budak Pompuan ilang kat Tahan

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

budak Pompuan ilang kat Tahan

Post by seper4alif »

day 5 kat gedong to reskit kitorang dapat tengok heli berlegar legar di ruang udara dari kuala menghala ke puncak....

tak tau citer sampai bawah baru tau, ada budak pompuan UITM arau rasanyer ilang dah 4 malam termasuk malam nih kot.....

citer kesluruhan tak dapat sangat, yg pasati 2 hari lepas dia ada call HP keluarga dia yg dia ada di tepi satu sungai besar (ni pon tak tau mana lokasi)

pepepong sesama lah kita doakan keselamatan dia.....



p/s: budak yg g merapuh merapuh ciater skit buleh.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Sadis nya ... takder citer terkini ker???

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

tadak agi... cuba gak call biscut tapi tak dapat.....
klu de sesapa yg leh Q ngan mukhlis tanya dia...
dia join biscut, ptg nih drg turun ke merapuh.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

Nur Umaisarah 21dari UiTM Arau, Perlis.

hilang sejak 6hb dipercayai antara Botak ke kem Kor.

sumber Berita Harian 11 Feb

hai
Pendaki Gunung
Posts: 70
Joined: 02 Jan 2006, 18:56

Post by hai »

semoga mangsa selamat dijumpai..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Ni cerita penuh dari Berita Harian.
Pelajar hilang ketika turun Gunung Tahan
Oleh Srihanasham Noordin


Siswa UiTM terpisah daripada 35 rakan sejak Khamis lalu

JOHOR BAHRU: Seorang pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Arau, Perlis hilang sejak Khamis lalu, ketika menuruni Gunung Tahan, Pahang, selepas terpisah daripada 35 rakannya yang turut sama mendaki gunung itu menerusi program unit beruniform universiti berkenaan.

Kehilangan Nur Umaisarah Sameon, 21, pelajar tahun akhir Diploma Perakaunan itu hanya disedari rakan sepasukannya ketika mereka tiba di Kem Kor dari puncak gunung, kira-kira jam 11 pagi.

Difahamkan, 36 pelajar terbabit bersama seorang pegawai pengiring mendaki Gunung Tahan pada 5 Februari serta bermalam di Kem Kor dan pada hari kedua, mereka mendaki lagi dan bermalam di Kem Botak sebelum meneruskan pendakian ke puncak keesokannya dan terus turun ke Kem Kor semula untuk pulang.

Bapanya, Sameon Hassan, 44, berkata beliau dimaklumkan mengenai kehilangan anaknya Jumaat lalu, jam 9 malam oleh renjer Jabatan Perhilitan Taman Negara, Pahang, dan diberitahu bahawa usaha mencari dan menyelamat sedang dijalankan.

"Kami sekeluarga berada di kampung di Felda Endau, Rompin ketika menerima panggilan telefon mengenai kehilangan Umaisarah.

"Saya terus membuat laporan polis keesokan harinya, kerana bimbang tiada tindakan diambil bagi mencari anak saya," katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Bendahara, di sini, semalam.

Sameon berkata, anak sulungnya itu memberitahu mengenai program mendaki Gunung Tahan itu sejak sebulan lalu dan memulakan pendakian pada 4 Februari, sempena cuti umum sambutan Tahun Baru Cina.

Katanya, beliau difahamkan bahawa kehilangan anaknya disedari ketika pasukan itu tiba di Kem Kor dan semua 18 ahli lelaki dan pegawai pengiring mendaki semula ke Kem Botak menjejaki Umaisarah untuk mencarinya tetapi gagal.

"Saya difahamkan mereka mencarinya hingga malam dan keesokannya mereka meminta bantuan renjer dan usaha menyelamat masih dijalankan sehingga kini," katanya.

Beliau berkata, kali terakhir Umaisarah menghubunginya menerusi telefon bimbit ketika beliau tiba di Gua Musang dan sekali lagi menelefon ibunya, Norazah Ismail, 43, sebaik tiba di kaki Gunung Tahan untuk memberitahu beliau akan mula mendaki.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

aduh sedihnya...moga2 dapat di jumpai dengan cepat dan selamat.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

jgn dia salah ambik trek yg kluar kat gua musang tu dah la.... jauh tu trek tu.

kambinggurun
Senator Gunung
Posts: 557
Joined: 26 Jan 2006, 23:01
Location: gua kayu batu
Contact:

Post by kambinggurun »

petang sabtu aku kat kg raja cameron. jumpe sorang pegawai pejabat hutan merapoh (ke perhilitan mcm tu la, tak bape ingat) cite pasal menda nih.. katanye budak yang hilang nih ade amek sesuatu kat utan tu..tu yang hilang tu...

ntah le...spekulasi ke fakta aku tatau la..
::SRC-Total Outdoor::

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

aduh la ada budak hilang ye....
kesian betoi...
tapi kat belah mana agak-agak kan??
sebab mmg single trek je tahan nie...
there must be something fishy nie aku rasa...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

dah jupa ka belum bdak nih???
baru trun korbu semalam ngak tahu apa cerita??
tak dak wat team g resque ke???

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini »

sian kan...
harap2 diorang carik la sampai jumpa.
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

apa lagi siti suti sini sana pandang siti nampak situ sini sana!!~
jom la g acri dia!~
untung2 bleh jadik hero~~

tiNta_EmaS
Pendaki Gunung
Posts: 86
Joined: 18 Jan 2008, 18:29

Post by tiNta_EmaS »

seMoga umaiSaraH dijUmpai deNgan sElamaTnya..insyAAlah..

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Post by nazryst »

Mengikut dari Amir guide via sms... dia kata budak pompuan tu hilang di kawasan Berlumut ke Kem Kor....tracking turun.... setahu aku rasa nya track ni takder simpang... kalau nak jumpa simpang banyak pun selepas kuala teku...entah laa....

User avatar
dklpacat
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 06 Dec 2005, 13:36
Contact:

Post by dklpacat »

aqu rasa la ni kes kena sorok dgn org bunian la
" YOUR ATTITUDE DETERMINES YOUR ALTITUDE"

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

nazryst wrote:Mengikut dari Amir guide via sms... dia kata budak pompuan tu hilang di kawasan Berlumut ke Kem Kor....tracking turun.... setahu aku rasa nya track ni takder simpang... kalau nak jumpa simpang banyak pun selepas kuala teku...entah laa....
mebi dia tersilap masuk simpang kat Kubang kot..
mmg byk kes org hilang kat area Kem Kubang tu..
ntah2 dh termasuk trek ke Kuala Koh...


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

kita berdoa je lah...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Post by seper4alif »

last citer sebelum kami kua dari merapuh famili dia poan ada kat sana gak katanyer umai ada call ayah dia hari kedua dan bagi tahu dia sesat n berada di tepi sungai besar...... kat berlumut skang nih banyak gak treck bersimpang siur tapi trek binatang ler.....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini »

seram nya dengar...
semoga dia selamat dan dilindungi Allah... aminnnnnnn...
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

User avatar
sany ADALAH alger
Otai Gunung
Posts: 932
Joined: 18 Apr 2006, 09:38
Location: in the middle of jungle called KAY HELL
Contact:

Post by sany ADALAH alger »

semoga selamat.... :?
CARPE DIEM!

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid »

diharapkan group biskut dan pakabu tolong bagi info terkini memandangkan korang secara tak langsung turut jadi res-q team
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

ekan_biliss
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 08 Sep 2006, 22:25
Location: group blakang

Post by ekan_biliss »

moga moga semuanya berakhir dengan selamat.amin.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

cian dia... ntah bekalan makanan ade lagi ke tak?

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL »

seper4alif wrote:last citer sebelum kami kua dari merapuh famili dia poan ada kat sana gak katanyer umai ada call ayah dia hari kedua dan bagi tahu dia sesat n berada di tepi sungai besar...... kat berlumut skang nih banyak gak treck bersimpang siur tapi trek binatang ler.....
sungai besar??

ekan_biliss
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 08 Sep 2006, 22:25
Location: group blakang

Post by ekan_biliss »

rasenye dari botak ke kor takde sg besar.
clear2 da off track.

ekan_biliss
Pendaki Gunung
Posts: 30
Joined: 08 Sep 2006, 22:25
Location: group blakang

Post by ekan_biliss »

member saye join res-q.baru je dapat sms dari dia.lebih kurang gini
bunyinye.

Ya.Ade arini dh 6 ari dia hlng kawsn kubang.
Smlm ade dpt jejak kt prmatang tapi org xdpt lagi.
Aku dh naik cari 3ari ni dh kt bwh,Kalau xjmpe
esok aku naik lg.

mongkut
Pendaki Gunung
Posts: 73
Joined: 10 Apr 2007, 14:08
Location: Depan Kubur, View Bukit Tabuh

Post by mongkut »

mcm mane bole tau die ilang kat kubang ye??? :oops:

knape tak dr botak ke permatang ke...
permatang ke kubang ke...

semoga mangsa dijumpai dgn selamat...
Last edited by mongkut on 12 Feb 2008, 16:41, edited 1 time in total.

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sama sama kita berdoa semoga dia selamat.

esir
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 24 Jan 2006, 03:06
Location: KL/Perak
Contact:

Post by esir »

moga2 selamat jumpa.
:.."wei orang depan.,.tak nak duduk jap ke..???":

esir81@gmail.com
www.esir.multiply.com

mayasofiah
Pendaki Gunung
Posts: 42
Joined: 11 Feb 2008, 16:20
Location: Melaka Bandaraya Bersejarah
Contact:

Post by mayasofiah »

tokBatin wrote:apa lagi siti suti sini sana pandang siti nampak situ sini sana!!~
jom la g acri dia!~
untung2 bleh jadik hero~~

emmm.. tokbatin n siti situ sana sini
baru turun korbu ke ? hehe.. :minum:

kita doakan smoga budak tue dijumpai

tokBatin
Pendaki Hebat
Posts: 325
Joined: 26 May 2006, 19:41
Location: kem pasong(selama)
Contact:

Post by tokBatin »

mayasofiah wrote:
tokBatin wrote:apa lagi siti suti sini sana pandang siti nampak situ sini sana!!~
jom la g acri dia!~
untung2 bleh jadik hero~~

emmm.. tokbatin n siti situ sana sini
baru turun korbu ke ? hehe.. :minum:

kita doakan smoga budak tue dijumpai
mcm mana leh taw nih??
kenal ke??
nak berkenalan bole tak ngan cik mayasofiah??

uglysister
Pemegang Amanah GO
Posts: 360
Joined: 05 Dec 2005, 07:37
Location: 18m Underwater
Contact:

Post by uglysister »

ape citer budak ilang ni ek.. dah lama sangat tu..

User avatar
pakcik
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 08 Feb 2006, 23:33
Location: sini
Contact:

Post by pakcik »

uglysister wrote:ape citer budak ilang ni ek.. dah lama sangat tu..
hehe,skrg ni ape2 yg ilang sume lambat jumpe...mikrocip ilang tak jumpe2,arwah nurin ilang lama br jumpa, sharlinie ilang pn x jumpa lg..

tp ape2 pun, smoga budak tu selamat, insyaAllah..harap2 dia ada basic knowledge ttg survival..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

pakcik wrote:..harap2 dia ada basic knowledge ttg survival..
bila jadi macam ni baru aku pun teringat betapa pentingnya survival knowledge tu... moga2 dia ada la hendaknya knowledge tu.
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

kalau jadik kat aku camner laa.... :? dahler xtau ape bab survival nih..
tapi heran gakkan...dalam ramai2 grup tu pun still boleh terpisah kan..
Moga selamat...
*Home is where the heart is*

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Anna_nAch wrote:kalau jadik kat aku camner laa.... :? dahler xtau ape bab survival nih..
tapi heran gakkan...dalam ramai2 grup tu pun still boleh terpisah kan..
Moga selamat...
Tu yg aku pun heran lar.. Mcm mana minah ni leh sorang2 silap jalan..
Maybe dia slow n member tinggai kot <-- spekulasi :oops:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

siti situ sana sini
Pendaki Tegar
Posts: 286
Joined: 25 Sep 2006, 10:18
Location: celah batu

Post by siti situ sana sini »

tokBatin wrote:
emmm.. tokbatin n siti situ sana sini
baru turun korbu ke ? hehe.. :minum:

kita doakan smoga budak tue dijumpai
[/quote]

:D :wink:
:-pandang siti situ nampak sana sini-:

biskut
Pendaki Gunung
Posts: 164
Joined: 26 Dec 2005, 15:42

Post by biskut »

Team aku masuk masa hari pertama hilang hingga hari keempat turun dari dorang dah tukar tukar shif..

ration kitorang kat Kem Kor pun kena sapu huhu...nasibek ada sikit2 baki.

bahagian aku tuh aku halal kan..mana tau tenaga dari yg di makan tuh dapat menyelamatkan budak tuh nanti...

Tempat pusat kumpula rescue kat kem kor tuh kurang bekalan makanan macam mana nak stay lama rescue budak tuh...entah tak fahammm

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman »

dgr dgr citer budak pompuan nie bawak tangkal...
so kemungkinan besar dia ada penjaga...
jadi mungkin telah menimbulkan kemarahan penghuni-penghuni kat situ
masa turun dia tukar beg dgn sorang kawan dia...
so beg yang dia bawak nie bukan beg dia tapi beg kawan dia...
diorang selongkar beg umai nie ada jumpa tangkal...
so agaknya lah sbb 'penjaga' dia dah takde, so penghuni-penghuni kat situ amik kesempatan memesongkan dia

wallahualam....
aku pon orang bercerita kat aku...
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

Locked