan dengan set yang jatuh terhempap atas batu ka,patah antena ka,masuk air ka..

Kalau bro Nadir ada casing yang ada lubang nak tarik PTT Mic keluar,cantik gak..
aiseh.... kalau camtuh kena ada dua lobang la.... satu untuk wayar bateri motor + satu untuk PTT.

pernah tengok untuk ipod , ada dia mould sekali dia punya connector, tapi tu jenis jack biasa aja....

setakat nih tak nampak lagi orang jual jenis yang ada lubang untuk PTT , mungkin kerana issue waterproofing.

pakai waterproof pouch ni ada kekurangan dan kelebihan dia...

jenal: ko banyak duit boleh la beli yaesu..... aku guna radio tiruan + waterproof case nih pun jadik waterproof jugak.... tak sampai rm 365.00 hehehe - jimat beb , boleh guna duit untuk beli barang lain...hehehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by JeNaL »

ada masanya barang radio ni kena beli yg bagus gak nadir... kadang-kadang performance yg brand cap X ni dia tak seperti yg kita kehendaki...
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by nadir »

JenaL wrote:ada masanya barang radio ni kena beli yg bagus gak nadir... kadang-kadang performance yg brand cap X ni dia tak seperti yg kita kehendaki...
aku setuju ngan kata ko jenal.... tapi ko bayangkanla... aku baru jer belaja pegang radio nih... pelan pelan la upgrade.... memang terliur, tapi kalau tak tau guna wat aper.... hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by Syahrul_Penang »

nadir wrote:
Syahrul_Penang wrote:Biasanya set berada tepi sebab ada sambungan cable untuk tarik kuasa dari bateri motor yang ada dalam beg..biasanya kami guna set sambil treking tanpa off,kalau 12jam treking,12jam lah set akan on...pendek kata selagi tak sampai campsite,selagi tu lah set akan sentiasa on.

Rasanya tak praktikal memegang set sambil treking,memanjat,merangkak..cuma PTT Mic aja yang ada kat depan,itu takpa sebab bleh balut plastik kecil...kalau rosak sebab masuk air,takpa..rugi tak teruk sangat nak dibandingkan dengan set yang jatuh terhempap atas batu ka,patah antena ka,masuk air ka..

Kalau bro Nadir ada casing yang ada lubang nak tarik PTT Mic keluar,cantik gak..
aiseh.... kalau camtuh kena ada dua lobang la.... satu untuk wayar bateri motor + satu untuk PTT.

pernah tengok untuk ipod , ada dia mould sekali dia punya connector, tapi tu jenis jack biasa aja....

setakat nih tak nampak lagi orang jual jenis yang ada lubang untuk PTT , mungkin kerana issue waterproofing.

pakai waterproof pouch ni ada kekurangan dan kelebihan dia...

jenal: ko banyak duit boleh la beli yaesu..... aku guna radio tiruan + waterproof case nih pun jadik waterproof jugak.... tak sampai rm 365.00 hehehe - jimat beb , boleh guna duit untuk beli barang lain...hehehehe


Ada kelebihan dan kekurangannya bro..
kelebihannya,hujan lebat still guna cam biasa ja..
kelemahan plak,tak berapa pratikal untuk guna sambil treking..umpama bawak keta guna hp.

Mungkin design dia untuk guna dalam keadaan basah.Mungkin lepas ni kita bleh keluarkan
cadangan pada pengeluar supaya boleh design mengikut kehendak pengguna seperti kita.
Kita nak camtu...kita nak camni..sebab ada kalanya produk tu tak sesuai dengan kita.

Jenal,
Yaesu branded tu...set yang baik tapi kenal Icom dulu sebelum Yaesu.Setelah belasah secara
tak ada belas kasihan,terbukti gak Icom V82 antara produk yang baik.

Nak beli radio ni kena ngam dengan kita,maksudnya ada 300 tak kan lah nak beli yang 700
punya..tapi sebaiknya beli lah yang berkualiti,sebab kita bukanya nak guna dalam rumah.
Pasti kita beli barang ni ,kita nak dia tahan lama,baik,lasak sesuai dengan penggunaanya..

Nadir,
Dah ada radio baru bleh belajar..pelan-pelanlah belajar.Kalau nak cekap,belajar main haram
dengan kawan-kawan dulu..belasah ja,nak belajar..

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by mizi »

Syahrul_Penang wrote:
nadir wrote:
Syahrul_Penang wrote:Biasanya set berada tepi sebab ada sambungan cable untuk tarik kuasa dari bateri motor yang ada dalam beg..biasanya kami guna set sambil treking tanpa off,kalau 12jam treking,12jam lah set akan on...pendek kata selagi tak sampai campsite,selagi tu lah set akan sentiasa on.

Rasanya tak praktikal memegang set sambil treking,memanjat,merangkak..cuma PTT Mic aja yang ada kat depan,itu takpa sebab bleh balut plastik kecil...kalau rosak sebab masuk air,takpa..rugi tak teruk sangat nak dibandingkan dengan set yang jatuh terhempap atas batu ka,patah antena ka,masuk air ka..

Kalau bro Nadir ada casing yang ada lubang nak tarik PTT Mic keluar,cantik gak..
aiseh.... kalau camtuh kena ada dua lobang la.... satu untuk wayar bateri motor + satu untuk PTT.

pernah tengok untuk ipod , ada dia mould sekali dia punya connector, tapi tu jenis jack biasa aja....

setakat nih tak nampak lagi orang jual jenis yang ada lubang untuk PTT , mungkin kerana issue waterproofing.

pakai waterproof pouch ni ada kekurangan dan kelebihan dia...

jenal: ko banyak duit boleh la beli yaesu..... aku guna radio tiruan + waterproof case nih pun jadik waterproof jugak.... tak sampai rm 365.00 hehehe - jimat beb , boleh guna duit untuk beli barang lain...hehehehe


Ada kelebihan dan kekurangannya bro..
kelebihannya,hujan lebat still guna cam biasa ja..
kelemahan plak,tak berapa pratikal untuk guna sambil treking..umpama bawak keta guna hp.

Mungkin design dia untuk guna dalam keadaan basah.Mungkin lepas ni kita bleh keluarkan
cadangan pada pengeluar supaya boleh design mengikut kehendak pengguna seperti kita.
Kita nak camtu...kita nak camni..sebab ada kalanya produk tu tak sesuai dengan kita.

Jenal,
Yaesu branded tu...set yang baik tapi kenal Icom dulu sebelum Yaesu.Setelah belasah secara
tak ada belas kasihan,terbukti gak Icom V82 antara produk yang baik.

Nak beli radio ni kena ngam dengan kita,maksudnya ada 300 tak kan lah nak beli yang 700
punya..tapi sebaiknya beli lah yang berkualiti,sebab kita bukanya nak guna dalam rumah.
Pasti kita beli barang ni ,kita nak dia tahan lama,baik,lasak sesuai dengan penggunaanya..

Nadir,
Dah ada radio baru bleh belajar..pelan-pelanlah belajar.Kalau nak cekap,belajar main haram
dengan kawan-kawan dulu..belasah ja,nak belajar..
yg ko promote ni mmg bagus nadir....tp mcm kata sharul tu lah...ptt asyik dok luar...aper barang main haram...suma dah ada AA ekekekkeke kasi panas la mana2 repeter
climb long trail
p11at

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: waterproof pouch - untuk VHF / UHF dan lain lagi

Post by nadir »

hahahah... yalah, bende baik, tapi mungkin tak sesuai untuk semua orang....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply