Going on a solo adventure!- Would you do it?

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Ada setengah orang yang suka challenge diri sendiri.....
Tapi satu aku cakap korang, high dia takleh tahan babe..
http://vimeo.com/31158028
http://www.footsteps.com.my/index.php/f ... ws/51-solo
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by nazryst »

Consider done... mission accomplished since 1987...

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Apa adventure nkau share la sesikit :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by bargading »

Wow ini geng Lone Ranger nih...
Bro-bro crita arrr sket kisah pglmn klasik yg terhebat :minum:
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Femundsmarka National Park Traverse, Summer 2010, 200km, 28 hari, solo unsupported, no resupply.... (awek aku punya bising kau takleh nak bayangkan)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by shahrul »

insyaallah dah cukup ilmu, ada pengalaman bolehle men-solo-kan diri nnt
buat masa skrg ni biorle berteman dulu :lidah:
_________________
_________________

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

Kalau tak cuba tak tahu...
5 bulan backpacking dengan duit nilai kita RM 2,000-00 je....1994...dari Portugal all the way ke Lithuania.
Cuma area Balkan je tak masuk sebab kecoh.
Backpacking mula lewat musim bunga sehingga awal musin gugur.
X ada tempat tidur - bawah jambatan, public parks dan kubur christianpun jadi :-)))
x ada duit untuk makan - bediri pegang sepanduk OFFER MEALS untuk kafe & restora berdekatan pun jadi sebab dapat makan tengahari free :-)
Hitchhiking amat senang di sebelah eropah timur, cuma nak berbual bahasa inggeris agak sudah :-)
x ada duit nak pergi area pendalaman Switzerland - tumpang bas postbank :-)
Nak jimat travel..naik bas malam overnite...
Bab nak mandi yang paling challenging :-)))) bab makan, minum, transportation dan penginapan taklah challenging sangat.
All in all...dah 54 negara travel dan backpacking - tak pernahpun menyesal sesaat bila terkenang senag dan susahnya. Ada seorang Malaysia yg saya tahu sudah 79 negara dia travel dan backpack..lagih nan terror!!!
Ingat org2 muda GO kena juga satu hari backpack solo atau hiking solo di kwasan hutan negara2 eropah pada musim lewat musim bunga sehingga awal musim gugur. AirAsia kan ada? Simpan duit... kenalah UPan standard pengalaman dari mendaki ke backpack pulak dan kalau kesempatan cuba join group2 euro yg buat hiking sekitar kawasan hutan negara2 euro..
Bila lagi ya?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
Manpahang
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 25 Jul 2010, 13:12

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by Manpahang »

travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?

gelam
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 16 Jun 2011, 20:59

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by gelam »

thread pun kat sembang kosong manpahang..faham-faham la..peace ya

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Manpahang wrote:travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
Hutan Malaysia (Tropical) dgn Hutan Europe (Coniferous, Birchwood) memang lain. Challenge dia pun lain. Kat sini hutan tebal, cuaca tropika. Kat sana altitude tinggi, cuaca malam cecah 0° walaupun summer sekalipun. Sini equipment sikit cukup, tak payah nak goretex, sleeping bag -20°, gas pun tak luak luak. Kat sana seminggu sorang gas kurang2 2 can. Kat sini 2 orang seminggu gas secan tak luak.Kat sini pakai tido hammock pun cukup. Kat sana kalau sleeping mat bocor tengah malam boleh kena hypothermia. Jadi saya takkan kata kat sana susah lagi atau kat sini susah lagi. Lain lain challenge dia. Kena try dulu lah baru tau :mrgreen: Kau try la pack makanan dgn gas untuk 28 hari. Gas je dah 8 tong. Equipment tak yah lagi la tgk berat mana.

Project saya next Kenyir solo Traverse bulan 6 2012. 150 km anggaran 14 hari. Topo sudah beli :) 2 lembar haha, sekeping tak cukup besar wooo Kenyir.
Last edited by irmuaaz on 12 Nov 2011, 01:33, edited 2 times in total.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

shahrul wrote:insyaallah dah cukup ilmu, ada pengalaman bolehle men-solo-kan diri nnt
buat masa skrg ni biorle berteman dulu :lidah:
Ok la tu dah pasang niat :) Itu yang penting
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

gelam
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 16 Jun 2011, 20:59

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by gelam »

irmuaaz wrote:
Manpahang wrote:travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
Hutan Malaysia (Tropical) dgn Hutan Europe (Coniferous, Birchwood) memang lain. Challenge dia pun lain. Kat sini hutan tebal, cuaca tropika. Kat sana altitude tinggi, cuaca malam cecah 0° walaupun summer sekalipun. Sini equipment sikit cukup, tak payah nak goretex, sleeping bag -20°, gas pun tak luak luak. Kat sana seminggu sorang gas kurang2 2 can. Kat sini 2 orang seminggu gas secan tak luak.Kat sini pakai tido hammock pun cukup. Kat sana kalau sleeping mat bocor tengah malam boleh kena hypothermia. Jadi saya takkan kata kat sana susah lagi atau kat sini susah lagi. Lain lain challenge dia. Kena try dulu lah baru tau :mrgreen: Kau try la pack makanan dgn gas untuk 28 hari. Gas je dah 8 tong. Equipment tak yah lagi la tgk berat mana.

Project saya next Kenyir solo Traverse bulan 6 2012. 150 km anggaran 14 hari. Topo sudah beli :) 2 lembar haha, sekeping tak cukup besar wooo Kenyir.
150 petak 14 hari je sorang2 ??.. :keke:
spesis sembang besar gak mamat nih..

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Bukan nak kejar masa. Tujuan dia nak spend time dalam hutan. Ekspedisi saya bukan pasal destinasi tapi pasal perjalanan. Nak duduk sorang2 je dalam hutan jauh dari civilization, handphone, internet. Saya pun nak berkayak bukan nak trekking. Kalau kayak satu hari 30km pun takde hal. Tapi saya tak plan nak kayak hari2. Kalau mancing best boleh la lepak lama sikit satu tempat kalau ada masa. Jadi lebih dari cukup la 14 hari untuk 150km. Lebih sangat2 sebenarnya. Bukan kena panjat gunung je baru boleh adventure. Boleh berkayak, mountain bike, ski, canoe, big wall climbing, river sledding. Macam macam cara. Ikut cara masing2 la.

Saya pun orang biasa bukan superman. Bukan otai outdoor ke askar ggk ke pgk ke. Kalau terserempak tapak rimau terkedu gak saya. Ular pun saya takut. Gajah lagi la. Byk benda saya tak tahu jugak dan tiap kali masuk hutan belajar benda baru, macam orang lain jugak.

Nanti insyaallah saya post result project saya balik kat sini. Kalau gelam pun ada adventure solo yang best best post la kat sini sekali. Boleh inspire orang lain untuk berani buat solo adventure diorang pulak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

irmuaaz wrote:
Manpahang wrote:travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
Hutan Malaysia (Tropical) dgn Hutan Europe (Coniferous, Birchwood) memang lain. Challenge dia pun lain. Kat sini hutan tebal, cuaca tropika. Kat sana altitude tinggi, cuaca malam cecah 0° walaupun summer sekalipun. Sini equipment sikit cukup, tak payah nak goretex, sleeping bag -20°, gas pun tak luak luak. Kat sana seminggu sorang gas kurang2 2 can. Kat sini 2 orang seminggu gas secan tak luak.Kat sini pakai tido hammock pun cukup. Kat sana kalau sleeping mat bocor tengah malam boleh kena hypothermia. Jadi saya takkan kata kat sana susah lagi atau kat sini susah lagi. Lain lain challenge dia. Kena try dulu lah baru tau :mrgreen: Kau try la pack makanan dgn gas untuk 28 hari. Gas je dah 8 tong. Equipment tak yah lagi la tgk berat mana.

Project saya next Kenyir solo Traverse bulan 6 2012. 150 km anggaran 14 hari. Topo sudah beli :) 2 lembar haha, sekeping tak cukup besar wooo Kenyir.
Budak2 team merah 22nd SAS cakap....hutan barat is a harsh environment sebab suhu dna begitu juga denan kawasan padang pasir...equipment adalah penting.
Hutan hujan tropika dan khatulistiwa pulak...depa cakap ..is a hostile environment sebab macam2 boleh gigit, cederakan dan makan kita dan di hutan, cahaya adalah komoditi yang amat berharga.

Kalau Kenyir..nak mula dari mana ya? Jgn lupa minta sponsor KESEDAR atau pejabat MB - dia ni sangat2 sukakan Kenyir!!! Kalau ada terjumpa kesan regular lorong atau kem pemburu haram - sila tandakan koordinatnya dan PM saya ya? Kami kehilangan seeokr gajah jantan sangatlah besar - tapak kaki depanya 22.5 inci melentang...baru kena pindah dari Ulu Betis , Kelantan dan lebih kurang 5/6 hari kemudianya...saya senditi dengan 4 anggota Jab PERHILITAN jumpa bangkainya...tanpa kepala. Celaka dan lahanat nerakalah untuk pemburu2 haram dan pemberi2 maklumat!!!
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Ok bang thanks for the info. Memang ingat nak singah pejabat KESEDAR dengan KETENGAH bila buat recce dengan member saya bulan 3 ni. Saya sure akan update kalau jumpa kem2 depa ni. Saya pun geram jugak bila dengar cerita macam ni. Haram tul.

Saya nak mula dari Gawi naik arah Sungai Tembat northwest. Pastu kena angkat kayak la lalu darat skit. Dan head south arah Gua Bewah. Lepas Gua Bewah nak singgah Sg Petang nak tgk kelah sanctuary. Pastu Lasir dan lalu highway singgah Saok pastu sampai balik Gawi. Kalau saya jumpa apa2 saya sure akan report balik kat abang, polis marin dengan pejabat KETENGAH la sekali. On the way keluar saya singgah la sat kat pejabat PERHILITAN. Hari tu saya hutang dengan abang perhilitan ni. Rahmat tak silap saya nama dia, jumpa dia kat highway antara saok dgn pulau petang. Dia ajak singgah pejabat saya tak singgah lak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

irmuaaz wrote:Ok bang thanks for the info. Memang ingat nak singah pejabat KESEDAR dengan KETENGAH bila buat recce dengan member saya bulan 3 ni. Saya sure akan update kalau jumpa kem2 depa ni. Saya pun geram jugak bila dengar cerita macam ni. Haram tul.

Saya nak mula dari Gawi naik arah Sungai Tembat northwest. Pastu kena angkat kayak la lalu darat skit. Dan head south arah Gua Bewah. Lepas Gua Bewah nak singgah Sg Petang nak tgk kelah sanctuary. Pastu Lasir dan lalu highway singgah Saok pastu sampai balik Gawi. Kalau saya jumpa apa2 saya sure akan report balik kat abang, polis marin dengan pejabat KETENGAH la sekali. On the way keluar saya singgah la sat kat pejabat PERHILITAN. Hari tu saya hutang dengan abang perhilitan ni. Rahmat tak silap saya nama dia, jumpa dia kat highway antara saok dgn pulau petang. Dia ajak singgah pejabat saya tak singgah lak.
Pastikan dapat kebenaran bertulis dari SEMUA pihak yg ada diKenyir.....jgn lupa mercun bola :-) Area Lasir tu laluan gajah..ja2 ya?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Mercun bola dah standby sekotak haha. 35 ringgit mahal gile. Saya akan inform Polis Marin la cam biasa and Perhilitan dan Ketengah. Selalu saya tinggal route map dekat polis marin dengan timetable trip bila masuk Kenyir. Tapi ini cerita bulan 3 nanti lah. Skrg standby orang rumah nak bersalin sket lagi.

Saya juga akan test personal locator beacon jenama Spot masa trip recce ni. Kami cadang nak propose alat ni kepada PERHILITAN, KETENGAH, dll. Kalau abang nak baca lebih lanjut boleh lawat www.findmespot.com
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

forestgump wrote:
irmuaaz wrote:
Manpahang wrote:travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
Hutan Malaysia (Tropical) dgn Hutan Europe (Coniferous, Birchwood) memang lain. Challenge dia pun lain. Kat sini hutan tebal, cuaca tropika. Kat sana altitude tinggi, cuaca malam cecah 0° walaupun summer sekalipun. Sini equipment sikit cukup, tak payah nak goretex, sleeping bag -20°, gas pun tak luak luak. Kat sana seminggu sorang gas kurang2 2 can. Kat sini 2 orang seminggu gas secan tak luak.Kat sini pakai tido hammock pun cukup. Kat sana kalau sleeping mat bocor tengah malam boleh kena hypothermia. Jadi saya takkan kata kat sana susah lagi atau kat sini susah lagi. Lain lain challenge dia. Kena try dulu lah baru tau :mrgreen: Kau try la pack makanan dgn gas untuk 28 hari. Gas je dah 8 tong. Equipment tak yah lagi la tgk berat mana.

Project saya next Kenyir solo Traverse bulan 6 2012. 150 km anggaran 14 hari. Topo sudah beli :) 2 lembar haha, sekeping tak cukup besar wooo Kenyir.
Budak2 team merah 22nd SAS cakap....hutan barat is a harsh environment sebab suhu dna begitu juga denan kawasan padang pasir...equipment adalah penting.
Hutan hujan tropika dan khatulistiwa pulak...depa cakap ..is a hostile environment sebab macam2 boleh gigit, cederakan dan makan kita dan di hutan, cahaya adalah komoditi yang amat berharga.

Kalau Kenyir..nak mula dari mana ya? Jgn lupa minta sponsor KESEDAR atau pejabat MB - dia ni sangat2 sukakan Kenyir!!! Kalau ada terjumpa kesan regular lorong atau kem pemburu haram - sila tandakan koordinatnya dan PM saya ya? Kami kehilangan seeokr gajah jantan sangatlah besar - tapak kaki depanya 22.5 inci melentang...baru kena pindah dari Ulu Betis , Kelantan dan lebih kurang 5/6 hari kemudianya...saya senditi dengan 4 anggota Jab PERHILITAN jumpa bangkainya...tanpa kepala. Celaka dan lahanat nerakalah untuk pemburu2 haram dan pemberi2 maklumat!!!
posting pasal gajah ilang nih aku suke....

klu hutan endou leh repot tak?
4 org. siam dengan senjata berat sorang sebijik
berkhemah dan macam ber sponser plak...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

gelam wrote:
irmuaaz wrote:
Manpahang wrote:travel dan backpacking solo kt negara2 eropah tu kira ok la bang forestgump..mmg byk kita dengar..dan terbaik lah

ni yg solo dalam hutan umputih sampai 28 hari ni..hutan sini dah pernah cuba ke solo 7 hari cukup la?
Hutan Malaysia (Tropical) dgn Hutan Europe (Coniferous, Birchwood) memang lain. Challenge dia pun lain. Kat sini hutan tebal, cuaca tropika. Kat sana altitude tinggi, cuaca malam cecah 0° walaupun summer sekalipun. Sini equipment sikit cukup, tak payah nak goretex, sleeping bag -20°, gas pun tak luak luak. Kat sana seminggu sorang gas kurang2 2 can. Kat sini 2 orang seminggu gas secan tak luak.Kat sini pakai tido hammock pun cukup. Kat sana kalau sleeping mat bocor tengah malam boleh kena hypothermia. Jadi saya takkan kata kat sana susah lagi atau kat sini susah lagi. Lain lain challenge dia. Kena try dulu lah baru tau :mrgreen: Kau try la pack makanan dgn gas untuk 28 hari. Gas je dah 8 tong. Equipment tak yah lagi la tgk berat mana.

Project saya next Kenyir solo Traverse bulan 6 2012. 150 km anggaran 14 hari. Topo sudah beli :) 2 lembar haha, sekeping tak cukup besar wooo Kenyir.
150 petak 14 hari je sorang2 ??.. :keke:
spesis sembang besar gak mamat nih..
hee hee power rangers ah bro FG....

pernah gak tido kat boat hous,.,, rimau uak lentang naik boat... peeergh..... terbaik
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

irmuaaz wrote:Mercun bola dah standby sekotak haha. 35 ringgit mahal gile. Saya akan inform Polis Marin la cam biasa and Perhilitan dan Ketengah. Selalu saya tinggal route map dekat polis marin dengan timetable trip bila masuk Kenyir. Tapi ini cerita bulan 3 nanti lah. Skrg standby orang rumah nak bersalin sket lagi.

Saya juga akan test personal locator beacon jenama Spot masa trip recce ni. Kami cadang nak propose alat ni kepada PERHILITAN, KETENGAH, dll. Kalau abang nak baca lebih lanjut boleh lawat http://www.findmespot.com
Pakai baju terang bro dan bawa pakaian yg warna terang benderang jugak. Senang nak ari nanti :-) Isteri baru bersalin? Terlalu awal nak solo Kenyir kot? Tapi April hingga Jun time baik untuk bawa kayak sebab air cantik...seleps Jun air mula di lepaskan.
Bawa cili kering banyak2....campur ngan najis gajah yg kering dan daun2 yg baru petik, masuk dalam unggun api. Bau dia.pughhhhhh...masukkn kayu baru potong juga...bagi sound semua hidupan liar yang kamu menumpang malam di situ ya?

Pak Belang pantang nenek moyang dia dengar bunyi high frequency ..cepat dia berambus.
Jgn lupa mata kail ya? Makan kelah untuk kami semua di sini ya? Minyak kelapa jangan sekali kali biarkan terdedah - beruang pantang kalau cium baunya...

Bagi saya....kalau overnite di tepi sungai sangat bahaya - kalau boelh buat hammock di tebing batu tinggi sebab biasanya tak ada pasir dan kalau tak ada pasir, maknanya air besah tak naiklah. Kalau overnite di tanah rendah, tengok pasir, sampah sarap di celah2 pokok2 tepi sungai serta perhatikan kalau2 ada laluan semut ke pokok - maknanya kerap air besar :-)

Tak pernah saya trek 150km solo... paling jauh agak2 20-40km untuk reccee team 4X4 tahun 1993...sebab jalan balak lama roboh. Kenalah trek keluar sorang cari support...bedebah jantung dan lemah kaki lihat kucing hitam besar di selekoh - sma2 kami pusin lari..:-)))... dan cepat2 masuk belukar elak OBJ - Orang Besar Jajahan..gajah liar lah tu...satu group lebih kurang 7-10 ekor keluar dari semak di depan. Ada parang dan lampu picit Made in China aluminium je di tangan.

Pokoknya..yang besar senantiasa berbunyi...yang kecil tu kena jaga2...apatah lagi immediate medical aid tiada. Masa tu lah nanti teringat anak bini..bila tidur anti mesti ada GRAB BAG mengandungi alat2 buat api, parang, lampu picit kayuh tanpa teri dan waterproof, snek cokelat, botol mineral kecil, flysheet & hammock survival, tali rafia, kasut adidas kamoung spare...bukan apa...kalau ada emergency, senang je nak lari ngan GRAB BAG....

Standby 6 lilin dan 6 batang kayu papan kecil yg di celup varnish dan di kering secukupnya untk final emergency light bersama ngan tiub basikal panjang untuk tujuan daylight signaling serta emergency sling.
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

ter baik.... tak tahu plak cili kering ada guna haaaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Wow banyak gila tips berguna. Terima kasih sangat sangat bang. Bulan 6 baru nak pergi tour solonya jadi ok lah kot. Memang target nak pergi sebelum diorang lepas air. Bini pun dah habis pantang nanti. Bulan 3 nak pergi recce je dengan member. :) Nanti saya post link kat sini korang suma boleh tengok progress saya yang ditrack pakai alat Spot masa saya punya expedition nanti.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

heem baru jer nengok kenyir... satu lembar jer nih rasanye....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Kalau tanak gi Sungai Tembat satu lembar je la. Kalau nak pergi north kena 2 lembar. Kan air dia potong kat atas tu.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

haah ow ok....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

irmuaaz wrote:Wow banyak gila tips berguna. Terima kasih sangat sangat bang. Bulan 6 baru nak pergi tour solonya jadi ok lah kot. Memang target nak pergi sebelum diorang lepas air. Bini pun dah habis pantang nanti. Bulan 3 nak pergi recce je dengan member. :) Nanti saya post link kat sini korang suma boleh tengok progress saya yang ditrack pakai alat Spot masa saya punya expedition nanti.
Guna personal beacon satu perkara...tapi bila dah switch on...biasanya kapal terbang flying overhead dapat tangkap signal - tak tahu pulak kalau polis marin boleh pick up. Maybe kena tanya otai2 dan pakar bahadian radio & komunikasi di sini kot?
Maybe SatPhone lagi bagus kot?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Oh ini pakai satellite Spot ni. Ada real time tracking, siap boleh tengok kat facebook saya dekat mana pada sesuatu masa. Ada 2 signal boleh hantar. Satu signal saya ok. Satu signal sos. Kalau signal ok saya hantar dkt hp orang rumah saya lah dengan beberapa orang lain lagi (mak, member, adik, hp polis marin bertugas cthnya). Diorang tahu la saya ok. Boleh juga hantar message customized (macam Muaaz dah sampai camp/summit)Kalau sos terus hantar kat GEOS dan orang2 dalam message list. GEOS akan alert authority kat sini lah pasal distress signal saya. Semua message dihantar beserta coordinate lokasi saya.Dan orang dlm message list saya pun akan tahu. Diorang pun akan alert pihak berkenaan di sini jugaklah. Best gak la Spot ni. Dia bukan setakat PLB sahaja lah yang pakai 450mhz tu. Ada tracking dan boleh bagitahu orang dkt luar awak selamat atau awak perlukan bantuan.

Inipun first time nak pakai. Sebelum ni redah je.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

ooow... cer cuba pakai kat royal belum.... sungai lahor kuar merah heehehehe....
kot kot ada signal ke idak heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

lusuh adventure wrote:Tanda org berilmu ialah..banyak bekerja dari bercakap,....tapi bila dah bercakap, banyak mencurah ilmu dari duduk sembang kosong. Ibarat padi semakin lama semakin menunduk, bila dah tunduk semakin berharga......aku selalu sematkan dikepala Otak..Aku Budak baru Belajar...jika salah tolong tunjukkan, jika ego tolong kendurkan...
Thanks ya abang Forestgump untuk nasihat dan tips2 abang. Insyaallah saya akan try praktikkan sedikit sebanyak kalau tak boleh semua. Seronok saya lihat dan dengar orang yang lebih cuba menyokong dan membantu dari membedung. Dah makin susah carik jenis orang macam abang ni dalam masyarakt orang Melayu kita hari ni. Sedih bila kita pikir sebenarnya.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

mana tahu ada signal leh infom kawan... banyak lubuk kelah tuh ngeh ngeh ngeh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

irmuaaz wrote:Oh ini pakai satellite Spot ni. Ada real time tracking, siap boleh tengok kat facebook saya dekat mana pada sesuatu masa. Ada 2 signal boleh hantar. Satu signal saya ok. Satu signal sos. Kalau signal ok saya hantar dkt hp orang rumah saya lah dengan beberapa orang lain lagi (mak, member, adik, hp polis marin bertugas cthnya). Diorang tahu la saya ok. Boleh juga hantar message customized (macam Muaaz dah sampai camp/summit)Kalau sos terus hantar kat GEOS dan orang2 dalam message list. GEOS akan alert authority kat sini lah pasal distress signal saya. Semua message dihantar beserta coordinate lokasi saya.Dan orang dlm message list saya pun akan tahu. Diorang pun akan alert pihak berkenaan di sini jugaklah. Best gak la Spot ni. Dia bukan setakat PLB sahaja lah yang pakai 450mhz tu. Ada tracking dan boleh bagitahu orang dkt luar awak selamat atau awak perlukan bantuan.

Inipun first time nak pakai. Sebelum ni redah je.
Hebat..welcome past<saya le..> to the present<saya juga :-( > to the future -anak2 muda darah panas :-)))
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by shahrul »

going solo ni tak kira la hiking ke atau camping dlm hutan memerlukan mental yg betul2 kuat, ingatan yang baik, tenaga, stamina, asas mengubat diri sendiri dan ilmu survival antaranya..

bayangkanla duduk dalam hutan sorang2 terputus hubungan dgn dunia luar, dgn ration yg terhad
jadi yang pernah buat solo ni kita respekla sikit, mudah-mudahan dgn pengalaman diorang ber-solo tu dapat dikongsi bersama2 kita sebagai panduan

bukan calang2 orang juga boleh tahan cabaran berputus hubungan dengan dunia luar..tak payahlah nak kutuk keji sangat..kita ni manusia je...ambik positif dari pengalaman mereka

p/s: wajib inform family membe/org yg rapat dgn kita maklumkan nak solo ke mana, berapa lama etc. utk kegunaan kecemasan

selamat ber-solo :minum:
Last edited by shahrul on 14 Nov 2011, 19:41, edited 1 time in total.
_________________
_________________

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by shahrul »

forestgump wrote: Hebat..welcome past<saya le..> to the present<saya juga :-( > to the future -anak2 muda darah panas :-)))
abang ada kat kuala gandah ke weekend ni? mau jumpak anak2 gajah :lidah: cadangnye
_________________
_________________

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

seper4alif wrote:haah ow ok....
Tapi kena kendor kayak atas darat dalam 500m nak continue :). Pasal ada jalan raya jadi air tak sambung. 2 kali lak tu. Itu yang suspen nak kena recce tu.

To Shahrul,

Selalu aku perasan lepas 10 hari aku start cakap sensorang masa solo. Lepas tu kalau jumpa orang mulut cam bontot ayam. Takleh berenti bercakap lak hahaha..

Aku selalu pesan kat orang rumah, mak, kengkawan etc, tunggu dalam 3 hari dulu (72jam) selepas designated contact time sebelum start panic (panggil rescue, polis etc). Kalau dalam lingo orang solo dia panggil ni freak out time.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by forestgump »

shahrul wrote:
forestgump wrote: Hebat..welcome past<saya le..> to the present<saya juga :-( > to the future -anak2 muda darah panas :-)))
abang ada kat kuala gandah ke weekend ni? mau jumpak anak2 gajah :lidah: cadangnye
Tak ada..masuk hutan buat trail untuk client lah. Jgn dtg Gandah weekend...ramai orang, leceh..
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

forestgump wrote: Hebat..welcome past<saya le..> to the present<saya juga :-( > to the future -anak2 muda darah panas :-)))
Byk aplikasi dia beacon Spot ni sebenarnya, bukan utk recreationist sahaja. Untuk SAR operation contohnya boleh coordinate team mencari. Base boleh tgk team semua duduk dekat mana real time. Boleh juga buat nak track recce mission. Macam2 lah. Facebook pun kena ada lah kalau tak budak muda zaman skrg ni tak kenan la :) Saya aplikasi dia adalah nak bagi sedap hati orang rumah la :mrgreen:

Saya muda tak muda bang umur dah dkt 30 :D
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by seper4alif »

irmuaaz wrote:
seper4alif wrote:haah ow ok....
Tapi kena kendor kayak atas darat dalam 500m nak continue :). Pasal ada jalan raya jadi air tak sambung. 2 kali lak tu. Itu yang suspen nak kena recce tu.
ooow takpe kamu jalan jer lah mana pon janji kamu log kan tuk aku hulu hulu sungai yg beeehs kat sana heehehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

forestgump wrote:Kalau tak cuba tak tahu...
5 bulan backpacking dengan duit nilai kita RM 2,000-00 je....1994...dari Portugal all the way ke Lithuania.
Cuma area Balkan je tak masuk sebab kecoh.
Backpacking mula lewat musim bunga sehingga awal musin gugur.
X ada tempat tidur - bawah jambatan, public parks dan kubur christianpun jadi :-)))
x ada duit untuk makan - bediri pegang sepanduk OFFER MEALS untuk kafe & restora berdekatan pun jadi sebab dapat makan tengahari free :-)
Hitchhiking amat senang di sebelah eropah timur, cuma nak berbual bahasa inggeris agak sudah :-)
x ada duit nak pergi area pendalaman Switzerland - tumpang bas postbank :-)
Nak jimat travel..naik bas malam overnite...
Bab nak mandi yang paling challenging :-)))) bab makan, minum, transportation dan penginapan taklah challenging sangat.
All in all...dah 54 negara travel dan backpacking - tak pernahpun menyesal sesaat bila terkenang senag dan susahnya. Ada seorang Malaysia yg saya tahu sudah 79 negara dia travel dan backpack..lagih nan terror!!!
Ingat org2 muda GO kena juga satu hari backpack solo atau hiking solo di kwasan hutan negara2 eropah pada musim lewat musim bunga sehingga awal musim gugur. AirAsia kan ada? Simpan duit... kenalah UPan standard pengalaman dari mendaki ke backpack pulak dan kalau kesempatan cuba join group2 euro yg buat hiking sekitar kawasan hutan negara2 euro..
Bila lagi ya?
Memang best, dan kalau plan betul2 beli ticket awal atau guna Eurail Pass boleh tgk macam2 tempat dengan kos yang takdelah tinggi sangat. Europe system public transport dia mantap dan senang untuk kita kesana kemari. Duit pun takyah tukar pasal rata2 pakai EUR kecuali negara Scandinavia atau UK. Membuka pandangan kita untuk lihat orang di luar Malaysia hidup macam mana. Sangat lah recommend. Saya buat takdelah hardcore mcm abg FG tapi boleh tahan gak la...
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by blacksword »

wah besnye hu hu teringin gak wat macam ni, ni ispirasi yang bagus nie,back pack kat kawsan org pun bagus back pack kat dalam hutan pun bagus..kalo bole la kan nak juga tau senarai barang2 yang dibawak untuk trek solo ni almaklumlah kalo kalo masuk utan biasenye berkumpulan jadi brg2 kongsi...ni kalo solo sume pun sendiri...bole kongsi tak abang muaz?

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Going on a solo adventure!- Would you do it?

Post by irmuaaz »

Dekat Europe terutama di Scandinavia byk trail yang best best. Selalu dia pecahkan satu trail tu dalam stage lebih kurang 100km atau seminggu la kalau jalan rilek rilek dalam 10-15km sehari. Kalau jalan laju boleh jugak habis dalam 4-5 hari. Peta topo senang dapat dan selalu dekat start trail ada mountain outpost kita boleh beli. Boleh jugak resupply dekat situ, mcm makanan, gas, equipment pun boleh beli atau sewa. Antara trail yang famous adalah Kungsleden(beginner trail, senang dan byk tempat nak beli supply), Padjelenta (intermediate kalau dah pengalaman sket tapi lawa gila),Femundsmarka & Sarek (advanced, tough trek, altitude, bad weather, takde tempat resupply dan takde orang tapi adventure gila). Boleh google lah untuk maklumat lebih lanjut.

Image
ngarut kan equipment aku? pagi2 jemur sleeping bag dulu. Pasal peluh kita. Boleh save dalam 300g woo

Dia kat sana takde la binatang buas ular, rimau dan sebagainya. Tapi beruang ada jadi tanya dulu lah sebelum start trek dgn ranger atau local. Moose pun ada. Jgn kacau dia lah dia pijak bengkok gak kita. Weather sejuk, basah dan selalu hujan. Bwh treeline tak sejuk sangat tapi nyamuk byk, Tapi ada pokok lah boleh buat unggun api memalam. Atas treeline (700m)takde pokok (exposed) tapi takde nyamuk. Nak buat unggun api pun tak boleh jadi gas kena bwk lebih la. Kalau pernah panjat kinabalu lebih kurang camtu la terrain dia. Berbatu-batu macam permukaan bulan.

Equipment sangat critical. Fuel kena budget dalam 1.5-2 can satu minggu untuk seorang kalau cuaca sejuk. Kita tak guna untuk memasak sahaja tapi guna untuk heating sekali. Gore tex adalah kawan baik anda dalam climate sebegini. Jacket goretex, seluar goretex, kasut goretex. Sleeping bag bwk at least 3 season punya (saya punya -20°). Selalu saya trek memang pakai raingear terus. Pasal renyang bila hujan baru nak pakai. Bwh kommando takyah pakai spender. Goretex penting pasal peluh boleh keluar. Tapi air hujan takleh masuk. Kita nak raingear breahtable pasal kalau peluh tak keluar baju basah. Baju basah sejuk. Sejuk hypothermia.

Bwk therma rest sebab angin adalah insulator terbaik. Pack pun lagi kecik dari carrymat. Saya rasa elok bwk yang jenis self inflating dari jenis air mattres mcm therma rest neo air tu. Sebab dia simple. Pasal bila hujung hari kita penat nak tiup therma rest biasa tu pun dah semput. Ini kan lagi nak tiup air mattress. Tidor pun selesa terutama kalau kita nak trek lama2. Khemah pun kritikal gak. Khemah elok carik yang elok sikit macam msr, salewa, nemo equipment. Kalau khemah karrimor ke coleman ke tak cukup kuat. Kalau awak tgk angin macam mana kat sana nanti awak paham la maksud saya. Penting ada apsis/vestibule yang besar untuk kita letak equipment atau nak masak bila hujan. Orang sana suka pakai khemah style tunnel. Dia memanjang dan space to weight ratio dia sangat la tinggi. Tapi saya suka style dome atau geodesic pasal boleh free standing. Ini saya kata terpulang lah kepada citarasa masing2. Saya solo bwk khemah 2 person. Berat yang bagus untuk khemah 2 person adalah bwh 2 kilo. Kena ingat bila bersolo semua equipment kena angkut sendiri jadi weight adalah faktor yang kita kena utamakan sangat. Saya siap buang tag semua dalam pakaian, beg etc :). Lighter pun bwk satu je (tapi pernah sekali ada fail tapi itu cerita lain lah haha)

Navigating dgn map and kompass adalah mesti. GPS memang saya ada tapi takleh on je full time pasal batterie tak tahan dalam cuaca sejuk. Kalau kat mesia sepasang aa pakai seminggu. Kalau kat sana sehari je. Kalau trek 28 hari takkan nak bawak 56 bijik. Grid dia pun lain dari sini. Jadi familiarise dululah dengan grid system dia baru jalan :)

Musuh utama kita semasa buat trek ngarut cam ni adalah cuaca dan masa. Memang sejuk jelah rasa dia sepanjang masa. Kena gerak pasal kalau tak gerak tak keluar. Ration memang dah tak cukup. Kita budget sehari dalam 2500-3000 calorie. Tapi kita guna 4500-5000 calorie sehari. Jadi lepas trek kalau seminggu boleh la turun berat dalam 3-4 kilo. Lagi best dan murah kan dari marie france bodyline haha.

Byk sangat nak list down barang. Saya bagi summary jelah. Dalam article dalam Star pasal solo camping - http://www.footsteps.com.my/index.php/f ... ws/51-solo ni ada cerita lebih lanjut. Kalau ada apa kemusykilan lagi roger je saya :) Mana saya boleh bantu saya bantu.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Post Reply