Beg berat atau ringan?

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Beg berat atau ringan?

Post by betterman »

Salam para kerabat gunung...
Kalau ada masa tengok video nie.

Ben Saunders - Solo & unsupported North Pole Speed Record 2011
http://www.vimeo.com/hd#21051607

Tengok macam mana cara dia kurangkan berat barang yang nak dibawa. Setiap gram dikira.
Kita kat sini, lagi berat lagi otai hahahaha (macam tohi)...

Memang tak praktikal langsung :pig:
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by Kasnalagat »

pernah membaca satu buku berkenaan lightweight backpacking satu ketika dulu sebelum xpdc tahan 2006. Dalam buku tersebut, beg Ospray Atmos 65 direview sepenuhnya sebagai beg pilihan. Bagi mereka yg hardcore seperti Ben Saunders, mmg tak asing lagi aktiviti memotong bahagian2 yg tidak perlu (lansung tidak akan digunakan) pada equipment, rucksack etc..sampaikan strap tali pada rucksack pun mereka potong sehingga ke panjang yg diperlukan sahaja, zip dibuang digantikan dgn guylines..semata2 untuk mengurangkan beban berlebihan. Teringin juga sampai praktikkan sehingga ke tahap itu.. :idea:
"TranQuiLLity.."

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by kambinggurun »

tingat trekking zaman 90-an nasi putih, kicap ngan ikan kering jadi menu harian! sangat sedap!

bile trekking makan kari ayam (mcm skang), aku rasa mcm something missing la.. hahahaha!
::SRC-Total Outdoor::

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by orga »

Kasnalagat wrote:pernah membaca satu buku berkenaan lightweight backpacking satu ketika dulu sebelum xpdc tahan 2006. Dalam buku tersebut, beg Ospray Atmos 65 direview sepenuhnya sebagai beg pilihan. Bagi mereka yg hardcore seperti Ben Saunders, mmg tak asing lagi aktiviti memotong bahagian2 yg tidak perlu (lansung tidak akan digunakan) pada equipment, rucksack etc..sampaikan strap tali pada rucksack pun mereka potong sehingga ke panjang yg diperlukan sahaja, zip dibuang digantikan dgn guylines..semata2 untuk mengurangkan beban berlebihan. Teringin juga sampai praktikkan sehingga ke tahap itu.. :idea:
osprey topeq..haha..sbb aqu pakai atmos 65 nih..tp skang exos baru ko lg advance..hehe



beg lightweight terbaek pd aqu ialah golite..65l pon bawah 1kg..tp mao betul packing..sbb dia tader frame, kita kena pack bebarang wat frame..aqu try golite trek ngan golite speed..mao tukar milik bole aje,hehe
skang dah byk gajet2 yg ringan..5 thn dulu bebarang aqu pikol dlm 20kg..skang dah 13kg je..jimat 7kg
antara item yg aqu perasan aqu dah kurangkan berat agak ketara ialah beg, sleeping bag, mat, cooking stuff, jaket, flysheet..
sleeping bag pakai yg 700g udah tp standby bivi bag dlm 250g lg..mat pakai jenis sekerat badan mcm pacific outdoor uber mountain dlm 300g, pinggan mangkuk plastik, cooking item mao kompak dan dpt material titanium lg baek la,hehe..
tp bukan sumer menda yg nk kurangkan berat perlu kluar belanja lebeh..perlu kreativiti skek dan rela korbankan keselesaan skek..
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by mizi »

ringan...kadang2 bila save ruang yg tu x bawa..yg ni x bawa...msk hutan suma mcm x lengkap..nyesal pon ada
berat..kadang2 bila bawa je suma..haram x pakai..nyesal je bawa
kesimpulan bg aku..bkn kira otai x otai..ringan ke berat...kepuasan diri membawa/mengalas..kadang2 ringan rasa x best ja treking..maklum la mmg jenis keja kasar...berat lak mengeluh pd diri sendiri..buat pa la aku pikul berat2 ni semata2 nak mkn sedap lam hutan..nak selesa lam hutan...bak kata komunis..nk selesa duk kt bandar la hehehe
climb long trail
p11at

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by abe~G »

hahaha, kome nak ikut cara Ben Saunders yer? mat salleh tu punya tempat tak sama macam kita, depa makan tak macam kita, kalau berani ikut ler stail Mat Kilau. hehehehe.

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by nazryst »

Gua setuju.... orang dulu dulu mana ada bawa bag... singgah ajer kampung di pertengahan perjalanan... mesti ada yang jemput bertandang .... nampak macam takder kampung, tetiba ada.... anak dara semua mari mari wooo.... apa macam... ada brannn??

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by seper4alif »

hee hee... dah betul dah nih... tempat kita mana nak ringan bawak camera jer dah besau peha heehhe...
lom lagi yg bergambar atas gunung ngan lesung batu ngeh ngeh ngeh...

1st time join dak gunung beramai ramai nih ke trans TT.... heran gak aku.... aku cuba bawak bag 75+10 tapi bag gelebeh
barang tak penuh penuh n makanan takda lak habis or kebulur, tapi geng lain yg sama trip dengan bag yag sama asal kemas kat kemside jer mesti ada yg terlebih n tak muat nak masuk balik... huu huu... pelik bila di perhati kan... leh gelak klu dok pandang deme
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

pangjatt
Pendaki Gunung
Posts: 38
Joined: 08 Sep 2009, 00:58

Re: Beg berat atau ringan?

Post by pangjatt »

seboleh bolehnya suka kalau beg ringan.beg ringan trekking tidak la sepenat orang yang bawa beg berat. bila beg ringan, kebiasaannya, ada lebihan ruang, ada lebihan ruang, jika kecemasan. boleh ambil brg kwn parking kat beg kita.

bukan tidak buleh bawa beg berat. buleh. cuma takut tak mampu. takut2 nanti menyusahkan diri dan lebih teruk lagi, menyusahkan kawan.

bila dah tidak buleh dan berani nak bawa beg berat, jangan la ngada2 nak bawa benda2 yang pelik pelik. benda2 yang manja. takkan trip 4 hari 3 mlm nak bawa botol syampu yg paling BESAR kot. nak bawa shower gel yg paling BESAR kot. seluar sampei 2 - 3 jenis. baju 3 - 4 pasang.

xde sape kisah kalo nak bawa lesung batu skalipun...kalau lalu, bawa lah, kwn2 pun suka. bleh mkn sambal kat dlm utan ye x?

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by seper4alif »

hee hee... seluar dua tiga jenis buleh bawa klu enterans ngan exit nyer sama... leh gantung memana....
klu trans lupe kan lah yerk.... benda pepelik nih bukan takle bawak... tgk ah pelik tang mana... sambal belacan ada org buleh tenyeh pakai sudu kat dalam mainstin jer aku nengok.... ada gak yg bawak lesung... mmg terpulang. tapi... lagi baguih bawak jus mangga kot haahahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Kasnalagat
Pendaki Tegar
Posts: 288
Joined: 26 Mar 2008, 08:30
Location: pelantar merenung bulan
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by Kasnalagat »

seper4alif wrote:hee hee... seluar dua tiga jenis buleh bawa klu enterans ngan exit nyer sama... leh gantung memana....
klu trans lupe kan lah yerk.... benda pepelik nih bukan takle bawak... tgk ah pelik tang mana... sambal belacan ada org buleh tenyeh pakai sudu kat dalam mainstin jer aku nengok.... ada gak yg bawak lesung... mmg terpulang. tapi... lagi baguih bawak jus mangga kot haahahaha
tan,lagi baguih bawak bini kot.. :mrgreen:
Optimize the gear..kelengkapan cukup, tak terlalu berlebihan atau kekurangan. Pengetahuan tentang trek / perjalanan yg bakal dilalui boleh memberitahu kita gear yg diperlukan / tidak diperlukan / boleh ditinggalkan. Contohnya kalau ada kebarangkalian kena cross sungai besar atau panjat batu, tali perlu disediakan, kalau trek balak 4-5 jam panas, payung boleh dibawak :mrgreen: etc. Oleh itu pada aku untuk meng'optimum'kan barang2 supaya beg berat pada tahap ekonomi, harus spend 2-3 hari sebelum berekspedisi untuk collect info & knowledge mengenai trek & perjalanan yang bakal dilalui..

*stakat ni beg mus kot aku rasa paling ringan.. :tembak:
"TranQuiLLity.."

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by seper4alif »

haa ha bawak bini buleh tapi takut ada yg jaki haa haa

pernah satu game nih aku polow dak luar... ada sorang mamat nih dia bawak karimore panther uk yg lama tuh 55 litr
dalam bag dia cuma ada baju 4 helai, jins sehelai, sua pendek 6 helai, selimut satu botol kosong 2, nih trip g korbu gayong nih
hah bayang kan lah berapa nyer kosong dan berapa nyer baguih klu suma mcm nih... barang kompany kompon senang handle...

ada gak satu trip nih aku ikut, depan belakang bag dia dah penuh, deuter 75+10 lak tuh haahaha
apa dia bawak beb, tali 100 miter pon ada dengan set climbing... gile gempak... lom masuk brg company lagi dah penuh....

ber ingat lah dekat trip yg kita nak g, yer lee.. kena lah tahu keadaan gunug tuh... tak perlu kot tali klu setakat nak panjat tengok view, bukan nak seludup tokek haahaha.... siap bertali haahaha....

ada kes member baru kua tahan, 2 hari dia sangkut kat lata luis kot...
diorang stay lah pasal dah takleh jalan... ada group lain kat situ pasang tali selamba tak hirau walau air naik deras gila,
nak gak lintas... nape ek kena fikir camtuh? nape ek?
if tak jadi apa apa alhamdulillah, if TEEEERRRRjadi lah? sapa nak di salah kan? takdir keee cermin depan mata?

hukum tuhan jgn di lawan, setiap benda ada hikmah nyer, kita bakooo aje heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by nazryst »

Tang ni aku setuju, walau pun aku takder SPM, tapi aku setuju laa... kite bakoo aje...ye ye ye... atenya bior tumpo mike

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by seper4alif »

hish kamu nih... nak membakoo aje kijer nyer.... kang kena delete kang uooowps
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by frostice »

seper4alif wrote:hee hee... dah betul dah nih... tempat kita mana nak ringan bawak camera jer dah besau peha heehhe...
lom lagi yg bergambar atas gunung ngan lesung batu ngeh ngeh ngeh...

1st time join dak gunung beramai ramai nih ke trans TT.... heran gak aku.... aku cuba bawak bag 75+10 tapi bag gelebeh
barang tak penuh penuh n makanan takda lak habis or kebulur, tapi geng lain yg sama trip dengan bag yag sama asal kemas kat kemside jer mesti ada yg terlebih n tak muat nak masuk balik... huu huu... pelik bila di perhati kan... leh gelak klu dok pandang deme

ohw..... hang la yg beg ringan time tu yer... Patut barang company banyak tak amik. Ooooooooooooo..... :twisted:

:kah:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

nazryst wrote:Gua setuju.... orang dulu dulu mana ada bawa bag... singgah ajer kampung di pertengahan perjalanan... mesti ada yang jemput bertandang .... nampak macam takder kampung, tetiba ada.... anak dara semua mari mari wooo.... apa macam... ada brannn??
Nazry
Masa dedulu macam Mat Kilau diaorang memang tak bawak beg sebab makanan semua ada dalam perjalanan sebab konsep depa tanam dan makan macam laluan Traill dari Raub ke Kuala Slim di perak. Sepanjang perjalanan tu ada pokok pisang dan ubi kayu dan itu lah yang jadi makanan diaorang sebab dedulu orang melayu tak reti makan KFC hapa, kepala keratapi atau lelebih pun sup kura kura jer kih kih kih :kah:

UnderAge
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 16 Jan 2006, 11:45

Re: Beg berat atau ringan?

Post by UnderAge »

senang citer...beg tu tak berat n tak ringan...dan..barang2 keperluan mesti bawak... dan barang2 group mesti ada..

..kalau aku pi camping..mesti bawak sabun mandi .. shampoo rambut...sikat rambut....towel gedabak besar..sleeping beg yg gedabak tebal. :lidah: ....air sedap mesti bawak.dan jajan pun kena ada gak ni ...perghhh ...indahnyer donia ciptaan ALLAH..
::: SuCCESS :::

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Beg berat atau ringan?

Post by seper4alif »

frostice wrote:
seper4alif wrote:hee hee... dah betul dah nih... tempat kita mana nak ringan bawak camera jer dah besau peha heehhe...
lom lagi yg bergambar atas gunung ngan lesung batu ngeh ngeh ngeh...

1st time join dak gunung beramai ramai nih ke trans TT.... heran gak aku.... aku cuba bawak bag 75+10 tapi bag gelebeh
barang tak penuh penuh n makanan takda lak habis or kebulur, tapi geng lain yg sama trip dengan bag yag sama asal kemas kat kemside jer mesti ada yg terlebih n tak muat nak masuk balik... huu huu... pelik bila di perhati kan... leh gelak klu dok pandang deme

ohw..... hang la yg beg ringan time tu yer... Patut barang company banyak tak amik. Ooooooooooooo..... :twisted:

:kah:
eh trip kamu ker? kah kah kah
ini trip bukan trip group haa... kais pagi makan pagi haa haahaha
terus aku jual bag tuh dekat dak terenganu rm50 jer haahaha
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Post Reply