Going on a solo adventure!- Would you do it?

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

biNGai wrote:mehr kaufen? warten, bis die Person mit mir, um die Schulden vor Ablauf der mittleren Tasche trocken ni bezahlen .. .. später war ich reich sume Großhandel Ihre Waren .. aber ich warte Raya Haji Posted nächsten Jahr laa .. hahaha
bunyi macam jawa kasar je
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

bargading wrote:Gua respek dan saspek laa bro Solo-solo nih....
Mental kena kuat dan semua bergantung kepada diri sendiri.
Tahniah bro Muaz & FG yg berjaya mengharungi solo trip nih...

Mmg charar laaa :minum:
Alah nanti bila lepas kau buat sendiri mesti kau rasa, lah takdela teruk sangat :) bukan aku nak kata tak susah, cuma tak mustahil :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by rembau »

irmuaaz wrote:
bargading wrote:Gua respek dan saspek laa bro Solo-solo nih....
Mental kena kuat dan semua bergantung kepada diri sendiri.
Tahniah bro Muaz & FG yg berjaya mengharungi solo trip nih...

Mmg charar laaa :minum:
Alah nanti bila lepas kau buat sendiri mesti kau rasa, lah takdela teruk sangat :) bukan aku nak kata tak susah, cuma tak mustahil :)
akhirnya ada juga yg sudi berkongsi cerita dan bro ini link lama GO; viewtopic.php?f=21&t=1506
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Haha dulu pun dah sembang panjang lebar. Kontroversi jugak topik ni. Byk soalan mengenai motif dan kenapa nak buat macam ni.

Saya personally tak berapa kenan bergerak dalam kumpulan besar sebab saya rasa kumpulan besar impact dia tinggi ke atas alam sekitar.

Kedua saya masuk hutan nak cari ketenagan aman damai jadi rasa susah nak dapat tu kalau saya gerak dlm kumpulan 40 org. Tapi ada orang suka ramai2 jadi ini personal choice lah bagi saya.

Ketiga freedom sendiri. Saya nak gerak saya gerak. Saya nak camp saya camp. Jadi semua saya decide sendiri dan tak payah nak discuss haha.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by adventure inc »

huuu mmg best n meriah topik ni... camni la yg kita nak, dan sy rasa ni la pun tujuan GO ni diwujudkan.
sama sama kongsi pengalaman, pengetahuan... keep it up

itu incik ngai bleh cakap german, abam mizi bukan bleh cakap thai sama nepal ka? :lidah:

muaz, tq info pasal tent tu, sy dah tgk si nemo obi 2p tu... packing size dia mmg 19 x 15cm yek?
tgk dgn spec, price, dah leh ngidam tuk wat besday gift tu. 8)
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Tulah Obi 2p kecik packing size. Ringan dan juga bombproof. Ada 2 pintu dan vestibule besar plak tu. Harga je lah kencang sket :).
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by mizi »

irmuaaz wrote:Tulah Obi 2p kecik packing size. Ringan dan juga bombproof. Ada 2 pintu dan vestibule besar plak tu. Harga je lah kencang sket :).
tunjuk gamba la beroo...le la pecah2 tabung..teringin nk tido lam tent la pulak haha
climb long trail
p11at

User avatar
KomunisUtara
Pendaki Gunung
Posts: 174
Joined: 26 May 2008, 11:02
Location: Kat mana ehh?
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by KomunisUtara »

Info yg sangat2 berguna bro Muaaz dgn FG. Thumbs up! Teruskan berkongsi pengalaman. Bleh gak kutip2 ilmu + pengalaman org sebelum diri sendiri buat.
~Hati Gunung,Jiwa Hutan,Nafsu Meredah~
-_-Dare To Dreams,Dare To Challenge-_-

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by am »

sedara muaz, rasa2nya tent tu rege dlm lingkungan RM1.5-2k kan? dah google, design pun mantap.. tgk material ngan finishing pun mantap.
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Siap nanti aku carik gambar k. Nak order ke Obi 2p? Saya first time pakai terus jatuh cinta...Kalau nak ada offer :)
Sementara tu aku post dulu expedition aku yang last di Kenyir semasa berbulan madu dengan orang rumah aku.

http://www.spotadventures.com/trip/view/?trip_id=286546
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Dalam lingkungan camtu la am. Tapi kalau betul nak boleh bincang haha.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by bargading »

Bro,
Wah Obi 2p tu brand atau model bro? sesuai ke dgn iklim dan cuaca tropikal kita bro?
Cam menarik tertarik lah tgk khemah nih...
Berapa berat dia, x sampai 2kg?

Image
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by biNGai »

phob..kain kembed aku suda jumpa ka?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by bargading »

hah ada2 senang kita ngeteh lah ngai
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

bargading wrote:Bro,
Wah Obi 2p tu brand atau model bro? sesuai ke dgn iklim dan cuaca tropikal kita bro?
Cam menarik tertarik lah tgk khemah nih...
Berapa berat dia, x sampai 2kg?

Image
Obi 2p nama model dari nemo equipment. Berat takde ground 1.6kg. Dgn Ground 1.8kg Harga kena p.m lah for best price
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

peeergh... phob dah takleh kena nyamuk heehehe

eh phob... klu kamu ngetih kasik tahu... leh aku join sekali nak ambik brg aku gak ah
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by bargading »

Wokeh tarak hal tan,
sj ushar je, mana mampu beli huhu.... kalau beli utk obersea trip mmg praktikal bro... ringan!!!
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

isy bukan kat obersea je kita nak ringan. Kat sini pun best gak ringan. Untuk climate kita sedap la pakai Obi2p. Vent angin boleh adjust dari dalam khemah. Kalau rasa mahal sangan Esprit 2p pun best gak :). Murah sikit tapi ada satu pintu sahaja.

Tanya harga dulu takpe. Kalau ada cc bank islam, eon bank, hong leong, public bank boleh easy payment dengan saya :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Tokwan »

Betui macam orang kata...tak kenal maka tak cinta....solo camping memang best.....hutan tak rosak....privacy...bila kepala dah penuh...pi solo ni ghasa legaaaa........Ulu Mahang ke Lawin logging trail, memang best buat solo camping ni...water source banyak.

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Tokwan »

Irmuaaz, tolong pm Tokwan bab Nemo OBI 2p ni...harga, material, size bila packed, berat.....2 pintyu kan?

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

bargading wrote:Wokeh tarak hal tan,
sj ushar je, mana mampu beli huhu.... kalau beli utk obersea trip mmg praktikal bro... ringan!!!
kih kih kih.... yer kee... takpe kamu leh tido dalam powil... haahaa...
aku ada sekeping tuk solo nih... tapi bebetul cam keranda dia nyer shape.. tuh yg pakai sekali jer join trip orang masuk panti

pastu aku tak tahu mana g khemah tuh dah haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Tokwan wrote:Irmuaaz, tolong pm Tokwan bab Nemo OBI 2p ni...harga, material, size bila packed, berat.....2 pintyu kan?
Siap Obi 2p satu!
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by haziq »

Terbaik ah post2 nih, byk dpt blaja! Suke gak bt solo trip nih (sbb jarang ade org nk ikut, huhu)... tp belum pernah try bt ultra long distance lg, abih kuat pn seminggu.. mcm mana gaya agaknya bt trip 28 hari tanpa resupply brader Muaaz? ngn 8 canister pulak tu! pkai freeze-dri food ke? nk kene korek rahsia kejayaan nih, huh... papehal pun, tabik!

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by adventure inc »

irmuaaz wrote:
Tokwan wrote:Irmuaaz, tolong pm Tokwan bab Nemo OBI 2p ni...harga, material, size bila packed, berat.....2 pintyu kan?
Siap Obi 2p satu!
tokwan, ari tu kan sy ada bagi tau tokwan apa pasai menatang nemo ni... :tembak:
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Tokwan »

Hehehehe...kan hang tau aku suka kolek khemah? Bulan ni ada duit lebih, sebab tak jadi beli Roof Top Tent...jadi aku nak try la Nemo punya tent 1...hehehehe

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

haziq wrote:Terbaik ah post2 nih, byk dpt blaja! Suke gak bt solo trip nih (sbb jarang ade org nk ikut, huhu)... tp belum pernah try bt ultra long distance lg, abih kuat pn seminggu.. mcm mana gaya agaknya bt trip 28 hari tanpa resupply brader Muaaz? ngn 8 canister pulak tu! pkai freeze-dri food ke? nk kene korek rahsia kejayaan nih, huh... papehal pun, tabik!
Takyah tabik2 lah. :D Semua orang yang biasa sikit hiking dengan orienteering boleh buat. 200 km pun bukan ultra long distance pun. Cuma lama sikit duduk dalam hutan jelah. Saya tak jalan hari hari. Ada tempat saya duduk sampai 4 malam pun ada. Navigating kat sana senang pasal trail semua ditanda clear. Topo pun nak beli merata ada jual kat tourist office atau mountain lodge. Topo GPS je mahal gila.

Pasal packing ni kena masing2 punya citarasa apa nak bawak. Kena tahu sendiri jelah apa yang nak pakai dengan apa yang tidak. Bab ni susah sikit sebab boleh datang dengan pengalaman sendiri sahaja. Sebab lain orang lain la benda dia kena ada. Tapi weight selalu dtg dengan shelter, sleeping bag, mat, stove/pot/fuel. Jadi spend sikit untuk carik yang ringan babni takpe. Bab stove/pot mungkin boleh carik stove/pot yang fuel efficient, takyah bwk fuel bebanyak. Camtu la.

Bab makan campur2. Byk makan pasta, couscous, mashed potatoes, oatmeal. Freeze dried camp food ada gak sesikit tapi tak byk saya bwk mahal la benda allah tu. Rasa dia ok la tapi best sikit kot dari Brahim ATM. Cup-a-Soups, telur serbuk, daging kering, cheese, crackers (diorang panggil Knackbröd) Saya bwk byk chocalates, kekacang,buah buahan kering (raisin, berries, peach, buah tin) untuk snack. Carik makanan yang tinggi caloric content la yang byk carbs. Kekanji. Kalau nasib baik ikan sangkut seronok la sikit makan. Atau jumpa mushrooms ke (kalau tak reti jangan makan). Berries pun belambak, kutip je.

Sehari boleh budget dalam 400g untuk minima 2500 Calorie. Fuel dalam 50g sehari (bergantung pada cuaca). Buat menu pastu calculate dari situ la apa nak bwk.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by haziq »

irmuaaz wrote: Bab makan campur2. Byk makan pasta, couscous, mashed potatoes, oatmeal. Freeze dried camp food ada gak sesikit tapi tak byk saya bwk mahal la benda allah tu. Rasa dia ok la tapi best sikit kot dari Brahim ATM. Cup-a-Soups, telur serbuk, daging kering, cheese, crackers (diorang panggil Knackbröd) Saya bwk byk chocalates, kekacang,buah buahan kering (raisin, berries, peach, buah tin) untuk snack. Carik makanan yang tinggi caloric content la yang byk carbs. Kekanji. Kalau nasib baik ikan sangkut seronok la sikit makan. Atau jumpa mushrooms ke (kalau tak reti jangan makan). Berries pun belambak, kutip je.

Sehari boleh budget dalam 400g untuk minima 2500 Calorie. Fuel dalam 50g sehari (bergantung pada cuaca). Buat menu pastu calculate dari situ la apa nak bwk.
wah... xdelah cutback mana eh bab mknn? boleh kira mkn mewah gak tuh, hehe.. tp kalau minimum 400+50g/dy x 28 = 12.6kg gak tuh, adeh... kat sana dulu xde pitstop kat mana2 town ke ntok resupply? roboh bahu beb...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

ooo byk pitstop selalunya. Selalu trail system dia akan pecahkan kepada jarak yang selesa dihabiskan dalam masa seminggu. Antara 80-120km. So tada hal lah kalau nak resupply. Kadang tengah trail tu boleh pergi mountain huts yang ada jual supply simple2 cam gas, camping food etc. Tapi mahal sikit ah kalau beli supply tengah hutan.
Kalau kira cutback tu takdelah sangat tapi tak jugak makan macam kat rumah. Mewah tu jauh sekali la. Lepas 2-3 minggu makan benda sama fedup gak. Cam saya kata dulu kita mungkin pakai sampai 5000 calorie sehari. Tapi dari 400g makanan boleh dapat dalam 2500-3000 calorie je. Lepas seminggu dua terasa gak la yang energy makin kurang. Nutrition pun tak seimbang jadi elok bwk supplements especially vitamin c, magnesium, iron dengan b-complex untuk tambahkan kepada diet kita yang tak seberapa tu.
Selasa ni saya akan cerita pasal ni panjang lebar dekat Seminar Pembangunan Rekreasi Kebangsaan di UPM pasal trail system dan crowd management. Slot saya pukul 3ptg. Jemput la datang.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

TQ Muaz
Selasa tu tak dapat hadir rasanya ada beberapa meeting di HQ
Tapi Fendi Ganu, Jenal dan geng Orga akan hadir. Sama samalah menyemarakkan seminar tu, banyak benda yang berguna ada didalamnmya

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by azhaar »

Salam
Teruja sungguh aku baca solo hiking ni. Rasa-rasa tak sanggup aku nak buat. Kalau dah buat pun sebab tertinggal kat belakang atau trek secara tak sengaja. Syabas muaaz kerana membuka lembaran baru dalam dunia outdoor. Dan byk tips2 yang berguna dibincangkan.

Tapi solo trekking ni sgt2 bertentangan dgn apa yg diajar dan apa yang aku selalu tekankan. Malah kalau nak buang hajat pun aku suruh pergi berdua atau kurang2 beritau nak pegi mana :kah: . Maaf, bukan nak siram air kat api semangat tapi secara rasional nya treking sorg2 sgt tidak digalakkan. Sudah byk kes2 berlaku dari zaman jim thompson kat frazer hill, kes hassan ayat di yong yap dan kes seorang guru jogging di gunung jerai.

Ini bukanlah bererti aku menentang solo trekking. Tetapi perlu ada kriteria2 dia. Bukan calang-calang org boleh buat solo XPDC ni. Aku percaya muaz dah membuat analisa risiko dan merancang dengan teliti route dia, pelan contigency, optimum ration dsb. Pada aku solo trekking ini hanya boleh dibuat jika syarat2 dibawah dapat dipenuhi:

1. Kemahiran survival
2. Pengalaman trekking berkumpulan dan solo kawasan sepertinya
3. Pengetahuan am lokasi trekking - seperti tabiat binatang tempatan, flora & fauna, kg terdekat, bentuk mukabumi
4. peralatan yang sesuai - seperti SPOT muaz,
5. persediaan mental dan fizikal
6. perancangan yang teliti

Sekali lagi, aku meminta maaf. Sekadar ingin mengingatkan aku yang weekend jungle warrior (weekend ke? sebulan sekali pun payah :keke: ) jgn pack and go bila2 masa aje solo trekking. Peace.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Haha takyah nak minta maaf lah azhaar bukan buat salah. Open discussion kata sembang.

Any way concept hiking solo ni bukan saya yang bukak lembaran baru. Mungkin kat Malaysia ni baru lah tapi sebab infrastructure trail di Malaysia tak kukuh lagi. Kalau nak jalan sendiri susah. Peta topo pun susah dapat. Trail pun bukan ada atas peta topo. Tanda trail dan tanda arah memang jauh sekali la. Kot ye pun dekat Tman Negara. Jadi ini semua factor yang buat nak pergi hiking atau pergi solo di Malaysia susah.

Dekat Eropah, U.S, Mexico, Latin America, ramai orang trek solo. Average figure worldwide adalah dalam 5% lah hikers yang pergi solo. Saya tak rasa geografi kita dekat sini yang jadi masalah. Dekat luar negara pun bukan takde hutan tebal, tapi dalam industri outdoor kita di sini, terutama crowd management dan trail management kita masih merangkak lagi di Malaysia.

Terus terang kat sini saya pun tak berani nak masuk sensorang. Kenapa? Peta takde, kalau ada peta pun trail takde atas peta. Kalau terkondem pun orang yang lalu trail tak ramai jadi chances untuk dpt rescue memang susah. Jadi saya berani buat solo kalau di Malaysia atas air jelah i.e berkayak atau canoe. Atau di Taman Negara trail system dia dah ok la kira tu.

Jadi kita usaha lah kearah trail management yang lebih baik, bertanda dan ada atas peta. Peta pun biarlah senang dapat. Seminar hari Selasa ni di UPM ni saya akan cuba bangkitkan issue issue inilah. Kalau Mexico boleh buat takkan la negara maju padu macam Malaysia takleh buat :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by JeNaL »

Muaz, sebenarnya ada cadangan dah nak buat National Trail... tapi byk sgt halangan...

Azhaar, bang yg ada kes tu bukan sengaja Solo tapi TerSolo...hehehe

kalau Solo secara terancang rasanya segala risiko dah diambil kira dan tindakan pun sudah dirancang....

bang Kamal, rasanya saya tak leh joint yg event kat UPM ni, ada projek FNM:Agong nak kena antar berderet dia punya date line mcm keretapi... saya cuba la nak hadirkan diri... tgk la mcm mana nanti
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Muaaz
Mexico buleh buat trail sebab utan diaorang cam mana sawana jer dan haiwan pun tak banyak macam kita. Kalau kat sawana tu ada gajah agaknya gajah tu mati sebab pening kepala tengok orang ramai sangat dan tak ada tempat berlindung dan kalau kita masuk Felda pun dah banyak gajah. Itu bezanya.
Azhar.
Gua sama macam lu lespec abis kat orang yang trekking solo ni sebab bukan semua orang buleh buat sebab modiul latihan komando di Malaysia juga bukan buat solo cuma mengecilkan platun dari 14 ke 4 orang. Jadinya kekuatan satu platun komando tinggal 4 tapi sama tahap dengan satu platun yang 14 orang. Sebab satu orang buleh buat dua tiga keja sekali harung. Tapi Latihan Komando di Indonesia memang berasaskan 1 orang dan depa memang expert dalam gerakan sabotaj sendiri. Modiulnya cuma mancis pisau dan garam bertapa atas gunung selama 100 hari. Jadi first batch Komando Malaysia yang di latih di Institut Komando Surabaya dari Grup Frog Commando memang terlatih untuk Solo Adventure.

Rasanya tauh depan baru kami nak buka laluan dan trek baru dari Selai ke Peta. Sebenarnya laluan ni ada dulu masa zaman kumuuunis lagi tapi kami cadang nak bukak balik dan tandakan semula trail tu. Jenal harap harap projek ni jadi dan gua sangat tngu tungu.

Chiff Lanun

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Itu extreme tu pak 100 hari atas gunung gitu. Haha. Tapi civilian dengan army personnel lain kot training, methods dan goals. Askar jalan dalam semak elak trail. Civilian ikut trail. Askar tak jalan atas ridgline nak elak silhouette. Civilian jalan atas ridgline pasal selalunya ridgline path of least resistance. Askar lebih pakar dlm survival. Civilian lebih bergantung kepada equipment dan khidmat sokongan lain mcm tempat resupply, cabin dll. Askar conceal semua dan takut utama adalah bandit dan bukan binatang. Civilian takut utama adalah binatang la. Tak conceal apa2 bagi terang2 dan jalan pun bising. Byk benda kecik2 macam ni yang berbeza kot antara civilian dgn non civilian. Kita pun tak boleh expect civilian dpt training dan equipment sama macam askar professional.

Saya ambil Mexico tu contoh je abang Kamal. Saya cuma nak kata yang kalau ada Political Will dan Social Need negara yang lebih daif dari Malaysia pun boleh buat marked trails. Takkan la kita tak boleh. Lain negara lain la challenge dia. Bukan Malaysia je kena berdepan dengan binatang buas. Everglades ada buaya. Rocky mountains ada beruang grizzly. Sweden dengan Finnland ada black bear. Mexico mungkin kena berdepan dengan climate panas, water shortage, desert animals cam kala jengking ular etc. Tapi semua ada trail infrastructure yang mantap. Pergi beroutdoor semua ada associated risks dia. Kita tak boleh nak halang orang pergi hiking tapi kita boleh usaha supaya associated risks yang saya sebut tadi boleh diminimakan utk recreationist.

Saya punya opinion pasal development trail bukan berdasarkan geografi sahaja tapi 3 factor :

1. Information
2. Infrastructure
3. Political Will dan Social needs.

Bagus sangat ada usaha nak buat marked trails. Saya dengan abang Zainal pun ada sembang gak pasal ni panjang lebar. Kita kena ingat jugak yang buat trail tu baru langkah pertama. Lepas tu kena ada information dan infrastructure sokongan pulak baru boleh jadi success. Saya takkan trek solo kalau information dan infrastructure sokongan tak ada. Kenapa saya boleh plan? Sebab ada guidebook, peta, information dalam internet etc etc. Kita kat sini nak carik info pasal trail taman negara pun susah. Semalam saya try google tapi haprak. Bayangkan camana tourist asing lak rasa. Nak pergi Taman Negara tapi info tarak. Peta pun jauh sekali. Takkan la nak suruh depa join G.O sembang melayu dengan kita mintak trek log. Benda2 nilah yang saya harap boleh bincangkan dekat UPM nanti. Harapan saya kita dapat tarik lobby academician untuk bagi sokongan kat usaha kita ni.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Memang tu cita cita sy masa join GO dulu.
Kita ada banyak tempat menarik yang buleh datangkan duit untuk para Gaid dan aktiviti Pelancungan yang akhirnya menjana ekonomi negara. Gov kena labur sikit untuk buat benda benda tu, saya sokong sangat. Saya sangat menghargai anda.
dan saya berusaha untuk hadir sebenarnya..... itu dunia saya. Tapi tuntutan perkhidmatan sangat sangat diperluukan ketika ini sampaikan saya tiada masa langsung untuk bercuti dan menjenguk jenguk gunung :minum:

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Takpe abang Kamal kalau tak boleh nak datang. Abang Kamal dah dapat message dia. Saya nak cuba sampaikan kat orang yang mungkin message ni belum sampai lagi terutama decision makers yang ramai datang masa seminar ni. Orang Ketengah, KBS, MOT etc etc. Tadi saya sembang dgn Abg Zainal dia kata dia cuba jugak datang tgk slot saya. Terharu gak lah haha.
Sorry saya hari tu tak dapat hadir majlis makan satay. Nanti ada rezeki saya datang Klang k..
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by biNGai »

bang..buat la trail kt ladang rusa abg..sok2 kalo terdesak bole trap sekor wat makan ala survival..hehehehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Ir.Muaz
Makan satay wookey ajer, nanti on time sy bagitahu sebab kompeni tu every month akan buat launching housing project kat area area tu saja. Jenal dan Fendi Ganu tu biasa datang. Dan projek tu memang saya jaga sebab sy ada target projek dengan kompeni tu lagi. Confom juta.
Ngai.
Memang ada cadangan buat trail baru ke Gunung Hijau dan turun ikut Jeram Mengkibul melalui ladang saya dan terus ke tasik lima belas. Tapi tunggu saya buat perasmian calet dan resort kami dulu la. Dulu memang ada cadangan nak jadikan tempat tu resort tapi pasal tak cukup dana makan kami tanam kelapa sawit dulu pas tu ternak kerbau, alih alih Sultan Selangor dah tak mau lagi rusa yang kat Kuala Jugra tu jadi kami ambik dan bela lak kat situ. Projek akan datang nak buat resort la siap dengan sewa bot untuk memancing kelah. Sekarang ni cuma ada A Frame 4 person je la.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by biNGai »

err itu roadtrip pegi mekah apa cite bang? senyap suda? hehehehe..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

haziq
Pendaki Gunung
Posts: 43
Joined: 20 Dec 2010, 03:59

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by haziq »

irmuaaz wrote:Kalau nak jalan sendiri susah. Peta topo pun susah dapat. Trail pun bukan ada atas peta topo. Tanda trail dan tanda arah memang jauh sekali la.
irmuaaz wrote:Saya takkan trek solo kalau information dan infrastructure sokongan tak ada. Kenapa saya boleh plan? Sebab ada guidebook, peta, information dalam internet etc etc. Kita kat sini nak carik info pasal trail taman negara pun susah. Semalam saya try google tapi haprak. Bayangkan camana tourist asing lak rasa. Nak pergi Taman Negara tapi info tarak. Peta pun jauh sekali.
JeNaL wrote:Muaz, sebenarnya ada cadangan dah nak buat National Trail... tapi byk sgt halangan...
Mintak maaf lah mencelah, cuma sy agak tertarik dgn p'bincangan ni... Agak2nya apa halangan2 untuk jdkn information/infrastructure tu jd realiti? Masalah dana saje ke, atau ada masalah birokrasi? Manalah tau, kalau2 kami boleh bg support..

Post Reply