Siapakah Beirut?

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Wokkey, nak suara jugak la. Tapi tamo komplen sapa sapa la sebab semuanya kawan dan saya pegi atas dasar kawan kawan jugak. Kalau tade kawan saya pun tamo pegi.
Tuan Syed tu tade FB. Rasanya sudah pandai guna, sejak bersara ni dia rasa jemu dok umah dan gunung yang kat umah udah tak berapa selamat didaki dan dia perlu mendaki gunung yang betul betul tegak sekarang. Kerap benar menyampuk dalam FB saya sekarang. Tak pe mungkin dengan orang lain dia segan... dengan saya wookey. Mungkin untuk menghilangkan kejemuan dia di umah dia dah belajo guna FB lakssss.
Motek, dulu masa mula mula daki gunung memang cam tu. Orang ni lambat la orang tu lambat la tapi setelah bertahun tahun mendaki gunung saya kini dah ambik kesimpulan setiap kejadian ada hikmatnya..... jadi jangan banyak komen. Ikut jer. Kalo korang ingat korang naik dulu korang mesti sampai dulu ke. Sebab telah dicatatkan anda akan sampai dipuncak gunung ini sekian haribulan dan sekian waktu. Kalau korang gatal benao naik dulu apa jadi. Korang akan sagkut kat memana ke, kat umah jin ke kat kampong tak nampak ke.

motek sharma
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 13 Apr 2012, 11:51

Re: Siapakah Beirut?

Post by motek sharma »

selalu daki gunung saya duk kat belakang jer abg kamal....lebih selesa duk kat belakang..pasal saya nie teramat ler slow..
sebelum dapat kerja ader gaks terpikir nak jadi guider,tapi setelah dapat kerja..hanya boleh dijadikan hobi diwaktu lapang...
When Altitude meets Attitude

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

motek sharma wrote:saya guide time tue...maaf ler memang saya lewat sampai masa hari pertama,tapi saya dah tebus kesalahan saya pada hari kedua,saya bangun seawal yang mungkin dan akhirnya dari nak jalan pukul 7.30pagi terus tertunggu hingga 9.30 agi baru start trekking ke puncak...tapi sebenarnya xde masalah pun kalau anda faham pepatah 'what u give u get back'...kepada Beirut..jika ingin orang lain mengenali anda biarlah orang mengenali anda dengan cara berhemah....hanya tahu post story,pastue lari sembunyikan diri...what the hampeh!!! namun aku tak kesal pun kerna aku dapat mengenali ramai kawan, dan calon-calon menantu abg Rosli grk hehehehe....terima kasih jugak pada Tuan Syed kerna suka merampas kuasa...jika saya yang arahan,mungkin orang yang biasa trekking mampu melaksanakan..tapi padayang baru dan sebaya or lagi tua dari saya(paham-paham jerlah) susah kot deme nak terima arahan...terima kasih jugak pada abg kamal yang sudi berkongsi cerita hal-hal berkaitan perkhidmatan awam dan lesen guider...terima kasih jugak pada uncle bern yang sudi berkongsi cerita tentang mount tahan..walaupun saya baru sekali jer mendaki gng tahan tue...uncle bern berpuluh kali...(Tabik Spring)...dan aku tak kesal kerna dari 58 pendaki....hanya 6 pendaki sahaja yang tak pergi ke puncak..deme dah pergi kut..sesambil membantu kak lily masak sup dan memanaskan nasi goreng...Terima Kasih Beirut kerna post story-mory tue...sampai aku kena register GO pasal yang lama aku dah lupa password...Kalau kaw ikut trip aku..tak tau ler ko larat ngadap spaghetti ngan maggi tiap2 hari..hari last baru makan nasi..tue pun kalau ader selera..malam x makan...hehehehe...sory terpost lebih-lebih pulak....Kepada Pendaki-pendaki Gunung Bujang Melaka Trip Kak Lily..Saya Mohd Firdaus @motek memohon sejuta kemaafan kerna kelewatan saya atas sebab-sebab tertentu yang tak dapat saya elakkan...sedar taksedar dah sepuluh tahun saya mendaki gunung masih x habis G7 lagi pasal x pernah terpikir...hmmm..Assalammualaikum semua!!!
citer sebenar
‎Ramai tak tau citer ko.. perghh kena sembur ahaks!! gaid kita 2 hari demam.. dia terlewat sebab malam tu dia makan ubat.. so terover doz ahak..terlajak subuh terus..gaid ni jenis solat ni .. subuh pun dia leh terlajak.. sbb makan ubat.. dia ada sms masa nak g ke masjid.. dia lewat g sana.. besok nya kt campsite dia jumpa lily.. kak lily ada ubat tak... aah pass kt dia ..terus telan ubat painkiller hahaha!!! gaid2 sakit2 pun dia larat lagi nak mendaki tau.. sbb dah diserahkan tugas kt dia..

cuba kita bayangkan kalo hari tu gaid kansel tiba2..sbb tak sihat.. lagi satu masalah lily nak cari kawan2 dlm GBM sape yg leh jadi bidan terjun.. kang nanti jadi satu isu lak.. gaid tak jadi datang.. sepatutnya gogo ler lagi emo dari peserta.sebab perjanjian antara gogo dan gaid.. hehehe!!tapi disebabkan kesihatan dia tak mengizinkan.. lily pun tak nak ler nak marah2.. nak wt camner.. tu kan dugaan... kena ler sabar ... cuba orang tu berada ditempat gaid.. dia akan menghadapi situasi yang sama gak.. sebagai gogo saya kena bijak mengawal situasi... kalo leh meminimumkan risiko ahaks!!!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Siapakah Beirut?

Post by matsaiko »

nak tanya,dlm ramai2 yg ada,takde ke yg dah penah pegi gng tu? man black? bro li? kalo tak silap aku penah pegi

ok fine guide demam.benda tu bukannya dibuat2 kan...gogo kena ade backup plan lah...cari replacement.


mana satu yg perlu anda pikirkan: pada guide seorang yang perlu anda bayar khidmatnya atau pada 60 pseserta yg dah bayar kepada anda??
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

matsaiko wrote:nak tanya,dlm ramai2 yg ada,takde ke yg dah penah pegi gng tu? man black? bro li? kalo tak silap aku penah pegi

ok fine guide demam.benda tu bukannya dibuat2 kan...gogo kena ade backup plan lah...cari replacement.


mana satu yg perlu anda pikirkan: pada guide seorang yang perlu anda bayar khidmatnya atau pada 60 pseserta yg dah bayar kepada anda??
kalo terjadi gaid tak leh g.. ada alternative lain.. lily pun pernah g.. ramai pun yg pernah g.. yang pernah jadi gaid jadi peserta lily pun ada.. kan lily bagi andaian.. kalo sekiranya gaid tak de atau tarik diri.. dan ada pengganti gaid .. manusia kalo nak jadikan satu isu.. isu kecik pun leh diperbesar2kan.. sure ler akan jadi satu isu gak.. depa leh cakap apa saja... tapi dlm kes lily.tenguk ler situasi mcmana.. lily baru tau keadaan gaid bila dah smpi kt starting point.. gaid pun sms dah on the way. so tunggu je lah dia.. kalo dia tak larat sure dah dia cakap awal2 ngan lily..takkan lily nak paksa dia lak g GBM tu.. :lidah: ... comonlah .. sebab tu gogo kena bijak mengawal situasi.. backup plan ada... ration emergency pun ada.. firstaid pun ada..ahaks!!! benda berlaku last minit.... kalo dah 62 orang.. kalo ada perubahan dalam plan pun.. ko sure ke ada 100% perfect dan puashati ngan trip ahaks... confirm ada suara2 sumbang ..ahaks!!! :tembak: yang tak pergi pun dah bersuara2 sumbang..ahaks!!! :lidah:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Siapakah Beirut?

Post by matsaiko »

hehe jgn la maree ...aku biasela..berhaluan kiri ...kite jadikan benda ni sebagai perbincangan k :D


tp kan lily kalo aku di situasi ko la kan....kalo guide tak dtg pada masa yg ditetapkan,aku akan segera wat plan lain ...lambat 30 mnt tu ok la takpe lg...tp dgrnye (dari org yg join trip) kol 10 br bole jalan disebabkan gogo masih juga nak tunggu guide sedangkan peserta dah mengeluh lambat...

persoalannya sekarang, mana satu yg priority?
seorang guide yg terlajak bangun atau 60 org yg dah bayar kat kita agar kita menjalankan tugas selancar yg boleh
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by mizi »

matsaiko wrote:hehe jgn la maree ...aku biasela..berhaluan kiri ...kite jadikan benda ni sebagai perbincangan k :D


tp kan lily kalo aku di situasi ko la kan....kalo guide tak dtg pada masa yg ditetapkan,aku akan segera wat plan lain ...lambat 30 mnt tu ok la takpe lg...tp dgrnye (dari org yg join trip) kol 10 br bole jalan disebabkan gogo masih juga nak tunggu guide sedangkan peserta dah mengeluh lambat...

persoalannya sekarang, mana satu yg priority?
seorang guide yg terlajak bangun atau 60 org yg dah bayar kat kita agar kita menjalankan tugas selancar yg boleh
aku setuju apa yg kita perbincangkan disini....sbb musabab aku tak juin lg trip2 anjuran gogo kerana ketidakpuasan pada servis..gogo ambik mudah ttg apa yg kita bayar...contoh2 utama yg aku x puas sekali....

1.guid sekali sekala msk trek tu
2.resion x kena ngan xpdc
3.alatan x lengkap
4.timing n schedul x cun
5.gogo x berpengalaman
6.logistik bermasalah
7.alatan komunikasi semasa emergency tiada
8.gajet2 cangih tiada(gps,radio,topo dll)
9.caj mahal
10.sembang ja lebihhh :lidah:
climb long trail
p11at

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

Terimakasih kt semua kawan2 yang bagi komen pro dan kontra.. rakan2 lama dlm forum GO.. yang lama tak update diri..yg lama tak menyembang.. sampai ada yang dah lupa password.. hahaha!!! terimakash atas komen2 anda dan memeriahkan semula GO.. :mrgreen: DI sini lily ingin perbetulkan.. trip yang lily wat bukan dibawah naungan GUNUNGONLINE.. GO.. disebabkan lily ada title 'Senator Gunung'...ramai yang salah anggap.. GO adalah sebagai platform forum untuk pendaki2 gunung dan outdoor...

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

mizi wrote:aku setuju apa yg kita perbincangkan disini....sbb musabab aku tak juin lg trip2 anjuran gogo kerana ketidakpuasan pada servis..gogo ambik mudah ttg apa yg kita bayar...contoh2 utama yg aku x puas sekali....

1.guid sekali sekala msk trek tu
2.resion x kena ngan xpdc
3.alatan x lengkap
4.timing n schedul x cun
5.gogo x berpengalaman
6.logistik bermasalah
7.alatan komunikasi semasa emergency tiada
8.gajet2 cangih tiada(gps,radio,topo dll)
9.caj mahal
10.sembang ja lebihhh :lidah:
mizi ko tak pernah lagi joint trip aqu..camner aqu nak tau ko nya komen2 kt atas trip aqu hehehe!!!

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Siapakah Beirut?

Post by shahrul »

ini kes tamau tutup buku kaa.. since akak pun dah kenal sapa si beirut tu dan semestinya sebagai gogo ada kontek no telepon dia, carila jalan penyelesaian yg terbaik kan.. setel cara orang dewasa gitu
_________________
_________________

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

shahrul wrote:ini kes tamau tutup buku kaa.. since akak pun dah kenal sapa si beirut tu dan semestinya sebagai gogo ada kontek no telepon dia, carila jalan penyelesaian yg terbaik kan.. setel cara orang dewasa gitu
memang saya tau sape beirut..saya rasa cukup apa komen2 yang dah ada dalam GO ni.. saya tak nak ler direct ckp kt dia seolah2 dia tau saya tau sape dia ..kalo dari awal2 dia beritahu saya nama dia.. dah lama dah saya call... ahaks!!! so saya anggap dia beirut tak bernama.... padahal saya tau nama dia sebenarnya... hehehehe!!! saya tau dia mesti ada baca2 komen dalam ni gak.. kalo dia rasa tak puas hati lagi..biarlah dia sendiri yang cakap ngan saya.... sebab dia yang timbulkan isu ni.. lagipun saya sudah buat kenyataan terbuka dan sudah ada kata maaf dalam GO ini... :minum:

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Siapakah Beirut?

Post by HafisJohan »

alaaa dah kene close la topik panas tu..baru nak menyembur...siapakah gerangan JUARA KEYBOARD tu?...

pada akmal aka kominishaprak tu..hang jd gogo kan..jaga2 la aku nak merusuh time trip nnti...mihahaha!!

:twisted:

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by kenshina »

sapa beirut tu kak Lily?

saya nk tanya dia.. sapa gogo yg buat trip RM20 boleh cover sumer tu... saya nk la polo... cam best giler jek huhu...

:)
challenge your limit

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

kenshina wrote:sapa beirut tu kak Lily?

saya nk tanya dia.. sapa gogo yg buat trip RM20 boleh cover sumer tu... saya nk la polo... cam best giler jek huhu...

:)
ko pm lah kt dia ..hehehehe!!! ko mana leh folow trip ramai2 ni hehehehe!!!

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by kenshina »

Bolehlaaa... Kn saya penah ikut akak p tebu...
challenge your limit

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

kenshina wrote:Bolehlaaa... Kn saya penah ikut akak p tebu...
woooo.. ada hehheeh!!! :minum: tapi best kan kita g gng benum 7 orang je .hehehe!!! sebagai gogo pun ada gak hak nak citer banyak komplen2 dibuat tentang peserta kt sini.. tapi sudah dijelaskan dalam bas.. so tak perlu dibawa keluar... tapi ada orang yg tak faham bahasa.. mau canang gak.. nak wat camner kan... :tembak:
Yang akak tak faham..akak tak de sebut nama2 sesapa pun bila sound direct ke apa ke... yang dia terasa lebih tu kenapa? :lidah:

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Siapakah Beirut?

Post by biNGai »

adalah dengan ini saya mencabar beirut supaya meng'add' saya difesbuk utk sesi beramas mesra..saya hensem tawww :pig:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by kenshina »

Alaaa... Dia saje je nk kasi panas GO.. Dh lama sgt sepi.. smpi ramai dh lupa password huhu

Akak bukakla topik baru koleksi trip2 yg mengerikan, sapa2 yg ada citer2 ngeri boleh share kt situ huhu
challenge your limit

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: Siapakah Beirut?

Post by Freelance »

kenshina wrote:Alaaa... Dia saje je nk kasi panas GO.. Dh lama sgt sepi.. smpi ramai dh lupa password huhu

Akak bukakla topik baru koleksi trip2 yg mengerikan, sapa2 yg ada citer2 ngeri boleh share kt situ huhu
ada ada ..leh gak..akak ada citer yg amat mengerikan atau menyeramkan "kisah benar momok maya karin"... :evil: .. kalo tentang trek ada gak. trek mengerikan

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by kenshina »

Itu mcm trip yg menyeramkan... Huhu
challenge your limit

fadzli
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 09 Feb 2006, 23:57
Location: selangor
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by fadzli »

mizi wrote:
matsaiko wrote:hehe jgn la maree ...aku biasela..berhaluan kiri ...kite jadikan benda ni sebagai perbincangan k :D


tp kan lily kalo aku di situasi ko la kan....kalo guide tak dtg pada masa yg ditetapkan,aku akan segera wat plan lain ...lambat 30 mnt tu ok la takpe lg...tp dgrnye (dari org yg join trip) kol 10 br bole jalan disebabkan gogo masih juga nak tunggu guide sedangkan peserta dah mengeluh lambat...

persoalannya sekarang, mana satu yg priority?
seorang guide yg terlajak bangun atau 60 org yg dah bayar kat kita agar kita menjalankan tugas selancar yg boleh
aku setuju apa yg kita perbincangkan disini....sbb musabab aku tak juin lg trip2 anjuran gogo kerana ketidakpuasan pada servis..gogo ambik mudah ttg apa yg kita bayar...contoh2 utama yg aku x puas sekali....

1.guid sekali sekala msk trek tu
2.resion x kena ngan xpdc
3.alatan x lengkap
4.timing n schedul x cun
5.gogo x berpengalaman
6.logistik bermasalah
7.alatan komunikasi semasa emergency tiada
8.gajet2 cangih tiada(gps,radio,topo dll)
9.caj mahal
10.sembang ja lebihhh :lidah:
TERBAEK......
LiveLEARNhikePLAY

fadzli
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 09 Feb 2006, 23:57
Location: selangor
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by fadzli »

Kepada gogo lama? baru ? dan juga kepada meraka yg berjinak nak jadi gogo...
banyak maksud tersurat dan tersirat dalam treat nie... kebanyakan yg yg komen disini adalah sebahagian yg mewakil kan diri meraka utk pendaki2 yg lain .. semoga dunia outdoor kita akan terus berkembang.. yeah!!
LiveLEARNhikePLAY

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Siapakah Beirut?

Post by betterman »

improvise to survive...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Post Reply