Refill camping gaz..murah jer

Jual/beli peralatan rekreasi

Moderator: poncho

rejang
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 11 Feb 2006, 16:35

Refill camping gaz..murah jer

Post by rejang »

Assalamualaikum,

Kepada sesape yang nak refill gaz..hanya model camping gaz saje..boleh contact saya kat nombor dibawah ni ok....

Charge utk 1 tong :

450g = RM6
270g = RM4

Tel : 016-2800663

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

menarik nie
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
qebal84
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 28 Feb 2006, 13:20
Location: ukm, bangi
Contact:

Post by qebal84 »

refill yg jual kat mydin sedozen rm36 tuh jenis ape?
450g ke 270g?

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

iqbal,
yg jual kat mydin tuh sebenarnye refill gas untuk lighter tuh.bukan camping gaz punya refill....ni kire alternatif refill gas lar nih..tapi kena tau caranya.jenama Ronson

camni jelah iqbal
ko call saudara rejang tuh,dia boleh tolong ko refillkan (bukan guna ronson tau) siap dia boleh consult berapa tong perlu ko guna base on berapa hari xpdc,jumlah ahli dan menu yg nak dimasak.Dia boleh tolong punya

ni bukan nak promote ke hape ke..
just nak tolong ko dan tolong rejang
sama2 tolong bangsa melayu

along
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Feb 2006, 20:43
Location: ON TRACK

menyampuk skit...

Post by along »

kalo nak tau :kena survey,pikir,baca,dan pelbagai lagi.paling senang tanya kat orang yang dah tau.pastu buleh menjalinkan silaturrahim.buat le keje yang senang...kalo itu pong susah...masyaallah.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: menyampuk skit...

Post by poncho »

along wrote:kalo nak tau :kena survey,pikir,baca,dan pelbagai lagi.paling senang tanya kat orang yang dah tau.pastu buleh menjalinkan silaturrahim.buat le keje yang senang...kalo itu pong susah...masyaallah.
ape kena mengena dgn topik nie eh??? :roll: :roll: jgn serious sgt bro..
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

rejang
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 11 Feb 2006, 16:35

Post by rejang »

Ok aku bagitau teknik yang aku gunakan adalah sama cam evergreen buat....cuma cara jer yang lain...aku dah study dan test benda ni lebih 2 tahun...Alhamdulillah ok...mulanyer aku xnak xpose benda ni....just untuk member2 jer....memandang evergreen dah control benda ni dan dah naikkan harga....jadi ape salahnyer aku tolong kengkawan....dan aku pun dapat gak hasilnyer...

gebal84
Bukan xleh pakai Ronson tuh...Tapi tahukah ko sebanarnyer apabila ko menyocok ronson tu ke tong gas, kandungan angin lebih banyak dari gas.
Memang nampak nampak murah apabila sedozen hanya Rm36. Tapi apabila diculculate dari segi kandungan dan kegunaannyer...sebanarnyer ko dah rugi.

Tong gas ni adalah benda yang amat bahaya...beberape kes yang melibatkan tong gas meletup...jadi kita kene tau penyakitnyer dan masalah2nyer serta tong yang sudah patut dibuang. sebenarnya tindakan mengunakan Ronson tuh adalah satu tindakan yang bahaya.

Pembetulan:
450g
230g (bukan 270g)

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

sedare rejang,
itu hari call aku kenapa?
ada apa-apa yang buleh aku tolong?
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

rejang,
sedozen ronson bukan rm36
last aku beli dulu hampir rm50
skang ni rasanya lagi mahal due to minyak naik :lol:

rejang
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 11 Feb 2006, 16:35

Post by rejang »

Takde pape bett, cume aku nak tanye cadangan ko coz nak masukkan refill gas ni...sekarang ni dah masuk kire ok lee..

Ia ke ronson dah naik rege mat...bertambah rugila...aku bukan nyer ape cume aku xgalakan member2 pakai ronson tu..ia terdedah ngan bahaya...aku pun takut gak ngan gas nih...cume bile kaji sal kelemahan gas ni buat aku rase berani sikit...

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

abg rejang.. hehehe
nanti aku nak refill laa.. next week ada trip..
papehal aku call ko ok bebeh?

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

tapi ronson tuh bwk lah jugak utk spare
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

rejang
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 11 Feb 2006, 16:35

Post by rejang »

Uglysister
Kalu nak refill janganla last minit ok....Paling lewat pun 3 ari sebelum trip..paling cantik 1minggu sebelum trip...Ok nanti call aku kita jumpe kat mane2.

Bett
Ronson tu kalu untuk emergency aku setuju la bett..

User avatar
zurek
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 12 Dec 2005, 09:49
Location: batu cape
Contact:

Post by zurek »

NAK TANYA?!!

baper lama ek jangka hayat satu tong gas x kira la yg panjang or yg pendek?

along
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Feb 2006, 20:43
Location: ON TRACK

Re: menyampuk skit...

Post by along »

poncho wrote:
along wrote:kalo nak tau :kena survey,pikir,baca,dan pelbagai lagi.paling senang tanya kat orang yang dah tau.pastu buleh menjalinkan silaturrahim.buat le keje yang senang...kalo itu pong susah...masyaallah.
ape kena mengena dgn topik nie eh??? :roll: :roll: jgn serious sgt bro..
Bukan serius,cuma menjalankan teknik pemasaran secara halus.hehe..x caye..call la rejang.

Ok nanti call aku kita jumpe kat mane2.-rejang

papehal aku call ko ok bebeh?-uglysister

jadi ape salahnyer aku tolong kengkawan....dan aku pun dapat gak hasilnyer... -rejang

camni jelah iqbal
ko call saudara rejang tuh,dia boleh tolong ko refillkan (bukan guna ronson tau) siap dia boleh consult berapa tong perlu ko guna base on berapa hari xpdc,jumlah ahli dan menu yg nak dimasak.Dia boleh tolong punya.-matsaiko

rejang
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 11 Feb 2006, 16:35

Post by rejang »

Along,
Nampaknyer ko ni lebih sudu dari kuah...Timekasihla kerna nak mempromosikan mende nih...sory to say aku xberape setuju teknik permasaran cam nih...Aku cume membuka ruang alternatif pada trekker2 utk refill gas yang selama nih di kongker oleh evergreen.

zurek,
Timekasih coz tanye soalan nih..ramai yg amik mudah sal tong gas nih..aku bukannyer pandai sangat..mungkin member2 camping seme leh kongsi bersama. Cume aku cakap ni hanyelah dari pengalaman....

Untuk jangka hayat tong gas bergantung pada cara penggunaan dan penjagaan tong gas tersebut...apabila anda refill gas sebenarnyer anda mengurang jangka hayat tong tersebut...biasa nyer 10x - 20x refill dan ia boleh mencapai 30x atau lebih bergantung pada penjagaan tong tersebut

Masalah tong gas:
1)Getah disekeliling lubang tong mengembang
2)Spring dalam lose atau tersumbat
3)Berkarat - boleh menghakis tong sehingga bocor

Cara penjagaan:
1)Jangan biarkan tong dlm keadaan basah dan lembab
2)Jangan perap tong dalam dalam beg apabila lepas camping
3)Jangan dedah tong ditengah panas
4)Simpan tong gas pada suhu bilik

AWAS!! Apabila ada kesan bocor...amik tindakan segere...cari tempat selamat untuk membuang gas dengan menekan spring yg didalam lubang tong sehingga gas abih keluar kemudian baru dibuang.

Sape2 yang ade idea lain boleh kita kongsi bersama. Semoga kita dapat manfaat bersama tq.

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

alamak.. takot tak sempat la.. jumaat ni nak gerak dah.. tong gas tak kumpul lagi.. :cry: ado kelam kabut skek ni..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

En Rejang... Mcm mana nak contact u? Location?
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

laa kan ada phone number kat atas tu :P

User avatar
zurek
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 12 Dec 2005, 09:49
Location: batu cape
Contact:

Post by zurek »

hehehehhe :oops:

btw en. rejang tq

along
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 10 Feb 2006, 20:43
Location: ON TRACK

Post by along »


ni bukan nak promote ke hape ke..
just nak tolong ko dan tolong rejang
sama2 tolong bangsa melayu
-"ni matsaiko yang cakap."

Sedara rejang,
biase sangat makan masa kat hutan lebih sudu dari kuah.(maggie)
tu yang tersampok sampai kat luar ni.
Ape2he pon sappot tu penting...

komuniti hutan ni,tak ramai mana.
kita mesti war2kan untuk kepentingan bersama.

kita musti pergi...kita terpaksa.

User avatar
aLyep
Pendaki Gunung
Posts: 24
Joined: 01 Jun 2006, 14:27
Location: dalam hammock
Contact:

Post by aLyep »

tumpang tanya, itu tong CV bape kali bole refill?

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

tong gas besar ngan kecik tu kalo guna bape jam bleh tahan eh kalo masak?

api tuh kire api stended je la tak besar sangat tak kecik sangat..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

huh, just nak share. klu salah tolon le betui kan ek...

gaz kecik tuh leh tahan samapai 3 jam klu on je api dia. klu besar tuh 6 jam kot (nih klu tong yg dah di kitar semula k....)

ok klu anda beli gas lighter jenis ronson tuh, satu pkt ada 4 tin 10hengget... 1 tin setengah boleh memenuh kan 1 tin kecik jenama GAZ, yg besar lak 2 tin sengah baru cun...

n kegunaan lak, rasanye tuh takleh di ambik kira dari tin, tapi cuaca di tpt kita menggunakannye.... contoh di atas gunung yg melebihi 5000 mtr... gas amat cepat habis, klu kita tak pakai dia akan mengeluarkan wap kan, wap tuh tak bahaya, tapi boleh cuba gosok kat tangan klu nak tahu kesan dia...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

thanks bro!!! :oops:
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

seper4alif wrote:ok klu anda beli gas lighter jenis ronson tuh, satu pkt ada 4 tin 10hengget... 1 tin setengah boleh memenuh kan 1 tin kecik jenama GAZ, yg besar lak 2 tin sengah baru cun...
4 tin 10 hengget? beli kat mana bang?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

kebanyakan org nih tau barang kat situ pastu dah tak cuba tpt lain... kita konsi benda nih k...


beli kat tkt 2 myden KL le mana lagih... hee he.... situ mcm mcm ada tau...

**baju hujan pakai buang. 1 bungkus ada 12pcs 9.50 je... aku siap buat meniaga dalam hutan tau 2 hengget satu hee he....

**gas tuh kompom 11.40sen 4 tin ronson

**kodak camera fuji 36 baru 5.60

**paling penting orange juce TANG(lama dah tak jumpe benda nih kan. klu kaki camp dolu dolu nye tau le benda nih) kat sini TANG ada 4 perisa/orange/grape/mangga/lagi satu aku lupe le...

**dan pelbagai lagi yg aku takbleh nak ingat....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

kenapa murah pulak ekk...ke tin jenama yg satu lagi tuh...dia ada 2 jenama kat mydin ntuh...yg satu lagi tuh mmg murah hmmm wat eber la aku skang nih refill gas hantar kat lan aka rejang aje...dulu mmg aku guna refill ronson tuh beli kat myden gak kat mesjid india tuh...skang ni aku kalau outing aku cuma bwk setin atau 2 je just in case of emergency.

tapi kalau korang nak tau refill ronson tuh bukannye semuanye gas yg masuk...dia tetap akan bercampor ngan angin...tapi terpulang la kat korang nak guna yang mana satu aku tak paksa hehehe
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mat ;

kalo tamo kene angin pkai la minyak YuYi cap Limau :D
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

:D :D
minyak yg di percayai sejak turun temurun :D
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

bump
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

ogljb
Pendaki Gunung
Posts: 66
Joined: 09 Dec 2005, 15:46

Post by ogljb »

Assalamualaikum,

Rejang, bila nak buka cawangan di Johor? Saya yakin ramai pelanggan di sini.

Salam.

ogljb

termite
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 11 Sep 2006, 11:56
Location: tepi busut
Contact:

Post by termite »

saudara rejang,

gas yg valve dia jenis screw boleh refill gak ke??

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

termite ko ty sal tong gas tebuk ke? :lol:
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Gas tebuk tak boleh

hanya CV270 dan CV470 saja.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

termite
Pendaki Gunung
Posts: 29
Joined: 11 Sep 2006, 11:56
Location: tepi busut
Contact:

Post by termite »

bukan jenis tebuk,
aku nye jenis screw,
susah nk cari gas dia,
soo kalau leh refill pun cun gak

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

kasi up gambo a termite..
aku tak penah tgk lg tong gas mcm tu..
::SRC-Total Outdoor::

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

:lol:
::SRC-Total Outdoor::

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

biNGai wrote:mat ;

kalo tamo kene angin pkai la minyak YuYi cap Limau :D
ngai yg ngong

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Refill camping gaz..murah jer

Post by burningredberry »

rejang wrote:Assalamualaikum,

Kepada sesape yang nak refill gaz..hanya model camping gaz saje..boleh contact saya kat nombor dibawah ni ok....

Charge utk 1 tong :

450g = RM6
270g = RM4

Tel : 016-2800663


Bang rejang,
Still buat refill tabung campingaz lagi ✗?
Ramai kwn² mencari tempat refill nie
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

Post Reply