kes study - sesat (sila beri pendapat)

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by Defcon »

Ajis_AJ wrote:Sesat lg....... xabis-abis....... huh.....
Benda kalu dah nak jadik...huhuhu
.::[x]:

fadzli
Pendaki Gunung
Posts: 96
Joined: 09 Feb 2006, 23:57
Location: selangor
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by fadzli »

biNGai wrote:ooo itu kes taun lepas, taun nih colgate amik alih jawatan..hahaha
oit !! :evil:
LiveLEARNhikePLAY

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal..

tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje.. sape nk sweep dia plak? takkan Si A nk sweep dia, takkan nk suh Si A ni runner laju2 pggl yg dpn? nak2 klu injured yg teruk mcm lutut jem ke, kena patuk ular ke..

So.. camne nk handle klu dlm keadaan camni?? mintak pendapat otai2 sekalian...
:oops: :oops:

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by fulltimesinner »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal..

tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje.. sape nk sweep dia plak? takkan Si A nk sweep dia, takkan nk suh Si A ni runner laju2 pggl yg dpn? nak2 klu injured yg teruk mcm lutut jem ke, kena patuk ular ke..

So.. camne nk handle klu dlm keadaan camni?? mintak pendapat otai2 sekalian...
:oops: :oops:

hahahaha ... bukan biasanya sweeper ada geng dia sendiri ?(geng2 pewai atau geng2 yg bawak beg terlampau berat) :D, maksud aku nanti ada gak yg stay kat belakang dengan sweeper, kalu sorang2 gak kena bawak radio awal2 la. kalu day trip mesti tempat tu dekat2 je dgn pencawang telefon so boleh calling2... hahaha aku bukan otai sekadar menambah perisa :D
just a small time adventurer :D

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

fulltimesinner wrote:
-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal..

tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje.. sape nk sweep dia plak? takkan Si A nk sweep dia, takkan nk suh Si A ni runner laju2 pggl yg dpn? nak2 klu injured yg teruk mcm lutut jem ke, kena patuk ular ke..

So.. camne nk handle klu dlm keadaan camni?? mintak pendapat otai2 sekalian...
:oops: :oops:

hahahaha ... bukan biasanya sweeper ada geng dia sendiri ?(geng2 pewai atau geng2 yg bawak beg terlampau berat) :D, maksud aku nanti ada gak yg stay kat belakang dengan sweeper, kalu sorang2 gak kena bawak radio awal2 la. kalu day trip mesti tempat tu dekat2 je dgn pencawang telefon so boleh calling2... hahaha aku bukan otai sekadar menambah perisa :D
tak sume trip sweeper ada geng..
tak sume sweeper ada radio..
tak sume tmpt ada line tpn..
tak sume trip perfect..
tak sume trip ada yg nk stay ngan sweeper..

User avatar
fulltimesinner
Pendaki Gunung
Posts: 102
Joined: 23 May 2010, 06:22

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by fulltimesinner »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote: tak sume trip sweeper ada geng..
tak sume sweeper ada radio..
tak sume tmpt ada line tpn..
tak sume trip perfect..
tak sume trip ada yg nk stay ngan sweeper..
woh.. ni trip rambo nih.. ni tak tau la camana.. aku belum ckp ilmu... :D
just a small time adventurer :D

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by mizi »

fulltimesinner wrote:
-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal..

tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje.. sape nk sweep dia plak? takkan Si A nk sweep dia, takkan nk suh Si A ni runner laju2 pggl yg dpn? nak2 klu injured yg teruk mcm lutut jem ke, kena patuk ular ke..

So.. camne nk handle klu dlm keadaan camni?? mintak pendapat otai2 sekalian...
:oops: :oops:

hahahaha ... bukan biasanya sweeper ada geng dia sendiri ?(geng2 pewai atau geng2 yg bawak beg terlampau berat) :D, maksud aku nanti ada gak yg stay kat belakang dengan sweeper, kalu sorang2 gak kena bawak radio awal2 la. kalu day trip mesti tempat tu dekat2 je dgn pencawang telefon so boleh calling2... hahaha aku bukan otai sekadar menambah perisa :D
klu bule sweper kena ada kelengkapan resion,khemah dan berbagai....apepehal bule stay situ ja ngan si A td...tindakan seterusnya guide akan folow up kenapa sweper dia x smpai2..tu selalu aku buat la
climb long trail
p11at

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by adisos2002 »

Hehehe sessi mjawab soklan...
1. org mcm si A nie ader ker?? = ade...
2. salahkah dia?? = bergantung pd org yg mnilai, pd aku dia tak tau apa yg dia tak tau. Bila dah diberitahu, maka dia akan otomatik brubah sikit2.
3. peranan leader?? = samaada dia sweeper atau shooter, dia wajib ambil tau sikap anak2 buah dia.
4. bole ke nak ubah dia?? = boley je, sbb aku rasa dah byk dah trekker yg brubah sifat spanjang aku bukak SOS nie dr tahun 2002.
5. cara nak ubah dia?? = byk cara...

Last skali = hope for the best, prepare for the worst..
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by yongyap »

-=[ RuFFHiKeR ]=- wrote:mmbr aku seorang sweeper.. gi naik ngan grup mana2, kt gunung mana2, mmg dia akan jd sweeper, OT smpi berjam2 pn xde hal..

tapi klu dia ni ttbe injured masa tgh sweep Si A yg slow tu, pastu yg dpn plak dh jauh.. dan kebetulan masa tu cume ada sweeper ngan Si A aje.. sape nk sweep dia plak? takkan Si A nk sweep dia, takkan nk suh Si A ni runner laju2 pggl yg dpn? nak2 klu injured yg teruk mcm lutut jem ke, kena patuk ular ke..

So.. camne nk handle klu dlm keadaan camni?? mintak pendapat otai2 sekalian...
:oops: :oops:
sweeper dgn si A tunggu je sampai group depan patah balik.kalau takde gak, sweeper dgn si A terus turun balik sambil menyumpah group depan
Kasihan Hutan Kita

sundayz
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 11 Mar 2011, 20:27
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by sundayz »

Lama x jengah sini, hari ni baru rasa rajin nak komen² ngeee!

Dulu aku pun suka naik bukit @ gunung gak dan x suka ada trekker kat belakang, bukan sebab sombong ke apa. Tapi sebab fizikal aku beso (base KL ialah gemuk) dan aku pulak jenis malas nak eksesais jadi rasa cam segan dgn trekker kalo dorg kena pantau aku. So, aku fikir trekker mungkin bosan nak pantau aku so kena la buat² "wei trekker ko nak g dulu g la, aku leh jalan slow²".

Camtu la pendapat aku yang gemuk ni.

User avatar
pittolahoya
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 04 Dec 2011, 03:12
Location: SENTUL,KL
Contact:

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by pittolahoya »

Dalam hutan jgn memain...patutnya si A dah diberi penerangan oleh sweeper dan guide ttg pentingnya staying in group...kalo nk santai ala ala melancong gitu sy cadangkan sewa guide especially utk amik gambo je so safe skit...seb baik tak sesat lama..kalo tak bermalam ngan pak belang laaa....hehe
Beg DEUTER yg stylo utk,hiking,travelling,dll
Saya jual both ORIGINAL dan imitation,
kontek saya APIT- 012 645 6855 atau view web sy:
Deuter Original : http://deuteroriginal.blogspot.com/
Deuter Imitation : http://deuterbackpack.blogspot.com/

cikgunik
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 18 Sep 2013, 23:33

Re: kes study - sesat (sila beri pendapat)

Post by cikgunik »

Slm 1msia..bg ak utk situasi dlm hutan xkira daytrip or camptrip xsepatutnya ada istilah 'xselesa' sbb ni bukannya jln2 kt ikea or what..n itu mnunjukkan penting diru sendiri yg pd akhirnya akan susah2 sume org...so for me..utk elak kjadian mcm ni jd..
1. Gogo kena educate trekker2 terutama yg bru ni xkira la mcmna pon mesti ada buddy
2. Mcmna degil pon si A, sweeper don ever take 4 granted of him..sbb tu la namanya sweeper
3. N dont forget to bring ur LAMP wlaupon daytrip..sbb slalu kes daytrip yg sesat/kandas they didnt bring any..

hrp sama2 kita prihatin sesama warga gunung..tqvm

Post Reply