Tempat baru untuk peminat swimming

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Tempat baru untuk peminat swimming

Post by kaknik »

Assalamualaikum warga GO yang dihormati.

Kat sini Akak nak war-warkan satu port baru untuk peminat swimming. Tempatnya baru dibuka bulan Mac 2008 iaitu kat Putrajaya Presint 6 (berhampiran PICC). Dibuka setiap hari. Sessi selama 2 jam iaitu, pada 9.00 – 11.00pagi , 1.00 – 3.00 ptg, 5.00 – 7.00 ptg dan juga malam 8.00 – 10.00 mlm.

Bayaran masuk hanya RM2.00 untuk dewasa dan RM1.00 untuk anak-anak. Kolam bersaiz olampik (kedalaman lebih kurang 8 kaki) dan panjang 50 m sehala. Sementara kolam untuk kanak-kanak ada 2 buah. Suasananya bagus, kemas dan bersih dengan kemudahan bilik mandi yang lengkap. Juga surau dan tempat berehat.

Biasa kalau kita mendaki, sungai/jeram/air terjun menjadi salah satu tarikan, mendaki dan berenang memang releven satu sama lain. Ramai dikalangan pendaki memang ‘kaki tiruk’, suka berenang dan berendam. Jadi kalau tak sempat nak berendam sungai kat hutan jomlah gi swimming pool. Tak sempat siang malam pun ok!.

p/s ; harap Akak tak salah masuk rumah!

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Akak kena post topik ni kat ruangan 'Khemah' kut?, baru perasan. Salah parking le nampaknya. Tajuk khemah tu buat akak teragak-agak... tak perhati betul2 description tadi.. Minta maaf tuan moderator ye!.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

yup..tajuk ni sesuai untuk Ruangan Khemah.

Kaknik, sini ade kelas berenang tak? bleh tolong survey?
saye tak terer berenanglah. minat tu ada. hehehe
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

poncho wrote:yup..tajuk ni sesuai untuk Ruangan Khemah.

Kaknik, sini ade kelas berenang tak? bleh tolong survey?
saye tak terer berenanglah. minat tu ada. hehehe
maksud "terer" berenang tuh apa ponco?
ak tgk ko ok kej berenang arituh???

pssttt.. ada tgk muvie don mes wit zohan ka??
dia berenang pawerr...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Weekend akak pergi nampak ada kanak-kanak aje yang sedang belajar kat situ. InsyaAllah akak boleh tanyakan kat kaunter tu nanti.

Tapi kalau berminat boleh browse address ni, ada kelas disediakan. Kelas kalau tak silap kat Presint 16, Putrajaya jugak.
http://ezi2swim.com/index.htm

'Terer 'mungkin bermaksud berenang dengan teknik yang betul. Yang mana boleh memberikan kesan optimun kepada otot dan juga meningkatkan tahap endurance badan.

Selamat Berenang :lol:

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini »

pssst! kak nik tlg cek pm. maceh! :P
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

betoi kata kak nik tuh..
berenang dgn teknik yang betoi...
saya nie pon kalau setakat nak berenang dari ujung sini ke ujung sana insyaAllah buleh lah tapi teknik yang tak betoi buat cepat pewai, pastuh slow...

dpt belajar teknik berenang yang betoi mesti best...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

kolam renang

Post by soulfly »

kalo kolam renag tu dekat ngan umah aku kan best.....
boleh jugak aku belajar berenag...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

waaah... boleh lee bajar kat sini.... sapa nak ajar adik nih???
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

mamak ;

kolam renang kt bt caves tu kan ade..gi tiruk sana suda laa..ciebook jer nk gi putrajaya ekeke


bett ;

majoriti otai2 gunung tatau brenang..fakta atau auta?


siti aida ;

you tamo pm ai gak ke? :oops:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
kaki jalan
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 21 Sep 2007, 12:20
Location: dalam sleeping bag

Post by kaki jalan »

salam. sajer bg idea. kalo dpt bebdk go yg xbrp leh terapung dlm air/xterer sgt nk berenang leh kita kongsi byr instructor renang soh dia ajar kita smpai cerdik. leh cr satu tmpat yg semua leh dtg. kira dpt 1-2 jam seminggu okey gak. leh merapatkan silaturahim antara ahli gunung. dh terer sok leh berlumba selam/berenang jejauh ckit cam PD ker Sipadan. so far saya ader cr tp instructor tuh main area putrajaya-kajang-bangi cenggitu... :roll: nnt saya try tanyer kat kompeni yg kak nik rekemen nehh...
Tumpang sekaki...

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Tahukan anda bahawa berenang dapat membakar kalori dan melenyapkan stress sehingga tubuh jadi lebih segar dan minda yang lebih tenang? Aktiviti dalam air yang menyenangkan ini memang dapat membuat tubuh sehat dan relaks.

Banyak manfaat dapat anda rasakan jika melakukannya secara rutin seperti jogging atau berjalan kaki. Misalnya untuk memiliki tubuh yang lebih langsing dan bertenaga. Berenang dengan cara yang betul membuat kita menggunakan hampir 90% otot untuk aktiviti ini iaitu otot perut, pinggang, lengan, pinggul dan paha.

Berenang memang mampu membina tubuh fit sekaligus segar setelah melakukannya secara teratur dan konsisten. Berenang merupakan olahraga tanpa gaya graviti bumi (non weight barring). Ketika bergerak di dalam air, tubuh mengeluarkan tenaga lebih besar, karena harus ‘melawan’ arus dan mengimabangi kedudukan badan. Dengan demikian, berenang mampu menguatkan dan melenturkan otot-otot tubuh.

Gerakan ’mendorong’ dan ’menendang’ air dengan anggota tubuh, (terutama tangan dan kaki), dapat memacu aliran darah ke jantung, pembuluh darah dan paru-paru. Berenang dapat dikategorikan sebagai latihan aerobik dalam air. Berenang secara teratur dengan sendirinya dapat meningkatkan kemampuan fungsi jantung dan paru-paru.

Berenang ternyata juga dapat menjadi aktiviti untuk ’membakar kalori’. Anda mungkin akan bertanya, bukankah hanya olahraga yang mengeluarkan peluh saja yang mampu membakar kalori? Bagaimana berenang yang tidak membuat tubuh berpeluh mampu membakar kalori? Ketika berenang, tubuh akan terasa lebih berat bergerak di dalan air. Keperluan tenaga diperlukan menjadi lebih tinggi, sehingga dapat mencapai secara efektif membakar sekitar 24% kalori tubuh.

Secara psikologi, berenang juga dapat membuat hati dan pikiran lebih tenang dan rileks. Gerakan berenang yang dilakukan dengan santai dan perlahan, mampu meningkatkan hormon endorfin dalam otak. Suasana hati jadi sejuk, fikiran menjadi lebih tenang, badan juga bergerak lepas bebas.


p/s; hehh.hehh.. saja nak bagi lagi bersemangat :lol:
akak setuju dengan cadangan kaki jalan, jom kita mantapkan renangan kita! Swimming pool kat presint 6 ni sesuai, tak crowded.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

kaknik wrote:Tahukan anda bahawa berenang dapat membakar kalori
yer ke kak... petis tekan tuh tak kurus kurus pon kih kih kih
makin subuuuurrrr ade leer ha ahaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

petis tekan
Pendaki Gunung
Posts: 151
Joined: 28 Jun 2006, 20:53
Location: Birulautandalam

Post by petis tekan »

seper4alif wrote:
kaknik wrote:Tahukan anda bahawa berenang dapat membakar kalori
yer ke kak... petis tekan tuh tak kurus kurus pon kih kih kih
makin subuuuurrrr ade leer ha ahaa


hahahah...main kasa ye ko ramlee..heheheh..
mane nk kurus nyer...swim 2 kilo.. pastu mam nyer plak..aduhh..citer pn x gune...hehehehehee... big mac meal plus hentang horeng extra..hahaha..baru r charer.. ape pon x bolee... :D :D

petis tekan
lesung pipit di pipi..

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38
Location: Rawang

Post by Along-X »

best gak nie...
nak blaja teknik yg betul..
saya mcm bett gak la...
nanti kang pewai kat tengah2 dah lemas..

pas tuer nak blaja nak rescue org lemas...
penah skali saya tolong member lemas kat berkelah...
waktu leh plak jatuh musim ujan.. air naik tingi n air laju..
sorg member nie tak reti berenang tapi ntah apa ntah menyebaabkan dia nak terjun gak..
kelam kabut saya n sorg lagi terjun selamatkan..
tapi mcm keadaan mcm tuer si lemas tentu panik n tekan kita kebawah..
saya nie dijadikan tempat dia pijak, saya kat bawah la dapat minum air banyak2, tapi alhamdulillah la semua selamat..
adeh...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Assalamualaikum warga GO.

Nampaknya ramai gak yang berminat nak belajar berenang ni. Bagusnya kalau ada di kalangan warga GO sendiri yang boleh jadi instructor. Bertauliah atau tidak bukan soal utama yang penting berkebolehan. Tu pun kalau setujulah kan. Sapa yang join pakat-pakat bayar ikut munasabah.

Sessi belajar tu pandai-pandailah buat kat tempat kurang dalam, kut bahaya nanti. Pastu rajin-rajinlah berlatih. Sebab biasanya belajar dalam 8 sessi selalunya dah boleh berenang. InsyaAllah lagi cepat pandai kalau rajin.

Satu lagi biar instructor sama jantina dengan pelajarnya.

Ada kalangan GO yang sudi nak offer diri?

Hmm.. kaki jalan,
siapa instructor putrajaya yang dimaksudkan itu?

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

nabil wrote:maksud "terer" berenang tuh apa ponco?
ak tgk ko ok kej berenang arituh???

pssttt.. ada tgk muvie don mes wit zohan ka??
dia berenang pawerr...
hahahahaha
arituh mana ade aku berenang weih. aku tiruk-tiruk ade lah
jom repeat wei port tuh. ada bran? kekeke

terer dengan tau berenang ada beza gak sket.
kalau nak rescue orang, biar aa tahap terer berenang. kalau setakat tau je..macam serah nyawa je aa kan? hehe
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

poncho wrote:jom repeat wei port tuh. ada bran? kekeke
xmau la aku...
aku ingatkan kolam besar olimpik...
cheh!!!
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

killerbees
Otai Gunung
Posts: 818
Joined: 26 Jun 2006, 11:06

Post by killerbees »

poncho,
ko dtg umah aku je laa...
leh layan kolam/swimming dgn anak2 aku tu.... :evil:

User avatar
Nizam
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 27 Jan 2006, 08:37
Contact:

Post by Nizam »

Salam...

Poncho..
Uit, Bukan Umah Kau Ada Swimming Pool Ka???

Cik Siti...
Hehehe.... Depan Office Awak Kan Ada...Petang2 Kasi Tiruk Je Ar.... :evil:
[["Wa Budak Baru Belajar Memanjat" ®]]

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Assalamualaikum Sahabat Warga GO;

Ini kad salah seorang life guard kat swimming pool tu. Sesiapa yang berminat nak belajar boleh contact dia. Untuk 12 lessons, RM200.00 seorang. Waktu kelas boleh runding dengan beliau.

So far akak survey, ini adalah termurah dan kelebihannya kerana dia life guard kat situ dan boleh ajar ikut time kita nak dan of course sut dengan time dia. So lebih tumpuan diberikan. Untuk lebih maklumat lebih jelas bagusnya contact dia sendiri.

Image

Swimming Pool kat Presint 6 Putra Jaya (Kolam utama)
Image
Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

time kasih kak nik
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

poncho wrote: terer dengan tau berenang ada beza gak sket.
kalau nak rescue orang, biar aa tahap terer berenang. kalau setakat tau je..macam serah nyawa je aa kan? hehe
betoi sgt tuh poncho...
ramai yang tau berenang..
tapi yang terer berenang tuh mmg sikit la...

lain la mcm mawi, umur 5 tahun dah gi tiruk-tiruk kat bekelah... :evil:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

bab berenang ni...aku rasa...sepatutnya dari umur tadika kena WAJIB kan belajar. bagi aku pentinggg wooo terer berenang. harap pihak sekolah/kementerian/etc masukkan berenang sebagai modul pembelajaran.

User avatar
kaki jalan
Pendaki Gunung
Posts: 77
Joined: 21 Sep 2007, 12:20
Location: dalam sleeping bag

Post by kaki jalan »

kak nik,

nama instructor renang tuh dollah. dia ader wat kelas kat presint 16. last ckali nk sijil dia soh berenang kat kolam upm. sure akak tau neh..kos rm250 utk 10 ker 12 sesi gitu tp yg akak bg (ahmad kamil) murah tuh...hmm menarik....
Tumpang sekaki...

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

kaki jalan,

Kat presint 16 tu swimming pool saiznya lebih kecil tapi pengunjungnya lebih ramai. Tapi kolam kat UPM sekarang hanya terbuka kepada kakitangan dan pelajar UPM sahaja.

Hmmm, caj oleh Ahmad Kamal tu memang lebih murah dari yg lain dan yg bagusnya timenya flexible! boleh runding.

Lagi satu, untuk adik2 dari kaum hawa kalau berhajat nak belajar asas berenang bolehlah akak guide, FOC. Bagus jugak prepare sebelum betul2 bersedia join formal kelas dengan jurulatih yang bertauliah. Boleh jimatkan masa dan lessons. PM akak kalau berhajat ye! Boleh kita berkongsi ilmu pengetahuan secara praktikal.

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

hui syok gak tgk gambo dia..

aku kalo ade masa gi swim kat bukit jalil. bukan yang komanwel punye a tapinye hehheh.. free of cas..

tempat dia kat aprtment ape ntah kat bukit jalil tu.. panjang dalam 25m lebar beh kurang 15m kot.. air paras dada aku je, beh kurang 1.5m la..kalo naseb baik leh race swim ngan amoi pakai bikini.. auumm!!!
::SRC-Total Outdoor::

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

yahoo petang ni jadik kot nk try swim kat putrajaya ni plak
dekat giler dari opis

thx for the info kak nik

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Post by UnderAge »

betterman wrote:
poncho wrote: terer dengan tau berenang ada beza gak sket.
kalau nak rescue orang, biar aa tahap terer berenang. kalau setakat tau je..macam serah nyawa je aa kan? hehe
betoi sgt tuh poncho...
ramai yang tau berenang..
tapi yang terer berenang tuh mmg sikit la...

lain la mcm mawi, umur 5 tahun dah gi tiruk-tiruk kat bekelah... :evil:

otai swimmer tu ...
::: SuCCESS :::

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Post by rakangunungpenang »

wah....best tu,lama tak berenang last berenang tahun 1976 dlm perut mak aku..............hehehe.boleh kita test ramai2 untuk sukan olympic beijing...

zan rakangunungpenang
017-5798895

seremban mai
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 06 Jun 2006, 18:28
Location: dpn pc

Post by seremban mai »

rakangunungpenang wrote:boleh kita test ramai2 untuk sukan olympic beijing...

zan rakangunungpenang
017-5798895
* olimpik beijing dh abis da..... training tuk kalahkan pherb time olimpik london 2012 nt plak le kalu brani..

User avatar
defzone
Pendaki Tegar
Posts: 233
Joined: 23 Jan 2006, 17:20
Location: Ipoh mali mah.
Contact:

Post by defzone »

* olimpik beijing dh abis da..... training tuk kalahkan pherb time olimpik london 2012 nt plak le kalu brani..[/quote]

Haidar...nko tak masuk kelab renang kat sana ke...

syabas kaknik kerana mempromosi xtvt brenang kat sini...
Climbing mountain not for glory or glamour
but for self satisfaction. 8)
lastman@sweeper
https://www.facebook.com/chekhalil.khalid

User avatar
sambal_tempoyak
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 21 Sep 2008, 14:33
Location: lubuk hantu

Post by sambal_tempoyak »

hehe kalo dh reti swimming leh la amek lesen diving lak kn.... hehe tue intro nk promote org wat lesen open water..... hehe ce usya ruangan kemah :D :wink:
saiye sokong tue x rmai yg terer swim.... malu konon nk g class swimming.... :D :wink:
saiye org susah........

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Post by esir »

pelampung di sediakan tak..??
:lol:
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

Post Reply