kenape org kite xmau rebut peluang???

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by lastman »

salam...

terlebih dahulu aku mohon kemaafan kalo topik ni ade yg ...
puas aku memikey kenape org kite xmau rebut peluang ni...

sepanjang aku berade di hot ballon fiesta putrajaya 2010 aku lihat betape ramainye
ahli photographer ni berkumpul baik muda mahupun yg tue..laki mahu wanita..
setiap hari xkurang dr 1000 org photographer ni dtg memate-mate nak lihat dr dekat..
ade yg berkumpul dr jam 6.30 pg pun ade..ade yg dtg lebih awal dr kami...
tp malangnye...95% drpdnye bukannye org kite...kemane hilangnye org kite ni??
photographer xxxx sangup dtg awal dan bertanye terus adakah mereka boleh ikut
terbang sekali ngan ballonis tetapi org kite hanye lihat dr tepi pagar ni...
xmau rebut peluang..kalo nak dikate leh masuk????kan dah diberitau pas boleh
diambil kat pintu masuk tepi...bile ditanye kenape xmau ambik pas masuk???
ehhh boleh ke bang???ade lg ke bang???aduh...puas la DJ bg tau...
aku ingat aku je yg tertanye2 soalan ni rupenye membe aku pun tertanye pulak..

soalnye ape kate ANDA??

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by khalid »

tul jugak kata syed.
sib baik aku takda camera canggih manggis nie, kalau idak aku laa hang tengok terbang sekali
naik belon. Memang syok syed, pengalaman aku dulu masa kat Albuquerque orang ramai seluruh dunia datang. Karang dah ada kat negara kita.. sayang orang kita tak rebut peluang.
Sama laa ngan aku niee.
Aku sokong kenyataan hang nie.

ironore
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 19 Feb 2009, 03:01

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by ironore »

Betul tu SyedGG dan Incik Khalid....
tKadang2 aku pun tak paham..org kita ni...bila ada peluang taknak ambik....
Nak kata pemalu...Kadang2 ada yang tak tau malu. Malu tak bertempat.....
dah ada peluang tak mau rebut...isk..isk..isk..

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by sany ADALAH alger »

maybe hotballon bukan subjek yang dicari dorang kut...
CARPE DIEM!

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by matsaiko »

nasib baik aku sebok jadi tukhang amik ghambr orang kawen,kalo tak aku turun syed...
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by lastman »

aku bukannye ape matsai..bukannye dengki ade camere cangih ni...kalo ade pun bile mase nak ambik gambo
pulak...kaum xxxx aku tgk sorang2 pun xpe datang...dapat pas mencanak kejor balonis ni tny leh fly skali x?
yg kaum kite ni...alamak aiii...sebuk ngan org sebelah...satu pagi tu aku tengok 3 org je kaum kite yg menungu
pas masuk yg lain.....paham2....
:tembak: :tembak: la aku ni...kalo aku salah...

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by biNGai »

org kite gemar amik gamba 'hot belon' yg lain tuh syed..ko tgk laa kt fesbuk, melambak2 tetiap ari update..naik nyampah aku..ekekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by lastman »

xyah facebook ngai..aku dok sane dr rabu pagi sampai isnin pagi..
macam2 ada...xlarat mau tgk...yg dok kending mat salleh
pun ade..

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by beckham@chayok2 »

tepuk dada tanya seleralah...
seb baek aku x de camera mahal... hehe... (ayat biaser...) :mrgreen:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by matsaiko »

sori
aku tak setuju btol tanggapan...kena ada kamera mahal baru nak amik gambar
bila gambar tak cantik dikatakan 'biasala kamera murah/kecik/compact'
apa kalo pakai kamera mahal baru gambar akan jadi cantikkkk ke ?????
pls laaaa ... 8)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by biNGai »

aku ade kemera mahal..tapi malas mau amik gamba..kemera henpon pon aku malas gak..hehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by kabusgunung »

aku pun.... kamera mahal dah kena rompak....

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by JeNaL »

matsaiko wrote:sori
aku tak setuju btol tanggapan...kena ada kamera mahal baru nak amik gambar
bila gambar tak cantik dikatakan 'biasala kamera murah/kecik/compact'
apa kalo pakai kamera mahal baru gambar akan jadi cantikkkk ke ?????
pls laaaa ... 8)
aku setuju ngan reen punya ayat ni.....

gambar tak semestinya cemera....dan camera canggih pun tak semestinya gambar bagus....
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

matsaiko wrote: apa kalo pakai kamera mahal baru gambar akan jadi cantikkkk ke ?????
pls laaaa ... 8)
Err.. taktaw nk ckp camne.. camera murah mahal, gmbr cantik buruk.. subjektif kot..
sbb kdg2 tu mcm btl pn ada bile org ckp kena ada camera mhl br gmbr cantik..
sume kena tgk gak motif gmbr tu diambil.. nk hasil camne.. keadaan sekitar tu camne..
sbbnyer.. klu pki henpon nokia 1.3mp lwn nikon d3s.. kalah gak la..
camne2 pn, pendapat aku la.. hehe..
aku pn rs lagi mhl camera tu, lg cun hasil gmbr, pastu lg sng nk diedit..

kekeke..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by vanhemeir »

wan,

agak2x lah nak compare... takkan camera handphone dgn d3,.. macam langit ngan bumi..

edit2x dah kelas lain lah wan... bukan photography... photografix (kata KB)

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by matsaiko »

hahaha umpama pakai golok nak gi lawan keta kebal ...

ye mmg btol cantik tu subjektif...
cantik dimata sendiri tak semestinya diterima orang lain (aku dah lali dah)
dengan itu hargailah gambar anda sendiri
snap lah gambar byk2 pon hatta kamera h/p takde sapa nak marah takda sapa nak tangkap
tapi janganla kerana anda penguna kamera murah dan tak minat photography,perlu keluarkan kenyataan yg berbau provokasi..samaada ayat tu ikhlas atau sebaliknya wallahualam...aku bukannya nak jd hero in fact aku pon hanya pakai kamera plastik murah gak.. :mrgreen:

harapan aku,silalah baca ayat ni dgn hati yg positif ok gang...peace d mata 8)
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

-=[ RuFFHiKeR ]=-
Pendaki Tegar
Posts: 225
Joined: 15 Dec 2005, 00:53

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by -=[ RuFFHiKeR ]=- »

matsaiko wrote:hahaha umpama pakai golok nak gi lawan keta kebal ...

ye mmg btol cantik tu subjektif...
cantik dimata sendiri tak semestinya diterima orang lain (aku dah lali dah)
dengan itu hargailah gambar anda sendiri
snap lah gambar byk2 pon hatta kamera h/p takde sapa nak marah takda sapa nak tangkap
tapi janganla kerana anda penguna kamera murah dan tak minat photography,perlu keluarkan kenyataan yg berbau provokasi..samaada ayat tu ikhlas atau sebaliknya wallahualam...aku bukannya nak jd hero in fact aku pon hanya pakai kamera plastik murah gak.. :mrgreen:

harapan aku,silalah baca ayat ni dgn hati yg positif ok gang...peace d mata 8)
hehehe! yeah btl abe mat.. :D
saje je kuarkn ayat typical tu.. :P
alaa, murah ke mhl tgk atas tgn sape yg pki gak btl tak?
klu bg kt geng national geographic tu, camera henpon pn bley jd lawa..
klu dpt kt beginner, d3s pn, blum tentu lagi bley jd lawa..

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by matsaiko »

Nowadays,I'm often shoot in P mode
-Steve Mccurry-

asasnya adalah,nilai sesebuah gambar tersebut dirakam
kamera kompak ka,h/p ka,pakai auto ka sapa peduli???
jadi tak guna la ade D3 pon simpan dlm drybox je atau pi shoot 'hot belon' yg lg satu tu... :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by Freelance »

matsaiko wrote:Nowadays,I'm often shoot in P mode
-Steve Mccurry-

asasnya adalah,nilai sesebuah gambar tersebut dirakam
kamera kompak ka,h/p ka,pakai auto ka sapa peduli???
jadi tak guna la ade D3 pon simpan dlm drybox je atau pi shoot 'hot belon' yg lg satu tu... :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
camner pun aqu suka kamera guna film... sebab nak tak nak kena cuci film gak.. baru leh tgk gambar.. skrg kebanyakan digital ...masuk pc.. .edit2 bagi cantik.. tapi dah malas cuci gambar... :keke:

gambar cantik mgkn berdasarkan kepada teknik cara2 mengambil gambar.. kamera cap ayam pun kalo tau teknik, insyallah leh cantik gak.. kadang2 tgk kesenian seseorang..
kadang kala lily tenguk gambar2 kawan yang guna kamera mahal dan canggih ni... gambar yang terhasil tak nampak cantik..sebab seni tu tak nampak...
bila tgk kawan yang guna kamera biasa ..tapi cara amik gambar, tau teknik.. lak tu pandai lak mengambil gambar... nampak seni... ni pendapat lily lah...mintak maaf ler kalo tersilap cakap ... almaklumlah kita ni bkn jurugambar professional :wink:
pandangan mata orang ni lain2... yang tak hensem pun kata hensem... muahaha!!!! :keke: :tembak:

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Re: kenape org kite xmau rebut peluang???

Post by Freelance »

Dulu satu masa.. trend kawan2 suka membeli kamera dslr.. kamera besar2 lah... dari minat hobi daki gunung.. leh bersambung ke minat amik gambar... dah mcm terikut2 lak trend.. semakin lama semakin ramai lak membeli kamera dslr...almaklumlah kawan2 cemburu gak ler kot.. tgk2 kawan2 beli ...lepas tu sorang lak beli lagi... den tepuk kocek..baru leh kuar duit hahaha!!! den tak mau ler ckp den tak mampu nak beli pun.. minat nak membeli tu tetap ada.. :keke: :keke: pe2 pun ikut ler kemampuan.. tenguk gak ler kawan2 dulu2...mula2 je lah rajin bawak naik gng... lama2 kamera simpan rumah...berat gak nak pikul tu wei... hehehe!!!

tapi sayang seribu kali sayang.. ada kamera tapi tak komersialkan... maksud lily.. kamera dslr ni.. memang lah mahal.. spare part pun mahal.. lagi ler kompenen2 tambahan dia ..mcm lense, memory card ke apa ler.... tapi kalo dapat pulang balik semula modal kamera pun kira puas hati gak... ada kamera leh wat duit per... lainlah kalo photographer atau photographer professional memang lah depa pegang kamera cari duit.. maksud liy dari hobi leh wat duit gak.. contoh keje sambilan lah.. amik gambar pengantin ke, event ke, cam2 leh wat ler...
sbb lily tak de kamera.. tukang tenguk je, tak pun tukang selit2 time bergambar :kah: :kah:
(psss tahniah dan syabas wat reen matsaiko..dari satu hobi leh wat satu kerjaya sambilan atau tetap... tahniah gak kt kawan2 yang sewaktu dengannya)

bagi lily lah aktiviti outdoor ni gambar leh komersialkan.. contoh puncak2 gunung2, flora fauna, pokok2 yang unik yang sukar kita nak jumpa di luar.. dalam hutan pun baru leh jumpa...kadang2 kawan2 kita ni suka amik gambar aktiviti je... tapi lupa amik gambar alam semulajadi.... kalo kita kumpulkan gambar2 tersebut jadi satu buku... lepas tu kita komersialkan jual gambar dalam internet.. sure ada pembeli yang ingin membeli... :wink: almaklumlah bkn semua orang leh tenguk pemandangan yang terindah di puncak2 gunung... air terjun yang mengalir cantik, sungai yang jernih.... kabus pagi yang hening... sunset dan sunrise... :wink: lily hanya bagi pendapat saje.... tak semua kata2 lily betul dan benar... tapi sebahagian je ler yg berkenaan....bak kata orang ..rebut ler peluang yang ada... :keke:

Post Reply