budak Pompuan ilang kat Tahan

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

biskut
Pendaki Gunung
Posts: 164
Joined: 26 Dec 2005, 15:42

Post by biskut »

Bett- bro dengar dari bomoh warak yg perhilitan bawak masa jumpa dorang kat juram..budak nih macm ada dalam alam ghaib -wallahhuallam
mgkin ia di jaga sementara waktu macm seorang pengantin..katanya lah dan harap ia di lepaskan nanti..

katanya budak nih hidup...wallahhuallam...cuma dia mintak pelbagai usaha di lakukan.

User avatar
nabil
Pendaki Terlampau
Posts: 523
Joined: 19 Jun 2006, 14:48
Location: Dlm Bilik
Contact:

Post by nabil »

bnyak spekulasi psal ni.. dah macam2...
bg aku rasanya dia mybe panik.. bila panik mcm2 boleh jd kan..
apapun moga selamat dijumpai hendaknya..
"Sikit lagi.. Sikit je Lagi..."

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

hohoho,ade penjaga tu.. :evil:

ehmm, kalu kehilangan die tu sebab benda2 ghaib, takleh nk buat ape2 la, sebab di luar kemampuan manusia biasa...

tp, kalu sebab kecuaian sendiri dan kumpulan, tu mmg something yg perlu diambik perhatian oleh team die dan jugak pendaki2 sume..soklan2 yg mungkin timbul:-

i) camne leh sesat sensorg kalu jalan dlm grup? member2 die depan blakang tak alert ke? sweeper?

ii) kalu tak jalan dlm grup, maknanya jalan sensorg la ek?tu yg leh jd sesat kot..leh ke tinggalkan dak pompuan jln sensorg?

iii) takkan sepanjang treking tu tak ambik lima (take 5) kot? setidak-tidaknye time ambik lima tu leh la re-count ke, borak2 tanya2 budak ni ade kat mane, budak tu ade kat mane, kurang2nye tetiap org tau la member die ade kat mane,depan ke blakang ke..ehmm..

Diharapkan Umai dijumpai dengan selamat..AMIN..bleh soh die crite pengalaman die utk kite sume jadikan panduan/iktibar..

biskut
Pendaki Gunung
Posts: 164
Joined: 26 Dec 2005, 15:42

Post by biskut »

Dengar citer laa...dorang nih bertiga berlari / lumba turun kejar sapa sampai dulu..entah lah kalu betul tuh yg kitorang dengar-dengar..

bila ada simpang trek macm serupa dan terus kejar kawan depan dengan harap dapat jumpa balik, bila dah panik tampa melihat tanda2 trek yg sebenar..orang panik berisiko lah.

dan budak nih kata familinya trip tahan nih gunung pertama di daki..

macm2 risiko dan kalu yg biasa daki mugkin dapat mengawal panik dan berpatah balik dan atau membuat sesuatu.

bila dah tersasar/sesat mgkin kah budak nih di jaga penghuni alam ghaib...???? ceng ceng ceng...

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Bila dikenang cerita ghaib ni... aku teringat kawan aku rescue budak sek teknik klang hilang di gunung tebu awal 90an... team rescue terpaksa membuat 7 kumpulan yang terdiri 7 ahli dan berpecah kepada 7 bahagian. last sekali jumpa budak ni di kawasan Batu Mat Hassan.... cerita selanjutnya.....hehehehe

kes ke-2...tangkal atau azimat atau mewarisi dari keluarga memang ramai pendaki yang bawa... tapi yang mana beramal dan menjaga tatasusila penggunaan nya kira ok lagi.. yang mana main rembat tak tahu hujung pangkal...ni laa masalah nya...

Memang tak dinafikan kita akan tertanya tanya, takkan takder kesan atau apa apa petunjuk? Kawan kawan kita yang duk rescue rasanya dah ambil semua kemungkinan...tapi bila dah jadi perkara macam ni... semua nya macam blur bila dah sampai tempat kejadian...seolah olah diperbodohkan... masa ni laa semangat nak kena kuat dan bertawakal pada yang satu.....

So apa yang disampai kan disini hanya laa sebagai renungan... Dan kita seharusnya berfikir apa yang kita akan laku kan sekiranya kita berada di situasi UMAI.....

biskut
Pendaki Gunung
Posts: 164
Joined: 26 Dec 2005, 15:42

Post by biskut »

diharapkan group biskut dan pakabu tolong bagi info terkini memandangkan korang secara tak langsung turut jadi res-q team
sid- kitorang tumpang dlam suasana tuh, sempat sebahagian team kitorang baca yassin dan doa di kem kubang dengan kumpulan guide dan kumpulan guide...hrap di selamat cuma hari menentukan

hari ke tiga or keempat dorang dah mula hantar komando turun dari kem botak.

Team kitorang, musliha bawak radio amator dapat lah dengar sikit sikit hal rescue nihh..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

kalau nak hilang tu duduk berkumpulan pun boleh hilang... yang sorang ni tak nampak kekawan yang lain (atau nampak bayangan kawan menuju kearah lain so dia ikut).. manakala kekawan yang lain tak nampak yang sorang ni walhal dia ada di belakang sikit jer...

tak dapat aku bayangkan macamana keadaan dia sekarang...

persoalanya adakah kita bersedia menghadapi situasi sesat berseorangan..?


p-s niat kena baik!! & hormat terhadap makhluk lain.. insyallah

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

ye, betul tu nazryst..ape la agak2nye kite akan buat kalu dok kat tempat umai tu?dah lebih 2 ari ilang, agak2 cemas tak kita?
takkan takder kesan atau apa apa petunjuk?
Kene panggil Iban Trackers ni..hehehe..err,ade lagi ke aa Iban Trackers ni?

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Macam yang Bett cakap tu ada kemungkinan.
Budak ni ada tangkal. Bila tukar beg tangkal dia pada orang lain dan masa tu lah Orang halus ni ambik kesempatan. Pegang dia dan orang lain tak nampak padahal dia ada kat situ juga. Jerit jerit orang tak dengar. Sebab diantara kem Kubang tu ada 2 Kampong yang kita tak nampak. Sebab ada pokok bunga Lilly Putih, tu tanda umah ketua kampong dia. Dan kawasan tu selalunya wangi.

Harap harap dia selamat cepat. Sebab aku dapat maklumat 2 team dari 22 Komando Kuala Kubu dan 23 Komando Cameron Highland dah sampai sana. Sebab Komando ni ada sedikit sebanyak latihan Kebatinan dan banyak budak 22 Komando ni yang bekawan dengan Orang Bunyian. Mungkin dia boleh berunding dengan Tuai Umah tu nak ambik budak pompuan ni.

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

hah bawak tangkal? bia benar,
kalau ilang di alam ghaib ni bleh jumpa tapi mesti susah.. macam kes katebang terhempas kat utan sarawak dulu tu.. berapa lama baru jumpa

wallahua'lam.. takde knowledge pasal ilmu kebatinan ni.. komando mesti power ek ye la kene dok utan berapa lama
Last edited by uglysister on 13 Feb 2008, 12:53, edited 1 time in total.

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

Satu lagi kes melibatkan pendaki IPTA hmmm malas nak komen byk2

Nur Umaisarah Sameon, 21,
Semoga anda selamat kembali ke pangkuan keluarga dan pada pihak yg terlibat dalam pencarian beliau,teruskan mencari.....
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

pekatu
Pendaki Tegar
Posts: 293
Joined: 05 Dec 2005, 11:19
Location: last waterpoint

Post by pekatu »

ntah la lately byk kes ipt ni.... kes tahan ni aku refer dr paper student 30org lebih pengiring sorang je....pastu half pompuan....

apa la ada dalam fikiran organiser/pengiring ni bawa budak2 ramai....
educated tp x ble nak judge risk2 yg ada.....
students ni ibarat amanah mak bapak depa... depa ni mostly naik turun gunung ni nak fullkan koko or dapat sijil je....

doakanlah umaisarah dapat dijumpai segera... kalau betul "sesat di alam lain" chances nak jumpa dgn selamat tu tinggi la....
last year pun d kes surveyor ilang kat kemeren... x silap hari ke 26 br org jumpa...

jgn sesat betul je... susah nak imagine xd food n shelter... pompuan lagi
hmmm

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Maklumat terbaru yang saya terima.
TSJ Anggota Timbalan Setia Johor sedang bergerak ke Tahan untuk membantu gerakan mencari atas arahan Tengku Mahkota Johor. Pasukan 22 Komando Kuala Kubu Bharu juga sedang menambah anggota yang akan dihantar terus dengan Heli dari Kuala Kubu dan mengiringi TSJ ke Tahan.

Biasanya kalau ada saudara kita yang simpan. Dia jaga dengan baik termasuk makan minumnya. Cuma tak tahulah bila jumpanya.
Saya cuma harap kawan kawan dari 22 Komando tu dapat jumpa hari ni.

Salah siapa atau apa. Jangan tanya kita cari dulu. Selamatkan Umai.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

biskut wrote:
diharapkan group biskut dan pakabu tolong bagi info terkini memandangkan korang secara tak langsung turut jadi res-q team
sid- kitorang tumpang dlam suasana tuh, sempat sebahagian team kitorang baca yassin dan doa di kem kubang dengan kumpulan guide dan kumpulan guide...hrap di selamat cuma hari menentukan

hari ke tiga or keempat dorang dah mula hantar komando turun dari kem botak.

Team kitorang, musliha bawak radio amator dapat lah dengar sikit sikit hal rescue nihh..
...siapa ekk.sib baik ada repeater gunung brinchang untuk kegunaan rakan rakan memberi bantuan komunikasi untuk coverage hutan di gunung tahan.

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers »

assalam

ni ape yg aku dengar n tgk sndr la..ade sorang pakcik(org alim gak la)
pakcik tu ckp,bdk ni mmg dh kene pegang ngan org kampong kat atas tu,
dekat ngan sungai kecik n ade satu pokok besar,
pakcik tu cakap,insyaallah akan dpt jmp bdk tu dlam bulan nih(bulan islam tau)pasal bulan safar adalah bulan yg bercahaya,
mase die tgk kt dlm al quran pn mase 2 jatuh pada 4 safar yg mane salah satu dr hari2 yg bercahaya...die suh org yg terlibat ngan res-q ni cari die smpai dpt(bersungguh2)jgn sambil lewa..

tp polis yg ade kat c2 bleh plak main2 ngan pakcik ni..
pakcik tu dh angin..lean macam je die tgk polis tu..

same2 a kite berdoa bdk tu dapat d jumpai blk..
jeng kreng

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Betol kata Lt. Kmdr Kamal pasal kampung tu.... masa aku ke tahan dulu mengikut maklumat dari orang merapoh.. dari merapoh ke gedong masih lagi didalam kawasan mahluk halus yang mengamal islam.. dan dari gedong ke kuala tahan, mahluk halus kat kawasan ni pulak bukan... tapi maklumat ini sekadar utk mengingati diri aku sendiri supaya menjaga tingkah laku dan hormat tempat orang....

Bak kata kawan kawan kat dalam GO... pentingnya kita dapat mengenali dan menyesuaikan dengan budaya serta tatasusila dikawasan kampung orang... supaya orang tak terasa dan berkecil hati dengan kita.....

Betol jugak kata mat saiko...tak abis abis budak IPTA ni malas nak komen... Biar aku komen kan.... budak IPTA dulu banyak mai dari kampong... bebudak IPTA laa ni .. semua pederaiiih main ikut lagu depa.. Laa aku nak habaq mai... depa la ni banyak yang ketegaqqqq....hehehe
Aku pun kekadang ketegaqqq jugak... tapi sikit laa... jangan marah noo

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

killers wrote:assalam

ni ape yg aku dengar n tgk sndr la..ade sorang pakcik(org alim gak la)
pakcik tu ckp,bdk ni mmg dh kene pegang ngan org kampong kat atas tu,
dekat ngan sungai kecik n ade satu pokok besar,
pakcik tu cakap,insyaallah akan dpt jmp bdk tu dlam bulan nih(bulan islam tau)pasal bulan safar adalah bulan yg bercahaya,
mase die tgk kt dlm al quran pn mase 2 jatuh pada 4 safar yg mane salah satu dr hari2 yg bercahaya...die suh org yg terlibat ngan res-q ni cari die smpai dpt(bersungguh2)jgn sambil lewa..

tp polis yg ade kat c2 bleh plak main2 ngan pakcik ni..
pakcik tu dh angin..lean macam je die tgk polis tu..

same2 a kite berdoa bdk tu dapat d jumpai blk..
pakcik tuh takleh qso ngan dia ke? hee he
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Post by abe~G »

Apa yang telah berlaku , kita cuma harapkan sesuatu yang baik untuk semua, terutama ahli keluarganya, kita dan lain lain yang bakal nak masuk ke hutan tu, jadikanlah kejadian itu satu teladan, apa yang patut dan apa yang tak patut kita buat,

Ada apa apa yang kita tahu hulurkan bantuan, kalau tak berapa tahu, tanya lah pada yang tahu, telah banyak pesanan yang di beritahu oleh rakan rakan kita yang lebih arif pasal hutan, cuma ada sesetengah pihak mengambil mudah tentang perkara ini, sama sama ler ambik iktibar, yang dah berlaku paling tidak pun berdoalah semoga ia kembali kepada keluarganya, yang baru baru nak berjinak tu, ingat ingat lah pesanan,

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

nazryst wrote:dari merapoh ke gedong masih lagi didalam kawasan mahluk halus yang mengamal islam.. dan dari gedong ke kuala tahan, mahluk halus kat kawasan ni pulak bukan... tapi maklumat ini sekadar utk mengingati diri aku sendiri supaya menjaga tingkah laku dan hormat tempat orang....
Bercakap mengenai kawasan2 perkampungan makhluk halus ni,nak share sikit la ngan korg...

kalau kat kawasan Gng Yong Belar pulak,trek dari puncak menghala ke kem tudung periuk dan keluar ke blue valley dam adalah perkampungan Islam manakala laluan dari puncak menghala ke gurkha kem,challie,6040 dan kawasan sekitarnye adalah jin kapir

maklumat ni diperoleh dari seorang sahabat melalui mimpi.didalam mimpinye dia didatangai seorang tua dan mengkhabarkan pesanan itu agar dia** tidak melakukan perkara2 yg tidak disenangi oleh penghuni kampung tersebut.

**sahabat ni telah mengotorkan kawasan kg mereka ketika beliau menuruni trek dari yong belar (tudung periuk) mlm tuh mereka tidor di hostel di kameren dan ketika tidor itulah dia bermimpi.....

dalam mimpi tersebut,beliau juga mendapat alamat agar jgn meninggalkan botol2 kosong diatas puncak tersebut melainkan diisi dgn air.begitu juga beras,gula,nasi yg lebih boleh ditinggalkan..kerana ada "orang" boleh menggunakannye....Wallahualam

orang selalu kata jgn tinggalkan apa2 di mana2 puncak or hutan atas dasar kebersihan,tapi kalo kita pandang dari sudut yg lain pula,ada juga yg mendapat manfaatnya sebab tu pada aku,kalu ade lebihan makanan yg sesuai, aku akan tinggalkan dgn cara aku sendiri....tak tau lah apa pandangan korg tp yg penting niat kita....kalo tak org kg yg guna,pendaki lain boleh guna....
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

takde berita terkini ke?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

ye la... ramai yang tertunggu2x ni... rakan-rakan radio biasanya dapat info lebih pantas... kongsilah bersama kami..

User avatar
abat_syed
Pendaki Gunung
Posts: 79
Joined: 19 Feb 2006, 23:55
Location: ipoh (manjoi)

Post by abat_syed »

didengarkan oleh Wan Ruffhiker dok cite Tahan memang banyak misteri...
pecaye atau tak makhluk Allah yang lain tetap ader...

persoalan;
mengape sg tahan tidak berhulukan gunung tahan?? atau ader gunung tahan yang tak dilihat??

citer dari mulut orang...Allahualam...

Semoga saudari yang hilang itu selamat ditemui...
"illahi antamaksudi warido kamatlubi"
-DeuTerisM-

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

puncak tahan yg btol mana nampak dek mata kasar laaa..yg org slalu sampai puncak tu ekceli puncak tipu dia
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Post by bizzyleng »

moga2 seLamat La heNdak nyer mangse 2 ye... :(

eijad
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 27 Jan 2008, 00:33
Contact:

Post by eijad »

orang lama kata malam 15hb safar ni bulan mengambang. masa tu mahluk halus aktif. minta2 la umai ni trselamat drp anasir jahat. sbabnya syaitan bleh menyerupai apa2 bentuk utk mnyesatkn manusia.

kaptenjasparrow
Pendaki Gunung
Posts: 3
Joined: 10 Jan 2007, 21:52
Contact:

Post by kaptenjasparrow »

Salam buat semua,

Aku doakan budak perempuan tu selamatlah hendaknya.

Kawan aku baru balik dr Merapoh semalam.
Sukarelawan Trengganu 16 orang turun resque..
Pga & Bomba lebeh kurang 40-60 orang turut resque..
Hilang dipercayai antara Bonsai ke Belumut.Wallahualam..

Hutan Tahan ni memang ngeri dan misteri pon..
If tomorrow the sun don't want to shine..
i'll follow the moon..

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

vanhemeir wrote:ye la... ramai yang tertunggu2x ni... rakan-rakan radio biasanya dapat info lebih pantas... kongsilah bersama kami..
info x dapat nk bgtau sbb lingking repeater gunung brinchang telah di putuskan bg operasi menyelamat.antena base tak dapat nk access/monitor sbb aku dok jauh di utara perlis.klu ada rakan2 yg berada di sekitar perak,pahang boleh kut....9w2swl

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

semalam seramai 8 org guide dari merapuh dan beberapa pasukan berunifom telah pon turun dari botak di merapuh setelah menjalanlankan operasi selama 3 hari di seluruh kawasan yg dikatakan tempat terakir mereka melihat umai.... namun masih lagi tidak di temui malah kelibat dan kesan adanye kehidupan lain di sana juga tidak ujud.....

bersama lah kita berdoa agar mangsa masih lagi bertahan walau apa sekali alam kehidupan yg beliau tempuhi..... amin


info dari azhar Guide merapuh 14 feb 9.51pm
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini »

adussss.... simpatinyeee.. :cry:
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

yongyap
Pendaki Gunung
Posts: 76
Joined: 07 Dec 2005, 10:26
Location: Bawah Fly
Contact:

Post by yongyap »

semoga umai dijumpai dgn selamat..amin
kalau kat kawasan Gng Yong Belar pulak,trek dari puncak menghala ke kem tudung periuk dan keluar ke blue valley dam adalah perkampungan Islam manakala laluan dari puncak menghala ke gurkha kem,challie,6040 dan kawasan sekitarnye adalah jin kapir
dan antara berinchang ke blue valley adalah perkampungan org asli :wink:
Kasihan Hutan Kita

User avatar
zogun
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 11 Feb 2008, 23:14
Location: KL
Contact:

Post by zogun »

Salam,

dah seminggu Umaisarah ni hilang! ngeri pulak aku rasa.

last week pun aku naik tahan ikut merapoh-merapoh, dan aku mmg turun masa dia turun. kalau tak silap mmg dia ada lintas aku, turun berlari dgn 2-3kwn laki dia. dlm jam 3-4ptg mcm tu. laju nk mampus ...

aku slow jer turun, lutut dah kong. budak tu kat depan, bukan belakang .. mana dia hilang aku pun pelik. even masa tu, ramai org turun. ada group upm jugak. mmg aku jumpa dia lepas bonsai.

dan kwn2 dia sedar Umaisarah ni hilang masa kat kor, rasanya mlm tu jugak ada guide naik sampai ke botak. cepat jugak depa cari, tapi tak jumpa.

rasanya trip uitm ni pakai 3 guide bukan 1, pasal ada lecturer/management dari uitm ckp macam tu masa aku dah sampai bawah. even dah ada rescue tgh hari jumaat lepas, 4 org aku jumpa lintas kat sungai yg keberapa tah, baru nak naik mencari.

aku nk jugak tolong mencari, tapi haram tak fit, sedih pulak aku rasa. kalau aku sendiri hilang aku pun tatau nk buat apa... unggun api? itu pun kalau ada lighter, tu pun kalau tak basah lighter tu kena hujan

cuma aku nk tanya, kemungkinan budak ni jatuh kat2 area yg tinggi mmg ada kan? aku pun, ada beberapa kali nk tergolek jugak. aku tak mintak yg buruk utk dia, cuma bertanya.. aku yg lelaki pun sempot naik tahan ni

cuma nk pesan, kalau trekking ni tgk2 la kwn2 belakang. kalau yg laju tu mmg laju nak mampus sampai 2 jam kedepan. guide tu pulak sorang, bukan boleh jaga semua 12 org. even sampai check point pun sestgh org tak tunggu member blkg. kira cukup ke tak team member. main lenjan naik/turun laju mcm gaban

dan satu lagi jgn la trekking mlm, ini masa aku sampai kor. malam pun ada org turun lagi! apa nampak ker jalan? akar kayu sume tu? dgn selut sampai boleh terbenam 1 kaki dlm... aku tau group utim/upm ni ramai. tapi turun la awal sikit2.. buat 2 hari turun pun tak per. nak laju pun nak pi mana?

aku bukan apa, cuma sedih. dah la minah tu baya adik pompuan aku. satu uitm pulak! dah la dgn aku pun tak pi tolong cari ... aku sentiasa dokan Umaisarah selamat even aku pun tak tau cemana ...

eijad
Pendaki Gunung
Posts: 13
Joined: 27 Jan 2008, 00:33
Contact:

Post by eijad »

hmm dah seminggu dah
camana budak tu survive tgh hutan tebal tu?

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho »

zogun wrote:Salam,

dah seminggu Umaisarah ni hilang! ngeri pulak aku rasa.

last week pun aku naik tahan ikut merapoh-merapoh, dan aku mmg turun masa dia turun. kalau tak silap mmg dia ada lintas aku, turun berlari dgn 2-3kwn laki dia. dlm jam 3-4ptg mcm tu. laju nk mampus ...

aku slow jer turun, lutut dah kong. budak tu kat depan, bukan belakang .. mana dia hilang aku pun pelik. even masa tu, ramai org turun. ada group upm jugak. mmg aku jumpa dia lepas bonsai.

dan kwn2 dia sedar Umaisarah ni hilang masa kat kor, rasanya mlm tu jugak ada guide naik sampai ke botak. cepat jugak depa cari, tapi tak jumpa.

rasanya trip uitm ni pakai 3 guide bukan 1, pasal ada lecturer/management dari uitm ckp macam tu masa aku dah sampai bawah. even dah ada rescue tgh hari jumaat lepas, 4 org aku jumpa lintas kat sungai yg keberapa tah, baru nak naik mencari.

aku nk jugak tolong mencari, tapi haram tak fit, sedih pulak aku rasa. kalau aku sendiri hilang aku pun tatau nk buat apa... unggun api? itu pun kalau ada lighter, tu pun kalau tak basah lighter tu kena hujan

cuma aku nk tanya, kemungkinan budak ni jatuh kat2 area yg tinggi mmg ada kan? aku pun, ada beberapa kali nk tergolek jugak. aku tak mintak yg buruk utk dia, cuma bertanya.. aku yg lelaki pun sempot naik tahan ni

cuma nk pesan, kalau trekking ni tgk2 la kwn2 belakang. kalau yg laju tu mmg laju nak mampus sampai 2 jam kedepan. guide tu pulak sorang, bukan boleh jaga semua 12 org. even sampai check point pun sestgh org tak tunggu member blkg. kira cukup ke tak team member. main lenjan naik/turun laju mcm gaban

dan satu lagi jgn la trekking mlm, ini masa aku sampai kor. malam pun ada org turun lagi! apa nampak ker jalan? akar kayu sume tu? dgn selut sampai boleh terbenam 1 kaki dlm... aku tau group utim/upm ni ramai. tapi turun la awal sikit2.. buat 2 hari turun pun tak per. nak laju pun nak pi mana?

aku bukan apa, cuma sedih. dah la minah tu baya adik pompuan aku. satu uitm pulak! dah la dgn aku pun tak pi tolong cari ... aku sentiasa dokan Umaisarah selamat even aku pun tak tau cemana ...
salam Zogun.
pendapat dan pandangan peribadi yang betul-betul realistik. sangat releven dan paling logik setakat ini.
nak tanya, masa diorang turun laju gila tu Nur Umai nie bawak beg nampak berat tak?
kita sama-sama doakan Nur Umai ni selamat dari mara bahaya.
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
matsaiko
Senator Gunung
Posts: 2786
Joined: 22 Dec 2005, 16:52
Location: GOMBAK Territory

Post by matsaiko »

memula maleh nak komen tp takleh tahan la.....

Rasanya dah tiba masa pusat IPT ketatkan dan lebih serius dlm menjamin keselamatan pelajar dalam menjalankan xtvt terutama mendaki.pemantauan yg lebih dan yg paling penting sekali pegawai pengiring tuh...setkan guidline kelayakan mereka tuh sbb segalanya bermula dari mereka2 nilah...kalo dari mula longgar,apatah lagi didalam sana....budak2 mude..mereka berdarah panas,pantang dicabar,pikiran cetek memang sukar dikawal.

Bukan nak memburuk burukkan mereka,tapi dari rentetan2 kes dari dulu lagi,KEBANYAKANNYA adalah pelajar IPT/sekolah...seolah2 tiada apa2 tindakan yg drastik dari IPT itu sendiri maka timbullah situasi nila setitik habis susu sebelanga... aku penah jumpa rombongan naik gng 70 org cikgu hanya 2 org yg jaga !!! geleng kepala aku mintak2 la tak jadi ape2 ...

hmm tahla sampai nak tunggu kes yg cemana lagi la yg boleh membuatkan pihak2 yg sepatutnye bertanggungjawab nih bukak mata !!!! sapalah kita nih nak berkata kata
To Conquer Without Risk Is To Triumph Without Glory
www.azreenismail.com

User avatar
belakangpokok
Pendaki Gunung
Posts: 119
Joined: 06 Nov 2006, 20:10
Location: Perak
Contact:

Post by belakangpokok »

kes ni agak ' aneh ' sebab sehingga hari ini masih belum ada khabar berita tentang umai ni. Marilah kita sama-sama solat hajat masing-masing sebagai usaha kita ' membantu ' mendapatkan umai semula..InsyaAllah.
Leave no trace but tracks

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

mizi wrote:info x dapat nk bgtau sbb lingking repeater gunung brinchang telah di putuskan bg operasi menyelamat.antena base tak dapat nk access/monitor sbb aku dok jauh di utara perlis.klu ada rakan2 yg berada di sekitar perak,pahang boleh kut....9w2swl
ooo.. macam tu ke bro mizi... harap rakan2x radio yang ada disan dapat infokan..

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

salam sahabat2 go.aku agk setuju ngan mat saiko tu.mmg agak longar
& berterabo sistem geng ITP/U ni skang.mau sonok lebih.idup mau enjoi br fun.mintak maaf kalo ade yg terase.
ni dr pengalaman aku.drg darah mude kt lari drg pun lari gak kt enjut drg pun enjut gak.pantang di cabar.
mmg tul bende kalo nk jd kt sape pun leh jd.x di nafikan.tp aku tgk
group br ni agak MERIAH skit carenye.

penah x korang terpikey kalo kt yg berade tpt umai?
berape tebalnye ilmu gng kt?dah semingu tu.xkirelah dah abis g7 ke g11 ke lame @ br.slalu kt beramai2 kt utan
nie srg beb!sangupkan kt.xde brg cukup.
aku penah try 2 kali dok srg2 dlm utan ngan minium brg & resen.
goyang gak aku.

maafkan aku skali lagi.pun aku bdk br gak dlm go nie.
nie sekadar pandangan aku je.

User avatar
abe~G
Pendaki Tegar
Posts: 246
Joined: 20 Oct 2006, 15:19
Location: Manjung
Contact:

Post by abe~G »

lastman: resin maggi jer eh , dan siang tidur hammock malam lari masuk hilux tidur dekat dalam hilux eh. :lol:

gogoyeaha
Otai Gunung
Posts: 897
Joined: 07 Dec 2005, 20:29

Post by gogoyeaha »

bagi aku pulak...xsemestinya budak2 IPT punya program berterabur etc. AKu tngok yg bukan IPT pun berterabur etc. Tak kisahla...jadikan pengajaran berguna kepada semua especially organizer.

berkaitan kes Umai ni, aku dgr diaorg ni bukan budak kembara/rekreasi etc...tp budak PALAPES.

apapun...selain harapkan dia selamat....juga harap susu tak rosak sebelanga.

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum,

abe G ... heheheheh..... macam taaauuuuu aja....

apa kata kita maintain thread ni untuk tahu perkembangan umai saja, latest news , latest info.

segala kritikan, pendapat dan cadangan kita bukak topik lain, kalau tau, berselerat nanti....
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

Locked