Dosa besar pakai tanduk

Berehat sekejap, khas untuk sembang kosong yang mana tidak berkaitan dengan aktiviti pergunungan

Moderator: matsaiko

Post Reply
Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Dosa besar pakai tanduk

Post by Freelance »

Perhatian dak2 gunung... sila baca harian metro hari ni.. ada gak member2 yg dah trend memakai tanduk2 ni.. :wink:

`Tanduk syaitan’ bawa syirik
Oleh Ibrahim Isa
ibrahim@hmetro.com.my



JOHOR BAHRU: Penjualan perhiasan tanduk menyerupai imej syaitan secara berleluasa di sebahagian besar tapak karnival dan pusat tumpuan ramai di sekitar negeri ini, dikhuatiri boleh menjejaskan akidah umat Islam, terutama remaja dan kanak-kanak.

Tinjauan Harian Metro di beberapa karnival di sekitar negeri ini mendapati perhiasan itu yang dijual secara terbuka dengan harga RM5 satu mempunyai empat warna iaitu merah, biru, hijau dan kuning. Jika suis dihidupkan, ia akan menyala mengikut warna dibeli.

Selain dijual secara terbuka di tapak karnival, perhiasan itu turut dijual di beberapa lokasi pelancongan dan medan ikan bakar seperti di Kampung Senibong.

Apa yang dikesan, ibu bapa membeli perhiasan itu untuk anak manakala wanita bertudung serta remaja memakainya di kepala menjadikan kehadiran mereka di satu-satu tempat seolah-olah menyerupai tentera syaitan.

Walaupun pembeliannya sekadar suka-suka, hakikatnya penggunaan perhiasan berbentuk tanduk itu boleh merosakkan akidah seseorang.


Ia nyata bertentangan dengan syariat Islam kerana menyerupai syaitan bermakna berkawan dengan syaitan atau iblis, tidak kira sama ada pemakainya itu mempunyai niat tertentu atau sekadar suka-suka.

Mengulas penjualan perhiasan terbabit, Mufti Johor, Datuk Nooh Gadut, berkata haram bagi umat Islam memakai perhiasan menyerupai syaitan itu.

“Ia dosa besar serta syirik bergantung kepada niat pemakainya. Terdapat dua kategori niat pemakai itu iaitu secara suka-suka atau mengikut-ikut dan golongan pemakai yang berniat dan percaya penggunaan itu boleh membawa kepada kuasa lain.

“Jika pemakai itu menggunakannya secara suka-suka atau hanya sekadar mengikut-ikut, maka berdosa besar dan haram hukumnya.

“Jika pemakai tanduk itu berniat ia boleh memberikannya kuasa, kuat, pelindung atau kebal, maka hukumnya syirik kerana menyekutukan Allah,” katanya yang meminta umat Islam menghindari perbuatan itu.

Menurutnya, perhiasan tanduk itu boleh merosakkan akidah seseorang dan dikhuatiri akan membatalkan dua kalimah syahadah.

“Berikutan itu, saya menyeru semua umat Islam, terutama ibu bapa supaya memantau anak mereka daripada memakainya.

“Kanak-kanak mungkin tidak tahu apa hukumnya dan sebab itu ibu bapa perlu memantau perbuatan anak mereka. Pesanan sama turut ditujukan kepada remaja bagi mengelak melakukan kesilapan sama,” katanya.

lihat di sini....
http://www.hmetro.com.my/Current_News/m ... index_html

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

diantara taktik yg dirancang YAHUDI dlm memesongkan akidah umat ISLAM..............astaghfirullah
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

-Image Removed- Admin

ow camni ke....... ish ish ish..... :D :D





caabbbuuuuuuuuuuuuuutttttt jugaaaaaaaaaaaaak
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

hahahaa..
aku tebaca jugak aritu...
spontan teringat gambo nih...

apapon niat.... :wink: :wink:
sekadar pendapat...
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

hmmm..mungkin ramai yg tak tahu tentang isu ni sebelum ni..sama2 la kita pk sendiri.. :o

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

haa ha... dah buleh di bincang kan di dalam forum surau nih hee hee....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

akademiks
Pendaki Terlampau
Posts: 617
Joined: 08 Jul 2006, 10:08
Location: tpt yg mendamaikan

Post by akademiks »

seper4alif wrote:haa ha... dah buleh di bincang kan di dalam forum surau nih hee hee....
k gak 2.........
Sedarlah wahai manusia........dunia adalah sementara.Hargailah apa yg telah dicipta olehNYA

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
CARPE DIEM!

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

buat pe ikut bende2 x elok i idak!! ikut ler bende baik kan elok kalau pompuan nye pakai tutup kepala masuk utan kan molek tu...ish2

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

seper4alif wrote:haa ha... dah buleh di bincang kan di dalam forum surau nih hee hee....
Ko bukak la gelanggang dulu tan...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
main kasar nampak :evil: :evil: :evil:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
:kah: :kah: :kah:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

poncho wrote:
sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
main kasar nampak :evil: :evil: :evil:
ponch, sapot team setan ngan sapot team arak... sama gak ke bala nye?? :|
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

sid wrote:
poncho wrote:
sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
main kasar nampak :evil: :evil: :evil:
ponch, sapot team setan ngan sapot team arak... sama gak ke bala nye?? :|
waakaaakakakaka....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

sid wrote:
poncho wrote:
sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
main kasar nampak :evil: :evil: :evil:
ponch, sapot team setan ngan sapot team arak... sama gak ke bala nye?? :|
:kah:
yaaaaaaaaaaa..jangan mau elak ye. kunun team arak tu suci aa kan? keh keh keh :minum:

ehem..kengkawan, tegur-menegur amalan kita. terutama sesama saudara seislam. diharap tiada yang berkecil hati atau sedikit marah antara sesama kita dalam isu nie yek. take it easy tau. auwww
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
ORANG GUNUNG
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 04 Jun 2008, 11:51
Location: selayang

Post by ORANG GUNUNG »

Tulah aku pun heran apa yg dibanggakan sangat tanduk setan tuh....hei apalah diaorang nih..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

poncho wrote:
sid wrote:
poncho wrote:
sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
main kasar nampak :evil: :evil: :evil:
ponch, sapot team setan ngan sapot team arak... sama gak ke bala nye?? :|
:kah:
yaaaaaaaaaaa..jangan mau elak ye. kunun team arak tu suci aa kan? keh keh keh :minum:

ehem..kengkawan, tegur-menegur amalan kita. terutama sesama saudara seislam. diharap tiada yang berkecil hati atau sedikit marah antara sesama kita dalam isu nie yek. take it easy tau. auwww
yeer.... stujur..... bila mau datag pj ponc?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

Post by IAmSoDamSian »

:tembak: :minum: :kah: :evil: :evil:
Image

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

sany ADALAH alger wrote:kalo sapot team syaitan camne lakk :lidah:
liverpool menang liga 18 kali
man u menang 17 kali

season nie menang liga dah equal dgn liverpool...
pastuh next season menang lagi dah potong liverpool...

liver -who...???? :evil:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Post by bizzyleng »

baEk SoKong ArSeNal...
Xda Setan N xda AraK...

meNAg dh 13x..
Lps ni arsenaL meNg Straight 5x dah same ngan Liv n potong Manu...
Muhahah...

gogo Gunners....
8) 8) 8)

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

Post by IAmSoDamSian »

bizzyleng wrote:baEk SoKong ArSeNal...
Xda Setan N xda AraK...

meNAg dh 13x..
Lps ni arsenaL meNg Straight 5x dah same ngan Liv n potong Manu...
Muhahah...

gogo Gunners....
8) 8) 8)
doh ape kaitan ngan dosa pakai tanduk? :evil:
Image

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Post by bizzyleng »

IAmSoDamSian wrote:
bizzyleng wrote:baEk SoKong ArSeNal...
Xda Setan N xda AraK...

meNAg dh 13x..
Lps ni arsenaL meNg Straight 5x dah same ngan Liv n potong Manu...
Muhahah...

gogo Gunners....
8) 8) 8)
doh ape kaitan ngan dosa pakai tanduk? :evil:
ambOi...
cubaan Nk keNe kn aku yer..
yeLa2 kiter bLk kePada topic SbNar yer...
SoLi AbbYz eh ter SaLah toPic(ko bLas DeNdaM yer)..
Jgn Marah yer tuAn TanAh...
:roll: :roll: :roll:

arnett
Pendaki Gunung
Posts: 60
Joined: 21 Aug 2006, 01:57
Location: belukar bandar
Contact:

Post by arnett »

bizzyleng wrote:
IAmSoDamSian wrote:
bizzyleng wrote:baEk SoKong ArSeNal...
Xda Setan N xda AraK...

meNAg dh 13x..
Lps ni arsenaL meNg Straight 5x dah same ngan Liv n potong Manu...
Muhahah...

gogo Gunners....
8) 8) 8)
doh ape kaitan ngan dosa pakai tanduk? :evil:
ambOi...
cubaan Nk keNe kn aku yer..
yeLa2 kiter bLk kePada topic SbNar yer...
SoLi AbbYz eh ter SaLah toPic(ko bLas DeNdaM yer)..
Jgn Marah yer tuAn TanAh...
:roll: :roll: :roll:
ok la jugak.... cite psal tanduk pastu slitkan skit psal team bola yg berlogo tanduk....
atleast xde ar lari jauh sangat..
drp lari topic forum GO tp cite psal JAMBAN... huhu.... :evil: :evil: :tembak:
dah macm jauh sangt jer.... :roll:


glory glory man united.....
sorry eh tuan tanah.. saje nak jd "fire stone" skit huhu..
:evil:

User avatar
solaris
Pendaki Tegar
Posts: 258
Joined: 10 Mar 2008, 17:47
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Post by solaris »

arnett wrote:
bizzyleng wrote:
IAmSoDamSian wrote:
bizzyleng wrote:baEk SoKong ArSeNal...
Xda Setan N xda AraK...

meNAg dh 13x..
Lps ni arsenaL meNg Straight 5x dah same ngan Liv n potong Manu...
Muhahah...

gogo Gunners....
8) 8) 8)
doh ape kaitan ngan dosa pakai tanduk? :evil:
ambOi...
cubaan Nk keNe kn aku yer..
yeLa2 kiter bLk kePada topic SbNar yer...
SoLi AbbYz eh ter SaLah toPic(ko bLas DeNdaM yer)..
Jgn Marah yer tuAn TanAh...
:roll: :roll: :roll:
ok la jugak.... cite psal tanduk pastu slitkan skit psal team bola yg berlogo tanduk....
atleast xde ar lari jauh sangat..
drp lari topic forum GO tp cite psal JAMBAN... huhu.... :evil: :evil: :tembak:
dah macm jauh sangt jer.... :roll:


glory glory man united.....
sorry eh tuan tanah.. saje nak jd "fire stone" skit huhu..
:evil:

klu cam tu baik cite pasal tanduk kebau ke lembu ke...tanduk gak... sikat tanduk ha2... :-P :kah:

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

harap harap lepas bulan pose nie syaiton syaiton still kena belenggu lagi :evil:
CARPE DIEM!

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Post by nizran »

ada gak bertanya nape pakai tanduk nie...
dia cakap... eh, muka aku nampak kiut la...

masyaAllah....
mane satu belakang pokok???
Image

User avatar
pgurlz
Pendaki Sondol
Posts: 423
Joined: 06 Jun 2006, 13:40
Location: just nearby
Contact:

Post by pgurlz »

ahaks klu dgn aku ader yg jaba camtue..
mau otomatik tgn aku 'pekk' sekali kat kepala dier :twisted:
se-simple yg boleh

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

solaris wrote: klu cam tu baik cite pasal tanduk kebau ke lembu ke...tanduk gak... sikat tanduk ha2... :-P :kah:

klu pisang tanduk camner plak?kuikuikui
jeng kreng

Post Reply