mercun bola

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

mercun bola

Post by soulfly »

apa sebab orang baling mercun bola dalam hutan erk?
nk halau binatang erK?
sekadar bertanya..
lama sangat...

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: mercun bola

Post by lastman »

entah le...kalo kate nak kalo binatang..boleh jugak..
tp kadang2 aku rase dorang tu yg cam binatang..
nak menunjuk kot..cam die sorang je yg ade mercun..

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: mercun bola

Post by poncho »

yang bertanya nie dah lebih dari faham sebenarnya. hehe.
tapi sebagai antara pengguna/orang yang praktiskan kaedah nie, aku cuba jawab la. walaupun secara ilmiahnya aku pun tak sokong penggunaannya. tapi sebab tanggungjawab, aku guna gak walaupun tau impak dari segi ekologi atau penerimaan orang lain. hehe.
ada reason pro dan con.

pro:
bunyi yang kuat bergema boleh bagi warning pada pemangsa yang mengendap atau yang jauh (tapi dapat detect bunyi). jadi pemangsa nie boleh jauhkan diri. untuk pemangsa yang pernah bertembung dengan pemburu, binatang nie akan ada trauma pada bunyi letupan/gemaan spontan. mercun bola memang paling hampir dengan letupan senapang. bau sulfur/belerang tu pula akan kuatkan lagi trauma binatang nie pada letupan tu. jadi amaran untuk menghalau dengan mercun bola memang antara yang paling hampir untuk jauhkan pemangsa. mercun bola pun ringan dan murah.

selain tu, sebagai alat komunikasi jarak jauh (isyarat) mercun bola boleh digunakan. 1 bunyi untuk tanda lokasi kat mana, 2 untuk berehat/berhenti. 3 untuk dah sampai ke lokasi sasaran contohnya.

con:
gajah atau binatang yang sensitif dengan bunyi biasanya akan naik minyak kalau kena dalam jarak dekat. kalau dia ada kat kawasan sekeliling, memang nahas lah. lagipun, ada pemangsa yang makin dekat kalau dia tau kita ada di area tu. bunyi mercun bom juga paling tidak disukai orang asli. mengganggu roh atau semangat yang ada dalam tu/di puncak kata diorang.

sampah dari kulit mercun akan kekal dan entah jatuh kat mana. binatang makan (bajet buah hutan) dan mati atau membunuh secara perlahan kalau sangkut kat leher/usus.

mercun nie bingit. bikin panas pun ye juga kalau melebih-lebih. kalau nak letupkan pun biarlah berpada dan kena pada situasinya.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: mercun bola

Post by matsaiko »

akutak pernah bawa/letupkan mercun ketika xpdc sebab aku tak rasa ianya 'amat penting'.masih ade option lain.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: mercun bola

Post by soulfly »

mungkin ramai yang tak bersetuju ngan topik nih..
kebelakangan penggunaan mercun semakin berleluasa..
baik gang gunung atau gang 4X4,
aku pun tak pernah bawak mercun masa naik gunung apa lagi aku nk bakar mercun....
dan aku memang tak setuju penggunaan mercun di gunakan, sama ada suka2 atau,nk halau binatang...
lama sangat...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: mercun bola

Post by nazryst »

Aiseyman Ramli, aku tak boleh dengar letup meletup ni, teringat zaman jepun dulu laaa.....

Kita tak pakai mercun pasal kita memang tak diajar letup letupan ni, pasal zaman dulu dapat pakai duit untuk barang barang penting ajer... Jadi mercun ni memang takder dalam list baget....Tu pasal kita percaya dengan letupan tiada memberi sebarang keuntungan....

Macam aku dulu laa.... aku tanya sorang Ranger Perhilitan, Abang tak takut ke pakai open tent (fly sheet) ni.. pasal apa tak pakai kemah tutup abis... selamba dia jawab... abang dah 20 tahun pakai kemah ni, setakat ni alhamdulillah... tak payah berlerang semua nak tabur keliling kemah... mahluk ni semua macam paham yang kita ni masuk nak buat kerja dan tak ganggu orang tidur....

Banyak perkara kot, kepada golongan Conventional low budget, yang tidak mengamalkan perkara perkara baru... hehehe entah lah... cakap salah... tak cakap pun salah... bagi salam terus jalan ajer laa ya tak.... Lu Pikir La Sendiri...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: mercun bola

Post by nadir »

hehe kluar dah topik main mercun dalam hutan.

aku pun tak suke orang main mercun dalam hutan ,sebab aku tak suke bende bising. setakat ni aku tengok orang main mercun ni ada banyak sebab - sbb nak bagitahu org belakang yang dia dah sampai puncak, suke suke nak bakar dan ade jugak yang bakar nak gerakkan orang dari tidur ( hmmm agaknye saper ye...hehe)

bagi aku main mercun ni merbahayakan , tambahan lagi kalau main dalam hutan. kene meletop depan bijik mate sape nak bawak gi spital? kene time campak termasuk dalam baju saper nak jahit perut balik kang? atau saper nak ikat balik tulang belakang? tak caye mercun boleh mengakibatkan cedera? cuba cucuh mercun bola sebijik pastu genggam dalam tangan tengok...

walaupun aku tak suke mercun, tapi aku ada bawak jugak , esp kalau gi trip 4x4 ( memang aku simpan siap dalam keter ) mercun bola 2-3 bijik, just in case sebab nak halau binatang. memang setengah orang tak suke, tapi saya guna kalau benar benar perlu saja. setakat nih baru sekali saja terpaksa guna. selain untuk menghalau binatang, boleh jugak guna sbg isyarat kecemasan atau yang seankatan denganya la. Yang penting penggunaan yang terkawal dan paling penting, bertanggungjawab. kalau suke suke main main mercun , memang aku tak setuju langsung.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: mercun bola

Post by lastman »

ade baik ade keburukan...
kalo kite gune care baik ( terdesak ) make baik la
kalo kite gune care salah..entah la..

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: mercun bola

Post by Defcon »

Huhuhu saya pom bawak mercun dalam haversack saya dalam kuantiti yg kecik hhuhuhu.. bawak jika keadaan memerlukan huhuhu.. tapi dah 4 taun masih standbye dalam bungkusan plastik dalam bag huhuhu.. dah 4x raya a.k.a 4 taun masih belum mengalami situasi memerlukan huhuhu... hehehe.. masih ada lagik dalam bag skrg:p Hehehe.. entahlah.. dah masuk angin ke idak hehehe
.::[x]:

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: mercun bola

Post by orga »

dalam main survival kit aqu mmg ada standby mercun bola 2-3 bijik..
tp sepanjang pendakian, aqu baru guna sekali je..masa tu aqu tgh bawak grup beginner abis dlm 30org..on the way balik jumpa berbelas ekor *ditapis* on trek..nk offtrek takut grup aqu berterabur lg susah..try cara baik babi2 tu tanak beri laluan gak..soh grup aqu ngundur pastu aqu bakar sebijik, baru binatang tu lari..for info, *ditapis* mmg binatang paling degil nk mengalah kat utan..perangai mmg ikot nama dia gak..

jd pendapat aqu, bole bawak tp nk guna bergantung pd keadaan semasa..guna akal bukan hilang akal bila bakar ikut suka hati..perlu diingat bila kita mengganggu persekitaran alami haiwan, mereka juga ada cara tersendiri utk mengatasinya..
ImageImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: mercun bola

Post by matsaiko »

tp kalo hari raya aku suke main mercon :lidah:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: mercun bola

Post by soulfly »

tq, semua..
sebab bagi pendapat masing2,
lama sangat...

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: mercun bola

Post by kabusgunung »

besst woooo main mercun dlm hutan....
nak plak taim bakar kat puncak..... taim tuh dia punyer gema menerobos ke seluruh pelusuk alam....
kadalaman gaung seolah-olah melambatkan pergerakan bunyi mercun...
apabila bunyi mercun tuh sampai ke puncak gunung satu lagi...kebaaaaaabooooom....
bunyi tuh akan memantul balik.... untuk menerobos masuk ke seluruh pelusuk alam skali lagi...
pastu hilang di celah-celah daunan pokok.... pastu bakar lagi

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: mercun bola

Post by nadir »

hehehehe.. yaaa mawi la antara kaki mercun yang aku kenal.... siap la ko mawi, lain kali aku nak ikat mercun bola kat tinge ko... sebijik sebelah pastu aku nak cucuh tengok bergema tak bunyik dia...hehehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: mercun bola

Post by mizi »

aku suka main mercun lam hutan sbb polis takdaa...stok senang dapat..murah...la aku x main dahh mercun2 bola nih..aku main tunderclad.....syok wooo...latest mercun yg x cucuh2 lg mercun buah kelapa muda...yg ni bakar kt town sure kena gari heheheh
climb long trail
p11at

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: mercun bola

Post by poncho »

hahahaha
tu dia geng letup dah datang. ada geng
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: mercun bola

Post by kabusgunung »

mizi buah kelapa muda dlm tuh ader air sedap di minum.... hang cucuh laaaa mecun kelapa muda tuhhh... kang kuar air dia........ bukannya meletup....

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: mercun bola

Post by orga »

mizi ..pekata hang try bakar lak mercun bola dlm sabre..dengar citer sabre bombproof.. :lol:
ImageImageImage

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: mercun bola

Post by soulfly »

orga wrote:mizi ..pekata hang try bakar lak mercun bola dlm sabre..dengar citer sabre bombproof.. :lol:
orga...
biar betul huhu
lama sangat...

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: mercun bola

Post by ajon »

Ape kata....pas ni main meriam buluh plak kat dlm utan.....sapa tak tau cara nak main,,,meh sini aku ajar...bawak minyak tanah skali..... :twisted:

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: mercun bola

Post by fulltimesinner »

ajon wrote:Ape kata....pas ni main meriam buluh plak kat dlm utan.....sapa tak tau cara nak main,,,meh sini aku ajar...bawak minyak tanah skali..... :twisted:
hahaha.. apsal tak bawak karbaid terus :D

aku bawak/guna mercun bola time masuk hutan yang tak pernah pergi atau pun time trekking malam. dengan harapan binatang buas lari dan tak kacau kami.
just a small time adventurer :D

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: mercun bola

Post by abe~G »

mercun bola yer? ada sesiapa yang nak order untuk stock raya tahun depan boleh listkan nama dekat bawah :keke:

entah lah hakikatnya aku yang tua tua ni pun suka jugak main benda alah tu.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: mercun bola

Post by mizi »

orga wrote:mizi ..pekata hang try bakar lak mercun bola dlm sabre..dengar citer sabre bombproof.. :lol:
dah try sebiji...bule tahan gak lah... :lidah:
climb long trail
p11at

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: mercun bola

Post by mizi »

abe~G wrote:mercun bola yer? ada sesiapa yang nak order untuk stock raya tahun depan boleh listkan nama dekat bawah :keke:

entah lah hakikatnya aku yang tua tua ni pun suka jugak main benda alah tu.
main buleh..jgn mcm kanak2 dah la..kang org ckp tua x reti bahasa lak :keke:
climb long trail
p11at

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: mercun bola

Post by frostice »

kabusgunung wrote:besst woooo main mercun dlm hutan....
nak plak taim bakar kat puncak..... taim tuh dia punyer gema menerobos ke seluruh pelusuk alam....
kadalaman gaung seolah-olah melambatkan pergerakan bunyi mercun...
apabila bunyi mercun tuh sampai ke puncak gunung satu lagi...kebaaaaaabooooom....
bunyi tuh akan memantul balik.... untuk menerobos masuk ke seluruh pelusuk alam skali lagi...
pastu hilang di celah-celah daunan pokok.... pastu bakar lagi
ha ha ha
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
zyzool
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 31 Aug 2010, 07:44
Location: Sinaran Baru
Contact:

Re: mercun bola

Post by zyzool »

apakata main meriam katak guna tin2 sardin yg kita bawa masa treking tu nak... cuma bawa karbait je... kalau tak guna utk main meriam pun bole guna karbait tu utk hidupkan lampu ke... menarik tu guna lampu karbait masa kat kem... hehehe
"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend"
Azizul Azman
9W2ZUI
azizul.azman@yahoo.com

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: mercun bola

Post by kemm »

hmm... mercun dalam survival kit.. good idea.. aku duk sebok nk beli flare kit, heheheh
Wa tanya saja, wa taktau..

Denan
Pendaki Sondol
Posts: 411
Joined: 09 Feb 2011, 14:44
Location: USJ

Re: mercun bola

Post by Denan »

mercun ada bagus ada x bagus... ada yg suka ada yg x suka.
aku pun ada bwk mercun gak time treking... bkn mercun bola... mercun botol... lagi kuat bunyi wooo... :tembak:
tp aku bwk tu tuk stanby jek... emergency cam korang ckp tu...

sbelum nak letup kene le mtk kebenaran guide dulu... tambah kalo guide org asli mmg diaorg x suka :?

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: mercun bola

Post by Kasnalagat »

bakar mercun dipuncak sangat2 bagus dalam menyemarakkan semangat kwn2 yg dah mental down, terlalu keletihan, pewai dsb, sebagai tanda puncak sudah hampir. Ini berlaku terutama dlm trip OT. Thanks bebanyak pada mizi, mawi dan mereka2 yg pernah berbakti cara diatas..konfem ada dak2 pewai yg terkenangkan korang dlm trip2 sebelum ini. Pada aku mercun & lain2 bahan letupan tak salah, asal digunakan secara bijak & terkawal pada masa & keadaan yg sepatutnya.. :mrgreen:
*kalu master diver Frank McGuire dlm citer 'Sanctum' tu bwk 2 3 bijik bom tangan..confem mereka boleh clearkan lubang yg tersekat dgn batu tu & kuar balik dari laluan gua yg asal utk selamatkan diri bila cave dah fully flooded.. :idea:
"TranQuiLLity.."

Post Reply