Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by irmuaaz »

Buat warga G.O,

Kita jangan terpengaruh sangat dgn Bear Grylls. Bukan semua bende dia tunjuk tak betul dlm Man Vs Wild. Akan tetapi, bukan semua bende dia tunjuk betul........ Cuma bila tgk tv ni jangan ambil semua at face value. Kaji dulu betul betul sebelum nak try skill-skill En Bear untuk mengelakkan kekecewaan atau lagi teruk kemalangan.

http://www.youtube.com/watch?v=BBmhNA7JME4
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by nadir »

hehe... yaaa Bear Grylls is entertainment bro.... entertainment sells!
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
deep purple
Pendaki Tegar
Posts: 226
Joined: 17 Mar 2006, 16:08
Location: lembah kelang
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by deep purple »

nadir wrote:hehe... yaaa Bear Grylls is entertainment bro.... entertainment sells!
it's pretty hard to differentiate between fantasy & reality...betol3x entertainment sells... :D anggap ajelah itu hanya hiburan semata-mata sbb tu dh malas nk nengok series mcm pakcik bear grylls ni... :lidah:

"THE GOING GETS TOUGH, THE TOUGH GETS GOING. THE WINNER NEVER QUITS, THE QUITTER NEVER WINS..."

http://phototrek.wordpress.com/

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by irmuaaz »

Aku sebenarnya tak pernah tgk bear grylls ni sebenarnya. Dulu aku kat umah takde astro (kat europe premier nama dia) .Baru baru ni je aku tgk sebab ramai gila orang tanya aku ada jual pisau bear grylls tu.
Pastu terkejut gak aku pasal dia tunjuk benda2 yang merepek. Cam minum air kencing. Setakat ni semua field manual yang aku pernah baca pasal survival kata jangan minum air kencing. Aku dah baca macam2 dah field manual, SAS (British), KSK (german), Army Rangers, semua kata satu. Jangan minum air kencing. Aku rasa ini irresponsible pasal orang boleh amik tu at face value. Apa ke gila discovery ni?
Pisau dia fail pulak tu. Dia market sebagai ultimate survival knife. Kalau orang betul2 percaya dan tetiba berdepan dgn situation yang getir tgk pisau dia fail camana? Kalau korang tgk betul betul kat packaging dia, dia ada disclaimer kat belakang (fineprint) yang kata pisau tu tak boleh diketuk kat belakang.(batoning to split wood) Padahal bear lagi war warkan cara tu untuk split wood. Gila ah. Misleading gila. Ini buat gua marah..
Sorry la aku baru tiba2 nak cerita benda ni tapi aku rasa sebab irresponsible sangat aku kena gak cakap.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

azlanhuzaifah
Pendaki Gunung
Posts: 125
Joined: 16 Feb 2009, 16:49

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by azlanhuzaifah »

mmg x leh follow dia ni. ada ke turun waterfall ikut laluan air waterfall tu? kang jatuh...terus mati. hahahaha.

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by irmuaaz »

Aku rasa Discovery Channel patut lagi responsible la bila tunjuk benda2 ni. Orang anggap benda2 yang ditunjuk dalam discovery sebagai fact, bukan fiction. Kalau orang yang memang tak tahu menahu dia akan anggap benda ni realiti dan fact. Tak patut diorang bagi benda2 merepek macam ni disiarkan. Kalau AXN ke atau lain2 ke aku tak kisah la itu entertainment. Kecewa tul aku.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

Wanmanjung
Pendaki Gunung
Posts: 32
Joined: 01 Jun 2010, 21:34

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by Wanmanjung »

bagi aku bear grylls tu lebih kepada hiburan semata2 kepada saper yg tak pernah masuk hutan..

bagi yg pernah masuk hutan.. aku cadangkan tengok les stroud.. rilek jer dier sorang2..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by nadir »

discovery channel is all about making money....hehehe

aku ingat lagi , aku pernah dengar dari sumber yang boleh dipercayai yang discovery channel eco challenge pun , dia punya route disesuaikan ( lebih kepada ) supaya senang utk amik gambar / senang utk cameraman. Kena face the fact yang adventure race hebat mana pun, kalau dia punya production / coverage tak bagus, saper pun tak tau, sape pun tak nak tengok.
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by shahrul »

Wanmanjung wrote:bagi aku bear grylls tu lebih kepada hiburan semata2 kepada saper yg tak pernah masuk hutan..

bagi yg pernah masuk hutan.. aku cadangkan tengok les stroud.. rilek jer dier sorang2..
yg ni plak 2 org.. satu lagi siri yg best Man, Woman, Wild kat DC skrg ni
Mykel Hawke is a former Special Forces survival expert. His wife, Ruth England, is a TV journalist. Together, they take on some of the most forbidding and remote locations in the world. Dropped into each spot with only a knife and the clothes on their backs, they must survive as a team for four days and nights. As they test their will and their marriage, the two find common ground standing up to nature as husband and wife in the wildest places on Earth.
bolehla tambah ilmu ikhtiar hidup walau berbekalkan hanya baju dan pisau dlm hutan
_________________
_________________

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by frostice »

nadir wrote:discovery channel is all about making money....hehehe

aku ingat lagi , aku pernah dengar dari sumber yang boleh dipercayai yang discovery channel eco challenge pun , dia punya route disesuaikan ( lebih kepada ) supaya senang utk amik gambar / senang utk cameraman. Kena face the fact yang adventure race hebat mana pun, kalau dia punya production / coverage tak bagus, saper pun tak tau, sape pun tak nak tengok.
Eco Challenge pun ker?? ha ha ha Mmg business semata2 lar org putih ni.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by nadir »

ya memang... aku dengar pun terkejut...

kalau organize adventure race , memang kos tinggi bro, setakat yuran penyertaan dan sponsorship, tak lepas wooo... itulah sebab banyak adventure race yang besar besar , diaorang buat promosi , coverage kaw kaw... sebab main revenue di-generate dari situ...

sama macam American idol / malaysian idol... dapat duit dari siaran DAN undian sms....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by UnderAge »

hiburan semata2...mana yg baik amik...mana yg merapu...abaikan..
::: SuCCESS :::

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by lusuh adventure »

walaupun hiburan Bear Grylls ni....namum banyak maklumat baik dia ajar..x dapat dinafikan..cuma kekadang tak masuk akal...ambil ilmu yg terbaik, periksa jika rasa tak kena..
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by nadir »

hihihih betul tu.... sbb BG la firesteel cepat jual.... padahal semua org tau guna lighter lagi senang...
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by lusuh adventure »

hihihih betul tu.... sbb BG la firesteel cepat jual.... padahal semua org tau guna lighter lagi senang...

kekekekeke,,betul tu...
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

sepit udang
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 15 Aug 2011, 19:05

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by sepit udang »

aku rasa Dual survival lagi banyak info berguna dari rancangan man vs wild ni.....

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by irmuaaz »

lusuh adventure wrote:hihihih betul tu.... sbb BG la firesteel cepat jual.... padahal semua org tau guna lighter lagi senang...

kekekekeke,,betul tu...
Tengok gak kalau pakai Trangia senang nyala pakai firesteel. Takde terbakar bulu jari :)

Kalau kena cara dia sama je senang mcm pakai lighter nak nyala unggun api. Tapi cam semua benda dalam hidup, kena practice la baru lancar. Kalau baru beli tak practice lepas tu nak gores terus nyala susah la gak.

Saya rasa nyala api pakai cara alternatif ini ilmu yang elok kita ada. Sebab tak boleh nak kata bila kita terpaksa pakai untuk situasi real life. Firesteel pun memang confirm tak boleh rosak dan tak habis gas macam lighter(kalau yang mechanical cam blastmatch tu lain lah).

Macam first aid kit lah. Elok la bawak tapi tak payah pakai. Tapi tak elok lah kalau tinggal kat rumah terus tak bawak.
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by rainmaker »

Man VS Wild yg aku faham byk tunjuk kes survivor yg betul2 extreme je. sbb tu sampai level minum air kencing, makan ulat2, makan bende mentah smua tu. tapi byk gak ilmu yg bleh dpt sbenarnye. cume kite kene pandai tapis.

aku cume respek kat camereman die je. mmg gigih la bwk equipment masuk utan.huhu...
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
lusuh adventure
Pendaki Gunung
Posts: 189
Joined: 14 Aug 2008, 14:44
Location: kuala Lumpur
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by lusuh adventure »

rainmaker wrote:Man VS Wild yg aku faham byk tunjuk kes survivor yg betul2 extreme je. sbb tu sampai level minum air kencing, makan ulat2, makan bende mentah smua tu. tapi byk gak ilmu yg bleh dpt sbenarnye. cume kite kene pandai tapis.

aku cume respek kat camereman die je. mmg gigih la bwk equipment masuk utan.huhu...
kemera man lagi handal ko..kekeke
welcome adventure to lusuh adventure ever-green exprience
we sale outdoor gear by online, visit us: http://lusuh.com.my/

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: Jangan terpengaruh sangat dengan Bear Grylls.....

Post by forestgump »

Bior le.... sekurang2nya budak2 minat ngan survival dan sedikit demi sedikit orang2 GO bolehlah galakkan depa masuk hutan. Bear Grills ke....Bush Tuckerman ke.... Ray Mears ke........ yang peliknya guru2 depa semua berguru ngan orang2 kita di PLPK dulu :lol:

Jangan mudah iri hati negatif - iri hatilah caa positif dengan membawa anak2 muda kita ke dalam hutan. Kami yang dah melepasi 50 tahun rasenya idak lagi boleh carry on tak lama lagi ya...
tapi nak ngajor tu kenalah merendah hati dan sifat terbuka ya?
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

Post Reply