Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by rembau »

Nama Gunung: Gunung Nuang

No ketinggian pada senarai ketinggian gunung Malaysia: 75

Lokasi: Pangsong, Hulu Langat Negeri: Selangor

Ketinggian: meter @ 4898 kaki

Sempadan Negeri: Pahang

Tempoh Pendakian: 2 @ 3Hari

Bantuan Terdekat: Renjer Hutan/ Kampong Asli Ulu Perdikl

Pengangkutan Ke Pintu Masuk: Kemudahan Awam(hingga ke Rumah TNB)

Alamat Balai Polis: Bt 18, Hulu Langat

Alamat Pihak Berkuasa:

Kem 1: Lolo
Jenis Hutan: Hutan Simpan
Keunikan Sekitar Kem: Terletaknya empangan langat *gambar*
Keluasan Tapak Khemah anggaran 20 khemah
Kemudahan Asas Disediakan: Wakaf saja
Jenis laluan: Bekas Jalan Balak/ Denai Hutan
Sumber Air: Ada bagi setiap jama perjalanan
Tempoh Masa ke kem seterusnya:2-3 jam Jarak:
Perhatian Khusus: Pokok tumbang dan ular
Bantuan Talian Kecemasan: 019/012/017/013 ( di pondok renjer)

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Post by rembau »

Kem 2: Istana Pacat
Jenis Hutan: Hutan Simpan
Keunikan Sekitar Kem: *gambar*
Keluasan Tapak Khemah anggaran 5 khemah
Kemudahan Asas Disediakan: Tiada
Jenis laluan: Denai Hutan
Sumber Air: Ada sebelah kiri menghala ke puncak
Tempoh Masa ke kem seterusnya:2-3 jam Jarak:
Perhatian Khusus:Laluan Licin( Hujan) & Persimpangandi Puncak Kasih
Bantuan Talian Kecemasan: 019/012/017/013 (boleh sms saja)

Kem 3: Puncak
Jenis Hutan: Hutan Simpan
Keunikan Sekitar Kem: Keindahan Kuala Lumpur *gambar*
Keluasan Tapak Khemah anggaran 5 khemah
Kemudahan Asas Disediakan: Tiada
Jenis laluan: Denai Hutan
Sumber Air: Tiada
Tempoh Masa ke kem seterusnya:2-3 jam Jarak:
Perhatian Khusus:Laluan Licin( Hujan)
Bantuan Talian Kecemasan: 019/012/017/013
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
Aisha69
Pendaki Gunung
Posts: 31
Joined: 10 Feb 2011, 13:24

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by Aisha69 »

kem pcat ni leh muat x 30 org?

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by roket* »

boleh, besar tempat tue. ada yang terbuka dan ada yang tertutup~
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
deybol
Pendaki Gunung
Posts: 75
Joined: 26 Jun 2010, 00:33
Location: dalam hammok

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by deybol »

waterpoint pon ade kt kem pacat 2....tp kne trun ckit la...
SELAMAT BERGUNUNG-GANANG....

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by pendaki_labuan »

ya.. turun sikt tapi naik banyak!!!
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

User avatar
HajiMangkuBumi
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 Mar 2011, 23:08

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by HajiMangkuBumi »

Salam..
maaf perlukan sedikit info..
untuk bermalam semalaman di nuang perlu sebarang kebenaran atau inform pada siapa ya?
rembau wrote: Pengangkutan Ke Pintu Masuk: Kemudahan Awam(hingga ke Rumah TNB)
kalau nak dptkan khidmat kemudahan awam ni macam mana?

newbie here..

sebarang tips amat dialu2kan..
I'm Nature lover but still newbie.. :)

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by roket* »

HajiMangkuBumi wrote:Salam..
maaf perlukan sedikit info..
untuk bermalam semalaman di nuang perlu sebarang kebenaran atau inform pada siapa ya?
rembau wrote: Pengangkutan Ke Pintu Masuk: Kemudahan Awam(hingga ke Rumah TNB)
kalau nak dptkan khidmat kemudahan awam ni macam mana?

newbie here..

sebarang tips amat dialu2kan..
untuk bermalam hanya perlu inform pada Renjer di bawah dan mencatatkan maklumat diri dalam buku log yang disediakan.

Cara mendapatkan kemudahan awam dari KL (pernah sekali try masa muda remaja dulu).
1. ambil bas 'SJ Bus' bertanda Hulu Langat di hadapan bustop depan Menara Maybank (dekat Puduraya)
2. naek bas tue sehingga Pekan Batu 14 Hulu Langat (kalau tak tahu tanya driver/konduktor bas)
3. Kat Pekan Batu 14 amek bas RapidKL sehingga ke Rumah TNB (cakap je kat driver nak naek G. Nuang, dia taw lah nak turun kan kat mana)

cara yang sama juga untuk kalian pulang ke KL~
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
HajiMangkuBumi
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 Mar 2011, 23:08

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by HajiMangkuBumi »

terima kasih pada encik roket.. kalau ada tips2 sepanjang perjalan sila lah kongsi.. :)
I'm Nature lover but still newbie.. :)

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by roket* »

Tips untuk Gunung Nuang, kalau boleh elakkan tidur puncak atau terlalu lama di puncak keran faktor fenomena petir. kalau rasa-rasa dah gelap nak hujan tue, cabut lah turun.

nak kongsi cara detect bakal kehadiran petir (tak tahu lah sahih ke tak, tapi saya percaya) yang saya belajar dari guide Gunung Ledang tak lama dulu.

"apabila helaian rambut mula tegak/pacak, boleh lah mula start turun" kata beliau.

ini kerana cas-cas dari bumi mula mengalir mencari point tertinggi untuk bertemu dengan petir, apabila cas mula mengalir pada rambut, rambut akan tegak dengan sendiri dan pada bila-bila masa petir akan menyambar. ini berlaku semasa pendakian di Gunung Ledang, cuaca cerah tetapi salah seorang rakan kami rambutnya telah tegak dan kami diarah turun. tak sampai 10minit kemudian, kedengaran bunyi petir dari puncak. alhamdulillah, selamat~
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Satu lagi faktor Nuang mudah kena petir
Sebab kandungan logam dalam batuannya tinggi terutama Stanum (Timah)
Di lembahnya banyak lombong bijih timah lama menunjukkan banyak logam tersebut dipuncaknya. Dinasihatkan jangan tidur dipuncaknya sebab tada View pun kat puncak cuma tinggi jer.

User avatar
HajiMangkuBumi
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 Mar 2011, 23:08

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by HajiMangkuBumi »

dari segi sumber air cemana?
I'm Nature lover but still newbie.. :)

User avatar
roket*
Pendaki Gunung
Posts: 181
Joined: 22 Sep 2009, 02:16
Location: KL-JB

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by roket* »

HajiMangkuBumi wrote:dari segi sumber air cemana?
dari kaki gunung ke Kem Lolo ada air (lagi-lagi sejak ada trek baru), then selepas Kem Lolo tak ada air sehingga lah di Kem Pacat. Punca air di Kem Pacat terletak di sebelah kiri (laluan semasa sedang mendaki) dan sangat menjunam (kena rajin lah). Selepas Kem Lolo tiada air sehingga lah ke puncak, maknanya last-water-point adalah di Kem Pacat~
there is no such thing as failure, it is only a success* delay
-MARCcrewz-

User avatar
HajiMangkuBumi
Pendaki Gunung
Posts: 12
Joined: 23 Mar 2011, 23:08

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by HajiMangkuBumi »

owh ok2.. thanks.. info sangat beguna.. ;)
I'm Nature lover but still newbie.. :)

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by rainmaker »

kawasan puncak pengasih agak keras sbb byk batu. turun sebelum hari gelap. nnti tersepak batu sakit
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by Fiftyhertz »

baru semalam aku rekod masa untuk turun ke water point. 18 mins turun dan naik utk badan 77kg mcm aku ni. lg mudah naik(8 mins) dari turun(10 mins) kerana curam ya amat. sumber air mmg mcm dlm peti ais beb.
heal the world. make it better place.

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by burningredberry »

abang2 dan akak2 sekalian.

saya nak tanya...perlu pakai guide tak nak panjat gunung nie? plan nak panjat dalam next 2 weeks.
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by rainmaker »

burningredberry wrote:abang2 dan akak2 sekalian.

saya nak tanya...perlu pakai guide tak nak panjat gunung nie? plan nak panjat dalam next 2 weeks.
kalo tau jalan xyah guide pun xpe.
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by ikan-lelumba »

kalu group tkde org tau jalan, pakai la guide. safety first.
hari minggu ni ade 2 kes org sesat kat nuang. Dua2 kes sangkut kat Nuang sbb masa nak turun hari dah gelap. Kes 1 sangkut sbb diaorg tak bawak lampu picit. Cuba baca kat sini. Camne la diaorg ni naik gunung, alat2 penting tak bawak.

http://ondscene.my/operasi-menyelamat/k ... more-14164

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by rainmaker »

ikan-lelumba wrote:kalu group tkde org tau jalan, pakai la guide. safety first.
hari minggu ni ade 2 kes org sesat kat nuang. Dua2 kes sangkut kat Nuang sbb masa nak turun hari dah gelap. Kes 1 sangkut sbb diaorg tak bawak lampu picit. Cuba baca kat sini. Camne la diaorg ni naik gunung, alat2 penting tak bawak.

http://ondscene.my/operasi-menyelamat/k ... more-14164
memang bese dh jadi tu. sbb memandang rendah terhadap kebolehan gunung tersebut. bajet leh naik pagi turun petang tanpa sebarang masalah. dorg naik bwk air je.
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

ikan-lelumba
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 21 Aug 2011, 21:07

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by ikan-lelumba »

betul2. suka underestimate. bajet bole kluar sblm hari gelap. Tp kalu time2 ujan camni, nak turun mmg makan masa skit la. Hari pun cepat gelap.
Kalu saya buat daypack pun, benda2 penting cam headlamp, rain jaket, etc tak pernah tinggalkan. Kita dah dapat nak jangkakan ape yg bakal berlaku semasa mendaki.

User avatar
khairil
Pendaki Gunung
Posts: 113
Joined: 04 Jun 2010, 11:43
Location: putrajaya

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by khairil »

ini lah masalah sikap manusia yg belagak dan memandang rendah cabaran sebuah gunung yg rendah..
perkara-perkara asas diabaikan..mungkin dieorg rasa dah tere, dulu penah naik Kinabalu rilek ja..

Kalau group ramai-ramai mesti ada sorang dua yg jenis kaki tumpang jer, makanan bawa megi 2 bungkus, sleeping beg pon takde, naik pakai kasut futsal jer, air bawak botol kecik 500ml ja, lampu pon tak bawak.. konon2 macho la.. lepas tu pewaii...krem...abih semua satu grup jadi masalah..
What a mountain do to men, it humbles you
------------------------------------------
Gunung Mu, Gunung Ku Jua

blueicecube
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 23 Oct 2011, 15:39

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by blueicecube »

salam,

tumpang tanya, mana nak cari guide nak naik Gunung Nuang ni yer?

ingat nak pergi try naik.. adalah dalam 3-4 org satu group

terima kasih

ted9139
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 19 Oct 2011, 13:55

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by ted9139 »

blueicecube wrote:salam,

tumpang tanya, mana nak cari guide nak naik Gunung Nuang ni yer?

ingat nak pergi try naik.. adalah dalam 3-4 org satu group

terima kasih
Dear Friends,

Gunung Nuang memang challenging. Perlu berhati-hati sebab batu-batu yang banyak dan licin boleh mendatangkan kecederaan. Saya mendakinya dari Janda Baik dan juga dari Pangsoon.

Pada tanggal 8th Jan 2012, kami seramail 7 orang mendaki G. Nuang. Start pukul 7pagi and last person to reach Lolo Camp ialah pada pukul 4ptg. Perlu membawa air yang banyak, kalau boleh mix with Isotonik drink.

Di puncak buat masa,wind chill adalah tingii, dinasihatkan bawa jacket jika ingin berada lebih lama dari 15 min. terdapat sekeluarga tupai di puncak yang kami namakannya Mr Jingles. Dan bila hike dari Janda Baik, kemungkina besar anda boleh terserempak dengan Mr Old Timer, seekor kura kura.Rasanya dia agak tua usianya. Makes the hike interesting.

Always have a great respect for nature and you will be safe in her hands and believe in the God.

Best regards,
Ted.

User avatar
red
Pendaki Gunung
Posts: 34
Joined: 15 Jul 2010, 11:42

Re: Gunung Nuang ( pangsun via lolo)

Post by red »

masa naik 2010 ada mat saleh tu naik puncak pakai spender je. kitaorang sejuk menggigil.

Image

Post Reply