Korbu Outdoor, Barangan Original?

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by mohdariff »

Salam Warga GO,
Baru-baru ini aku ada membeli seluar hiking di kedai online di Penang ni, malangnya
kualiti amat mengecewakan. Ada sesiapa yg punya pengalaman membeli di
kedai yg beriklan di Mudah ini? Jika ada minta pandangan anda tentang kedai
ini.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by irmuaaz »

Isy demand duit balik babe. Boleh buat complain dekat Persatuan Pengguna Penang. Mudah ni suspect sikit lah
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by biNGai »

korbu outdoor barang byk masuk fake item..plis beware
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by JeNaL »

saya pindah ini topik ke ruang yg sesuai... harap maklum
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

oow
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

aku oernah kena barang sampai lewat..... tuh jer laa.... aku yg jual... mamat tuh mintak kurang... dia dok kat kk...
aku kata buleh tapi postage le aku kasi kurang bukan barang... bila dia kata ok jer aku pon selamba send pakai stemp....
sekali lepas 2 minggu baru sampai... pastu selamba dia jer g report kat tuan mod mudah...
tak pepasal dorang call aku... siap pakai lowyer tuh.... hee hee
seb baik penghantaran aku berganbar, dan ada resit dari pos malaysia heehehe bijak bijak...

yg kedua:
jual part panther jerung aku, set cover yg tak pakai... sekali yg datang umah buat apointment bukan nyer orang biasa... sekali polis 3 orang datang umah... hampeh jer..... cam biasa lah... seb baik ada resit pembelian... huu uhhuuu... selamat lagi....

kes ke3 plak:
beli tapi kasi alamat lain. dok tempat lain... mmg cam haram leer... tetau nak marah org jer..... eeeee... seb baik kat terengganu dak nyer....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by nadir »

ya, ada customer aku pun pernah beli barang dari dia, customer aku sendiri cakap barang bukan ori. tengok harga pun tau .

beg lowe dia jual pun lagi murah dari harga aku beli dari Lowe Alpine sendiri.... hehe
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

question plss....?
erk... tajuk yang kamu tulih kat atas tuh nama company dia ker?
huuu huu malu wooo... mesti ada yg guna tag nih kat dalam nih ngeh ngeh ngeh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by irmuaaz »

Saya tengok dulu dah ada thread dah discuss panjang lebar pasal korbu outdoor ni
http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... =48&t=3420
Byk gak org komplen tengok gaya. Mungkin dah memang masa kita start balik discussion pasal nak moderate seller ni. Hari tu dah start tapi padam macam tu je...

Paling banyak dalil yang orang kata barang dia murah adalah barang reject atau overproduction dia ambil kat kilang. Ini sapa2 yang dalam bidang production akan sendiri tau kalau barang reject dan overproduction manufacturer akan destroy sahaja atau tag dan label pada product akan dibuang kalau dijual sekali pun. Jadi tepuk dada tanya selera....
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

he ehee... aku klu nak cakap pon simple jer... barang ori klu aku dapat murah pasal underground paymen...
tuh pon tunggu depan kilang.... tapi klu barang camping nih ada lak reject... sebab tuh murah.. em mesti dia ada jual barang climb yng murah gak kan kan kan
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by irmuaaz »

Tapi satu fact kita tak boleh nafikan. Bila jual barang ciplak kata ori. Itu menipu namanya.

Tapi kita sebagai pengguna pun boleh jugak pakai akal nak protect diri kita dari peniaga tak legit di dunia online ini. Dan kita boleh ambil langkah berjaga jaga.

1. Tgk cara payment. Kalau terus bank-in ke account kalau apa2 hal jadi kita nak mintak duit balik? Sorry lah. Tapi kalau pakai third party payment processor macam Paypal atau lagi bagus ipay88 kita ada insurance di mana kita boleh complain ke company2 ni kalau kita tak puas hati dengan purchase sebab barang ciplak/low quality dll. Diorang boleh tolong dapatkan duit kita balik. ipay88 pun screen syarikat yang nak pakai service dia dan bukan sebarang syarikat boleh masuk. Kalau ada blacklist ke, ada kes ke sorry la nak pakai ipay88.

2. Kedua tgk address website. Kalau legit mesti ada website .com.my pasal domain .com.my hanya boleh diberikan kepada syarikat yang berdaftar dengan Registrar of Companies. Bila kita tgk domain .com.my kita tahu yang seller ada syarikat berdaftar. Dah satu sign yang peniaga serious sebab kalau orang main main takkan nak bukak sdn bhd. Tu pasal kalau kedai kat mudah aje, duit kena terus bank in kat dlm account persendirian, saya no comment la....

3. Ini rule universal lah. If its too good to be true, it probably isnt. Kalau murah tak hengat tu jangan la terus kelabu mata pasal lumrah alam, what you pay is what you get. Macam kalau tgk jacket north face harga 80 ringgit. Ini baru 20euro. 20 EUR T-shirt north face pun belum tentu dapat inikan lg jacket.

Jadi kita sebagai pembeli pun bolehlah ambil langkah bijak. Shop lah dekat tempat legitimate untuk mengelakkan kekecewaan. Dan jangan cepat kelabu mata. Bandingkan dengan harga dekat Amazon ke REI ke. Pikir baik2 dulu, logik ke?
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

aku pla suke bantu kengkawan sekejap pasal niaga nih. haahaha
tapi agak main kotor leer.... contoh benda tuh tak ujud or bukan nyer susah dapat pon or barang murah jer tapi. heehehe
saja nak jadikan seronok dalam perniagaan tokok tambah ler cerita tuh.. heehehe....yer ah... laku kamu untung, tak laku rugi plak ah jadi nyer heehhee

cuma yg penting seronok heehehe..... pada pembeli just kena tahu lah.. membazir tuh bukan amalan yg elok...
heem..... ori tuh tak ujud, quality yg paling penting tuh jer
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2787
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by matsaiko »

contoh brg ori sila klik sini

http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... f=3&t=4161

berminat kol sy ok
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by lusuh adventure »

macam kenal jer Korbu Outdoor ni.....dulu zaman Multiply selalu jugak besembang..x apalah...ambillah iktibar dari apa yang berlaku...so Owner Korbu Outdoor..jika membaca ruangan ini...sila ambil perhatian.sewajarnya.....Ingatlah...sebesar manapun jasa kita buat, org akan nampak kecil, tetapi jika sekecil jarum kita buat silap, org akan nampak besar...
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

blacksword
Pendaki Gunung
Posts: 57
Joined: 25 Apr 2011, 16:53

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by blacksword »

fuh ari tu tengok kat mudah ade jugak arang juai beg lowe alpine model pe da tak igat tapi hargenye murah bebeno boleh dapat dalam 3 rts lebih je...sms tanye die barang ori ke bang? die jawab ori nak bagi murah sebab nak abiskan stok...plek jugak kalo die bani juai harge macam tu bape harge die amek memule?takan la peniage nak rugi tu...tapi setelah dipk2 dan ditimbang2 tak jadi amek sebab bukan tak nak harga murah takut beli2 je tak macam yang diharapkan daripada patah hati bek amek yang da bole dipercayai kalo ade masalah ape pun bole contact...

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

ambik jer deuter..... kat kedai memana yg ada waranti... tadok pening nak fikir.,.... brand its nothing lah.... bukan leh jadi exco selangor pon haahahaha.... ape dah merapu nih.,..
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by biNGai »

ko tkde kontrek korek pasir ke atantuya?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

adik idan kan ada hee heee
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by biNGai »

idan skang jadik sapelayer sawit laa..kan kan??
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

kah kah kah.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
mohdariff
Pendaki Gunung
Posts: 39
Joined: 09 Apr 2011, 17:30
Location: Tempat Sunyi

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by mohdariff »

Walaubagaimanapun, seller kedai ni bagus. Kalau x puas hati dgn brg, kita pos dan
dia pulang balik penuh duit kita.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by seper4alif »

ooi bagus ler klu macam tuh... ok semua mana yg dah beli n ada luahan perasaan kat sini g pos balik ek heehehe.... kih kih kih
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

atomic
Pendaki Gunung
Posts: 36
Joined: 21 Oct 2008, 11:00
Location: kedah
Contact:

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by atomic »

Sudah beli skit2 barangan dri korbu outdoor ni, dari segi harga mmg sgt murah berbanding harga asal, namun sudah jadi kemestian pada kita untuk study dlu brg yg ingin dibeli, kadang2 penjual mgkin tsilap bgtau kata ori, or saja nk amik untung, nk laku kan barang masing2, tpulanglah pada ragam masing2.so cadangan saya yang dungu ni, beli lah barang mgikut tahap penggunaan yang diinginkan, jika ingin pakai lama, macam beg,carilah yg btol2 berkualiti dan bandingkan dengan harga, dan tgok secara logik akal, bukan logik nafsu,heheh. kalau skadar nk pkai utk biasa seperti selipar or baju boleh dapatkan yang murah2 je kan, klau ada salah dn silap , jangan marah yer.. peace... :D
====

Tokwan
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 17 Jun 2011, 14:06

Re: Korbu Outdoor, Barangan Original?

Post by Tokwan »

Tokwan pernah berurusan dgn Korbu ni. Awai awai lagi dia cakap barang dari China. Tokwan ada beli 2 atau 3 barang dan salah 1 barang dari dia...Moby Garden Pro 2, harga cuma RM160/-
Khemah ni ada 2 pintu dan aluminium poles. Dah guna dekat 3 tahun, dah lebih kurang 6 kali kot...selalu guna ketika naik dirt bike pi camping sebelum Tokwan beli Henessy Hammock. (Tokwan suka beli khemah dan simpan...ada 8 khemah kot la ni).
Khemah ok saja....janji hujan dan air tak masuk, serangga tak masuk.
Guna dgn motor sebab murah, tak kisah kalau terkoyak ka atau bocor ka atau kena curi ka...tapi dok elok sampai la ni.
Bila pikiaq balik, Fire Maple pun buatan China.
Tapi beli inflatable pillow dia tak tahan lama....guna 1 kali udah bocor.
Tapi saja nak bagitau...seller ni awai awai lagi cakap barang China.

Post Reply