Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Ruangan data dan info gunung terkini berhubung denai dan rintis sebagai rujukan Pendaki

Moderator: bEkamBinG

Post Reply
User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by bEkamBinG » 20 Oct 2008, 18:57

Salam....

Pertama kali adk nak ucapkan....selamat datang kepada mereka yang ingin melibatkan diri tentang GPS..

Ruang bilik GPS GO..adalah ruangan khas kepada mereka yang ingin info2 tentang GPS dan....upload serta download yang sewaktu dan berkenaan tentang GPS......Oleh demikian ruangan ini lebih untuk berkongsi dan membincangkan hal-hal tentang GPS ke arah treking dan pergunungan.

Topik yang disarankan tuk dibincang dan diketengahkan...

-Sejarah GPS.
-Cara dan aplikasi pengunaan GPS.
-Pengalaman Akan Pengunaan GPS.
-Waypoint trek.
-Peta digital dan lakaran trek..tuk GPS..
-Link2 tuk mendownload dan upload map serta trek.
-Pembentukan database log trek..
-Petukaran...log2 trek2 gunung mahu pun ape2 trek.....

Tuk menyertai ruangan ini adalah terhad kepada bukan mereka yang mempunyai GPS semata2. Tetapi mereka perlulah memberi komitmen dan galakan kepada rakan2 yang lain dalam ruangan ini serta GO.

Syarat umum...

-Adalah ahli GO yang telah login.
-Mempunyai GPS ataupun telah mengpos sebanyak 180 post ke >...
-Memperkenal kan diri dalam ruangan identiti skuad GPS didalam ruangan GPS gunung.


Kami Mengalu-alukan kedatangan kamu..... :D

User avatar
span
Pendaki Sondol
Posts: 415
Joined: 22 Aug 2008, 10:44
Location: atas batu
Contact:

Post by span » 20 Oct 2008, 21:59

bang kalo x der gps boleh join x. leh blaja pasal gps, saya berminat untuk belajar.
-L@YAN JeW MeNtEL Tu BeB-

User avatar
killers
Pendaki Tegar
Posts: 207
Joined: 26 Jul 2007, 00:03
Location: maybe in madagascar
Contact:

Post by killers » 22 Oct 2008, 14:08

waaaaooooo....ana setuju
jeng kreng

sid
Pendaki Terlampau
Posts: 505
Joined: 17 Apr 2006, 18:23
Location: Middle Earth
Contact:

Post by sid » 22 Oct 2008, 16:08

dek,
keahlian kene register ke?
ada bayaran ke?
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one"
________________________________________________
* * multiply * * facebook * * 9w2cyd * *
Image

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Post by JeNaL » 22 Oct 2008, 16:25

cam ni.. kat GO ni ada satu bilik khas untuk para GPS ni (skuad gps go). buat masa ni yg berminat je dijemput masuk dan boleh kongsi mengongsi data kat sana.

kenapa nak kena masuk geng ni pulak......supaya tak la sebelah pihak je meyalurkan maklumat....kita sebenarnya nak minta kalian yg ada maklumat tu bertukar-tukar maklumat atau data gunung ni kat GO.

keahliannya free je.....takde bayaran pun

yg mana setuju nak joint group ni boleh la PM ke bekambing (adik idan)

kayrol
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 20 Jan 2008, 21:33
Location: http://mytripadventure.blogspot.com/
Contact:

Post by kayrol » 27 Oct 2008, 16:05

teringin nak join jugak group ni....harap boleh menambahkan ilmu ttg gps ni

User avatar
bEkamBinG
Ahli Kehormat GO
Posts: 232
Joined: 07 Jan 2006, 19:25

Post by bEkamBinG » 07 Nov 2008, 12:16

haa....pada sahabat2 yg berhajat nak join mari kita berkongsi2 ilmu dan log2 yg ade tuk kepentingan bersame....

yang berminat dan cukup sifat...atau pun betul2 berminat blh pm a.jenal atau adk....
kami akan bertolak ansur....dan menerima lamaran mengikut syarat2 ataupun budi bicara kalian..... :D



yang paling penting matlamat kita adalah perkembangkan lg ilmu pergunungan kita seiring dgn teknologi

User avatar
DEQNA
Pendaki Hebat
Posts: 342
Joined: 19 Jan 2006, 18:08
Location: lost in da middle
Contact:

Post by DEQNA » 10 Nov 2008, 04:12

idan..kalu nk join mcm mane?
<<SaVE tHE BESt FOR LaSt>>

dinseason
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 31 Aug 2006, 21:42
Location: Anywhere
Contact:

Post by dinseason » 17 Nov 2008, 18:57

-Mempunyai GPS ataupun telah mengpos sebanyak 180 post ke >...
waahhh...180 ehhh...maknenye xcukup syarat lagi ni... :lol: :lol: :lol:

Along-X
Pendaki Tegar
Posts: 266
Joined: 28 Jan 2008, 14:38

Post by Along-X » 18 Nov 2008, 10:09

aku tak de GPS cam ner...?
huhuhu...
kishirosan.multiply.com
<b>X-TREKKER</b>
Mencari Rahsia Alam

User avatar
ORANG GUNUNG
Pendaki Gunung
Posts: 16
Joined: 04 Jun 2008, 11:51
Location: selayang

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by ORANG GUNUNG » 26 Dec 2008, 11:31

Ya bagus jugak tu

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by mizi » 14 Jan 2009, 15:20

nak tau gak pa benda gps niii.bule kaaa
climb long trail
p11at

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re:

Post by rembau » 14 Jan 2009, 16:53

-Mempunyai GPS ataupun telah mengpos sebanyak 180 post ke >...
waahhh...180 ehhh...maknenye xcukup syarat lagi ni... :lol: :lol: :lol:
syarat tu sebab mereka x kenal bro lagik....
itu utk langkah keselamatan....
dah kenal OK.....
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
vanhemeir
Pendaki Hebat
Posts: 399
Joined: 12 Dec 2006, 13:47
Location: Abu Dhabi, UAE
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by vanhemeir » 16 Jan 2009, 16:03

aku nak join lah.

opss..., aku dah join ke?

TuanTanahKedaung
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 06 Mar 2008, 12:11
Location: Bandar Sunway
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by TuanTanahKedaung » 20 Jan 2009, 16:55

saya budak yg baru belajar berminat..bolehkah saya diuji bakat oleh pentadbir??

azrai @ arai @ petugas kebersihan
to RETREAT is to RETRIEVE !!

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by maclan » 28 Jan 2009, 10:22

berminat bangat nk tau hal2 GPS ni..

Tensen dh 2 kali sesat xsampai puncak...
nk belajar teknologi GPS lak..

tp......

GPS pon xdek lagi...
syarat 180 post pon xcukup agi... :(
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

adisos2002
Otai Gunung
Posts: 969
Joined: 07 Dec 2005, 07:36
Location: Semak Samun
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by adisos2002 » 29 Jan 2009, 00:49

He he he... salam ko masuk GPRS la camtue :lidah:
<no one left behind> nolb
Berminat mendapatkan guide gunung/ teambuilding?? Contact Silver Outdoor Sports di 012-5317141atau email adisos2002@yahoo.com

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by maclan » 29 Jan 2009, 11:10

He he he... salam ko masuk GPRS la camtue :lidah:

Hp GPRS pon xdek ni abg musz.... :keke:
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

User avatar
wan5761
Pendaki Gunung
Posts: 48
Joined: 11 Aug 2008, 16:57
Location: depan tue jew
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by wan5761 » 29 Jan 2009, 13:05

wah bgus r....
minat gak nk tau n bljar pasal GPS nie...
tp xde gps r...
post pon baru ckit...
huhu...
Wan KeReX
[Kelab Rekreasi & Sukan Ekstrim, KeReX]


Apa yang dicari semasa berrekreasi????
kepuasan?? ketenangan?? pengalaman??

ajon
Pendaki Tegar
Posts: 267
Joined: 19 Dec 2005, 12:08
Location: kl
Contact:

Re: Re:

Post by ajon » 29 Jan 2009, 16:48

-Mempunyai GPS ataupun telah mengpos sebanyak 180 post ke >...
waahhh...180 ehhh...maknenye xcukup syarat lagi ni... :lol: :lol: :lol:
syarat tu sebab mereka x kenal bro lagik....
itu utk langkah keselamatan....
dah kenal OK.....
ketat nya syarat..180 post baru leh jdi ahli...

aku...hari2 bukak dan baca forum ni....rasanya dah lebih 1800 kali...tak leh jadi ahli ke?

nak kena berkenalan dulu ke?

dinseason
Pendaki Gunung
Posts: 105
Joined: 31 Aug 2006, 21:42
Location: Anywhere
Contact:

Re: Re:

Post by dinseason » 02 Feb 2009, 11:10

-Mempunyai GPS ataupun telah mengpos sebanyak 180 post ke >...
waahhh...180 ehhh...maknenye xcukup syarat lagi ni... :lol: :lol: :lol:
syarat tu sebab mereka x kenal bro lagik....
itu utk langkah keselamatan....
dah kenal OK.....
oic..orait, noted.

User avatar
zurek
Pendaki Gunung
Posts: 53
Joined: 12 Dec 2005, 09:49
Location: batu cape
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by zurek » 09 Feb 2009, 21:47

adek,

nak juinnn..

User avatar
maclan
Pendaki Tegar
Posts: 256
Joined: 15 Jan 2007, 17:39
Location: Kaki Gunung
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by maclan » 28 Feb 2009, 10:39

bile aku nk cukup 180 post ni.... :lidah:
http://www.kerex.multiply.com
outdoor in everywhere...

Image

pr oli
Pendaki Tegar
Posts: 287
Joined: 12 Dec 2008, 04:34
Location: Lembah kelang
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by pr oli » 02 Mar 2009, 23:49

bile aku nk cukup 180 post ni.... :lidah:
slalu online la bro....
bkn ssah pun kan..
- peace no war-
9W2OAT

dedek
Pendaki Gunung
Posts: 62
Joined: 11 Jun 2008, 19:09

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by dedek » 03 Mar 2009, 10:48

bile aku nk cukup 180 post ni.... :lidah:
slalu online la bro....
bkn ssah pun kan..

salam.. kalo selalu on9 tp tak suker post cam ner lak..???
DEDEK
0192507730
NATURE EXPLORER ENTERPRISE

User avatar
Pendekarlaut7
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 21 Feb 2009, 19:12
Location: Shah Alam

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by Pendekarlaut7 » 04 Oct 2009, 22:51

Hamba baru perolehi GPS. so boleh join la ya...

gununganang
Pendaki Gunung
Posts: 23
Joined: 21 Oct 2009, 14:12

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by gununganang » 21 Oct 2009, 21:53

ana pun nak ikut jugak, tp banyak lagi benda nak kena belajar ni.

al_razy89
Pendaki Gunung
Posts: 50
Joined: 23 Apr 2010, 04:42
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by al_razy89 » 20 Aug 2010, 00:55

aku ade gps12 zaman permulaan gps garmin nye..tu boleh kire gps ke 2? :)) wakaka
"aku menulis bukan kerna nama"
http://metainfo.multiply.com

skalee808
Pendaki Gunung
Posts: 1
Joined: 21 Aug 2010, 01:45

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by skalee808 » 21 Aug 2010, 20:44

klau xda gps mcm mna??
blj join gak ke?

User avatar
pendaki_labuan
Pendaki Gunung
Posts: 118
Joined: 03 Apr 2006, 20:35
Location: xpenang,xseremban,xlimbang,xKK Sabah n Putrajaya
Contact:

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by pendaki_labuan » 01 Mar 2011, 18:11

alaa... mcm ner budak baru mcm aku nak join nie?...gps jenis lama lak tu.. post pon tak banyak... !!
The JUNGLE can be your BEST friend or your WORST enemy :-)

Lionel Messi
Pendaki Gunung
Posts: 37
Joined: 27 Feb 2018, 10:02

Re: Pembukaan Bilik GPS GO...tuk keahlian...

Post by Lionel Messi » 27 Feb 2018, 10:37

Personally aku mmg puas hati sangat-sangat...
tak kisah lah nak kata aku syok sendiri ke hapa ke...
tapi aku sebagai pengerusi malam gala go rasa sangat teruja dan tak sangka dapat hasil yang over expectation aku sendiri.
Royal1688
RoyalRuby
Genting Crown
Gclub
RedDragon
HolidayPalace

Post Reply