Patutkah Upah Pemandu Arah dinaikkan???

Isu-isu & gossip berkaitan dengan aktiviti luar

Moderator: kambinggurun

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

kaknik wrote:Tuan Lt,
Nanti akak tanya dia ada lesen atau tidak.. yang pasti dia memang orang kampung pun.

Masalahnya tak semua gunung ada guide berlesen dan tak semestinya yg berlesen boleh guide kita mengikut masa kita nak.. kan?
Salam Kak Nik..

Terima kasih atas perkongsian dgn kawan2 disini, RM200 sehari hmmm mungkin mahal pada kita tapi kawan2 jangan lupa!!! Harga minyak dah naik 2 kali ganda!!!

Guide pun naik moto balik umah!!! Makan roti canai... dulu RM100 lepas tue RM150... tapi sekarang SOS masih lagi RM150 sehari.

Kalu dia bawak kawan tue atas alasan sebab trip 8 hari maka dia mintak bayaran tambahan maka saya boleh consider gak. Tapi untuk trip 2 hari..... macam ada perkara yg boleh dipertikaikan lahh..

Annyway saya harap dia menjaga group KakNik dgn baik.

Berhubung lesen nie KakNik.. kat semenanjung ni dia byk kuar kan ikut kawasan, bagaimanapun penggunaan guide berlesen nie kbykan di Tahan dan Ledang jer.. lain2 jarang guna pun.

Berlesen atau tidak... kualiti belum tentu yg berlesen nie bagus. Sebab ada yg tak reti membaca dan menulis pun.. Dapat lesen sebab tuk ketua mintak pun ada. Dapat lesen sebab bapak sedara ada bas pelancongan pun ada..
Saya cakap ni bukan atas dasar prejudis, tapi bdasarkan pglibatan saya dalam bisnes nie dulu.. Memang byk perlu di perbaiki. Kerajaan masih tidak memandang serious dan hanya sebelah mata pada benda2 macam nie. Kementerian pelancongan sibuk menghantar pegawai pergi melancong!!!!! itu yang aku tahu dan konpom..

Konon2 nak belajar apa yag ada kat negara org!! Bila balik sampai Malaysia!! "hmmm nie susah la nak wat kat negara kita... nie macam tkda sambutan jer... nie mcm tk sesuai dgn negara kita... hmmm takpela, kita pi survey negara lain pulak yek bulan dpn.. cari mana yg sesuai dgn negara kita!!"

:x

Sori KakNik... melepaskan Geram!!!

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Assalamualaikum;

Sebab tulah Kak Nik cadangkan wujudkan database senarai guide/charge dari kalangan GO sendiri. Akak ni kategori 'orang lama yang mula mendapat nafas baru' jadi secara langsung tak kenal mana-mana pendaki yang memang boleh jadi guide di kalangan kita.

Kak Nik harap antara kita tak terus memangkah kos yang dikenakan masing-masing kerana ada beberapa faktor yang mempengaruhinya... yang pasti pilihan ditangan peserta.

Adakah lesen releven dengan keselamatan? Pada Kak Nik pengalaman adalah paling penting. Ada guide tu kos tinggi tapi acap kali tersasar dari trek...heh..hehh

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

Waalaikumsalam kak nik.

jgn le terus meruap2.. relax ler.
ujung minggu ni on je kan.. as per discuss dgn guide kan?
ke ada prob berbangkit?

User avatar
kaknik
Pendaki Gunung
Posts: 130
Joined: 18 Jun 2008, 09:40
Location: kl

Post by kaknik »

Saudara hangar 18,

Tak de kena mengena dengan program kak nik weekend ni. Cerita pengalaman aje, sesuai dengan thread.

Kat sini baru Akak tahu, ramai di kalangan GO sendiri adalah guide yang berkemampuan dan hebat2.
Lain kali akak cari kat GO je jika nak buat trip.. boleh kan?

Kan kita nak mendaki selagi ada kemahuan dan keupayaan..bye :lol:
p/s makasih atas pertolongan tempohari..

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

adisos2002 wrote:Terima kasih atas perkongsian dgn kawan2 disini, RM200 sehari hmmm mungkin mahal pada kita tapi kawan2 jangan lupa!!! Harga minyak dah naik 2 kali ganda!!!

Guide pun naik moto balik umah!!! Makan roti canai... dulu RM100 lepas tue RM150... tapi sekarang SOS masih lagi RM150 sehari...
YB Musz,

Minyak naik dari RM1.92 ke RM2.70 tu congak2 dalam 41% jer... Tak sampai dua kali ganda tu.. Diesel pula naik dalam 60% lebih sikit...

Soalan cepu emas, berapa peratus sumbangan kenaikan minyak ni ke atas kos menguide orang naik gunung? ertinya adakah kenaikan harga minyak menyebabkan kos menguide naik secara langsung? Rasanya tak unless guide kena minum minyak untuk bawak orang :mrgreen:

Kalau argue kata kos sara hidup secara keseluruhan dah meningkat then betul lar.. Memang betul kos dah naik cuma kos yg naik bukan untuk guide sahaja. Pendaki nyer kos sara hidup pun dah naik gak tapi kami tak dapat kenaikan gaji tuan...

Guide boleh menyalurkan kos mereka dengan menaikan harga guide atas alasan kos sara hidup meningkat, tapi bagi kami yg makan gaji ni nak salurkan kenaikan kos itu ke mana? tak ada tempat.. Kena lah pikul sendiri macam pikul air dari LWP.

Dikhuatiri nanti makin lama aktiviti pendakian ini akan jadi macam nak main golf, ada duit leh main.. kalau ada duit sikit2 gi driving range jer..
and last2 mati lah industri ini kalau ia menjadi mahal dan tidak viable lagi sebagai satu hobi bagi rakyat Malaysia mcm saya.. Penuhlah gunung Malaysia dengan tapak kaki orang asing yang berkemampuan kerana pertukaran matawang yang lebih tinggi suatu hari nanti.

Bukan tak boleh naik, tapi kenaikan kena berpada dan selari dengan kenaikan kos.. Tidak boleh dijadikan satu asas bahawa setiap kos itu adalah penyumbang kepada kenaikan kos guide. Ada kos yang menyumbang dan ada yang tidak menyumbang...

Yang Di Pertua, dengan kata-kata itu saya menyokong usul ini....

Maaf yer tuan-tuan, ini my 2cent sahaja... :oops:
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

He he he.... abisla aku bila KPDNHEP baca statement aku :lol: :lol:

Kami nak jugak pakai proton waja.... huwaaaaaa

Muka ganasz... asyik bila org sebut guide jer, maka yg dilihat org sebagai satu profession stendet dgn orang asli cari buah hutan...

Mana aci, kami golongan guide mahu pengiktirafan yang lebih!!!

Walau apa sekalipun kami tetap akan menjalankan tugas yg diberikan dgn baik... Selaras dgn kehendak masyarakat gunung skrg.

Cewahhhhh macam presiden persatuan pekerja lak :lol:
Saya sokong gak apa yg Frostice cakap tue... Jangan sampai hobi mendaki nie jadi macam main golf pulak..

Dua cara jer utk membantu golongan guide nie...
1. Harga bayaran dinaikkan.... (ramai tak setuju termasuk aku pun)
2. Kita selaraskan semua masuk utan pakai guide... (bila volume byk.. maka guide pun tak kisah sgt, ini sebulan dua kali masuk utan... kena pulak request masuk laluan lagenda....)

So mungkin dgn galakkan supaya makin ramai org mendaki dan semua pakai guide mungkin dpt membantu win2 situation kan kan kan..

Hidup KPDNHEP


Muzs
SOS :lol:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

Freelance
Senator Gunung
Posts: 1355
Joined: 06 Dec 2005, 13:16
Location: Kuala Lumpur

Post by Freelance »

mus.. ada gak segelintir pendaki gunung nak guide free hehehe... kawtim ngan orang asli pun nak free gak.... tu tak patut lah.. lily kalo suruh member jadi gaid pun ..member kata tak yah lah kak lily.. kawan2 je... tak pun sikit jer lah... aqu pun tak sampai hati lah.. dah lah kawan tu.. korban masa, tenaga......sanggup lak jadi gaid... camner pun aqu tetap bayar mengikut budi bicara..... peace :wink:
tapi macamana pun..mana2 pun duit tetap penting.... :evil: nak g jamban pun bayar wei hehehe!!! kira kt sini murah per.. masih ada 20 sen lagi... kalo kt indonesia... 1000 rupiah.. lebih kurang 35 sen, 30 sen atau 40 sen hehehe.. tgk kadar pertukaran.. tu pun bkn jenis yg ada paip tau.. kdg2 tu kolah je... main cedok je... :lol:

User avatar
Hangar 18
Kerabat Gunung
Posts: 1356
Joined: 18 Jan 2006, 15:18
Location: Bkt Jalil
Contact:

Post by Hangar 18 »

semalam baru dpt call dari 1 guy yg guide ke trail x. 3/4 trail ni mmg fresh trail. bulan lepas aku ada call dia tanya ttg trail ni.
so.. & so...
sbb ianya 1 company wat service outdoor maka harganya kalo atas package mmg agak tinggi ler. tapi ok ler.. sbb tu company.. kalo tak letak margin pada tempatnya.. camna co. nak idup.
cuma soalan aku yg aku nak hanya 1 guide untuk 10 hiker yg mana alatan kami semua sediakan, makan guide pun kami tanggung.
jawapan dari pihak dia adalah: mesti 2 guide, sorang guide rm150 1 ari.
trip 4 ari. so.. total up cost guide RM1200.
kalo 10 hiker akan jadik RM120 sorang untuk kos guide.
dia mintak aku fikir dulu..

so far.. aku puas ati le deal dgn dia sbb..
tak nak sudah.. tak de paksaaan.

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

(terdetik hati bila baca komen korang)

assalammualaikum..
To all my friendsss...

Next time...
kalau nak ambik guide yg profesional...
guide yang berlesen dan berdaftar..
guide yang lulus peperiksaan NIOSH.. (piawaian keselamatan pelanggan)
guide yang berkaliber..
guide yang knowledge tinggi..
guide yang bertanggung jawab..
guide yang boleh bercakap tiga bahasa...
guide yang tahu selok belok tempat..
guide yang boleh baca map dan kompass
guide yang boleh pegang parang menebas malam dan siang..
guide yang masak macam2 lauk..
guide yang ada bronze medalist..
guide yang memang kerja dia guide...
guide yang memang tak kan sesat (dgn izin tuhan)

korang cari laa di saluran yang betul....
contoh: travel agency (asian overland, Discovery travel, East west Adventure, etc...) atau agen pelancongan.. TDC, perhilitan.. dan lain2 yg agensi yang terlibat.
Cuma siapkan duit pada harga yang ditetap kan je laa..
(pernah ke korang nak buat program dan pergi sana tanya brapa pakej yang diorang jual??) ada brape ramai gogo dlm gunung online ni selalu guna travel agen atau agensi pelancungan atau agen kembara bila nak buat program??

So... kalau guide2 yang aku sebut kat atas tu buat masalah, contoh:
peserta tersesat.. jatuh gaung, terjun lubang, makan tak cukup,
maki peserta, charge harga lain dan buat mcm2 hal...
korang ada "power" nak mengadu. korang boleh komen terus ke jabatan atau travel agen tempat diorang berkerja dan suara korang didengar.
keterangan korang diambil kira..
SEBAB korang berada di landasan yang betul.. (ibarat bawak kereta ada roadtax) got nuthing to worry!!
silap2 lesen guide diorang boleh kena tarik.. gilaaa wooo.

so.. kat situ laa letak nya HARGA DUIT YANG KORANG BAYAR!!!
kat situ laa letaknya KUALITI BAGI SESEORANG GUIDE..
kat situ laa nak MENILAI KREDIBILITI SEORANG GUIDE..
Bak kata org kampung aku.. BOLEH LAA KALAU NAK DAKWA DAKWI!!

Tetapi..

kalau korang nak guide yang takat boleh bawak korang nek gunung..
guide yang boleh kira agak2..
guide yang boleh huhahuhahuaha...
guide yang masak lebih kurang..
senang cakap guide kawan2...
pekara ni tak perlu dibincangkan panjang lebar...
sapa kita nak besuara?? sapa nak dengar?? mana letak saluran kita nak komen?? KAT MANA KITA NAK DAKWA DAKWI bila jadi sesuatu hal.
setakat dalam ni je lah...
ibarat balik kampung naik bas beli tiket bas kat ULAT TIKET..
destinasi nak sampai.. tapi bila bas tak datang.. bas takde aircond.. bas buruk yang muncul.. tak tau kat mana nak mengadu. paling kuat, heboh kat JPJ..
dalam hal guide underground ni..
korang yang pilih dan korang yang buat keputusan nak mendaki atau berxpdc. so, pilih lah dan buat laa keputusan yang betul

So...
Tepuk dada tanya selera...
harga guide underground ni korang yang letak kan brapa sebenarnya..
jadi.. bincang laa cara yang patut dibincangkan..
tak payah laa menunding jari pada guide berlesen laa..
guide tak berlesen laa.. kena tipu guide laa.. kena kencing dgn guide laa...
harga warga asing laa.. itu laa.. ini laaa..
kami guide yang berlesen ada kerja kami sendiri.
sedikit sebanyak apa yang korang sembang.. terkena gak tempias kat kami.
bagi kami.. kalau takat kawan2 tu tak kisah laa sangat nak kira berapa pun harga tapi..
kadang2 kawan2 yang berkira nak bagi kitorang berapa harga..
kawan2 nak berkira itu ini itu ini...

Berkenaan dgn harga guide warga asing..
tak perlu laa kita pertikaikan harga diorang bayar berapa..
dan buat perbezaan kita bayar berapa..
sebab kalau sesuatu yang diorang nak.. diorang sanggup bayar..
contoh: Bird Watching trip (bukit fraser: RM360 perperson - day trip)
kita? orang tempatan?? berapa nak bayar??
atau tak payah bayar apa2 sebab kita boleh tengok benda tu hari2..

Contoh kedua..
National Nature Guide (reg) RM250 per day per guide - 12 participants)
Within peninsular Malaysia (Rate by MATTA)
kita?? nak bayar berapa?? RM100??
dah laa masuk utan kekadang tak pernah nak buat permit / report polis..
RM10 inggit pun nak elak tuk permit..
lagi mau sembang pasai kena bayar berapa kat guide..

Contoh ketiga.. Gunung tahan (RM1400 - per guide, 12 participants)
Kita?? nak bayar berapa?? RM100 sehari kat guide??
tidak kan?? kena bayar gak RM1400.. pastu sibuk duk cari 12 org nak cukupkan kota..
diorang (warga asing)?? kalau nak.. sorang pun sanggup bayar RM1400..

tak payah lah compare guide kat kinabalu..
diorang ada elaun... komersial mountain..
handle by sabah torism..

huh,, tak paham aku dgn korang nih..
______________________________________________________________________________

musz...
statment ang tak betui ttg guide berlesen..
ang bagi tau kat aku guide mana dapat lesen dia pasai ayah dia beli bas pelancungan???
ang bagi tau sapa yang boleh keluar lesen suka2?
utk pengetahuan ko musz.. exam guide tough giler..
especially National Nature Guide... (green bach pun susah giler)
bukan semua boleh lulus.. so, dalam hal lesen bawah meja ni tak wujud..
kalo ko boleh buktikan... baru aku setuju dgn statment ko..
kalau lesen boleh keluar suka2... ramai laa guide yang ada lesen..
termasuk laa anak buah ko..

kak nik...
dalam hal macam ni.. tak perlu nak sorok2..
bagitau je tempat kat mana.. sapa yang mintak mcm tu..
so that boleh kita ambil ikthibar..
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

cs_goh
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 08 Dec 2005, 09:34
Location: KL/Taiping

Post by cs_goh »

Hangar 18 wrote:semalam baru dpt call dari 1 guy yg guide ke trail x. 3/4 trail ni mmg fresh trail. bulan lepas aku ada call dia tanya ttg trail ni.
so.. & so...
sbb ianya 1 company wat service outdoor maka harganya kalo atas package mmg agak tinggi ler. tapi ok ler.. sbb tu company.. kalo tak letak margin pada tempatnya.. camna co. nak idup.
cuma soalan aku yg aku nak hanya 1 guide untuk 10 hiker yg mana alatan kami semua sediakan, makan guide pun kami tanggung.
jawapan dari pihak dia adalah: mesti 2 guide, sorang guide rm150 1 ari.
trip 4 ari. so.. total up cost guide RM1200.
kalo 10 hiker akan jadik RM120 sorang untuk kos guide.
dia mintak aku fikir dulu..

so far.. aku puas ati le deal dgn dia sbb..
tak nak sudah.. tak de paksaaan.
gunung mana ni hangar?
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
--------------------------------------------
S.E.A.L

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid »

guide pun ada tanggungan nak pelihara.
lebih tu kira sodokah jer laaa.
kalau charge mahal kita cari orang ramai sikit cukup korum.

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

NGob ;

ang period ke? ekeke..


gaid pon ade ati dan prasaan woo..pahami masalah gaid dan tolerate kehendak gaid..ade gaid saun tepat, ade gaid memendam rasa, ade gaid kene buli, ade gaid rendah diri, ade gaid dia la sweeper + cook + poter + rescuer + kem menejer bla bla bla..tamo pkai gaid, sondol jer laa

apesal la aku asi teringat memori silam je nih..ehehe
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

panas..panas... :twisted:

User avatar
faisall
Pendaki Sondol
Posts: 484
Joined: 02 Jul 2007, 16:25
Location: bandar uda utama
Contact:

Post by faisall »

:D patut dinaikkan...
betuii kata khalid tu..

upah porter pun naik kan juga...
tanya sama itu hud hud

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Rob wrote: musz...
statment ang tak betui ttg guide berlesen..
ang bagi tau kat aku guide mana dapat lesen dia pasai ayah dia beli bas pelancungan???
ang bagi tau sapa yang boleh keluar lesen suka2?
utk pengetahuan ko musz.. exam guide tough giler..
especially National Nature Guide... (green bach pun susah giler)
bukan semua boleh lulus.. so, dalam hal lesen bawah meja ni tak wujud..
kalo ko boleh buktikan... baru aku setuju dgn statment ko..
kalau lesen boleh keluar suka2... ramai laa guide yang ada lesen..
termasuk laa anak buah ko...
He he he En Rob... saya tak kata awak punya lesen adalah lesen beli, tapi ini perkara yang sememang berlaku, nak bukti?? hmmmm taknk tulis kat sini tapi saya ada member yg ada lesen tu tapi taktau baca.

Siap geng2 sekampung dia semua dapat lesen nie. Hmmmm ingat hang lebih terdedah dengan benda2 macam nie. Aku tak cakap tipu Rob, bukan macam orang lain. Aku tak pandai tipu dan main undercover... Org tanya aku jawab. Aku berani cakap sebab perkara betul.

Memang sedih bila aku dengar benda2 macam nie. Terutama kawan2 kita yang pernah ambik dan susah payah sampai ada yang lulus dan gagal. Tup2 aku jmpa satu mamat nie dgn lesen nature batch (green) yang dapat sesenang hati. :cry:

Sory rob... benda betul kena cerita gak.

Salam
Muzs
SOS

psstt.. hang duduk mana skrg??
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Post by mizi »

adisos2002 wrote:
Rob wrote: musz...
statment ang tak betui ttg guide berlesen..
ang bagi tau kat aku guide mana dapat lesen dia pasai ayah dia beli bas pelancungan???
ang bagi tau sapa yang boleh keluar lesen suka2?
utk pengetahuan ko musz.. exam guide tough giler..
especially National Nature Guide... (green bach pun susah giler)
bukan semua boleh lulus.. so, dalam hal lesen bawah meja ni tak wujud..
kalo ko boleh buktikan... baru aku setuju dgn statment ko..
kalau lesen boleh keluar suka2... ramai laa guide yang ada lesen..
termasuk laa anak buah ko...
He he he En Rob... saya tak kata awak punya lesen adalah lesen beli, tapi ini perkara yang sememang berlaku, nak bukti?? hmmmm taknk tulis kat sini tapi saya ada member yg ada lesen tu tapi taktau baca.

Siap geng2 sekampung dia semua dapat lesen nie. Hmmmm ingat hang lebih terdedah dengan benda2 macam nie. Aku tak cakap tipu Rob, bukan macam orang lain. Aku tak pandai tipu dan main undercover... Org tanya aku jawab. Aku berani cakap sebab perkara betul.

Memang sedih bila aku dengar benda2 macam nie. Terutama kawan2 kita yang pernah ambik dan susah payah sampai ada yang lulus dan gagal. Tup2 aku jmpa satu mamat nie dgn lesen nature batch (green) yang dapat sesenang hati. :cry:

Sory rob... benda betul kena cerita gak.

Salam
Muzs
SOS

psstt.. hang duduk mana skrg??
laa bkn dok satu bumbung kaaa??

frostice
Pendaki Terlampau
Posts: 701
Joined: 09 Jan 2006, 10:43
Location: Middle Earth
Contact:

Post by frostice »

Rob wrote: musz...
statment ang tak betui ttg guide berlesen..
ang bagi tau kat aku guide mana dapat lesen dia pasai ayah dia beli bas pelancungan???
ang bagi tau sapa yang boleh keluar lesen suka2?
utk pengetahuan ko musz.. exam guide tough giler..
especially National Nature Guide... (green bach pun susah giler)
bukan semua boleh lulus.. so, dalam hal lesen bawah meja ni tak wujud..
kalo ko boleh buktikan... baru aku setuju dgn statment ko..
kalau lesen boleh keluar suka2... ramai laa guide yang ada lesen..
termasuk laa anak buah ko...
MyCard sama Pasport pun indon leh dapat senang2...
inikan pula...
~Ain't No Mountain Too High~
KP Hiker's Club

User avatar
pendaki bebas
Pendaki Gunung
Posts: 194
Joined: 26 Mar 2007, 14:19
Location: antara 2 puncak
Contact:

Post by pendaki bebas »

frostice wrote: MyCard sama Pasport pun indon leh dapat senang2...
inikan pula...
sokong...lesen memandu pn leh dpt sng2 je...byr je trus dpt lesen..xyah test2..

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Post by vanhemeir »

pendaki bebas wrote: sokong...lesen memandu pn leh dpt sng2 je...byr je trus dpt lesen..xyah test2..
eh... kat mana boleh dapat ni, boleh aku upgrade lesen aku...

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

He he he En Rob... saya tak kata awak punya lesen adalah lesen beli, tapi ini perkara yang sememang berlaku, nak bukti?? hmmmm taknk tulis kat sini tapi saya ada member yg ada lesen tu tapi taktau baca.

Siap geng2 sekampung dia semua dapat lesen nie. Hmmmm ingat hang lebih terdedah dengan benda2 macam nie. Aku tak cakap tipu Rob, bukan macam orang lain. Aku tak pandai tipu dan main undercover... Org tanya aku jawab. Aku berani cakap sebab perkara betul.

Memang sedih bila aku dengar benda2 macam nie. Terutama kawan2 kita yang pernah ambik dan susah payah sampai ada yang lulus dan gagal. Tup2 aku jmpa satu mamat nie dgn lesen nature batch (green) yang dapat sesenang hati. Crying or Very sad

Sory rob... benda betul kena cerita gak.
uisshh.. ye ke bro... kalau camtu tak boleh dibiarkan..
patut kena lapor...
aku ingat haritu ang citer kat aku, ang main2 jek..

bila free... mengeteh jom!!

aku skarang ulang alik flora, DU, Flora DU jek..
ang bila nak turun??
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

NGob ;

ang muzs sekeping seberang negeri ang nampak..aku segedebuk depan mata ang tamo ajak turun mengeteh..nampak sangat la takut aku mintak duit topap awek tuhh..bla la NGob
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
Rob
Pendaki Sondol
Posts: 467
Joined: 07 Dec 2005, 03:05
Location: blakang skali

Post by Rob »

wakakakakka.. pahiiit nyaa ngai..
ok ok bro, jom ah melepak mengeteh..
Makbul pun cantik gakk.. hehe.
msg2 laa aku.. ang kan tauke prepaid. hehe

awek tu tak bayar kat ang lagi ke duit top-up dia??
takpe ngai... ang mintak kat mus.. pasai mus abang angkat dia.. hehe

wei musz.. ang bayar kat ngai duit topup adik ang..
bukan banyak pun.. 10 inggit jek.. (kalau ngai tak charge bunga ah)
wakakaka .

macam tohii.. wakakaka
Ya ALLAH.. limpahkanlah kesabaran kepada kami,
dan matikan kami dalam keadaan islam.. (Al-A'raaf: 126)

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Post by adisos2002 »

Tak la semudah kasi duit pastu dapat... aku tak tau pulak buleh main suap duit pastu dapat lesen. Aku cakap pasal depa dapat tanpa exam macam kawan2 aku yang susah payah pie kursus 2minggu..

Aku tak pasti depa dapat macammana, tapi memang sah dapat tanpa mengambil exam. Depa cakap melayu fasih sikit2, cakap omputih yes no alright thank you... Itu jer yang depa tau.

Etika... hmmmm tak sehebat rakan2 kita yang kadang2 takda lesen pun.

Wah En Ngai dah makin maju... itu keleta putih bila kawan2 mau rasa naik??? he he he... aku baru jer sampai JB so mgkn bulan posa kut baru balik ke sana. Amacam mau pegi minum mana2 ka??? he he he.... Kenangan sebulan berpuasa bersama Inchik Rob... Tahun nie sedey tkda lyn untuk berbuka sama kan kan kan..

Wei Ngai, aku turun sana ko kata sibuk.. kang aku balik Johor ko cakap tknak jumpa. Poodaaaahhh chit..

**Pstt en mizi saya dah hampir 5bulan di JB daaaaaa...
**Pendaki Bebas.. :roll: menda yg panas?? hmmm setakat posting tulis panas jer budak sekolah pun buley tulis.. apa kata beri sedikit pandangan untuk renungan kawan bersama?? :wink:

Muzs
SOS
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai »

NGob ;

ang sejak lyn takde nih cepat PMS laa..tohi mende? ang laa, daa jadi tohi YM..siap webcam tu skang wakakaka pahitt pahittt ekeke..makbul? minyak mahal la skang ngob, pak lah kate kite kene ubah cara idop hehe


muzs ;

ssyyy itu kete putih tamo cite laa..diam2 suda, slagi minyak ade rege skang, kasi sedut aaa wang rakyat ehehe..bila masa ang ada KL? cit podaahhh
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

amkdh08
Pendaki Gunung
Posts: 168
Joined: 27 Dec 2005, 17:48
Location: The North Place

hai..

Post by amkdh08 »

hai..
'Biar Ku Capai Bintang Dilangit'
:lol:
Stay 2gether We Survive

Post Reply