Bangkai Kapalterbang

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Bangkai Kapalterbang

Post by cengitu »

Kengkawan.

Kalau ada maklumat tentang bangkai kapalterbang ( bangkai kat atas gunung tahan tu dikecualikan cukai ) kat mana2 area dlm hutan, sila lah inform saya ye...PM ke..email ke...

Dengar citer ada SAR jumpa bangkai kapalterbang lama semasa mencari umai dulu.


Tengkiu..arigato

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

kat area Gunung Bilah dan Gerah ade cerita dulu Nuri terhempas kat situ. tak pasti plak kedudukan yang tepat.
dah lalu baru orang kasitau. ampeh.


http://www.bernama.com.my/bernama/v3/news.php?id=273932
Nov 14, 1989 - 21 people perished in a crash between Gunung Gerah and Gunung Bilah on the Kelantan - Perak border.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

zul ;

dia mau bangkai eroplen..bkan heli laaa



area janda baik ada lokasi bangkai terhempas..nanti i cek repot lama..
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

nak buat apa, buleh citer skek
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

betterman wrote:nak buat apa, buleh citer skek
haah..nk wat per?
jeng kreng

PKN
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 17 Aug 2007, 04:40

Post by PKN »

salam..aku penah pegi gunung berembun (kot la name die gitu)..kat n9..gaid kat sane cakap ade bangkai plane kat tgh2 utan..sebelum sampai puncak gaid tu bawak la kat tempat kejadian..memang btol2 ade bangkai tu..gaid tu cakap da lebih 50 ntaun da bangkai tu..aku rase bahagian tgh plane tu je la..siap bole masuk lagi kat dalam plane tu..time tu org2 omputih yg terhempas..ape cite omputih tu aku xtau la..

kalu salah tolong btolkan..heheeheh

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

killers wrote:
betterman wrote:nak buat apa, buleh citer skek
haah..nk wat per?
curik repeater kapal terbang ke? hee hee....

huh aluminium skang dah naik harga...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Thanks.

Bangkai kat N9 tu B-24 Liberator KL654/R. Aku dah pi beberapa kali dan berjaya solve misteri bangkai tu dan skrg tgk nego ngan British MoD utk keluarkan mayat crew yang tertanam kat tpt tu.

Image

tujuan kami adalah utk mengkaji sejarah pada bangkai2 ni. Keutamana pada ww2 dan post war wreckage. Adakala nya bangkai2 ni masih dikategori dlm fail sebagai hilang sejak zaman perang. Ada kalanya keluarga mereka ni masih menanti berita samada crew yang mati ni sudah dijumpai atau belum. Kes KL654 ni membuatkan 8 keluarga mengakhiri pencarian dan penantian mereka selama 60 tahun.


cengitu
Malaya Historical Group

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Janda baik pernah kami lacak tapi org asli yang guide tu mcm takmo bawak kami ke tpt tu. Dengar khabar ada satu bangkai kapalterbangjepun kat situ. Terselit celah2 buluh ( area depan rumah banglow Khir Toyo ).

Satu lagi kat area belakang genting sempah arah Janda Baik area org tanam halia. Tapi tak tahu kat mana. Dengar lagi ada satu bangkai kat kaki Gunung Buah dekat area Nuri crash tu dijumpa oleh team SAR masa mencari Nuri yang hilang tu.

Image

Ni gmbr kat Janda baik.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

erk... yg atas tuh bukan kat berembun ke?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Itu antara Gunung Berembun dan Gunung Telapak Burok..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

cengitu wrote:Itu antara Gunung Berembun dan Gunung Telapak Burok..
hem kompom ler tuh... nak kata on trek bukan le sangat kan kan kan.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

aa h tapi bukan lagi trek, kami panggil highway terus. Bersimpang siur trek dia. Ada gi Langkap, pastuh Jabatan Hutan punya trek, org asli..kami sesat dua kali kat situ. Kalau nak mudah, kena ikut dari puncak g. telapak burok.

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

poncho wrote:kat area Gunung Bilah dan Gerah ade cerita dulu Nuri terhempas kat situ. tak pasti plak kedudukan yang tepat.
dah lalu baru orang kasitau. ampeh.


http://www.bernama.com.my/bernama/v3/news.php?id=273932
Nov 14, 1989 - 21 people perished in a crash between Gunung Gerah and Gunung Bilah on the Kelantan - Perak border.
nk repeat cari semula jum la.. :evil:

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

heem penah samapi sini sekali...

kes kena pow ngan org kampung bawah tuh tetap tersemat di hujung parang gua
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Gunung Gerah tu ada satu lagi bangkai kapal terbang british Bristol Brigand terhempas tahun 1952 dan mayat krew masih lagi kat situ.. Tak tahu kat mana tapi report British kata crash kat Gunung Gerah....

Saya ada dengar gak ada guide org kg pantai ( are gunung berembun ) yang charge kaw-kaw utk guide.....

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

seper4alif wrote:
killers wrote:
betterman wrote:nak buat apa, buleh citer skek
haah..nk wat per?
curik repeater kapal terbang ke? hee hee....

huh aluminium skang dah naik harga...
haha..
jeng kreng

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

menarik gak cari kapal terbang ni...
kat hutan kuala kubu ade gak satu...tp xpasti area mane..
jeng kreng

PKN
Pendaki Gunung
Posts: 54
Joined: 17 Aug 2007, 04:40

Post by PKN »

killers wrote:menarik gak cari kapal terbang ni...
kat hutan kuala kubu ade gak satu...tp xpasti area mane..
hahah..cite pasal kapal terbang ilang dalam utan ni teringat plak cite amazon dulu2 tu..tgk pon x abis lagi..xpon cite lost series...

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

caya lah bro...
macam nie baru best...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

scrap kapalterbang kat Gng.Gedung

Post by belakangpokok »

Image
Leave no trace but tracks

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: scrap kapalterbang kat Gng.Gedung

Post by rembau »

belakangpokok wrote:Image
caro caya bergambo...lepas nie leh masuk pertandingan ..tajuk :roll: UFO
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

hehehehe...kasi hangat jerr..lepas ni banyak lagi bangkai kapalterbang yang nak jatuh kat bomi Malaysia ni..
Leave no trace but tracks

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

huk aloh abe li... leh tahan sengal gak
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

kt hutan belum pun ada gak...ada amik gambar kt heli terhempas tu .. ada bergambar kt situ tapi gmbr filem ler..time tu tak dak kamera digital... :)

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

Freelance wrote:kt hutan belum pun ada gak...ada amik gambar kt heli terhempas tu .. ada bergambar kt situ tapi gmbr filem ler..time tu tak dak kamera digital... :)
bangkai wreckage helicopter tu kat Sungai Sara , rasa-rasanya dah hilang sebab member bagi tau lokasi tu dah jadi jalan lori balak keluar masuk...dulu memang destinasi guide bawak tourist ...
Leave no trace but tracks

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

WW2 WRECKAGE: FOUND AT LENGGONG, PERAK

Reprinted from The New Straits Times
Saturday, 5 February 2000

LENGGONG, Fri. 4 Feb 2000 - For villagers of Kampung Changkat Berangan, some 80km from Ipoh, the memories of the Second World War and atrocities committed by communist terrorists subsequently has never really faded from their mind.

The discovery of a World War II bomber wreckage a few kilometres away from the village has further ensured that the hardship faced during war times would be permanently imprinted in the village's history. The presence of the wreckage, buried amidst thick foliage atop Bukit Bintang Hijau, was a well guarded secret among village folks and this was the first time that the discovery was made known to the public. Villager Lokman Jaafar, 59, said the bomber, believed to be British made, could have crashed while striking Japanese Imperial Army units in Kota Tempan Air.



Lokman, and two other villagers, Abdul Rani Mohd Taib, 51, and Nordin Panjang Osman, 42, led Bemama to the scene recently, an expedition which took more than four hours from Changkat Berangan main road.



Lokman said the aircraft could have crashed about late in 1941 or 1942, when the British army was trying to stem the tide of General Yamashita's forces, which was making a sweep towards Singapore. He said there were writings in English on the bomber's body, including the mark "1941". Lokman, who had paid several visits to the scene while looking for rattan, said he found two bombs enveloped by thick rust near the wreckage. Lokman said the bomber could have crashed after being shot by Japanese anti-aircraft guns or the aircraft could have suffered technical failure. "Villagers also do not know what happened to the crew, they could have died upon impact or captured by the Japanese," said Lokman who believed the bomber carried a crew of four.

He said the Japanese army was in control of Changkat Berangan at that time while Bukit Bintang Hijau was then a communist stronghold. "Maybe for these two reasons, the British Army was reluctant to conduct a rescue operation." Besides, a rescue party, if any had been sent, might not have known the exact location of the crashed plane and may have been put off by the dense jungle and steep slopes.



A Bemama check at the scene found several parts of the bomber, like its propeller blades and engine, still intact despite being exposed to the weather for over 50 years. Several other parts were found scattered, some several hundred metres away from the wreckage or embedded in the ground, believed to have been caused by the crash impact. Another bomb, also about 0.5m in diameter, was found 10m away from the wreckage.

Meanwhile, Abdul Rani said several villagers believed not one, but two aircraft, actually crashed atop the hill. He said villagers had found parts of another aircraft, not far from the first wreckage. Abdul Rani said parts of the second wreckage were also found among the foliage of nearby trees which had been felled by villagers. However during the visit, there were no signs of the main body of the second wreckage. According to Nordin bullets and mortar shrapnel were embedded in many of the trees in the area making them commercially worthless.

"At one time, timber from here was sent to the sawmill ... and it damaged the chainsaw blades as the wood contained many bullets," he said. Meanwhile a spokesman for the Gerik Army Camp, when contacted, said the military had no knowledge of the wreckage's existence. - Bemama

sila refer kat sini...
http://www.malaysian-museums.org/rmaf/lenggong.htm
Leave no trace but tracks

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

cenggitu, ko ni gi jejak kasih ngan bangkai kapalterbang ni... bagi pihak sapa?

aku punya team akan gi buat survey kat site bangkai kapalterbang yang kat lenggong tu next week.. possible location untuk satu upcoming project... nanti aku cuba up kan gambo kat sini... kalu aku tak pancit la

User avatar
IAmSoDamSian
Pendaki Gunung
Posts: 116
Joined: 17 Sep 2007, 14:24
Location: Kluang Johor

Post by IAmSoDamSian »

menarik la.... bab2 rangka nie... nie wut nak join investigate the mystery of missing flight... hurmmm :wink:
Image

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

QtrMaster wrote:cenggitu, ko ni gi jejak kasih ngan bangkai kapalterbang ni... bagi pihak sapa?

aku punya team akan gi buat survey kat site bangkai kapalterbang yang kat lenggong tu next week.. possible location untuk satu upcoming project... nanti aku cuba up kan gambo kat sini... kalu aku tak pancit la
heem....?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Bangkai kat Lenggong tu dah ada dlm website aku. Itu British Bristol Brigand RH755. Jatuh semasa zaman komunis dulu tahun 1952. Tiga crew terbunuh dan ditanam di kawasan nahas. Pada tahun 1955, mereka di alihkan dan dihantar ke Cheras utk ditanam semula. Jatuh kat banjaran bintang hijau. Nak ke sana, carik ketua kampung Changkat Berangan kalau dia masih pegang title tu lagi ler.

QtrMaster..
Nak survey site itu utk apa?

Saya selalu buat kajian sejarah tentang bangkai kapalterbang ni. Berkerja sama dengan Muzium Tentera Darat utk mengkaji, menyelamatkan bangkai pesawat perang ni. CUba korang pikirkan..Kita ni berperang ngan Jepun pada tahun 1941. Cuba check kalau ada pesawat jepun yang ada kat Muzium di Malaysia? Setakat kipas dan parts kecik2 je. Nak tengok sebijik kapalterbang pun takde.. Semua yang org ketahui dah kena jadi senduk ( scrap ). .

Paling hampir kat Indonesia. Muzium TNI-AU kat Yogjakarta. Itu menjadi matlamat kami agar generasi sekarang dan akan datang dpt melihat sendiri kapalterbang sebegini dari tengok gmbr kat buku dan internet je..

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

so kereta kebal di sungai langat nie pon telah dihantar ke sana ke??...

bagus niat nie...bro boleh bagi link website ke?? boleh belaja sikit
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Rembau

Macamana u tahu ada kete kebal kat sungai langat? or dah tgk info kat laman web saya..

Kami recovered turret je. Badan dia belum dijumpai lagi. Org kampung kat situ banyak kasi info yang mengelirukan..


website saya. http://mhg.mymalaya.com/

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

bro dah lama bangat cite nie...zaman kanak2 lagi nie...

dulu memang ada seketoi dalam sungai...depan kem...

atuk aku cakap waktu perang Jepun kena gempur sampai masuk Sungai...

lokasi depan kem belia....

Turret je??? hairan tapi memang sebiji penuh tank tu....aku rasa sekarang dah tak de selepas pembesaran sungai langat...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

pas nee...msk utan byk lee...aktiviti...

ge cr bangkai kapal terbang....

tp tkt silap2 ade bom yg aktif lg
meletup...wat sia2 jee...

ke jumpe tengkorak org....ke

heee.......heee..... :lol:

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

Rembau.

Kami dah sikat sungai tu. MMg kami jumpa turret tu tapi kat belah bawah dia bukan body dia. Cuma satu lagi turret Jepun letak melekat atas dan bawah. Pelik betul. Jepun buat sebagai pos pengawal kot.

Dari info, turret yang atas tu org jumpa masa banjir besar. IKBN letak turret tu kat tepi kolam air panas. Yang satu lagi tu terbenam dlm sungai. Kami sikat dan jumpa turret tu kat tpt yang sama.

Dua2 turret tu kami dah bawak gi Museum Tentera Darat kat PD. Dan kami letakkan betul2 mcm apa yang kami jumpa.

Nak tahu body dia? Body dia kat dlm IKBN tertanam. Tak tahu kat mana.

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

xtvt yg menarik

cenggitu,
kalu perlukan bantuan geng2 GO untuk mencari bangkai kapalterbang di hutan belantara....roger-roger lah

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

ok gak tu
kitapun boleh membantu....
Roger kalau ada projek kesan kapalterbang tu sebab kalau nak kesan kapal laut karam tu kos dan kepakaran kureng kan.

User avatar
cengitu
Pendaki Gunung
Posts: 99
Joined: 05 Sep 2007, 11:13

Post by cengitu »

heehe..

actually byk info pasal wreck dlm hutan cuma tak confirm sama ada wreck tu ada lagi atau tidak. Takut kena angkut jual besi buruk. Sayang la gitu

Info yang saya ada

1. Japanese wreck kat Gunung Rajah ( Putus Dua )
2. Single engine aircraft kat Gunung Buah ( near Nuri crash )
3. Single engine wreck kat Janda Baik
4. Twin engine aircraft dengan kubur kat belakang Selesa Resort
5. B-17 wreck kat Endau Rompin
6. Wreck kat Gunung Gedong
7. C-47 wreck kat Beruas
8. Valetta kat Gunung Tumang Batak


hehhe..banyak tu..kkee...

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

dulu masa saya naik gunung bintang kat sedim , guide tu cakap ada heli hempas kat area hutan tu. Tataulah betul ke tak, sebab kami tak lalu kat sana. guide to orang kampung sedim, nama pak chot , kalau gi tetanya kat kampung tu ramai kenal kot....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply