Gogo wannabies

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Gogo wannabies

Post by matsaiko »

lately ni ramai yang nak jadi gogo..jom kita listkan dan kupas apa kriteria2,panduan2 yang perlu ada pada sesorang GOGO WANNABIES

Kupasa pertama: Kenapa Saya Nak Jadi Organiser Trip?

silakan..
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

brapa kali mao diskas daaa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by poncho »

matsaiko wrote:Kupasan pertama: Kenapa Saya Nak Jadi Organiser Trip?

silakan..
sebab saya nak peningkan diri dengan pelbagai tanggungjawab yang remeh/berat dari pelbagai sudut dan kepentingan. barangkali boleh membentuk diri saya lebih peka dan menambah tahap kefahaman saya dalam selok-belok sesuatu trip khasnya dan dunia rekreasi umumnya?

tapi jawapan paling jujur ialah: sebab saya nak gi trip secara percuma :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

ad
Pendaki Gunung
Posts: 101
Joined: 04 Oct 2006, 17:49
Location: Gombak
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by ad »

sbb saya nak pegi trip tapi, takda orang nak organise.. jadi, saya organise dan tanya siapa nak join on tong-tong basis..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

poncho wrote:
matsaiko wrote:Kupasan pertama: Kenapa Saya Nak Jadi Organiser Trip?

silakan..
sebab saya nak peningkan diri dengan pelbagai tanggungjawab yang remeh/berat dari pelbagai sudut dan kepentingan. barangkali boleh membentuk diri saya lebih peka dan menambah tahap kefahaman saya dalam selok-belok sesuatu trip khasnya dan dunia rekreasi umumnya?

tapi jawapan paling jujur ialah: sebab saya nak gi trip secara percuma :mrgreen:

ya btulll..bkan kate yg wannabies je..yg all the time bies pon sama je :keke: :lidah:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by mizi »

sbb saya suka mengenali yl2 baru disamping dapat menjana ekonomi :lol:
climb long trail
p11at

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

hehee bagus2 teruskan lagi bagi pendapat korg
1-sbb dapat pegi trip tanpa keluarkan duit
2-sbb senang ikut date sendiri
3-saham naik depan yl
4-menjana ekonomi

ngai:dah ada diskas ka?
sebab saya nak peningkan diri dengan pelbagai tanggungjawab yang remeh/berat dari pelbagai sudut dan kepentingan. barangkali boleh membentuk diri saya lebih peka dan menambah tahap kefahaman saya dalam selok-belok sesuatu trip khasnya dan dunia rekreasi umumnya?
aku lebih berminat nak kupas yg ni...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by sany ADALAH alger »

sebab memang jenis suka organize event :P
CARPE DIEM!

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by bargading »

poncho wrote:tapi jawapan paling jujur ialah: sebab saya nak gi trip secara percuma :mrgreen:
yeah i like this quote mr ponch... 200% jujur radja

reen, aku pun tatau laa tapi aku suka polow trip org
sambil2 bule nilai dia punya performance/service/perancangan sbb lain gogo lain style dan cara....
bukan apa, utk pengajaran pada diri sendiri jugak....
tapi kalau x kena punya gogo siaplah kena bahan/kutuk, 7 trip gunung pun masih dibawa mulut org!!! :mrgreen:
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

tapi jawapan paling jujur ialah: sebab saya nak gi trip secara percuma

Gua suka statmen ni, cakap jujur seorang pendaki gunung.
Saya mesti pileyyyyyy

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by ajon »

Dulu lewat 80 an dan awal taun 90 an..aku slalu jadi gogo..
1) Masa tu tak banyak yg sanggup orgenize
2) Nak cari pengaruh..cakap kita semua orang ikut
3) Dapat pegi free..masa kita set sendiri.
4) Seronok tengok awek-awek baru
5) Rasa puas yg teramat sangat bila trip suksess.


Tapi sekarang ikut orang je laa..tak banyak keja nak buat dan tak terbeban ngan tanggungjawab...

ikut je la arahan dan plan gogo... :minum:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

maklumbalas lebih mengatakan dpt pegi trip free :D


phob
sambil2 bule nilai dia punya performance/service/perancangan sbb lain gogo lain style dan cara....
ya lain orang lain caranya.jadi bagaimana nak menjadi gogo yang terbaik dari yang terbaik..apa yang perlu dititikberatkan?
tapi kalau x kena punya gogo siaplah kena bahan/kutuk, 7 trip gunung pun masih dibawa mulut org!!!
risiko kena sebegini kita boleh elak atau cuba kurangkan dgn persiapan diri dan knowledge yg cukup..keduanya komitmen dan kesungguhan yg jitu dalam memberi 'service'



Sekarang ni ada beberapa trend bagaimana seseorang gogo tackle pendaki agar folo trip dia..
ada yang tackle base on 'aura' dia..
ada yang tackle dgn trip2 yg rare dan hatkor..
ada yang tackle dgn membawa yl yang cantik mantik..
ada yang tackle dgn menghidangkan menu,dan fasilitis yg menarik

ada yg boleh sambung...?
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by mizi »

matsaiko wrote:maklumbalas lebih mengatakan dpt pegi trip free :D


phob
sambil2 bule nilai dia punya performance/service/perancangan sbb lain gogo lain style dan cara....
ya lain orang lain caranya.jadi bagaimana nak menjadi gogo yang terbaik dari yang terbaik..apa yang perlu dititikberatkan?

jujur,amanah,ikhlas dan setiuasi menang-menang
climb long trail
p11at

fadzli
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 09 Feb 2006, 23:57
Location: selangor
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by fadzli »

soalan yg menarik perhatian utk di perbincang kan..
sebenarnya bila ramai jadi gogo nie ianya ialah satu perkembangan sihat di mana dapat menarik ramai lagi pendaki baru untuk join.
secaranya jujur apa yg di kata en poncho ada juga benar nya di mana bila jadi seorang gogo secara otamatik kita sudah dapat pergi trip pree akan tetapi tanggungjawab yg di pikul adalah sangat besar di mana seorang gogo seperti biasa kena menyediakan dari A sampai le ke Z ,sy juga pernah beberapa kali mengorganise trip dan juga join adventure mengorganise trip dan ada juga merngorganise trip kerna orang yg meminta sy untuk organise ,bercerita mengenai pengalaman mengorganise tu tkda le banyak? alhamdulillah sepanjang mengorganise hampir 85% trip berjaya dan 15% perlu peningkatan, apa2 pn sy seoronok mengorganise sesuatu trip kerna dari situ kita dapat mengenal pelbagi peel manusia yg berbagai2 rupa :D dan di samping itu dapat juga merasa keperihan mengorganise trip yg biasa nya ada sebilangan peserta2 hanya pandai komplen sana komplen sini :D kepada kaki2 komplen sana sini tu? sila le organise trip anda sendiri ya

terima kasih
LiveLEARNhikePLAY

User avatar
bargading
Pendaki Terlampau
Posts: 542
Joined: 10 Jul 2006, 14:22
Location: KL
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by bargading »

matsaiko wrote:ya lain orang lain caranya.jadi bagaimana nak menjadi gogo yang terbaik dari yang terbaik..apa yang perlu dititikberatkan?
bagi saya, apa yg penting adlh persiapan atau perancangan awal sblm menganjurkan sesuatu trip itu... kalau disiapkan awal mengikut check-list yang disediakan, nescaya ko-ordinasi program itu akn berjalan dgn lancar.

Mmg x dpt dinafikan kerja sbgai seorang Gogo mmg pening dan merenyahkan memandangkan kena melayan pelbagai pe-el dan style peserta.... tapi inilah cabaran dan dugaan yang perlu dihadapi utk menjadi sorang gogo yg tersohor kiki.... keyword lain yg sama penting dgn perancangan adalah kesabaran... costumer always comes first... kalau layan perasaan sgt habih lerr bisnes hehe....

Salute pada semua Gogo kerana kesungguhan dan komitmen mereka dlm menganjurkan trip2 gunung yang pastinya mengukir kenangan terindah di dlm diari hidup masing2. Jadilah Gogo yang penuh tanggungjawab dan jagalah kebersihan hutan kita... Gogo - org yg mengorak langkah paling awal dan paling akhir melangkah keluar dari sesuatu trip yg dianjurkan ...
L i f e i s a j o u r n e y | I never see what has been done; I only see what remains to be done.
Image

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Gogo wannabies

Post by soulfly »

ajon wrote:Dulu lewat 80 an dan awal taun 90 an..aku slalu jadi gogo..
1) Masa tu tak banyak yg sanggup orgenize
2) Nak cari pengaruh..cakap kita semua orang ikut
3) Dapat pegi free..masa kita set sendiri.
4) Seronok tengok awek-awek baru
5) Rasa puas yg teramat sangat bila trip suksess.


Tapi sekarang ikut orang je laa..tak banyak keja nak buat dan tak terbeban ngan tanggungjawab...

ikut je la arahan dan plan gogo... :minum:
saya pun sama gak ikut orang jer..skang nih,
dulu2 pernah gak jadi GOGO,
memang betul nk puaskan ati semua orang bukan senang,
aku jenis GOGO yang selalu rugi haha
apapun jagi GOGo nih banyak cabaran dia,
terutama skali bab pengurusan,
-yang penting jadi GOGO nih dapat disiplinkan diri sendiri,tu yang penting...
lama sangat...

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Gogo wannabies

Post by HafisJohan »

mcm mana pulak gogo yg sgt "otai" start nak jd gogo dulu?..tak sama ke mcm gogo wannabe ni?..

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

sama je lbeh kurang..gogo otai pon bermula dari gogo wannabe gakk..poyo je lbeh dorg tuh..keh keh keh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

Farid McGuire
Pendaki Gunung
Posts: 128
Joined: 03 May 2006, 11:05
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by Farid McGuire »

zaman dulu.. masak nasi dengan sardin + megi pun jadi.. masak pun pakai kayu api... solid fuel?.. sapa pakai benda ni kira otai-otai... lampu pakai pelita ayam jer.. kadangkala pelita karbaid... lampu gas?.. abg-abg otai jer pakai ni... kita budak sekolah tak mampu... line-up?... kengkawan kelas jer...

dah form4-form5 baru stat join group luar... apa kena mengena dengan tajuk kat atas.. tah.. saja tulis jer... jgn marah....

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Gogo wannabies

Post by HafisJohan »

biNGai wrote:sama je lbeh kurang..gogo otai pon bermula dari gogo wannabe gakk..poyo je lbeh dorg tuh..keh keh keh

so apa motif trade ni ya encik ngai yg hensem lg hansap?..hahahah...

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

kalau pandang yang positif,positif la yg dapat
kalau pandang yg negatif,yg negatif la yg dapat
masing boleh pikir nak amik yg mana

pada yg dah rasa otai,akan lain sudut pandangannya
dan pada yang baru,juga beza pendapatnya

yang dah otai memang berasal dari zero
dan yang zero pasti akan berada di peringkat dah otai
kitaran tersebut takkan berhenti,akan dtg yg baru
takda lama takde yg baru,gitu juga sebaliknya

jadi,
pandai2lah memasing grab sesuatu dari apa yg diperbincangkan
tanya diri sendiri anda nak berada dimana

:D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by Defcon »

Sekadar menyelit sebagai maklumat umum.

Penganjur, Ketua XPDC n Guide Anda boleh di Dakwa!!!!!!
http://www.gunungonline.com/basecamp/vi ... ?f=5&t=344

*Link ni bukan nak bankang ke 'nasik tambah etc' :) sekarang rujukan di mana ada posting dari kenkawan yg berguna juga. Hehehe... tajuk jah kejam..hati ada taman kan dalam
.::[x]:

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by kambinggurun »

salu asek komplen trip orang je, jadi gogo ley la dapat rasa dikomplen!

baru tau kecik ati pastu.. wakaka!
::SRC-Total Outdoor::

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Gogo wannabies

Post by HafisJohan »

aku cuma x suka cara penulisan tajuk thread ni...adakah anda2 yg di katakan GoGo "otai" di lahirkan kecik2 dah mmg jd GoGo pikul karrimor?..hahaha..

sorry ya...aku bkn GoGo..trip pun x join...saja :)

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by Defcon »

kambinggurun wrote:salu asek komplen trip orang je, jadi gogo ley la dapat rasa dikomplen!

baru tau kecik ati pastu.. wakaka!
Huhuhu... kena cari plugin utk phpbb utk 'i like' this statement pulak hhehehehe
.::[x]:

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Gogo wannabies

Post by HafisJohan »

Defcon wrote: Huhuhu... kena cari plugin utk phpbb utk 'i like' this statement pulak hhehehehe
Image

boleh?..huhuhuh

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by yongyap »

Kita kena kembali kepada prinsip asal,kenapa kita mahu mendaki.
so tak kira la Gogo wannabies ke, Gogo canabis ke,
selagi kita berpegang pada prinsip, semuanya akan cantik,insyaAllah.
Kasihan Hutan Kita

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

HafisJohan wrote:
biNGai wrote:sama je lbeh kurang..gogo otai pon bermula dari gogo wannabe gakk..poyo je lbeh dorg tuh..keh keh keh

so apa motif trade ni ya encik ngai yg hensem lg hansap?..hahahah...

mana cik tau saya hansap? saman kang!!
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by poncho »

tajuk thread nie Gogo Wannabies.
dalam konteks pergunungan atau rekreasi, maksud dalam Bahasa Malaysia = sesiapa/individu yang ingin menjadi seorang organiser trip. dalam 1st posting pun ada persoalan yang boleh dijawab. jadi ianya bermotif perbincangan.

bukan bermaksud beza membezakan yang wannabie (nak jadi) gogo atau yang dah lama jadi gogo (seasoned organiser) tapi thread nie kalau direnungkan dengan matahati mesti boleh nampak mesejnya adalah untuk dijadikan perbincangan dan dijadikan rujukan/iktibar pada sesiapa YANG INGIN jadi organiser. kalau belum pernah jadi (selalu join trip sahaja), baca je mana yang relevan. jangan terlalu sensitif topik nie dijadikan medan menghentam sesapa plak. ianya bermotif baik dan tulus. tiada istilah "wannabies" nie untuk beginner atau yang tiada skill. pada yang selalu jadi gogo tu, raspek gak lah pada sesiapa saja yang nak menceburi "profession" nie. bagi sikit ruang dan jangan perlekehkan sesapa. senang citer, sama-sama bincangkan secara ilmiah dan hormat menghormati.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

poncho...sy suka pemikiran awak yang matang...syabas bro :-)

satu perkara la sy nak share pada yg nak jadi gogo:Ambil Dengan Serius Perkara2 Yang Remeh.Percayalah segalanya berjalan lancar :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

HafisJohan
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 19 Oct 2009, 10:48

Re: Gogo wannabies

Post by HafisJohan »

hehehehe....tu jer...??

oklah oklah...nasib baik poncho rply... :p

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by mizi »

matsaiko wrote:poncho...sy suka pemikiran awak yang matang...syabas bro :-)

satu perkara la sy nak share pada yg nak jadi gogo:Ambil Dengan Serius Perkara2 Yang Remeh.Percayalah segalanya berjalan lancar :D
abe mat...otak masing2..sendiri pikirlah hehehehe....nak jd gogo yg terbaik bukan senang....mmg tak senang la lam erti katanya...kerna ikhlas mo bg bdk2 yg ketingalan grop atau perseorangan merasa setiap gunung2 yg ada...aku rela susah supaya kwn2 senang...gogo paling susahhhhhhhhhhhhh
climb long trail
p11at

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

ko bkan gogo yg suke kipow rokok org ke mizi? ahahahaha

apa mende yg remeh2 tuh reen? kasi contoh laa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

ngai: apa2 la perkara2 dalam organise trip yg ko anggap remeh.benda remeh ni mmg tak menjejaskan tapi kalo dah byk sgt benda remeh dibiarkan,akan mejejaskan juga.dan itulah yg akan mencacatkan trip... :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by poncho »

antara menda remeh yang selalu terlepas dari pandangan di PERMULAAN sesuatu trip:
- latarbelakang kesihatan (allergic, rabun atau tidak, rekod luka lama, tahap atau peringkat keseriusan/kritikal) peserta.
- latarbelakang pemakanan peserta (cth: ada yang makan pedas, ada yang tidak).
- cara pemakaian (cth: salah pilih kasut/stokin, seluar/baju tidak mudah kering, etc.) peserta.
- peserta kekurangan/tiada peralatan penting (cth: headlamp, ration personal, plastik besar untuk beg. etc.)
- briefing/simple brief (do and don'ts)
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

kansas_k1d
Pendaki Gunung
Posts: 58
Joined: 20 Mar 2010, 14:42

Re: Gogo wannabies

Post by kansas_k1d »

kebiasaan mlm ptama bru la nk tny pasal latarblakang peserta (ice breaking mlm pertama mndaki)..:D ...huhu...tul x?

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by poncho »

kansas_k1d wrote:kebiasaan mlm ptama bru la nk tny pasal latarblakang peserta (ice breaking mlm pertama mndaki)..:D ...huhu...tul x?
itu untuk peserta.

untuk organiser, semestinya dia patut lebih tau awal latarbelakang peserta. sebab dia akan kumpul semua maklumat untuk urusan dokumentasi/laporan polis, insurans, dll. sebab itu organiser punya peranan sangat detail dan mencakupi segenap aspek supaya memudahkan atau melancarkan urusan Gogo bila berdepan dengan apa-apa situasi (persediaan). sekaligus segala kontinjensi atau backup plan dapat disediakan. tapi secara basic, organiser patut juga kenalkan sesama peserta di awal trip tu. at least takde la panggil "woi, wei, bang, kak" sewaktu di trek nanti. kalau ada kecemasan sebelum sampai campsite, macam mana nak address seseorang peserta kalau tak kenal? at least kenal la nama atau baya (sebaya ayah, abang/kakak).

saya cukup 'suka' kalau ada baya bapak kita panggil kita yang lebih muda nie "abang". mesti best kalau panggil dia "adik" :mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Gogo wannabies

Post by biNGai »

aku suka kalo gadis panggil aku abg..rasa cam nk menikah time tuh gakk!!


yaa mende2 remeh cam yg ponch taip tuh laa kebiasaanye terjadi..byk kasi susah org saja..so gogo wannabies, sila tek not mende2 nih yaaa..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: Gogo wannabies

Post by matsaiko »

time management pon takleh pandang remeh....

dlm jadual start jalan kol 9am .... tapi kol 8.30 baru nak celik mata...belum campur mengeliat2 dlm sleepingbag,kendur2kan urat,kluar sleepingbag,termenung,guro2,kutuk2..gelak2..packing2 makan2 ...boleh ke sharp kol 9am jalan?

ok lah let say 9.45am br jalan....

so kite dah rugi 45 minit..

tu baru kerugian di pagi hari....dlm perjalanan? time take 5? time tido on trek? kena lak hujan..huhuhu...

:D :D
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Gogo wannabies

Post by nazryst »

Mengenali diri Gogo -

Adakah anda cukup bersedia untuk menjadi gogo? Jika anda bersedia, apakah kesediaan dan siap siagaan anda dalam menjadikan anda cukup syarat menjadi Gogo. Adakah Jasmani Gogo yang lebih penting atau Rohani yang lebih penting. Adakah seorang Gogo adalah antara mereka yang paling Istimewa mahupun mantap? Kalau istimewa yang bagaimana? Mempunyai Intelligent serta kesensitifan atau kepekaan yang tinggi? Jikalau pun mantap, apakah yang membuat Gogo itu mantap... melalui pengalaman kejayaan atau pengalaman trauma yang paling menakutkan?

Apa pun persoalan diatas, Gogo mesti dan wajib memikul dan mengambil segala risiko samada anda cukup bersedia ataupun tidak. Seorang gogo perlu ada Berani berani takut... dan tidak boleh jadi seorang gogo sekiranya takut takut berani... Berapa peratuskah keberanian dan ketakutan...cukuplah sekadar boleh mengawal emosi serta bertindak secara waras yang boleh mententeramkan kepada semua ahli pendaki yang mengikuti xpdc.

Seorang Gogo tidak boleh senantiasa selesa dengan apa yang kejayaan sedia ada. Ini merupakan zone yang sangat merbahayakan kepada kapal kapal kecil, dan selalunya ia dipanggil "COMFORT ZONE". Oleh kerana kebiasaan membudayakan cara maka ia dijadikan adat lalu menolak segala instrument serta prinsip yang baru. Sekiranya ini berlaku, aplikasi sesuatu krisis tidak dapat di improvise kepada keseluruhannya. Mengoptimakan kredibiliti melalui pengalaman serta analisa pandangan dari satu sudut akan merugikan ilmu kepada seorang gogo. Tidak dinafikan ada Gogo yang sudah selesa kepada caranya. Tetapi lambat laun, aplikasi serta method nya akan tidak berkembang oleh kerana telah di sekat oleh kepercayaan yang mendalam atas prinsip.

Seorang gogo yang baik akan selalu membuat penilaian keberkesanan sistem lalu akan sentiasa membangunkan dan memajukan sistem pengurusan yang sedia ada. Dan tidak hairan jika seorang gogo mempunyai Manual serta Check list tertentu didalam kehidupan pendakiannya. Perubahan serta perolehan ini akan berkadar langsung pada pengalaman serta peredaran masa dan ekologi sistem.

Jadi seorang gogo yang baik itu subjektif, adakala gogo tidak mantap tetapi ahli ahli yang terlibat itu pula dijadikan bagus.... dan adakala gogo dah cukup mantap, tetapi jemaahnya pula cukup toya mat amin menyusahkan dan cerewet di pelbagai sudut. Banyak formula formula yang boleh membantu untuk mengimbangkan segala kemungkinan.... dan segala formula ini adalah melalui pengalaman, kekecewaan, ketaksuban dan segala gala yang boleh akan menjadikan anda Gogo Hebat....

Semoga dengan persoalan yang ada, serta keadaan yang abstrak dapat memberi anda untuk terus cuba menjadi seorang Gogo disuatu hari nanti. Tiada apa yang di had atau dikadarkan atau di limit kan disini... ia adalah anda yang dapat meng improvise kan menjadi Gogo terbaik...... Selamat Ber ALOMPAK AGOGO.....

Post Reply