Kamus Gunung Malaysia

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by biNGai »

S.T.K - sekian, time kasih
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

W = Wassalam

Ampon beribu ribu ampon Tuan Tanah Kedaung. Sembah Patik harap diampun.

syhamid
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 27 Jan 2006, 11:06
Location: upm serdang selangor
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by syhamid »

T= TEBENG

Alahai terkenang Trans ulu sepat -chamah

dari sg peres ke sg rekom
tepi sungai sebelum jambatan buluh
ada KEM TEBENG

tebeng?

User avatar
CRAZYhAMStER
Pendaki Terlampau
Posts: 592
Joined: 05 Dec 2006, 12:12
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by CRAZYhAMStER »

i=insurans. Perlindungan Semasa Ber-outdoor.

[ADVENTURE IN LIFE] SURVIVAL through degrading nature

www.crazyhamster.multiply.com

stoned
Pendaki Gunung
Posts: 51
Joined: 25 Nov 2008, 10:35
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by stoned »

T
Trans - dari perkataan Latin yg bermaksud "across", "beyond" or "on the opposite side", dalam ertikata lain bolehlah ditafsirkan merentasi. Maka ayat " Ekspedisi Trans Titiwangsa" merujuk kepada ekspedisi merentasi banjaran titiwangsa.

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by orga »

B - Belanda
kuasai, takluki. Contoh. Jangan ~ 'campsite', sila beri kerjasama pada pendaki lain
boleh jugak utk menunjukkan pd thread dalam forum. Contoh Jangan ~ topik orang ok
bole jugak utk menunjukkan pasukan yg masuk final world cup 2010. Contoh ~ masuk final, jgn jeles.. ekeke
ImageImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nazryst »

orga wrote:B - Belanda
kuasai, takluki. Contoh. Jangan ~ 'campsite', sila beri kerjasama pada pendaki lain
boleh jugak utk menunjukkan pd thread dalam forum. Contoh Jangan ~ topik orang ok
bole jugak utk menunjukkan pasukan yg masuk final world cup 2010. Contoh ~ masuk final, jgn jeles.. ekeke

sorry orga... espanyol champion....

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by poncho »

korang semua bagi nama penuh untuk huruf2 shortform je.
tak nampak macam kamus tapi macam Kod Dan Maksudnya la pulak.

cuba tiru sikit gaya awal Bett atau dari sifu Orga tu. baru bleh masuk dalam register. kekeke


Lurah V
pertemuan di antara dua (atau lebih) susuh/susur bukit/gunung atau alur di antara dua puncak yang berbentuk seperti longkang/saliran dalam sudut yang curam/cerun melebihi 45 darjah tegak. (rujuk abjad V untuk gambaran).
*nota tambahan - saliran ini biasanya mempunyai sumber air (pengumpulan air hujan atau mata air yang mengalir menuruni lurah mengikut tarikan graviti).

contoh lurah V: di LWP Kem Lopak (Tok Nenek-Bubu), LWP Kem Tudung Periuk (YB-BVD)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Hangar 18 »

poncho wrote:korang semua bagi nama penuh untuk huruf2 shortform je.
tak nampak macam kamus tapi macam Kod Dan Maksudnya la pulak.

cuba tiru sikit gaya awal Bett atau dari sifu Orga tu. baru bleh masuk dalam register. kekeke


Lurah V
pertemuan di antara dua (atau lebih) susuh/susur bukit/gunung atau alur di antara dua puncak yang berbentuk seperti longkang/saliran dalam sudut yang curam/cerun melebihi 45 darjah tegak. (rujuk abjad V untuk gambaran).
*nota tambahan - saliran ini biasanya mempunyai sumber air (pengumpulan air hujan atau mata air yang mengalir menuruni lurah mengikut tarikan graviti).

contoh lurah V: di LWP Kem Lopak (Tok Nenek-Bubu), LWP Kem Tudung Periuk (YB-BVD)
trg panggil ni gate air.

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by kenshina »

O -otai gunung = oldtimer atau golongan yg dah mendaki sekurang-kurang 50 puncak gunung yang berlainan.. kalu abg gaid tahan mebi spesifik panggil otai gunung tahan... aci tak???? huuhu...

L - lik umpai - beg yg tidak dipack dengan kemas a.k.a senget benget

bett..
term G7, G11, G12 boleh masuk gak dlm kamus...

:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
PokLang
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 25 Jul 2010, 03:56

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by PokLang »

N = Nasik Lemak-jatuh Tungging

T = Tungging-bergolek-golek / jatuh bontot dulu

B = Belepup-istilah jatuh bontot dulu dgn kuat

:mrgreen:

boleh tak?

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by poncho »

kenshina wrote:O -otai gunung = oldtimer atau golongan yg dah mendaki sekurang-kurang 50 puncak gunung yang berlainan.. kalu abg gaid tahan mebi spesifik panggil otai gunung tahan... aci tak???? huuhu...

L - lik umpai - beg yg tidak dipack dengan kemas a.k.a senget benget

bett..
term G7, G11, G12 boleh masuk gak dlm kamus...

:mrgreen:
hehehe. ini macam terms V1, V2 pun kena masukkan sebab ada pendaki yang sukasuki buat term V1.5 atau V2 Separuh. sukahatiiiiiiii je depa bubuh nama :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by orga »

ni kalo YB keluar Tok Nenek mau V1.8 nih..ekeke
kalo 2 hari sampai, org lain akan tambah plak V1.8 vtec
ImageImageImage

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by span »

orga wrote:ni kalo YB keluar Tok Nenek mau V1.8 nih..ekeke
kalo 2 hari sampai, org lain akan tambah plak V1.8 vtec

keh..keh... V1.8 Vtec+turbo hehehhe..... :keke: :keke:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by kenshina »

baru tingat..

T - tengok burung... istilah utk orang yg tersilap jalan atau tersalah simpang... kuikuikui...
O - overtimeeee... hehe... trekking sampai lewat malam la...

:mrgreen:
challenge your limit

KungfuPanda
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 20 Feb 2009, 20:12
Location: Shah Alam

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by KungfuPanda »

P - Permatang = 1 jalan kecil (jaluran tanah) yg tinggi sedikit drpd kawasan di sekitarnya. 2 = ~ sawah tambak atau batas kecil di sawah yg digunakan sbg tempat berjalan dll; ban. 3 bahagian yg tertinggi pd lereng gunung atau bukit (biasanya memanjang dr puncak hingga ke kaki gunung atau ke kaki bukit); bahagian tempat dua lereng (gunung, bukit) bertemu. ~ laut benteng yg panjang dan curam permukaannya yg dibina oleh ombak yg kuat pd tikas air pasang di sepanjang pinggir pantai.

KungfuPanda
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 20 Feb 2009, 20:12
Location: Shah Alam

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by KungfuPanda »

R - Rabung = Jalur tanah tinggi yg panjang, barisan bukit, kemuncak bukit

nikcuya
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 09 Aug 2010, 17:33
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nikcuya »

T- terbaekk!!..
(kl dh sampai puncak n tgk view cantek x igt mesti ckp camni....err...kn..?)

P-puncak tipu..
rendah berape meter dr puncak btol..slalunye(yg aku pnah g) nmpk view bleh thn cantek..n brader guide sll tipu ntok naikkn semangat..(kot)

sekian..tq
aku dengar.aku nampak.aku join.aku balik.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by poncho »

nikcuya wrote:P-puncak tipu..
rendah berape meter dr puncak btol..slalunye(yg aku pnah g) nmpk view bleh thn cantek..n brader guide sll tipu ntok naikkn semangat..(kot)
err..naik semangat? makin down biasanya :lol:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

nikcuya
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 09 Aug 2010, 17:33
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nikcuya »

hehehe... tu psl..silap lak..
padahal rse nk sepak je bontot dorg..

nk tambah lg

C-campsite

K-kentut
(heh..mesti korg sll kentut time trekking n membiarkn org2 diblakang hirup udara itu...btol x?..haha)

R-ration
(bekalan makanan ntok dimakan)

W-waterpoint

sekian...tq
aku dengar.aku nampak.aku join.aku balik.

User avatar
castello
Pendaki Sondol
Posts: 416
Joined: 06 Jun 2006, 09:35
Location: cheras, kuala lumpur
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by castello »

Ini bukan kamus ni....ini kambus...
CASTELLO
Callsign: 9W2CTX
Guide License No.: TG9600
Mobile No.: 0126206087
NATURE EXPLORER ENT.

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by vanhemeir »

dah boleh dah buat kamus gunung online ni.. i.e glossword (http://glossword.biz/)

ini aku punya testing untuk kamus pahang http://kamus.ihsutara.com/

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by orga »

good info amran..
ImageImageImage

nfatienr
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 04 Nov 2010, 08:55

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nfatienr »

Salam..

Sy nk nyumbang skit.. antara istilah² yg slalu digunakan masa trekking:

---

Bladder
~ Sama ngan waterbag atau tempat simpan air.. atau bahasa pasarnya tangki air..

Cabana
~ Tempat salin baju

Guyline
~ Tali atau penyambung utk gantung flysheet/khemah

Hammock
~ Swing atau ayunan tidur gantung. Memerlukan 2 point untuk menggantung hujungnya. Biasanya dipasang antara 2 pohon dan pokok kelapa memang sangat ideal untuk memasang hammock ini. 8)

Haversack
~ Beg sandang atau beg galas. seerti dengan backpack, knapsack, packsack, rucksack

Ration
~ Catuan, mencatu, ransum. selalunya refer kepada nisbah atau pembahagian makanan yang ditetapkan untuk sesuatu trip.

G7
~ Gunung² di Semenanjung Malaysia yang mempunyai ketinggian melebihi 7,000 kaki. Ada 7 gunung je kat Semenanjung yg dlm golongan G7 ni; Gunung Korbu, Gunung Tahan, Gunung Yong Belar, Gunung Gayong, Gunung Chamah, Gunung Yong Yap dan Gunung Ulu Sepat.

Power gel
~ Lebih dikenali sbg ubat kuat sebab power gel ni merupakan protein drink yg boleh memberikan tenaga berterusan. :minum:

Tarp
~ Sama cam flysheet rasanya. Waterproof shelter..

----

Maksud ni ikut apa yg sy faham.. kalau salah tolong betulkan.. sy budak baru belajar :oops:

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by yongyap »

Take Samah = take five atau rehat lima minit

leklu sapkoklu = rilek dulu hisap rokok dulu
Kasihan Hutan Kita

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by vanhemeir »

yongyap wrote:Take Samah = take five atau rehat lima minit

leklu sapkoklu = rilek dulu hisap rokok dulu
ini cakap orang pelat! :lidah:

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by kambinggurun »

P- Permatang Putus

permatang tu memang putus la weh.. sbb tu nama camtu. heheheh!
::SRC-Total Outdoor::

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by Defcon »

vanhemeir wrote:
yongyap wrote:Take Samah = take five atau rehat lima minit

leklu sapkoklu = rilek dulu hisap rokok dulu
ini cakap orang pelat! :lidah:
wakakaka.. nie gang german pelat:p take samah tu... :kah:
.::[x]:

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by span »

Defcon wrote:
vanhemeir wrote:
yongyap wrote:Take Samah = take five atau rehat lima minit

leklu sapkoklu = rilek dulu hisap rokok dulu
ini cakap orang pelat! :lidah:
wakakaka.. nie gang german pelat:p take samah tu... :kah:

ingatkan take sampah = amik sampak hehehhe..... jgn marah..... :lidah:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by span »

meninggeii...... : :tembak:

maksudnya trek yang ngah mencanak dan keadaan diri yang dah nak x larat nak mendaki heheheh (matwe nye ayat taim pangok ) :keke: :kah:
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
zyzool
Pendaki Gunung
Posts: 14
Joined: 31 Aug 2010, 07:44
Location: Sinaran Baru
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by zyzool »

B - Bawa Biawak (Bawa barang yg kurang perlu)
- Bladder (Tempat letak air minuman yg ada saluran paip untuk dikeluarkan dari beg2 yg ada saluran H2O)
- Buff (Penutup kepala yg kdg2 boleh digunakan untuk menutup muka dari habuk, mengikat rambut dan dijadikan kopiah)
C - Chiron (Buang air besar)
H - Hammock (Tempat tidur yang menggunakan jaring @ kanvas yg digantungkan pada 2 pokok)
K - Kaki Pendek (Khinzir)
M - Mestin (Bekas masak berbentuk segi empat tepat yg ada kecil dan besar, kdg2 digunakan sebagai pinggan untuk makan)
P - Pak Belang (Harimau)
S - Shishi (Buang air kecil)
- Seal Bag (Sejenis plastik yg ada zip untuk meletakkan brg2 kering @ dikenali zip bag)
W - WP (Water Point)
- Wild 7 (Stove untuk memasak berbentuk segiempat sama berwarna oren, nama penug Wild L-7)
"Don't walk in front of me, I may not follow. Don't walk behind me, I may not lead. Walk beside me and be my friend"
Azizul Azman
9W2ZUI
azizul.azman@yahoo.com

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by am »

DGU = Dah Give Up (Sebuah kem yang terletak di tepi sungai; Trek V2)

Diberi nama sebagai pemberi semangat kepada rakan-rakan line-up untuk meneruskan perjalanan; Mula-mula sebutannya, "Takkan dah give up kot?", last skali bila semua da pewai.. habis semua kata mau disingkatkan, "xkan dgu kt?", "adk dgu", "bob dgu", "disebabkan ramai dgu, jom buka campsite baru.. kita namakan kem dgu"
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
badek
Pendaki Gunung
Posts: 9
Joined: 15 Jul 2008, 22:32
Location: kluang, johor
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by badek »

z - zeng(merujuk kepada perangai@semulajadi gila pendaki yang ade..bahasa budak sekolah

haha
you'll never walk alone

nfatienr
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 04 Nov 2010, 08:55

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by nfatienr »

NK tambah lg.. perkataan yg br diguna masa gi YY aritu..

Bank Negara ~ Kijang

Maybank ~ Harimau

Teddy ~ Beruang

Babe ~ Khinzir

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 145
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by UnderAge »

B - Bowling ---- kasut trek getah jenama Bowling
C - Canak --- bukit yg tinggi
G - Good Morning ---- bgun pagi ...start trekking yg Canak
T - Tangkap Musang --- Jikalau trek licin .. Jatuh gedebuk...

--leh masuk kamus ker.. JIkalau tak bleh ..abaikan..hehehe
::: SuCCESS :::

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by aliph »

ni dapat masa trip CUS

W = WENGWENG- orang yang mnjadi mereng akibat mendaki di lereng2 yang pangok gituh dihiasi dengan
resam
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

MinahGunung
Pendaki Gunung
Posts: 26
Joined: 06 Jul 2011, 13:10

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by MinahGunung »

syhamid wrote:T= TEBENG

Alahai terkenang Trans ulu sepat -chamah

dari sg peres ke sg rekom
tepi sungai sebelum jambatan buluh
ada KEM TEBENG

tebeng?
Huih!! Dari peres ke rekom dah ada kem baru ker? Baru tau nih....

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by pgurlz »

O T B = Only The Brave...

* orang2 yg berani sepah2 'tut' kat kemsite
se-simple yg boleh

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

TANGKAP BIAWAK = Terjatuh masa kusyuk sgt treking.

taktaw dh ada org tulis belum.. pastu xtaw samada org penah dgr atau x term ni..

Klu tangkap biawak besar tu maknanye jatuh teruk la tu.. samada guling2 ke, muka jatuh masuk lumpur ke..

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Kamus Gunung Malaysia

Post by shahrul »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:TANGKAP BIAWAK = Terjatuh masa kusyuk sgt treking.

taktaw dh ada org tulis belum.. pastu xtaw samada org penah dgr atau x term ni..

Klu tangkap biawak besar tu maknanye jatuh teruk la tu.. samada guling2 ke, muka jatuh masuk lumpur ke..
dah ada kat post #1 abg bett
koleksi gambo pun ade gak :keke:
_________________
_________________

Post Reply