Persoalan2 di Minda Gunung

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Persoalan2 di Minda Gunung

Post by kambinggurun »

kesinambungan daripada isu kemsait yang diutarakan oleh Kak Ina kat pesbuk, apa kata kite wat satu list kat sini, tentang persoalan2 yang mengganggu fikiran pendaki. dah tahu isu, baru boleh dibahaskan tindakannya..

kat bawah ni antara isu2 yang dah ada..


1) nama kemsait yang berubah2
2) tag2 di puncak gunung.
3) lesen guider
4) Bayaran, Nilai Vs Perkhidmatan
5) hiker student vs non student
6) GO Identification and Privilege Card
7) G7; menyelami jiwa pendaki
8) Perkongsian info gunung; pros and cons
9) Sirkit Gunung; kebaikan dan keburukan
10) sampah kesah tak abes
11) batas susila antara bukan muhrim
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by burningredberry »

3) sampah yg ✗ pernah nak kurang
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by matsaiko »

batas2 tatasusila antara bukan muhrim...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

1) nama kemsait yang berubah2
hee hee... lantak deme lah nak ubah... yang penting ada tag 1st kita tahu lah... so dulu ramai yang ske buat tag group sendiri, tapi sayang buat untuk puncak jer... jrg jumpe kat take 5 nyer resort heehe... so takleh wat pepe lah dengan nama nyer berubah... malah perubahan boleh di nilai melalui perkara yang kita lihat macam kem kasut... rasa nyer dah leh ubah jadi kem alam flora

2) tag2 di puncak gunung.
ada gak kes pasal tag kena ceroboh laa... lunyai leer. terlampau banyak tag ler, tag tipu, tiruan. tag kumpulan di permainkan... masaalah yang mana satu ek? hehehe

3) lesen guider
ada duit buat, takda takyah.... tapi klu bbebetul nak jadi guide ambik lah segala ilmu dunia... bukan tahap 1 2 3 jer dalam utan kot... lain dunia nyer dari kolumpor nih

4) Bayaran, Nilai Vs Perkhidmatan
bussiness... takleh nak di bincang open nih bang... klu kita nak ikut syarat GO atau memana forum ttg harga dari hasil kerja org lain susah nak meniaga nih boleh jadi politik lak nanti... kita sendiri kena nilai mana yang bagus dan bagus juga then rembat lah tuh jer....

5) hiker student vs non student
tiada kelebihan tiada kekurangan... sume pon bukan kurang upaya tol kan? hobi biasak aah kena tanggung risiko modal bang.... kedai beskal klu kita tunjuk card UITM pon dia kasi harga sama gak ngan org lain...

6) GO Identification and Privilege Card
???

7) G7; menyelami jiwa pendaki
takda pepe dah nak di selam... tanya diri... antara rohani atau pon jasmani yang berjaya kita takluki?? ada group fotografer naik gunung sbb nak gambar yang terbaik... ada group pancing masuk utan plak sebab nak carik lubuk baik.... ada pengamal ilmu kerohanian dan kebatinan naik pon sebab nak mencapai tahap terbaik.... pendaki gunung kita naik G seven sebab paling perasan dalam posting diorang cuma "aku dah grade" hee he tu je lah kot...

8) Perkongsian info gunung; pros and cons
bagus tuk semua.... kot kot kita jadi cam negara bertelagah lain... tahu gak sume nak nyorok kat mana kan haahaha

9) Sirkit Gunung; kebaikan dan keburukan
tiada kebaikan, keburukan plak datang dari kita... tapi yang paling best KEUNTUNGAN ngeh ngeh ngeh

10) sampah kesah tak abes
mentaliti kita sebagai manusia mmg cenggituh.... so dengan benda yang macam tuh le kita tahu sifat seseorang....

11) batas susila antara bukan muhrim
setiap umat islam ada hak terhadap umat islam yang lain... (menegur mahupon berbincang)
jika gagal... carik 4 orang saksi yang cukup umur dan akal.....

kasi HUDUD!!! hahahaaa

selamat bertaraweh sume
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by shahrul »

1) nama kemsait yang berubah2
http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =23&t=4753

tatau la berubah sebab apa, skrg ni dah ada dua tag sekali kat kemsait tu :lidah:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

tadok hal... benda dah satle.... ada yang membantu baguih dah tuh... dan harap ada pula yang akan beri bantuan kelak sesambil buat reverse sesambil le ringan tulang angkut sekli yeerk
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by shahrul »

baiklah isu nama kemsait sg. retak a.k.a meggi dan kem anak peres dikira selesai dengan penjelasan otai Budin the legend, kembali kepada pengerusi majlis a.k.a pembuka topik untuk huraian lanjut :)
_________________
_________________

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by kambinggurun »

sharul sini takde benda nak hurai.. cuma nak tahu isu2 yang kita pikir mengkonfiuskan kita... atau beri masalah pada kita..

nanti pelan2 kita bukak topik baru untuk isu2 tu....
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
sangnarasapurba
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Dec 2011, 16:26
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by sangnarasapurba »

1) Nama kemsait yang berubah2
Rasanya kes dah tutup nih. Bubuh la nama apapun, janji publish kat site tu sendiri. kalau byk nama tag jadi = ini kemsait xxx @kemsait yyy@kemsait zzz. geng GO panggil kemsait tu xxx. Geng orang asli mana tau panggil kemsait apa plak.

2) Tag2 di puncak gunung
Utk memenuhi tanggungjawab GO sbg first n foremost kaki gunung, aku cadangkan ajk GO lah yg kena decide camana dan sapa dan bila utk satu action meletakkan signboard - Ini Puncak Gunung XXX.

3) lesen guider
RM200 jer pun ngan perhilitan kan... ambek pun xpa, x ambek pun xpa. Tp kalau insured trekker involved, better kena guide yg ada lesen. sng nk claim.

4) Bayaran, Nilai Vs Perkhidmatan
- Aku setuju ngan pendapat seper4alif.

5) hiker student vs non student
- - Aku setuju ngan pendapat seper4alif gak.

6) GO Identification and Privilege Card
- masa AGM GO bila, sila sapa2 cadangkan benda nih. kalau ada best gak. nadir pun leh support dgn bg sikit diskaun pd geng yg ada kad cam ni. Tp bila dah ada kad barula boleh pikir nk bg benefits.

7) G7; menyelami jiwa pendaki
- Aku pewai nek gunung, harap suka masuk utan dgn ajenda jahat aku jer, kalau sampai puncak gerenti sbb sesat. so no komen.

8) Perkongsian info gunung; pros and cons
Mestilah pro... cuma jgn mentionlah kat sini atau blog pasai kat MANA jumpa kelah, pelanduk, orkid liar dll. Gerenti pemburu haram jadah masuk dan hilangkan makhluk tu suma.

9) Sirkit Gunung; kebaikan dan keburukan
hmmm... ada takpa tadak pun takpa.

10) sampah kesah tak abes
Hat ni, team leader tolong perati bek-bek. Lempaq saja puak2 ni tanpa belas kesian ke bawah gunung... Mikin sampah, molo punya olang.

11) batas susila antara bukan muhrim
- Hahahahahahahaha..... ikut hangpa la... Aku siam. Tp bagus jugak kalau nk bawak khemah sebijik naik atas kalau trip overnight. Kesian kat bebudak pompuan tukaq baju. Batas pergaulan ni depends la pada diri sendiri. Kalau xnak pegang tgn naik bukit, jgnla sua. Tp aku rasa, kalau bini aku naik gunung, tobat aku ikut dan jaga dia sbb xmau org jantan len tolak fungkoq dia. Tu aku la.....

Sekian, sawadee kapp.
"A knife is all the material you need. Others are luxuries." - Dad
http://www.junglejournals.com/

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

hang siam kaa? buleh tulong carik kan kat aku satu set tajung ukir gading dok? hee hee... bilah kusriwo, buleh tokchu buleh, alang pon oky juge... janji hulu ngan sarung tajung atau bangsa agung... heehehehe plssssssss
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
sangnarasapurba
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 08 Dec 2011, 16:26
Location: Kuala Lumpur
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by sangnarasapurba »

seper4alif wrote:hang siam kaa? buleh tulong carik kan kat aku satu set tajung ukir gading dok? hee hee... bilah kusriwo, buleh tokchu buleh, alang pon oky juge... janji hulu ngan sarung tajung atau bangsa agung... heehehehe plssssssss

hehehe... pak aku siam aku jadi siam gak la... huhuhu

huih... hang nak menurun tang mana tu cari menda tu? Aku rasa hang kena cari dgn bargading laa... aku kannya ada member hat meniaga menda tu.. hang nak minyak pengasih boleh la aku cari... HIHIHIIIIIII
"A knife is all the material you need. Others are luxuries." - Dad
http://www.junglejournals.com/

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by shahrul »

minyak kekasih?? wow :lidah:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

ceeh minyak tauh aku pon buleh buat sendiri... takyah carik haahahaa.....
tado buat nurun leer... buat simpanan turun menurun tuk anak n cucu cicit melihat asal keagungan langkasuka....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by shahrul »

bang atan.. mai secalit :lidah:
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

nah...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by bargading »

seper4alif wrote:hang siam kaa? buleh tulong carik kan kat aku satu set tajung ukir gading dok? hee hee... bilah kusriwo, buleh tokchu buleh, alang pon oky juge... janji hulu ngan sarung tajung atau bangsa agung... heehehehe plssssssss
aiyo atan apa benda tuh aku sendiri pun dak penah dgr hehe....
sangnarasapurba wrote: hehehe... pak aku siam aku jadi siam gak la... huhuhu

huih... hang nak menurun tang mana tu cari menda tu? Aku rasa hang kena cari dgn bargading laa... aku kannya ada member hat meniaga menda tu.. hang nak minyak pengasih boleh la aku cari... HIHIHIIIIIII
Haha sangnarasapurba aka V_V siam ya...
Aduyai bapak siam anak mestilah siam haha
Siam kedah, perlis ke klate?


Fuh minyak pengasih, aku pun ada versi aku lain sket, dengan syarat janji orang tuh x kaki pukoi, bukan kaki kelentong, bukan kaki mabuk, bukan kaki judi, bukan jenis cakap besar, air kosong pun leh jadi minyak pengasih hehe
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by seper4alif »

PHOB... macam satu guru je? haahahahahaa

nih yang payah nih jumpa abang long lak dalam nih haahahaa... ya ampun kah kah kah..
aku ingat lagik masa aku kecik dalam tingkatan 2.... masa nih dah jahat dah... eh silap... la nih aku rasa jahil lebih sesuai untuk diri aku semasa umur cenggituh......
kamu guna sirih jeer... jampi 3 kali... ""hai pinang santapan murai... tatapan maharaja dewata... dan bla bla bla..... "" selebihnya carik sendiri ek haahaha
meremang lah bulu roma mangsa lihat kamu haahahaa....... dan... jeng jeng jeng......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Persoalan2 di Minda Gunung

Post by shahrul »

jeng jeng jeng...
macam citer p.ramlee la pulok :lidah:
_________________
_________________

Post Reply