harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

Tajuk ganas sikit..kekekek...nak bincang sikit dengan warga gunung ni,...pasal peniaga-peniaga baru atau lama yang menjual barang outdoor tidak ikut harga pasaran. Apa pendapat anda?....

berniaga-berniaga juga, tapi perbezaan harga yg ketara x baik untuk market. Contoh Stove..katakan dipasaran berharga rm100,...A jual rm110..ok...B..jual RM95..oklagi...C pulak jual RM60..adus..ini gila...lagi tidak baik dia letak harga sekali kat di tempat iklan tu..harga yg murah tu.(Sebagai peniaga saya lihat org melayu banyak buat cam ni)

Kita lihat bangsa lain niaga...Harga pasaran rm100...A jual RM130, Bjual RM100, Cjual Rm99.90, Djual after diskaunt 10% rm90...makna harga x jauh beza. Jika jual dalam internet contoh Facebook ia akan letak harga Pasaran, atau klik link website atau harga rm1++(sebenarnya seratus pun)...

JIka berterusan begini...susah jugak kita nak maju yer x....sya sekadar berkongsi pendapat...memang benar rezeki ditangan Allah, persaigan dalam perniagaan adalah baik..tetapi cara harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?..baik ker?
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

bab niaga nih tak pandai nak komen ler.... dah niaga baru tahu mana ok mana idak heehehe
dapat murah leh juai murah... dapat mahai jgn le di jual... pakai jer sendiri heehehe...
tapi klu dapat murah tapi tadok duit, bak mai juai sini heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

dapat mahal atau murah itu lain cerita tu bro...byk budak yg jual murah ni, kekadang bukan budak outdoor :keke:
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

ooow... dah takdir heehehehehe
takpe lah rezeki masing masing,,,, klu bukan budak outdoor, pasti cara penjualan atau jaga customer lain tak sebagus dak dak outdoor,

yg budak outdoor nih, bagi lah sedikit kebaikan dalam jualan, waranty ker, service percuma ke, ye dak heee heee
pilihan tepat si pembeli, di mana ada kebaikan, dan ke untungan heehehehe.... kita yg meniaga nih kena lah menang tang sini,,, baru ler insya'allah berkat
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

Budak bukan outdoor ni...kekadang atau selalu x tahupun harga market..tengok org jual. dia nak jual jugak...nka duit kocek...tapi apa nak buat...rezeki masing-masing, cuma kesian memdengar rintihan sahabat yg jual brg outdoor...terpaksa turunkan harga..tp sewa, pekerja nak bayar...depa x kena bayar..
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

heem percayalah rezeki berada di mana mana....... setiap manusia akan terdengar rintihan org lain, tapi jarang dengar gelak seronok dia kat belakang....


aku pon pernah dengar satu rintihan dari budak luar yg meniaga barang di kebanyakan forum yang ujud di malaysia nih..... kesian dia bila dia bukak dan upload kat sini barang yg hendak di jual, dia di sergah oleh seseorang disini,........ kenapa jadi cengini kan.... dia melayu, meniaga jujur gak di forum lain. murah pon murah.... rezekilah tuh sapa yg dapat dulu ye dak.... tapi kena gak... bila lepak dengan dak forum lain ada gak sebut nama dak nih, kata best, murah, cargas anta barang.... sayang kan... kurang seorang yg boleh meriahkan forum lagik..... pasan tak pasan tak perkara positif yg sering di selindungkan.... :)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by nadir »

nilah asam garam berniaga bro...

main harga tu menjadi kebiasaan. jual main main pun menjadi kebiasaan. orang berniaga betul untung rm20.00 , dia saja main main , untung rm5.00 pun apa kisah. hahahaha betul tak?

nak rasa business untung rm 5.00 tu boleh sustain / tahan lama, benti kerja la, buat full time la.. ada berani?

kita semua ada market sendiri. walaupun orang kacau sana sini, biarkan saja, kebanyakkan saja main main , lepas 6 bulan mana dia hilang pun entah.

Orang nampak indah dari luar, tapi nilah antara dugaan berniaga. Doa dan kerje keras bro.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by HafisJohan »

salam,
kalau jual murah kita rugi sakit hati pun tak guna.simpan aja lah buat collection item.biasa kes mcm ni terjadi bila buyer bezakan harga antara penjual yg serius dan penjual yg tak berapa nak serius..kalau call senang nak ckp.yg msg/sms tu alai...cuba la jwb dgn baik kalau boleh..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

yes... simple word dari org berpengalaman cam en nadir........

untung nyer meniaga online nih satu jer dalam darah melayu.... kat mana tahu dak? tuh dia tak kena santau heehehe,.... cer bukak kedai makan sebelah kedai lain... kompom muntah darah ngeh ngeh ngeh.........

untung rugi persin peniaga jer tahu, ribha plak tuhan jer tahu... ada line murah kasi lah murah,,, nak kasi free takut mendatangkan fitnah plak yek dak.... memana jer lah jalan keuntungan akan di kejar makhluk tuhan ya'ni manusia... baik membeli mahupon menjual... pilihan terbaik pada diri sendiri.... cuma... cam biasalah....

rezeki tuh sentiasa ada pasa setiap insan... sabar dan kuat lah.... insya'allah berkat
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

>Nadir...macam selalu kita bincang....begitulah...aku minat statement kau..kalu sanggup untung rm5, behenti kerja dan buat sepenuh masa...cuba tengok...

>Ada satu cerita, bro ni memang terkenal dengan harga yang x masuk akal, sanggup untung rm3, sekarang dia ada kedai, dengar cerita dia pulak pening kepala dengan peniaga yg jual murah....dulu dia buat x apa...inilah balasan tuhan....tapi doa saya agar beliau berjaya dalam perniagaan.

>Rerakan lain...peniaga dan pembeli saling memerlukan...rezeki ditangan Allah, x perlu apa dirisaukan sya hanya mengutarakan rintihan rakan-rakan peniaga sekelian.
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

hee hee..... rinitihan demi rintihan di utarakan... namun hutan kita makin lupus.....
ini yang patut kita bincangkan....

klu luar negara dah ada kelompok yg akan berbaring di tengah jalan halang dan guling kan masyarakat atau kroni KURAP....
tapi di malaysia, po will TV3 pon bleh kena blok dengan lori orang asing bawak dalam hutan..... halam jadah tol....
(hutan simpan gambang) klu lah leh beli pistol cam kat thai kan best heeem...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

kekekke..ruangan ini kan untuk sembang kosong, cerita apa jer yang berpatutan.....kekeke
kalu...cerita pasal hutan ini...selagi ada hutan ni...selagi x kaimat, selagi itu x selesai
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

heem tah le dunia..... aku ingat ko kena jual back how lah pasnih... mesti dapat kontrek baru beb... bulan mengundi dah dekat... banyak adun baru nak menang n masuk tander meruntuh huntan lagi haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

eh luper plak... kamu nih ngadu pasal harga n peniaga nyer rintihan... ce kasi info kedai kamu klu ada....
kot kot aku terlalu ke,.. buleh le gak singgah beli buah sekilo dua...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

dalam FB, kat uptown..lalam web..
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kami pun lalu juga la......

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

ooow yg kat danau tuh ker?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

seperti dinyatakan luahan dari peniaga FB, Uptown (byk uptown tu..cari sendiri)..etc
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

haa haa... takyah di carik... klu pj mmg lain aku, tahu sangat,.... so takda...
shah alam kawan ramai bukak lagi ler tahu... danau palak ramai gak aku pasan dak gunung atas bukit tuh....
ceras idak nyer ada.... dah tempat lain jgn di sebut... tak best
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by lusuh adventure »

kekekekeke...banyak lagi..online x carik..ker..keke
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

ish... nih le masakalah peniaga plak... bila di tanya tamau jawab.....

aku pos kang keluhan pembeli..... haaa haaaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

myst
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 01 Nov 2011, 14:45

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by myst »

sebagai pembeli online yang tegar.. seharusnye eden akan survey, compare n carik yang termurah dalam market.. ( err.. yang duit tak abes je carik yang mahal2 nih )

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by nadir »

hahah apa apa pun , asalkan dunia outdoor malaysia berkembang dan bertambah maju
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by irmuaaz »

Biasa la tu. Capitalism free market. Tapi free market ni self regulating. Kalau business model tak solid, margin tak boleh sustain akan ditelan sendiri oleh market forces.
Saya sendiri tak factor harga sahaja bila nak beli barang. Saya pikir jugak after sales service, warranty dan paling tension sekali kalau orang jual barang ciplak dan kata ori. Kalau kita jaga customer dan recommend barang yang sesuai, service after sales bagus, jual barang yang quality, tak jual barang ciplak, dalam jangka masa panjang sure ok. Kita nak repeat sales, bukan yang sale satu je.
Dan macam nadir cakap kerja keras carik customer base baru, buat promo, demo, turun padang.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by biNGai »

saya sebagai buyer, kalo tgh ade duit tk kisah membayar utk rege mahal..tp taim tkde duit, mmg carik yg murah2 ler..kan atan kan kan??

err aku ke yg slalu sergah kawan ko meniaga tu atantuya? ahaks..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

hak hak hak..... peniaga forum nih satu jer kita leh ditek dia tengah sesak ke idak... bila dia jual harga yang macam takleh nak cover... dah sengkek ler tuh macam aku selalu buat haahahahaa


eh kamu ker? tak kot, tak kot.... haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by irmuaaz »

viewtopic.php?f=3&t=4340
Niha kawan kita beli barang kat mudah. Kesian member. Tapi biasa la hukum alam, what you pay is what you get..if its too good to be true it probably isnt.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by matsaiko »

To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by seper4alif »

irmuaaz wrote:viewtopic.php?f=3&t=4340
Niha kawan kita beli barang kat mudah. Kesian member. Tapi biasa la hukum alam, what you pay is what you get..if its too good to be true it probably isnt.

haa haa tuh bukan hukum alam... tuh hukum karmaa haaha....
biasak ah tuh beb..... pepandai sendiri ler nak membeli... fikir molek cekup leer heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Tokwan »

Tokwan punya komen...jgn marah aaa..!
Sekarang ni dunia siber dah...jadi banyak info yang orang boleh dapat dari internet, especially harga. Contoh: Harga kat luar negara, + shipping +cukai +mark up.
Kita kena tengok dari dua dua belah pihak la, iaitu, pihak menjual dan pihak membeli.
Contoh: dari pihak penjual....dimana terletak kedai tersebut, berapa % dia markup selepas tolak kos.
Dari pihak pembeli....berapa kos yang kita agak dan berapa markup kedai tu buat. Pembeli selalu bandingkan harga dgn supplier lain.
Kebanyakan pembeli tak kisah bayar markup sebanyak 20% hingga 30%, (kena lihat kos dan total price selepas markup la..)
Contoh, Orang ni dok kat Kedah... kalau kat KL, ada orang jual pisau sama jenis dgn harga RM300.00 dan kat Kedah pisau sama harga RM350.00 maka dari ke KL, baik dia beli kat Kedah.
Tapi kalau kat Kedah pisau tu dijual harga RM600.00 dan kat KL pisau tu dijual harga RM300.00, baik dia tunggu masa dia pergi KL atau beli secara mail order dari kedai tersebut. Ini contoh laaa...

Macam kita nak beli keta jugakla.....kalau member baik pun jual keta seken hen tahun 2008 dgn harga RM45ribu, tapi kedai yang jaraknya 50km jauh, jual kereta jenis sama tahun sama dgn harga RM40ribu pun, kita ke kedai yang jauh tu...(kalau setelah test dan dapati kondisi +- la...).

Ini pendapat Tokwan la...kalau mark up benda kos RM1000.00 ke harga Rm1500.00 pun, pembeli sanggup beli...tapi kalau kos RM1000.00 tetapi mark up sampai RM2,500.00, takkan kita nak beli kalau kita boleh source tempat lain?

Contoh: Tokwan order Henessy Hammock dari Henessy USA...campor shipping dan tax...jadi harga RM1300.00
Bila beli dari local supplier, dapat RM990.00 saja...beli kat sini...

Contoh berbeza....Helmet Arai Tour Cross 2 kat Malaysia harganya RM2,700.00 (Japan Ori)
Beli melalui kawan kat Singapore , Japan Ori jugak, cuma RM1,600.00 kalau anda jadi Tokwan, beli kat mana?

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Luarpintu »

tokwan salu beli brg online ke?saya nk kirim brg bleh?xde credit card..

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Tokwan »

Jgn kirim...nanti takut masam muka sebab satu hari nanti, ada orang cakap, amik untung lebih. Buka akaun Pay Pal sendiri...bukan susah sgt. Itu kalau beli dari luar.
Kalau beli online dalam Malaysia, tak yah pakai Pay Pal...sebab yang menjual online dalam Malaysia ni, seperti Corezone, Eco Sports, Yellowstone, Outdoor Dynamics, kita buat tempahan melalui online dan boleh bayar samada bank in atau ebanking.
Kalau beli melalui Mudah.com kena jaga jaga sikit.
Suroh kawan yang dok kawasan penjual pi tengok.

User avatar
Luarpintu
Pendaki Gunung
Posts: 67
Joined: 16 Mar 2009, 20:18

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Luarpintu »

itulah nye..selalu byr via M2U jer..anyway tq!

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by ironore »

Ni tok wan duk Kedah...Pakai KLX 20 sama versys tu ke?..

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by ironore »

correction= 250

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: harga mahal dan murah...tolong atau bunuh?

Post by Tokwan »

Ya Bro bijeh besi

Post Reply