Sumbangan tracks n waypoint untuk Melukis peta Track Gunung

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Sumbangan tracks n waypoint untuk Melukis peta Track Gunung

Post by pendaki_labuan »

A'kum semua pendaki.......
Sudah lama tidak online pasal sibuk dgn keje. Skrg saya nak mula naik gunung.
Kini saya sedang melukis track gunung di malaysia. Peta digital yg saya lukis ini adalah untuk penguna garmin je :lol: hanya mereka yg menyumbangkan tracks n waypoint ini dapat berkongsi peta nie.
Track yang dihantar hendaklah menepati piawai track,
1. track hendaklah dirakam dalam mode distance, bukan time.
2. setting log on track di offkan
3. waypoint hendaklah besertakan dgn maklumat tempat seperti campsite, water point, river crossing, step slope, false summit, summit, slope dan lain2 yang berkenaan

Saya hanya akan melukis track gunong yang tiada dalam peta malsing saje.

wassalam Selamat Hari Raya N MAAF ZAHIR je :D
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

usaha yg bagus... :P kipidap...


:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG »

Salam....

Wah..satu usaha yg murni bang...

adk...dan kwn2 tgh usahakan..beberapa lukis track gng...
yg mahu dikongsi dgn kwn2 dan ditukar ganti.Tp ianya x la di upload diruangan ne.

Klu abg berminat nak tukar ganti dan kongsi bersama kami. nanti kami akan buka satu lg ruang khas tuk..mereka yg betul2 berminat dgn Lakaran log gps ne..serta berkongsi pendapat akan tentang gps.Tp ruangan tu tuk mereka yg betul2 berminat dan dipilih sahaja.Cam tue laa cite nye. :D

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Kaji Cuaca Ketika Merancang XPDC atau XTBT

Post by pendaki_labuan »

Kebiasaan ramai antara kita yang tidak berapa mengambil berat mengenai keadaan cuaca ketika merancang XPDC atau XTBT. Saya memang suka kalau hujan turun ketika naik gunung tetapi yang saya takut ialah ribut ketika Hiking, pasal bila hujan n ribut kita tak dapat menjangkakan dahan reput atau pokok mana yang akan jatuh menimpa laluan atau tapak khemah kita. jadi disini saya sertakan link untuk kawan2 jengok apabila sedang merancang ataupun dah nak pegi supaya dapat gambaran mengenai cuaca yang akan berlaku..... :D
http://www.met.gov.my/malay/cuaca/cuaca.html
untuk yg sedang merancang.... :idea:
http://www.met.gov.my/people/research/t ... anjang.pdf

ok saya harap ini dapat membantu anda 8)
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

sorry silap post....... :oops:
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Post by pendaki_labuan »

bEkambing
adk...dan kwn2 tgh usahakan..beberapa lukis track gng...
yg mahu dikongsi dgn kwn2 dan ditukar ganti.Tp ianya x la di upload diruangan ne.
ok Saya setuju.... kalau dapat kita jumpa kene teh tarik n sup gearbox bila saya dah berada di putrajaya ujung bulan nie..... :D
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

kabusgunung
Skuad GPS GO
Posts: 737
Joined: 19 Jan 2006, 20:31

Post by kabusgunung »

blanjer yer bang labuan

User avatar
kenshina
Pendaki Sondol
Posts: 491
Joined: 05 Dec 2005, 09:24
Location: 21st Century
Contact:

Post by kenshina »

ele mawi.. aik minta org blanjer je..
kau bila plak nk blanjer orang..? :lol:

:mrgreen:
challenge your limit

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Sumbangan tracks n waypoint untuk Melukis peta Track Gun

Post by am »

leh sembang2 nie.. sy pun x berapa arif bab gps nie.. lukis trek ngan log perjalanan tu mmg minat, (teringat dulu2 trekking sambil pegang pen ngan kertas, pastu upgrade plak pegang pen-kertas-kompas) muahahaha...
find me more at multiply | blogspot | flickr

Post Reply