TransTT v1 bakal berkubur???

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

TransTT v1 bakal berkubur???

Post by betterman »

Assalamualaikum...
Mengikut cerita dari rakan-rakan yang pergi transTT v1 semenjak dua menjak nie, ada satu bahagian permatang dari kem cerek menuju ke 6852 (junction) mengalami tanah runtuh...

trek asal mmg dah hilang langsung...
so kena lalu ikut lumut sebelah kiri yang jaraknya lebih kurang sedepa je katanya...

kiri kanan mmg gaung tinggi...
kalau yang lumut nie pon runtuh jugak, alamat bye-bye la v1...

rasanya lah kan...
adakah sebab terlalu ramai sangat orang pegi v1 sampai menjejaskan struktur tanah permatang??

kalau tanah nie runtuh jugak, so jadik permatang putus lah jawabnya...
maka trek v1 akan jadik legend...

jadik nasihat aku lah, sapa-sapa ada niat nak pegi v1 tuh stop lah dulu lah kot at lis utk tahun nie...
selain dari mengelakkan bahaya tanah runtuh, juga nak bagi trek kat sana sihat balik...
tanah yang runtuh tuh mmg takleh nak buat apa dah la kan...
cuma nak jaga trek yang lain-lain tuh....

jgn lah pulak takut permatang putus, nak pegi cepat2 sebab belum merasa lagi...

orang tamak selalu rugi
macam anjing dgn bayang-bayang
sapa rasa dia macam anjing buleh lah jadik tamak hehehe




nasib baik aku dah pegi 4 kali
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

sokong cadangan ko tu bett.
tutupkan lah trek v1 tu buat sementare waktu.
utk kemudahan kt gak,bior la tanah/lumut tu elok
skit.mei nie kompom highway blk trans.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

sokong
jgn pegi V1 kite tuko hobi reramai wat sementara waktu ni ok !!!!!

:lol: :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

yup memang betol bett.... pada 20 - 31 December 2007 boleh dikata kan setiap hari yang akan melalui permatang Gayung - Junction boleh mencecah tidak kurang dari 15 orang pendaki akan menyondol track ni. Masa aku sampai kawasan tu... lebih kurang 40 orang dah clearkan track dikawasan runtuh tu... pada aku... retak menanti belah jer...

Kepada mereka yang masih ingin menerus kan niat membuat V1... dan sekerasnya kamu ingin meneruskan... teruskan lah dengan menambah bekalan makanan.... kot kot kena patah balik ya tak? Kalau group kecik takper lagi... kalau group tetiba pulak boleh pecah dua... satu kat permatang junction satu pulak kat gayung...hehehehe sendiri mau ingat..

Apa pun kadang kadang guna apa apa strategik kononnya macam ok...boleh jadi tak ok jugak... tapi tu laa risiko nya...apa macam!! Berani!

wasalam

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

ramailah akan kempunan tak dapat pegi V1... termasuklah aku!!! :cry: :cry: :cry:

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

yg sedihnye view antara gayong ngan 6852 tu lah yg paling charor..!!!
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

mcm kata bett..biarlah trek tu rehat buat sementara waktu..

aku pn tk penah merasa trek trans tt nie..asyik wt separuh2 ja..
huwaaa...

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

pada pendapat aku yang kerdil ni lah kan, track tu runtuh "mungkin" bukan sebab pendaki, sebab lain kot... berat mana sangat pendaki kerdil ni... tapi tak taulah kalau pendapat expert kata lain pulak... boleh explain..

melati wrote:mcm kata bett..biarlah trek tu rehat buat sementara waktu..

aku pn tk penah merasa trek trans tt nie..asyik wt separuh2 ja..
huwaaa...
hi kak melati... bila nak tracking sekali?..

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Mat saiko
[/quote]yg sedihnye view antara gayong ngan 6852 tu lah yg paling charor..!!!

Bukan sedih lagi banggggg....bercintaaa bila tenguk kesayupannya... ajeee gampangggg kata orang perakkkk...sorry yeoppp

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

apa barang naik gunung..hobi terkini yg hottest da boom ialah kawen, buat anak pastu jaga anak..kan mat kannn?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

yer btol...kalo tak caye lagi tanya sany..dia tgh pulun buat anak tuh : :lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

seremban mai
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 06 Jun 2006, 18:28
Location: dpn pc

Post by seremban mai »

maaf nk menyampuk ckit...
aq br trun TT CNY ari2.. kalau xsalah aq, permasalahan tang tanah runtuh ni bukan pasal trek tu selalu org pijak ato lalu.. sebabnye bhgn yg runtuh tu start dr base.. lgpn struktur tanah berpasir kat area permatang tu yg bt problm ni lg tambah teruk.. nak2 plak time hujan.. lg la haru dibtnye...

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

fenomena semulajadi kot.
tapi sedikit sebanyak ade gak kot kesan dari kemasukkan manusia. binatang pun lalu gak.
pokok pun tumbang sket-sket. penguat tanah dah takde so rapuhlah struktur tuh.
rasenyer lah. sori nyampuk. hehe
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

alo zul..long taim no c..how's d,e,f,g,h and i? ekeke

ade jumpe marking bapak aku buat dulu kat gerah?
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

korbu-gayong sudaaahhhh.... :lol:
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

biNGai wrote:alo zul..long taim no c..how's d,e,f,g,h and i? ekeke

ade jumpe marking bapak aku buat dulu kat gerah?
allo dato' Ngai. i c u c me u know. kehkehkeh
kat Gerah area mane tuh?
sebelum ke sesudah?
:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

aiii kate masuk ikut gua musang..trail bapak aku dulu tuhhh taun 60'an eekeke
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

mmg harap sgt lah sesapa nak gi v1 tahun nie rilek-rilek la dulu...
tolong lah sebarkan isu nie kat kengkawan yang tak de internet...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

eijad
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 27 Jan 2008, 00:33
Contact:

Post by eijad »

dah sampai masa permatang tu kena rehat.

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

melati wrote:mcm kata bett..biarlah trek tu rehat buat sementara waktu..

aku pn tk penah merasa trek trans tt nie..asyik wt separuh2 ja..
huwaaa...
same la kite kak...huhuu..asyik separuh je ni.. :(

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

nak pegi jugak boleh ..
bawak kapak , buat jambatan.tak siap takpe.org lain boleh sambungkan.
takpun buat suspension bridge.pastu nak lalu kena bayar.
Kasihan Hutan Kita

melati
Pendaki Terlampau
Posts: 748
Joined: 11 Jan 2006, 15:31
Location: b'worth
Contact:

Post by melati »

pendaki bebas wrote:
melati wrote:mcm kata bett..biarlah trek tu rehat buat sementara waktu..

aku pn tk penah merasa trek trans tt nie..asyik wt separuh2 ja..
huwaaa...
same la kite kak...huhuu..asyik separuh je ni.. :(
tk pyh la g..kita tgk gmbo dh..muahahah

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

sapa rajin gi la buat jembatan
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

xpun bwk tali panjang main absailing skali.
tp sendiri mau ingatla bl mau bwk.
jauh kalooooooo.......

Syahrul_Penang
Pendaki Gunung
Posts: 85
Joined: 27 Aug 2007, 20:12
Location: Penang

Post by Syahrul_Penang »

Cadang-cadang sebulan dua lagi ni nak masuk..tanah runtuh plak, teruk sangat ka?..

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum,

ha apa lagi?kita sebagai pendaki gunung, takkan nak lunyaikan trek aja? bila nak maintain trek? inilah peluang para GO pegi buat trail maintenance.

Saya cadangkan kita tengok gambar gambar , tak pun hantar pasukan gi riki, pastu tengok camana boleh repair...... lepas tu planinglah, kutip duit untuk sponsor projek ni..... bawak tangga aluminum ke, bawak chainsaw gi buat jambatan ker.......

kalau projek ni berjaya, apa kata warga GO adopt trek trans korbu yong belar? maknanya, semua anggota GO bertanggungjawab menjaga kebersihan, maintain ( campsite / trek ) trek transpex ni. setahun sekali boleh buat trip maintenance, kutip sampah, bawak chainsaw ( aku ada ) ngan parang, kita kemaskan trail, letak signboard yang kemas ( org tak boleh nak kepak2)....

bende nih takyah libatkan gomen banyak banyak. nanti serabut kepala. Elok dapatkan nasihat NGO. kalau sekali dah berjaan lancar, bende ni boleh diumumkan through the media - newspaper etc. Tapi kerja mau kemas, kalau tak kena bang lagi adalah.

sorryyer, aku pulak yang xcited ngan bende ni, tapikan, aku rasa ni idea yang patut rakan rakan GO sekalian pikirkan....

apa kata survey?
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

nadir wrote:s'kum,

ha apa lagi?kita sebagai pendaki gunung, takkan nak lunyaikan trek aja? bila nak maintain trek? inilah peluang para GO pegi buat trail maintenance.

Saya cadangkan kita tengok gambar gambar , tak pun hantar pasukan gi riki, pastu tengok camana boleh repair...... lepas tu planinglah, kutip duit untuk sponsor projek ni..... bawak tangga aluminum ke, bawak chainsaw gi buat jambatan ker.......

kalau projek ni berjaya, apa kata warga GO adopt trek trans korbu yong belar? maknanya, semua anggota GO bertanggungjawab menjaga kebersihan, maintain ( campsite / trek ) trek transpex ni. setahun sekali boleh buat trip maintenance, kutip sampah, bawak chainsaw ( aku ada ) ngan parang, kita kemaskan trail, letak signboard yang kemas ( org tak boleh nak kepak2)....

bende nih takyah libatkan gomen banyak banyak. nanti serabut kepala. Elok dapatkan nasihat NGO. kalau sekali dah berjaan lancar, bende ni boleh diumumkan through the media - newspaper etc. Tapi kerja mau kemas, kalau tak kena bang lagi adalah.

sorryyer, aku pulak yang xcited ngan bende ni, tapikan, aku rasa ni idea yang patut rakan rakan GO sekalian pikirkan....

apa kata survey?
aku sokong cadangan hg tuuu...aku x ada alatan...cuma ada kederat ja.

pali83
Pendaki Gunung
Posts: 11
Joined: 30 Sep 2007, 18:29

Post by pali83 »

nadir wrote:s'kum,

ha apa lagi?kita sebagai pendaki gunung, takkan nak lunyaikan trek aja? bila nak maintain trek? inilah peluang para GO pegi buat trail maintenance.

Saya cadangkan kita tengok gambar gambar , tak pun hantar pasukan gi riki, pastu tengok camana boleh repair...... lepas tu planinglah, kutip duit untuk sponsor projek ni..... bawak tangga aluminum ke, bawak chainsaw gi buat jambatan ker.......

kalau projek ni berjaya, apa kata warga GO adopt trek trans korbu yong belar? maknanya, semua anggota GO bertanggungjawab menjaga kebersihan, maintain ( campsite / trek ) trek transpex ni. setahun sekali boleh buat trip maintenance, kutip sampah, bawak chainsaw ( aku ada ) ngan parang, kita kemaskan trail, letak signboard yang kemas ( org tak boleh nak kepak2)....

bende nih takyah libatkan gomen banyak banyak. nanti serabut kepala. Elok dapatkan nasihat NGO. kalau sekali dah berjaan lancar, bende ni boleh diumumkan through the media - newspaper etc. Tapi kerja mau kemas, kalau tak kena bang lagi adalah.

sorryyer, aku pulak yang xcited ngan bende ni, tapikan, aku rasa ni idea yang patut rakan rakan GO sekalian pikirkan....

apa kata survey?
aku pn sokong..nnt bila ada masa,kalo boleh,kena organize satu trip utk p maintain trek sana.at least generasi yg akan dtg berpeluang tgk trek ni..x la,cuma tgk gmbr ja.. :D

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

sokongan moral...

besi tiang guna tiang beirut
pelatar pon guna besi tu jugak...

nak tali cable guna trek seroja pon boleh...heheh...

saje...idea yg bernas.....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Kalau kita buat program maintanance
Sekurang kurangnya ada bakti kita untuk warga gunung semua
Untuk genarasi akan datang.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

set la satu tarikh...lama dah ni x layan chuban.

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

sapa ada gambaran...gambo ler....

cadangan bernas...nak jadikan impian....

ke mintak abg kamal drop ngan heli je...kita share sewa heli....

:lol:
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Heli... risikonya tinggi kat sini sebab angin kencang dan kabus yang boleh datang tanpa diduga. Nak guna heli pun kena jenis yang berat macam Super Puma je.
Sebab heli boleh terbang sampai 10 ribu kaki je sedangkan tinggi kawasan ni dah 7++ ribu kaki. Atas pada 10 ribu dah kurang udara heli tak stabil nak terbang. Lepas tu kawasan ni ada di tanda LARANGAN TERBANG sebab ada bukit yang bermagnet berdekatan dengan Kuala Lipis (Tempat Tansri Yahya Ahmad Jatuh) dan ada satu lagi kawasan Emas. Kawasan ada sumber logas merbahaya terbang dengan Heli sebab Ibu logam akan tarik heli ni jatuh.
Pilot yang betul betul kering ati je yang berani terbang kat kawasan ni.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

idea tu mmg baik,bagus,murni dan suci
tapikan projek nuang yg pada aku lagi senang dan mudah tu pon sampai laaaaa ni dok senyap heheheheh...inikan pulak nak jadi volunteer tuk satu tugas berat nak maintain trek tranpex

enuff said...
Last edited by matsaiko on 18 Feb 2008, 18:33, edited 1 time in total.
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

:lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

senang buat seikhlas hati. mana yang kita/korang termampu dengan niat yang baik.
biar orang kata apa. janji tak menyusahkan pihak lain atau tak menyentuh sensitiviti.
macam kita buat amal. sedekah dengan tangan kanan sampai tangan kiri pun tak tau. kekeke
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

beckham@chayok2
Pendaki Terlampau
Posts: 646
Joined: 03 Apr 2006, 03:21
Location: 30 minit sblm sampai puncak...

Post by beckham@chayok2 »

emmm... tul 2... antara nak ngan x nak jek... :evil:
*Sebenarnya bukan gunung yang hendak ditawan, sebaliknya diri kita sendiri.....*.
-9w2bck-

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

matsaiko wrote:idea tu mmg baik,bagus,murni dan suci
tapikan projek nuang yg pada aku lagi senang dan mudah tu pon sampai laaaaa ni dok senyap heheheheh...inikan pulak nak jadi volunteer tuk satu tugas berat nak maintain trek tranpex

enuff said...


hehehehe....tahun lepas p mgkin 1 lori ja sampah,tahun ni nk p pulok taktau la berapa lori hehehehe.nuang melibatkan sampah,v1 melibatkan trek....jd pikirlah kenkawan semua.yg dok selalu gogo trek tu tgk2 la mana yg patut,jgn dok buat pekak ja.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

dah la trek yg roboh tuh dok tengah2 plak tuh nak menyampai kesitu pon 2-3 hari

:lol:
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

itulah pasal... aku pun dok pikir bende nih, macam mana nak bagi jadi.... kalau jadi, sempoi woooooo....

first sekali nak kena cari leader yang berkebolehan.

kedua kena carik geng..... dari segi maintenance crew ngan supply crew . maklumla, rasanya seminggu tak cukup nak settlekan.... tapi bayangkan buat basecamp kat celah hutan tu, lepak 3-4 hari tempat sama...... mana ada orang buat...... wuuuuuuuu meleleh air liur aku.....hehehhehe

jom kita pikir ramai ramai.....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Post Reply