Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

Post Reply
User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Post by QtrMaster »

baru-baru ni ada lagi citer pasal pendaki yang tersesat atau tersasar... latest punye kat G. Ledang...

akhir-akhir ni kerap benar citer-citer gini kuar kat media cetak, dan ada sebahagian pihak media yang sengaja tunggu peluang untuk menjadikan ini satu isu. pendapat aku kalu benda ni makin kerap dipublizekan oleh media, ianya akan memburukkan imej para penggiat outdoor dan seterusnya akan mengekang perkembangan industri kembara tempatan.

tiap kali peristiwa seperti ini akan berlaku pihak media pantas menuding jari... ada yang kata peserta/mangsa tak cukup persediaan, ada yang menyalahkan penganjur yang tidak mengambil langkah keselamatan dan tak kurang jugak yang kata jurupandu yang tidak bertanggungjawab...

memandangkan tidak ada satu badan bertauliah untuk buat garispanduan terdahap penganjuran aktiviti kembara, baik untuk peserta, penganjur atau pun pemandu/gaid... apakah langkah atau amalan yang anda rasa patut di praktikkan oleh para gogo, gaid dan ketua ekspedisi?

yang boleh aku pikir buat masa ni:

1. setiap trip patut memohon permit seperti yang sepatutnya
2. semua gaid kena ada pengetahuan first aid - maybe takde lah sampai tahap WMFR, tapi sekadar basic first aid, dan turut membawa set first aid yang cukup untuk bilangan ahli trip tersebut
3. menghadkan bilangan peserta bagi setiap gaid yang... cthnya maksima 10 peserta bagi setiap gaid... so kalu ada satu trip 40 orang kena amik 4 gaid... etc..

mintak kerjasama kongsi bersama pendapat anda semua berdasarkan pengalaman sebelum ini...

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

macam mana ledang nie...habis tercemar le nama baik mereka tu...
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tajuk yang sangat baik untuk dibincangkan bersama disini.
Bukan untuk kita sahaja sebenarnya. Untuk Negara.

1. Industri Pelancungan ke Gunung dan Alam Semulajadi di Malaysia akan berkembang dengan begitu pesat beberapa tahun ini disebabkan.

Pelancung Eropah gemar dengan budaya Asia Tenggara yang unik.

Hutan ditempat kita banyak yang asli lagi.

Cabaran yang hebat.

Kalau pandang Asia Tenggara maka Malaysialah tumpuan kerana Thailand banyak gaduh dan fokus pelacuran. Indonesia banyak penipuan dan susah perhubungan. Philippine banyak penculikan dan Singapore dah tak ada hutan. Dulu diaorang masuk asia Tenggara ikut Singapore. Tetapi sekarang pelancung dah tahu dan akan masuk hutan dan Taman Negara ikut Malaysia. Ditambah Hab untuk pelancung Backpackers Eropah adalah Mancaster. So AirAsia akan memulakan penerbangan dari Mancester bulan Febuari ni makan akan berkembanglah pelancungan Backpackers ini.

Persediaannya kita kena up grade pengurusan pelancungan kita untuk menerima mereka ini datang sebab mereka datang dan bawak duit sekali. Duit bukan untuk kita sahaja dan kewangan negara akan meningkat sebab duit luar akan dibawa masuk dan meningkatkan ekonomi negara.

Gogo akan datang kena lebih profesional. Jadi bersedialah. Kalau ada yang terfikir nak berhenti keja dan jadikan kerjaya pelancungan mendaki gunung dan alam semulajadi sebagai sumber pendapatan anda.

Saya mungkin dah tua nak buat keja keja cam ni lagi tapi kalau adik adik berminat........ boleh bincang.

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Post by poncho »

QtrMaster wrote:baru-baru ni ada lagi citer pasal pendaki yang tersesat atau tersasar... latest punye kat G. Ledang...
aik??? bile tu eh? keluar kat paper mana?
rasanya Ledang belum open lagi untuk public. dijangka hujung bulan depan atau awal Mac baru dibuka.
trek baru diguna sampai Kolam Tujuh. dari Kolam Tujuh sahaja baru trek asal digunakan.

memang betul. isu nih sebenarnya dalam pemerhatian.
bila dah banyak terkumpul, terutama kat media, tak lama lagi naiklah ke Parlimen.
last-last ada akta baru atau cadangan yang sangatlah gampang dari Ahli Dewan untuk para pendaki nanti kan?
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

s'kum, bags perbincangan ni.. aku nak contribute skit.

First sekali, definisi dan tanggungjawab key persons dalam sesuatu ekspedisi perlu difahami. ini adalah pendapat akular...

Guide -

Tanggungjawab utama , mengetuai kumpulan dari segi menunjukkan trek yang betul dan selamat. Perlu mahir , fit, dan biasa dengan trek yang dilalui ( contohnya > 5 kali ikut trek yang sama , paling last tak lebih 3 bulan yang lalu, tahu trek - trek yang lain di sekitar trek utama, campsite, sumber air, etc) menguruskan trek maintenance secara as you go ( tebas sikit sikit , tutup laluan salah, etc). Merupakan pakar dari segi trek, campsite dan juga escape / rescue routes ( kena tahu apa cara paling cepat untuk mendapatkan bantuan dan sapa perlu dihubungi). mesti menghadkan jumlah peserta max untuk satu guide - lagi sikit lagi bagus ( lower environmental impact, realistic trekking times, etc ) tapi biasalakan, nak cover cost, so max mungkin boleh letak 8 org atau 10.

Menguruskan tempat rehat / regroup stations semasa trekking , dan memastikan semua peserta tahu dan faham standard emergency procedures - emergency signals, siapa akan handle emergency situations, saya yang bawak first aid, sapa sweeper. Terbaik kalau guide tahu WFA. Guide dan expedition leader MESTI bekerja sama.

Expedition leader -

Overall berkuasa untuk menguruskan para peserta . perlu menguruskan, logistik ( termasuk permit mendaki / masuk kawasan , etc) , makanan dan peralatan kumpulan, perlu update peserta mengenai maklumat - maklumat yang terkini - perubahan pada schedule, waktu- waktu penting ( bangun kul berapa, stop utk lunch kul berapa, etc) keadaan trek, jauh lagi ke- secara am, kalau nak detail kena tanya guide.

Perlu tahu masalah kesihatan para peserta dan guide , menyediakan first aid kit untuk kegunaan kumpulan, dan memastikan dia sendiri atau paling kurang, ada peserta yang mahir dalam first aid (dan dimaklumkan kepada semua) memastikan setiap peserta mempunya minimum kit ( whistle , makanan cukup untuk 1 hari , pakaian panas dan kering ( jacket, etc), shelter ( poncho atau flysheet) lampu suluh, air yang secukupnya). memastikan peserta tahu dan faham emergency procudures- sapa incharge/second, in charge / sapa perlu dirujuk kalau ada emergency,

Menguruskan campsite , dari segi susunan, tugas tugas khas ( masak , amik air , imam, dll ) . Memastikan setiap peserta tiba di regroup stations dengan cara mengira / buddy sistem , etc. memastikan peserta semua berada dalam keadaan baik , sihat dan masih berupaya. Mengambil langkah untuk mencari alternative ( dengan rujukan guide) sekiranya ada masalah dengan peserta.

Sebagai expedition leader, pengurusan pendaki adalah penting, dan untuk melaksanakan bende - bende di atas, tak semestinya macam sarjen, jerit sana sini, arah sana arah sini.... nak kira orang cukup tak payah nak beratur dan jerit "NOMBOR DARI KIRI... CEPATTT!!!!!" sekadar kira dalam hati, atau tanya "buddy semua dah cukup?" Yang penting, sebagai expedition leader, mesti ada tanggungjawab, dan tanggungjawab tu mesti dilaksanakan walau apa pun cara. Kekadang expedition leader pikir.... "alah, takyah nak susah susah, semua dah otai.... semua peserta aku dah settle G7, pandai pandailah korang....." memang cari masalah. Kena ingat, walaupun kalau ada surat pelepasan tanggungjawab, tak kiralah, menteri sign ke, mak bapak sign ke, kalau negligent, tetap negligent.

satu contoh - tengah trekking peserta hilang -

senario
peserta hilang tak tahu bila, malam bila nak makan, pinggan ada 15, tapi orang ada 14 aja.... check punya check, masa lunch pun tak ada sapa nampak, tak tahu mana dia pergi, cukup ke barang dia, ..... ha....kesimpulan- negligent punya organizer. sebab? ada di atas.


apa yang saya tulis diatas tak lengkap dan sekadar luahan minda secara ad hoc sahaja. Tak ada :tembak: mana mana pihak, tapi secara keseluruhan industri pendakian gunung. Comments and Criticism welcomed ( CCW )
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Re: Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Post by QtrMaster »

poncho wrote:
QtrMaster wrote:baru-baru ni ada lagi citer pasal pendaki yang tersesat atau tersasar... latest punye kat G. Ledang...
aik??? bile tu eh? keluar kat paper mana?
rasanya Ledang belum open lagi untuk public. dijangka hujung bulan depan atau awal Mac baru dibuka.
trek baru diguna sampai Kolam Tujuh. dari Kolam Tujuh sahaja baru trek asal digunakan.

memang betul. isu nih sebenarnya dalam pemerhatian.
bila dah banyak terkumpul, terutama kat media, tak lama lagi naiklah ke Parlimen.
last-last ada akta baru atau cadangan yang sangatlah gampang dari Ahli Dewan untuk para pendaki nanti kan?
ni salah satu insiden... tak la baru sangat, tapi dah jadik world news la: http://www.iht.com/articles/ap/2007/05/ ... Closed.php

ni dia latest insiden, reported in NST pada 12 Jan 2008: http://www.nstp.com.my/Current_News/NST ... index_html

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Re: Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Post by poncho »

QtrMaster wrote:ni dia latest insiden, reported in NST pada 12 Jan 2008: http://www.nstp.com.my/Current_News/NST ... index_html
ooo..ic. mencari waterfall rupanya. ingatkan diorang naik mendaki.
memang jadi isu betul lah kan?
bak kata peribahasa "mula-mula sekait benang..lama-lama selembar kain".
inilah dia yang bakal terjadi kalau insiden camnih berulang lagi.
isu terkumpul, satu law baru bakal diperkenal. makin banyak syarat plak untuk hobi mendaki nih
adehhh..WTF
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Re: Langkah-langkah penganjuran ekspedisi kembara

Post by frostice »

poncho wrote: ooo..ic. mencari waterfall rupanya. ingatkan diorang naik mendaki.
memang jadi isu betul lah kan?
Derang ni cari waterfall bercabang tu ker?
Kalau ke sana, kena lalu trek lama kalau tak silap.
trek lama ledang susur tepi waterfall ni, tp trek baru dah tak lalu lagi rasanya..
Last time gi, trek ke waterfall ni mmg dah tertutup.

Biasanya Ledang ni sesat mesat selalunya pasal mulut.
biasanya lar.. Wallahu Alam..
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
Anna_nAch
Pendaki Sondol
Posts: 404
Joined: 02 Feb 2006, 17:20
Location: Somewhere Over the Rainbow

Post by Anna_nAch »

sori...baru masuk topik nih..

naper trek lama ledang ditutup? ader sebab?

tapi ledang memang ler banyak kes kalau celupar..sedangkan guide yg bawak aku dulu tu yg dah katanya dekat 700++ kali naik pun leh sesat masa turun puncak... sibek dengan aku jer..kalau budak2 len skali mau xpasal kena bahan... cakap besar la tu..
*Home is where the heart is*

User avatar
nadir
Ahli Kehormat GO
Posts: 1586
Joined: 05 Dec 2005, 16:30
Location: Penang Darul Mamak
Contact:

Post by nadir »

1. setiap trip patut memohon permit seperti yang sepatutnya
2. semua gaid kena ada pengetahuan first aid - maybe takde lah sampai tahap WMFR, tapi sekadar basic first aid, dan turut membawa set first aid yang cukup untuk bilangan ahli trip tersebut
3. menghadkan bilangan peserta bagi setiap gaid yang... cthnya maksima 10 peserta bagi setiap gaid... so kalu ada satu trip 40 orang kena amik 4 gaid... etc..

mintak kerjasama kongsi bersama pendapat anda semua berdasarkan pengalaman sebelum ini...
apa kata kita keep to the main topic? :roll:
Ahmad Nadir Askandar
http://www.outdoordynamics.com.my - Buy outdoor gear online - free delivery !
Join us at FaceBook! - http://www.facebook.com/group.php?gid=340358030429

lastman
Pendaki Terlampau
Posts: 615
Joined: 14 Jan 2008, 23:51

Post by lastman »

aku setuju sgt 1 guide limit 10-12 peserta.ni byk aku tgk 1 guide 20 peserte.
jgn kire duit sgt safety first.xjd ape2 xpe kalo jd kalooooo????

1.guide kene lah tau serbe skit sal first aid
2.tau LWP / camp site / kws (laluan haiwan )
3.tau balai polis/pej hutan terdekat.
4.permit mmg kompom la
5.last msk 3-5 bln sebelum aktiviti

kan ape kkg kt nie sonok sgt sampai lupe diri on trek
tu yg mudah terpesong.masing2 nk tjk POWER/AURA
tp sebenarye kt nie kerdil.

User avatar
QtrMaster
Pendaki Tegar
Posts: 231
Joined: 12 Sep 2006, 04:10
Location: Malaya
Contact:

Post by QtrMaster »

laaa ingatkan topik ni dah kena cold storage... thanks nadir :D

aku ni dah lama tak turun padang, cuma syok kat depan PC je.. so nak mintak pendapat dan tunjuk ajar dari gogo veteran dan otai-otai sondol yang kian meningkat maju, sebagai "player" yang menentukan cuaca pasaran industri pelancungan kembara ni, mintaklah para gogo dan gaid sekelian beri pendapat...

adakah langkah2 dan praktis2 yang tuan-tuan dan puan-puan semua amalkan buat masa sekarang ni sudah memadai, atau masih ada ruang untuk diperbaiki?

saya ada bersua beberapa penganjur, baik gogo mahupun gaid, yang ambil berat tentang kebajikan dan persediaan peserta, siap buat training bersama dan latihan asas secara gotong royong, kepada mereka saya ucapkan syabas.. tapi yang lelainnya... apakah sumbangan anda kepada pembangunan industri rekreasi negara?

adakah kita ni cuma menangguk buat duit masa senang, menuding jari bila susah dan tak ambil pedulik akan masa depan bidang ni.. janji diri kita lepas?

alhamdulillah sehingga kini belum ada trajedi besar yang menimpa mana2 trip yang dikendalikan oleh "pendaki bebas" dan "gaid part time"... tapi malang tidak berbau..

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Sekarang dah ok
Tapi sebenarnya terlalu banyak ruang yang boleh diperbaiki untuk masa depan industri pelancungan alam semula jadi ini. Sistem, Manegement. Tapi saya tak sempat bincang sekarang............... panjang tu.

Post Reply