dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by seper4alif »

aku tak rasa dia ke sana!!

simpang waterpoint belah kanan turun yongyap trek ke bubu... amin.....
ada pengulu"? sungai......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kekerk
Pendaki Gunung
Posts: 177
Joined: 11 Feb 2008, 23:34
Location: bawah pokok

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by kekerk »

alhamdulillah..nmpaknye ade kesan tapak kaki..harap2 tu kesan laluan hasan..

aku harap hasan akan selamat keluar 8)

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by pr oli »

nadir..
xder perkembangan terbaru ker tentang operasi menyelamat tu???...
- peace no war-
9W2OAT

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by betterman »

Defcon wrote:
betterman wrote:masih di office....
banyak pulak kerja hari nie...
tak dapat nak solat hajat dan baca yassin sama-sama :(
Samalah kita encik bett huhuhuu... walaupun busy dgn keje...setiap 5 minit refresh ini page tau latest update huhuhu... berdebar debar menanti keputusan huhuhu
baru abis keja...
baru nak balik...
hari nie lah pulak macam-macam problem kat opis nie...
singgah la masjid tu kejap kot2 ada orang lagi...
terkilan tak dapat join jemaah solat hajat dan baca yassin....
wat sendiri lah nampak gayanya....
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by pr oli »

betterman wrote:
Defcon wrote:
betterman wrote:masih di office....
banyak pulak kerja hari nie...
tak dapat nak solat hajat dan baca yassin sama-sama :(
Samalah kita encik bett huhuhuu... walaupun busy dgn keje...setiap 5 minit refresh ini page tau latest update huhuhu... berdebar debar menanti keputusan huhuhu
baru abis keja...
baru nak balik...
hari nie lah pulak macam-macam problem kat opis nie...
singgah la masjid tu kejap kot2 ada orang lagi...
terkilan tak dapat join jemaah solat hajat dan baca yassin....
wat sendiri lah nampak gayanya....
xpela en bett....
kat maner kiter wat pun yg penting ikhlas....
sama2 la kiter doa agar sumer selamat...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
dklpacat
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 06 Dec 2005, 13:36
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by dklpacat »

insyallah harap2 si asan tu slamt
" YOUR ATTITUDE DETERMINES YOUR ALTITUDE"

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by Syahrul_Penang »

A'kum kawan2...

Esok malam ( Jumaat malam ) aku akan gerak ke Kuala Mu dari Penang bersama-sama dengan Khalid/Shukor dan join Mawi di Sg.Siput.
Aku akan set-up satu Base station kat sana ( Kuala Mu ) , boleh tak kawan2 beri Frekuansi Simplex dan Frekuansi Repeater yang digunakan semasa Ops. SAR Hassan untuk aku berhubung dan berkongsi sebarang info terkini.
Frekuansi Simplex yang aku dapat hanya 138.385Mhz / 146.010Mhz .

Syahrul
9W2GGK
012-562 1564
013-460 1003
( SMS terus kat aku , sebab aku payah nak log-in dlm ni ).

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by cs_goh »

Syahrul_Penang wrote:A'kum kawan2...

Esok malam ( Jumaat malam ) aku akan gerak ke Kuala Mu dari Penang bersama-sama dengan Khalid/Shukor dan join Mawi di Sg.Siput.
Aku akan set-up satu Base station kat sana ( Kuala Mu ) , boleh tak kawan2 beri Frekuansi Simplex dan Frekuansi Repeater yang digunakan semasa Ops. SAR Hassan untuk aku berhubung dan berkongsi sebarang info terkini.
Frekuansi Simplex yang aku dapat hanya 138.385Mhz / 146.010Mhz .

Syahrul
9W2GGK
012-562 1564
013-460 1003
( SMS terus kat aku , sebab aku payah nak log-in dlm ni ).
Simplex 143.385

Reapeater Brinchang 147.000 +600 tone 118
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

pancitx
Pendaki Gunung
Posts: 27
Joined: 07 Dec 2005, 02:21
Location: ...
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by pancitx »

semoga Hassan selamat. begitu juga rakan2 yg pegi resQ.

Insyaallah
xx:xy

User avatar
forestgump
Pendaki Terlampau
Posts: 520
Joined: 19 Apr 2006, 20:17
Location: KL
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by forestgump »

Insyallah...berkat kederat usaha anggota penyelamat dan yang tak dapat menyertai SAR, kami hanya dapat mengharap limpahNYA agar SEMUA yang terlibat selamat serta dapat membeti petunjukNYA agar sahabat kita itu selamat, insyallah.
Secara peribadi, saya kagum dan tabik dengan semua yang terlibat serta dengan kelengkapan2 yang di gunakan.
Pastinya bukan calang2 keanggotaan yang menyedekahkan tenaga dan nyawa mereka untuk mencari dan menemankan sahabat kita keluar dari kawasan kecemasan tersebut.
La ni musim kering.... pastinya lebih sejuk dengan tiupan angin di kawasan tinggi di sana.
Insyallah...kita mengharap, memikirkan dan mendoakan semua selamat...
The worst day in the jungles is ALWAYS better than the best day in office!

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by sany ADALAH alger »

diri ini hanya mampu berdoa kepada Allah SWT.
CARPE DIEM!

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by abe~G »

mohon dilindungi dari bahaya dipermudahkan segala urusan menyelamat. amin.

seminggu tak online buka jer GO ada kes begini sebak juga rasa hati, walau pun tak pernah treking bersama tapi bila melibatkan warga gunung ni terasa ada hubungan persaudaraannya.kalau tidak kerana ada urusan keluarga yang penting, sudah pasti saya akan turut sama dalam gerakan menyelamat pada minggu ini.

apa pun saya cukup terharu atas kerjasama yang diberikan oleh sahabat2 semua. syabas semoga asan dijumpai dalam keadaan selamat . amin

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by che'gu »

nowa wrote: Untuk sesiapa yg tak berapa nak kenal atau tak berapa cam muka asan..ni aku tepek gambar dia. Sebagai menguatkan memori sekiranya korang pernah treking bersama dengan nya. Semoga ingatan korang pada asan semakin kuat dan rasa kasih sesama sahabat pergunungan akan perbanyakkan lagi doa doa kepada allah semoga asan berada dalam kesejahteraan dan dilindungi olehNYA.
Aku tak kenal saper itu Asan dan aku tak tau bila tiba masa utk kenal Asan. Tp yg aku tahu....aku tetap doakan keselamatan dan kesejahteraan dia. Semoga dia dilindungiNya....amin

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by maclan »

ape la yg asan buat skrg....

pe yg dia makan ek....

leh tido ke.....


:(
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

dikla
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2006, 15:33
Location: aussie

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by dikla »

Semoga dia dilindungiNya....amin

smlm ramai hadir??? hanya mampu berdoa dr jauh...
me n me again

User avatar
nizran
Pendaki Tegar
Posts: 205
Joined: 22 Aug 2006, 01:52
Location: belakang pokok..
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by nizran »

semalam ramai yg hadir, tapi saya nak ucapkan maaf sebab lambat sampai....
mane satu belakang pokok???
Image

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by melati »

smlm dpt sms tu gak..pg nie tk sabo nk on pc kot2 ada sbrg update..

kami sekuarga mendoakan keselamatan si mangsa..

amiennn..

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by JeNaL »

terlalu byk info yang kita dapat. harap anda semua bijak menapisnya
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by orga »

mekaseh pd sumer kawan2 yg membantu secara langsung atau tak langsung..
terharu dgn komitmen yg ditunjukkan..syabas..
semoga hassan berjaya dijumpai secepat mungkin...
ImageImageImage

User avatar
noko
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 16 Feb 2009, 11:49
Location: Mount Fuji

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by noko »

Saya ada baca paper tnntg trgedi ni..harap dia gunakan suma pengalaman survival yg ada smntara menunggu bantuan.
Kita semua doakan semoga dia selamat..Amin

p/s: kagum dgn semangat setiakawan yg ditunjukkan rakan2 GO.. keep it up!!
"i came, i saw, i conquered " - Julius Caesar

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by betterman »

Semoga kita semua tidak membuat spekulasi liar tanpa mengetahui cerita sebenar yang berlaku.
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

mun
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 29 Aug 2006, 11:11
Location: sintok

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by mun »

saya dan grup (5 orang) akan masuk ke kuala mu esok pagi bersama konvoi khalid-shukor dll. jenal dah diberitahu dan benarkan kami masuk hingga ke pondok 1 kut-kut ada rezeki.

sekian

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by JeNaL »

mun wrote:saya dan grup (5 orang) akan masuk ke kuala mu esok pagi bersama konvoi khalid-shukor dll. jenal dah diberitahu dan benarkan kami masuk hingga ke pondok 1 kut-kut ada rezeki.

sekian

roger.... terima kasih.

1. kumpulan anda boleh sampai ke pondok sahaja. kita tak nak trek nanti terusik teruk
2. jika nasib menyebelahi anda sila maklumkan kepada balai polis terdekat malalui apa cara sekali pun.
3. jgn bawa mangsa keluar terus
4. stabilkan mangsa (jgn beri mangsa makanan berat, bagi air secara berkala naik)
5. tunggu bantuan lain tiba
6. sila lapor pada balai polis terdekat untuk masuk dan keluar
7. gunakan en khalid punya gps untuk update kedudukan anda terkini
8. minta en khalid tukar sistem koordinate ke RSO
9. minta pendapat sahlan untuk perhubungan
10. jgn berpecah pada kumpulan sedia ada
11. jgn buat pergerakkan malam
12. kumpulan anda dibenarkan masuk hingga ke Map Ref RSO grid 745305
13. jika perlu anda boleh dapatkan peta topo untuk kawasan berkenaan dr saya. pls contact ASAP
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

rotiturbo
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 08 Aug 2006, 08:50

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by rotiturbo »

good luck guys...
slmt pergi selamat pulang.....
aku bukan tau ape-pe pun....

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by pr oli »

maclan wrote:ape la yg asan buat skrg....

pe yg dia makan ek....

leh tido ke.....


:(
ape yg die buat tu x baper nak penting...
yg penting...
die leh wat ke tu sumer???
itu yg kiter kene pikir tu....
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
rakangunungpenang
Pendaki Gunung
Posts: 190
Joined: 31 Jan 2008, 12:20
Location: Butterworth
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by rakangunungpenang »

semoga beliau dapat ditemui dgn para2 penyelamat2 dari pelbagai agensi dan juga kakitangan kerajaan yang bertugas mencari dan menyelamat kwn kita yang hilang di gunung...........kita harus ambik iktibar dan sama2 lah kita berdoa supaya dia dlm keadaan selamat.

dah bnyak kes pendaki2 gunung sesat di hutan,kita yang lain harus beringat dah berwaspada,dan pastikan jgn tinggalkan kwn jiwalupun kita berpengalaman sejauhmana pun dari segi pendakian.

mungkin kwn kita keseorangan semasa menurun dari yongyap?klau tidak mcmana dia bleh tersesat?
akibat berpecah group selalunya jadi perkara mcm ni?

zan rakangunungpenang

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by JeNaL »

minta kerjasama anda semua tidak buat sebarang spekulasi tanpa sebarang maklumat yg kukuh buat masa ini.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

dikla
Pendaki Gunung
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2006, 15:33
Location: aussie

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by dikla »

buat masa ni biarlah kita berdoa

apa yg terjadi tu x penting....
me n me again

rotiturbo
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 08 Aug 2006, 08:50

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by rotiturbo »

benda dh jadi... tk lh nk pusing balik...
yg penting hassan selamat..
itu je penting... lepas jumpe hassan br kite cite lain....

PEACE!!!
aku bukan tau ape-pe pun....

dedek
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jun 2008, 19:09

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by dedek »

rakangunungpenang wrote:semoga beliau dapat ditemui dgn para2 penyelamat2 dari pelbagai agensi dan juga kakitangan kerajaan yang bertugas mencari dan menyelamat kwn kita yang hilang di gunung...........kita harus ambik iktibar dan sama2 lah kita berdoa supaya dia dlm keadaan selamat.

dah bnyak kes pendaki2 gunung sesat di hutan,kita yang lain harus beringat dah berwaspada,dan pastikan jgn tinggalkan kwn jiwalupun kita berpengalaman sejauhmana pun dari segi pendakian.

mungkin kwn kita keseorangan semasa menurun dari yongyap?klau tidak mcmana dia bleh tersesat?
akibat berpecah group selalunya jadi perkara mcm ni?

zan rakangunungpenang
nie bukan kesorangan la... jgn buat andaian sendiri kte tak tau aper yg berlaku....
takder yg tingal saper2.... kalo buleh kte berdoa la bukan merapu....
DEDEK
0192507730
NATURE EXPLORER ENTERPRISE

ejan
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 20 Feb 2009, 16:25

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by ejan »

saya kenal Hassan Ayat masa sesama kat itm Dungun dulu..kami rapat dulu..walau tak melepak sesama sekarang..Saya wakil dari rakan2 hassan yg lain bangga tgk korang semua punya usaha..terima kasih byk2..saya rasa adik idan pun tak balik lg nih pasal call pun dpt..
kita manusia berkongsi alam dgn yg lain..

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by pr oli »

dedek wrote:
rakangunungpenang wrote:semoga beliau dapat ditemui dgn para2 penyelamat2 dari pelbagai agensi dan juga kakitangan kerajaan yang bertugas mencari dan menyelamat kwn kita yang hilang di gunung...........kita harus ambik iktibar dan sama2 lah kita berdoa supaya dia dlm keadaan selamat.

dah bnyak kes pendaki2 gunung sesat di hutan,kita yang lain harus beringat dah berwaspada,dan pastikan jgn tinggalkan kwn jiwalupun kita berpengalaman sejauhmana pun dari segi pendakian.

mungkin kwn kita keseorangan semasa menurun dari yongyap?klau tidak mcmana dia bleh tersesat?
akibat berpecah group selalunya jadi perkara mcm ni?

zan rakangunungpenang
nie bukan kesorangan la... jgn buat andaian sendiri kte tak tau aper yg berlaku....
takder yg tingal saper2.... kalo buleh kte berdoa la bukan merapu....
senang citer...
tunggu je yg tuan punyer badan selamat turun...
pastu tanyer camner leh berlaku...
skang ni berdoa jer supaya die selamat...
doa.. berdoa.. dan terus kan berdoa...
smoga Allah perkenan kan doa kiter... insyaAllah...
- peace no war-
9W2OAT

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by kaknik »

nie bukan kesorangan la... jgn buat andaian sendiri kte tak tau aper yg berlaku....
takder yg tingal saper2.... kalo buleh kte berdoa la bukan merapu....
Akak pun hanya mampu berdoa dari kejauhan aje...
Tapi tak dinafikan kadang tu otak kita ni merapu juga pikir bila dah hati rasa resah gelisah... cuma tak perlu atau jangan buat spekulasi aje.

Sape2 pun di kalangan warga GO sekarang ni rasa resah dan gelisah kan??? tu pun tanda kita simpati dan empati.. :cry: :cry:

azhaar
Pendaki Gunung
Posts: 100
Joined: 16 Jul 2007, 16:19

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by azhaar »

Lepas ni kita wat post-mortem. Bukan nak cari salah, tapi nak belajar dan memperbaiki. Setiap musibah itu ada hikmah nya.

User avatar
sacredreich
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 05 Dec 2005, 15:16

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by sacredreich »

azhaar wrote:Lepas ni kita wat post-mortem. Bukan nak cari salah, tapi nak belajar dan memperbaiki. Setiap musibah itu ada hikmah nya.
agree..

User avatar
sacredreich
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 05 Dec 2005, 15:16

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by sacredreich »

ejan wrote:saya kenal Hassan Ayat masa sesama kat itm Dungun dulu..kami rapat dulu..walau tak melepak sesama sekarang..Saya wakil dari rakan2 hassan yg lain bangga tgk korang semua punya usaha..terima kasih byk2..saya rasa adik idan pun tak balik lg nih pasal call pun dpt..

tq ejan,

apa2 pun.. leh le ko sent sms kat member2 uitm ttg derma kilat tu.

ejan
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 20 Feb 2009, 16:25

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by ejan »

sacredreich wrote:
ejan wrote:saya kenal Hassan Ayat masa sesama kat itm Dungun dulu..kami rapat dulu..walau tak melepak sesama sekarang..Saya wakil dari rakan2 hassan yg lain bangga tgk korang semua punya usaha..terima kasih byk2..saya rasa adik idan pun tak balik lg nih pasal call pun dpt..

tq ejan,

apa2 pun.. leh le ko sent sms kat member2 uitm ttg derma kilat tu.
insya'allah bro..
kita manusia berkongsi alam dgn yg lain..

User avatar
kurmajalis
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 20 Feb 2009, 17:15
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by kurmajalis »

saya rasa hassan kena sembunyi dgn makhluk dari alam lain la.

kita kan berkongsi alam, mcm signature saudara di atas ni. :wink:
saya budak, nak belajar..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by vanhemeir »

kurmajalis wrote:saya rasa hassan kena sembunyi dgn makhluk dari alam lain la.

kita kan berkongsi alam, mcm signature saudara di atas ni. :wink:
laaa... spekulasi lagi!!!!

User avatar
kurmajalis
Pendaki Gunung
Posts: 25
Joined: 20 Feb 2009, 17:15
Contact:

Re: dengar ada kawan kita sesat kat yong yap?

Post by kurmajalis »

kenyataan dan spekulasi adalah 2 perkara yg jauh berbeza. :)
saya budak, nak belajar..

Locked