GPS Point

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

GPS Point

Post by rembau » 18 Jul 2007, 10:08

Kedudukan koordinat Gunung didalam dan luar negara

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 18 Jul 2007, 10:47

oo..sudah buka eh? hahaha..best, best. ade banyak source tapi takde space nak taruk. pasnih bleh aa share kat sini. jom kkwn taruk sini info!

aku kasi sikit aa.
ni link aje nih. try tengok kalau-kalau korang nak ke mana-mana gunung kat Asia nih. GPS point utk reference


http://www.viewfinderpanoramas.org/reas ... 1450m.html
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 18 Jul 2007, 10:52

biasanya, kalau aku nak dapatkan gambaran persekitaran sesuatu kawasan yang aku nak gi aku survey melalui googleearth atau Mappoint nih. bagus sebab maklumat agak tepat terutama nama tempat, kampung atau bandar terdekat. Long Lat point pun ade.

paling best, ni versi online punya. kalau nak versi Desktop pun ade tapi mahal siut. meh try MapPoint nih secara free :mrgreen:


http://mappoint.msn.com/(00gzqf45r4g4tp ... /home.aspx
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 18 Jul 2007, 10:53

kalau nak betul-betul superb punya source, aku paling suka IndexMundi. check it out kat http://www.indexmundi.com/zm/my/1300.htm


:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 18 Jul 2007, 10:56

mau tengok peta kasar Johor secara overview?
mai jenguk http://www.tourismmalaysia.de/maps/map-johor.gif


:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 18 Jul 2007, 11:02

download GPS map untuk Malaysia - Singapore kat sini http://www.malaysiagis.com/related_tech ... urces4.cfm


:mrgreen:
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Post by biNGai » 19 Sep 2007, 16:55

psstt zul..mana mau donlod vivid sama hustler? :evil:
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 29 Feb 2008, 15:32

senarai gunung di Malaysia dari satelit.
siap ada Long Lat untuk rujukan.

http://www.satelliteviews.net/cgi-bin/w ... 2000=y&a=G
if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
poncho
Senator Gunung
Posts: 1890
Joined: 05 Dec 2005, 15:59
Location: southern
Contact:

Post by poncho » 29 Feb 2008, 15:35

if a tree falls in the woods... do all the other trees laugh at it?

Image Mounthopper

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 18 Jun 2008, 23:41

Salam....

kate sini laa adk download...map topo gps....

seluruh..malaysia

http://maps.three15.org/download.html

harap2 kamu dpt gunakan dgn betul.....
Last edited by bEkamBinG on 27 Jun 2008, 03:12, edited 1 time in total.

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Post by betterman » 27 Jun 2008, 01:09

thanks adik idan
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid » 18 Jul 2008, 01:47

Salam....

kate sini laa adk download...map topo gps....

seluruh..malaysia

http://maps.three15.org/download.html

harap2 kamu dpt gunakan dgn betul.....
salam adik idan. topo map diatas tu bila download banyak sangat file .img
macam mana nak jadikan semua tu kedalam gmapsupp.img
saya masih blur lagi. model saya pakai garmin gpsmap60csx

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 24 Jul 2008, 18:51

salam adik idan. topo map diatas tu bila download banyak sangat file .img
macam mana nak jadikan semua tu kedalam gmapsupp.img
saya masih blur lagi. model saya pakai garmin gpsmap60csx
Salam kembali...map2 dlm tue blh download mcm biase ...klu nak bukak dlm gps..upload pakai.... Patch img yg terbaru..cube cr kat dlm mapsing..emm

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers » 05 Sep 2008, 12:34

ni link utk download program patch manager..
aku dh try pakai software die,boleh kate senang gak la nk patch mane2 map.cume kadang2 die mcm lame ckit wat proses..kene tunggguuuuuuuuu....ade mcm2 software,cume kene bace skit la die nyer explaination...

http://antyong.com
jeng kreng

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 06 Sep 2008, 11:16

link patchImg dr malsingmaps.com....

http://www.malsingmaps.com/forums/viewt ... p?p=64#p64

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 06 Sep 2008, 11:17


User avatar
khalid
Pendaki Tegar
Posts: 268
Joined: 01 Jun 2008, 10:50
Location: khtp, kulim
Contact:

Post by khalid » 07 Sep 2008, 22:16

mekasih orca, bekambing dan killers
really appreciated your effort nak menolong teman.

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 07 Oct 2008, 13:52

ape la sangat khalid.... sikit je.... tu pun tempek link je aku ni...

ni kepada mac user, boleh dah guna garmin kat komputer anda nak download atau upload map, poi, waypoint, trekk log dan route ke gpsr anda.
link dia http://www8.garmin.com/macosx/index.jsp

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol » 15 Oct 2008, 20:05

salam semua..
aku masih baru dlm penggunaan gps ni.

masih blur lagi, nak tanya sikit pada pakar-pakar kat sini....

aku pakai gps jenis garmin60csx, problem aku
gps tu tak der peta topo, rasa tak best pulak,
nak tanya pada teman-teman mana nak download peta topo ni.

lagi satu nak tanya,
aku punya gps unit tu bila disambung pada komputer kenapa komputer mcm tak buleh detect jer, ker kene pakai dier punya card jer

harap ada teman2 yg sudi membantu

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 20 Oct 2008, 18:26

salam semua..
aku masih baru dlm penggunaan gps ni.

masih blur lagi, nak tanya sikit pada pakar-pakar kat sini....

aku pakai gps jenis garmin60csx, problem aku
gps tu tak der peta topo, rasa tak best pulak,
nak tanya pada teman-teman mana nak download peta topo ni.

lagi satu nak tanya,
aku punya gps unit tu bila disambung pada komputer kenapa komputer mcm tak buleh detect jer, ker kene pakai dier punya card jer

harap ada teman2 yg sudi membantu
blh..tgk kat sini


PostPosted: Wed Jun 18, 2008 11:41 pm Post subject: Reply with quote Edit/Delete this post Delete this post View IP address of poster
Salam....

kate sini laa adk download...map topo gps....

seluruh..malaysia

http://maps.three15.org/download.html

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 22 Oct 2008, 14:50

salam semua..
aku masih baru dlm penggunaan gps ni.

masih blur lagi, nak tanya sikit pada pakar-pakar kat sini....

aku pakai gps jenis garmin60csx, problem aku
gps tu tak der peta topo, rasa tak best pulak,
nak tanya pada teman-teman mana nak download peta topo ni.

lagi satu nak tanya,
aku punya gps unit tu bila disambung pada komputer kenapa komputer mcm tak buleh detect jer, ker kene pakai dier punya card jer

harap ada teman2 yg sudi membantu
kayrol....
1. nape ko sambung gpsr ke komputer?
- nak sync data ke
- nak upload topomap ke
- nak urgrade map
- ke nak jadikanya sebagai memory card reader
2. ko guna pc ke mac?
3. sekarang ni macam mana boleh ada map dalam gpsr ko
- dapat masa beli ke
4. ko ada masuk www.malsingmaps.com tak?
- cuba usyaa kat sana sama.... sana lagi byk taiko gps ni

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol » 27 Oct 2008, 16:17

kayrol....
1. nape ko sambung gpsr ke komputer?
- nak sync data ke
- nak upload topomap ke
- nak urgrade map
- ke nak jadikanya sebagai memory card reader
2. ko guna pc ke mac?
3. sekarang ni macam mana boleh ada map dalam gpsr ko
- dapat masa beli ke
4. ko ada masuk www.malsingmaps.com tak?
- cuba usyaa kat sana sama.... sana lagi byk taiko gps ni[/quote]

1. aku sambung gps ke komputer tu pasal nak try upload pete topo ke gps unit aku...nak cuba-cuba jer

2. aku guna pc

3, masa belki dulu memang takder map..pergi install kat kedai...buh map biasa jer..tokey tu kata kalau buh pete topo, nanti berat die punya memori..tapi bila aku masuk hutan tgk gps tak der pete topo tak syok pulak sebab kita tak tahu bentuk muka bumi disekitar kita. pernah ari tu sesat dalam hutan kat teluk segadeh kat pulau pangkor. guna gps cari jalan keluar tuju ke tepi pantai jer

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 29 Oct 2008, 17:46

site baru untuk free map

http://www.malfreemaps.com/

Post Reply