Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Post by span »

Nama Gunung: Gunung Chondong

No ketinggian pada senarai ketinggian gunung Malaysia : x brapa tahu kalo ikut lis dari GO mgkin gunung ni berada di no 162 kot

Lokasi : berhampiran gunung liang,tanjong malim, Perak

Ketinggian : 2331 kaki dari aras laut

Sempadan Negeri : x tau

Tempoh Pendakian : 2 Hari 1 Malam

Bantuan Terdekat : Renjer Hutan/ penduduk setempat / Balai Polis Behrang Stesen

Pengangkutan Ke Pintu Masuk : transport sendiri

Starting Point : sepas loji pembersihan air @ sebelum stating point LEW

Alamat Balai Polis : Balai Polis Behrang Stesen

Talian Komunikasi : telefon semua line ada disepanjang trek.

Kemsite : Puncak chondong ( view ada la tp x 360 la )

Jenis Hutan : Hutan Sekunder Telah Dibalak dan banyak resam & duri rotan.

Keunikan Sekitar Kem : Banyak Agas Dan pacat , view ader leh Nampak sekitar behrang

Keluasan Tapak Khemah : kalo rajin tebas 30 orang pown boleh

Kemudahan Asas Disediakan : Kemsite jee...

Jenis laluan : Jalan Balak dilitupi resam, buluh, pokok rotan, pokok duri dan denai hutan

Sumber Air : starting point ( kene pikul air dari bawah la nampak gayanya )

Tempoh Masa ke kem seterusnya : kemsite kat puncak je...( 1 ari dah smmpai puncak )

Perhatian Khusus : Bahaya binatang Buas , vavi utan ( banyak jmpe port diaorang berkubang ) dan kawasan yang curam


Perjalanan bermula dari Sungai dara starting point LEW , selepas loji rawatan air ada simpang ke kiri trek balak .Melalui trek balak tersebut terus sehingga sampai ke kawasan kebun getah. Lepas melalui kawasan getah anda anda akan bertemu dengan 1 sg dimana sungai tersebut adalah last water point untuk mendaki ke puncak g. chondong. Selepas melalui kawasan sg tersebut pendaki perlu meneruskan perjalanan mengikut kawasan hutan pokok lengkuas dan mengikut tagged dan marking yang telah di tandakan sehingga la anda sampai ke puncak g. chondong. Pendaki akan melalui trek yang agak curam di pertengahan jalan dan 200 meter sebelum sampai ke puncak.Perjalanan dari tempat bermula tadi, ke puncak mengambil mase dalam linkungan 4 ke 6 jam mengikut stamina pendaki. Melalui trek balak tinggal yang dilitupi resam, buluh dan kawasan duri rotan. Persekitaran hutan yang amat dara lagi mmg superbbbb….


Bantuan Talian Kecemasan : 999/991 dan talian h/p biasa

p/s : kalau salah mintak tolong betulkan ekkk
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Bukan ikut Sungai Bill, Sebelah Diamond Creks tu.
Rasa rasa itu Pos Komuuuunis lama.

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Post by span »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Bukan ikut Sungai Bill, Sebelah Diamond Creks tu.
Rasa rasa itu Pos Komuuuunis lama.

kalo nak naik dari sg bil pown boleh bang,tp trek dia kejam cikit la ...heheh... ari 2 diaorang buat naik dari sg dara trun kat sg bil
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Johnn
Pendaki Gunung
Posts: 45
Joined: 20 Jul 2010, 21:28

Re: Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Post by Johnn »

span,gng ni kena ada guide or bleh naik je trus?

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Re: Gunung Chondong, Tanjong Malim Perak

Post by span »

Johnn wrote:span,gng ni kena ada guide or bleh naik je trus?
guide ... alamak x tau la plak saper yang pernah naik... ari tu masa kitaorang naik base on topo...
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

Post Reply