Compressed Trip

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Compressed Trip

Post by kambinggurun »

contohnye trek YYap via Pos Brooke

contoh trip normal
Hari 1 - Lojing ke Agas
Hari 2 - Agas ke Puncak
Hari 3 - Puncak ke Lojing.

trip normal biasanya tak nite walk. kalo injed lain cite la kan..

trip compressed
hari 1 - Lojing ke Puncak
hari 2 - Puncak ke Lojing

memang konfim2 akan nitewalk terutamanye 1st day tu, kalo team dalam 25 orang salunye akan cecah 12 malam.

ni satu contoh la..
skang aku rasa mcm banyak trip compressed (contoh mcm gng Rajah Bentong buat 2 hari), sbb nak accomodate ngan cuti wiken kan).

so apa pendapat korang tentang pros ngan cons trip compressed?

kalo aku rela amek cuti untuk normal timing, mlm2 baik lepak kemsait je pekena biskut jagung cicah kopi hahahah!
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Compressed Trip

Post by matsaiko »

tepuk dada tanya selera...anda hiking untuk apa...hahaha :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
is_Nature Xpoler
Pendaki Gunung
Posts: 19
Joined: 19 Nov 2009, 16:55

Re: Compressed Trip

Post by is_Nature Xpoler »

:tembak: sy setuju....i just follow

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Compressed Trip

Post by shahrul »

kalo cuti banyak ok la boleh buat trip 5-6 hari..
tapi kalo cuti ciput mcm saya ni mmg kena pilih trip la. kompress pun kompress la.
biasa kalau taknak trekking malam kenala mula seawal pagi selepas subuh dan berakhir sebelum senja

lebih kuranglah..
_________________
_________________

ezit
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 08 Jan 2012, 18:13

Re: Compressed Trip

Post by ezit »

Ya lah..tepuk dada tanya selera- dan TANYA BADAN.
Hiking utk apa...?
Ada yg santai nak feel the nature- nak naik Nuang 5 hari pun x salah
Ada yg nak test endurance- Compress V2 jd 2 hari Pun x salah (Contoh)
Ada yg nak fit kan dgn cuti , etc..

Yg penting kene tau objective, tau kemampuan diri & ikutlah prosedur.

& personal opinion sy rasa kalau nak compress trip yg extreme, BILANGAN PAX, PLANNING & KNOWLEDGE sgt penting.
Ex: 25 org: fitness level & pace semua org sama ker.?Boleh ke sampai time yg sama? ---------> Kembali pd main objektif kompres?

Saya tak pernah buat compress sbb msk hutan mmg utk leisure & tau badan mmg x fit =)

Mt. climbing has to be a round trip. Ethics, Planning and focus are the main points. The mountain decides whether you climb or not. The art of mountaineering is knowing when to go, when to stay, and when to retreat.”- Ed. Viesturs
Don't think you have arrived just because you see the peak (RD, 1940)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by vanhemeir »

fuf.. ezit tak fit....
macam lipas kudung!

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by kambinggurun »

kalo trip untuk yang da tegar, tak kesah la style mana pon kan..

tp bila trip melibatkan beginner, dan compress lagi sampai kene trekking mlm2, aku rasa merugikan beginner dan senario menggunung kita nih..

rugi sebab mlm2 beginner takde masa nak lepak2 sembang2 bawah fly ngan orang2 lama..
rugi sbb orang lama pon tak dapat nak amek tahu permasalahan beginner2..

rugi kepada semua kita bila beginner2 tak dapat dididik dengan baik..

wujudnya term "pelancong gunung", sedikit mencerminkan hubungan yang tidak erat antara orang2 lama dan beginner..
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by deep purple »

ezit wrote:Mt. climbing has to be a round trip. Ethics, Planning and focus are the main points. The mountain decides whether you climb or not. The art of mountaineering is knowing when to go, when to stay, and when to retreat.”- Ed. Viesturs
salam,

cerita bab retreat ni memang pernah berlaku pada trip saya...dah x der pilihan nak buat cmne - terpaksalah berpatah balik aka mengaku kalah aka x sampai puncak... :cry:

:) tapi mungkin ada kebenarannya kata-kata ini, "it's not the destination that counts, it's the journey..."

"RUN TO THE HILLS" ~IRON MAIDEN~

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Compressed Trip

Post by shahrul »

cth kalo dari seroja ke gayong buat compress daypack..kelam kabutlaa & boleh mencetuskan isu kalo tak diurus dgn baik
_________________
_________________

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Compressed Trip

Post by rembau »

compress trip... buang barang, buang alat, buang masa
compress trip...ambil nama, ambil sakit, ambil nyawa(jangan oiii)
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by forestgump »

compressed trip....peratusan berlakunya medical emergency lebih tinggi<on paper> sebab memaksa badan membuat aktiviti fizikal berlebihan.
Kecualilah KESEMUA peserta MEMNAG sidah dikenali dan dikenalpasti mempunyai tahap fizikal, mental dan pengalaman yang amat baik.
Contohnya Kuala Tahan - Gtahan dan balik semula ke Kuala Tahan....orang saya buat 24 jam 46 minit setelah bertarung ngan hebat ngan gang senoi praaq Budor....ni lain cerita sebab anggota keselamatan terlatih.
Saya buat 4 hari pun dekat seminggu baru boleh cergas tapi tu dulu semasa pinggang 32!!!
So ...pendapat saya, kalau nak buat, buatlah tapi fikir2kanlah sekiranya berlaku medical emergency....fikir2kanlah peserta yang di bawa...
kalau asyik mata memandang bawah ke trail.....bila masanya mata nak dapat peluang memandang sekeliling?
Ni pendapat peribadi.....
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Bergantung kepada tujuan mendaki gunung. Kalau memang dah memang nak berlumba, rempit lah. Kalau saya naik gunung nak pandang dan lihat, yang jarang jarang kita dapat lihat, ambillah masa sebaiknya menikmati pemandangan ini. Bila lagi nak sampai sini, Di Semenanjung sahaja ada 262 gunung, Kalau ikut pusingan berapa taun lagi baru buleh sampai.

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by deep purple »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Bergantung kepada tujuan mendaki gunung. Kalau memang dah memang nak berlumba, rempit lah. Kalau saya naik gunung nak pandang dan lihat, yang jarang jarang kita dapat lihat, ambillah masa sebaiknya menikmati pemandangan ini. Bila lagi nak sampai sini, Di Semenanjung sahaja ada 262 gunung, Kalau ikut pusingan berapa taun lagi baru buleh sampai.
:) trip ECO CHALLENGE vs NATIONAL GEOGRAPHIC...lebih seronok style NATIONAL GEOGRAPHIC, boleh gak relax2... :lol:

"TIME IS NOT ABOUT SECONDS, MINUTES OR HOURS, BUT TRULY ABOUT MEANING."

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by forestgump »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Bergantung kepada tujuan mendaki gunung. Kalau memang dah memang nak berlumba, rempit lah. Kalau saya naik gunung nak pandang dan lihat, yang jarang jarang kita dapat lihat, ambillah masa sebaiknya menikmati pemandangan ini. Bila lagi nak sampai sini, Di Semenanjung sahaja ada 262 gunung, Kalau ikut pusingan berapa taun lagi baru buleh sampai.
TEPAT SEKALI...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Compressed Trip

Post by adventure inc »

:P aku lebih suka trip NATIONAL GEOGRAPHIC, nikmati keindahan ciptaan Allah.
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Compressed Trip

Post by shahrul »

shahrul wrote:cth kalo dari seroja ke gayong buat compress daypack..kelam kabutlaa & boleh mencetuskan isu kalo tak diurus dgn baik
lerr.. aku dah pernah tulis ghupenye taun lepas..

jadiiiii..jugak taun ni. :roll:

pakoiii oh pakoi
_________________
_________________

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Compressed Trip

Post by span »

saya lebih suka yang santai2, baru dapat feel masuk utan, kalau compres buat sakit badan je, badan nak pakai lama tuuuuuu
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Post Reply