sakit lutut

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

botek
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 06 Mar 2011, 16:17

sakit lutut

Post by botek »

haha tetiba nak buka topik ni pulak hehe

just nak tanya pengalaman kengkawan yang lain
ada tak terjadi sakit lutut ketika n selepas mdaki gunung
kalau ada yang tau mcm mana cara yang cepat untuk pulih
or kalau ada sesaper boleh kasi petua nak menghindar dari sakit lutut ni?

starfish
Pendaki Gunung
Posts: 17
Joined: 10 Feb 2006, 22:10

Re: sakit lutut

Post by starfish »

R rest
I Ice
C Compression
E Elevation

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: sakit lutut

Post by Defcon »

starfish wrote:R rest
I Ice
C Compression
E Elevation
Boleh huraikan? thanxs
.::[x]:

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: sakit lutut

Post by nazryst »

Betol.... saya faham sikit aje tapi masih lagi blur

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: sakit lutut

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin »

Tu tanda dah tua macam aku

User avatar
pachio
Pendaki Gunung
Posts: 95
Joined: 15 Jul 2008, 14:30

Re: sakit lutut

Post by pachio »

telan ponstant
gegar gunung gemora
kelab kembara perintis

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: sakit lutut

Post by nazryst »

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin wrote:Tu tanda dah tua macam aku
tua ker???? tangg mana tu ????

Defcon
Webmaster Team
Posts: 308
Joined: 26 Dec 2006, 22:54
Location: 127.0.0.1
Contact:

Re: sakit lutut

Post by Defcon »

pachio wrote:telan ponstant
errr..saya punya kes...xjalan gak huhuhuhu
.::[x]:

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Re: sakit lutut

Post by bizzyleng »

DLu perNah inJured tiMe turun nuang....
Nk bengKok Lutut SaKit, nk tegak Kan poN SaKit....
So ubat Nyer, rehat Dari mendaKi hampir 10 bulan...
n then aMek uBat GLucosamine PLus Chondroitin seminggu sebeLom n SeLePas meNDaKi...
aLhamduLiLLah BeLom saKit LaGi Lututku iNi...

i2 je La yg mmPu D LaKuKan Sekrg Ni...
Huhuhuhuh

botek
Pendaki Gunung
Posts: 5
Joined: 06 Mar 2011, 16:17

Re: sakit lutut

Post by botek »

bulan lepas pi angsi time nak naik tu tangkap kat lutut pulak dh bila balik adoi takitnya lutut mcm mcm telan.. pantang orang kasi panduan jer
semalam masa naik ledang baik pulak lutut tu tak tau la ubat mana yang berkesan time naik ledang okjer lutut tu bila dah nak sampai bawah terkena lak tunggul kayu kat lutut mmm 'sedap' haha apa nak dikatakan tuam dengan ais jer la..

lapislazula
Pendaki Gunung
Posts: 33
Joined: 30 Oct 2010, 21:20

Re: sakit lutut

Post by lapislazula »

salam..ini ad petua dapat drpd ex komunis zaman jepun dulu..kalau nk lutut steady..cuba amalkan mkn biji durian rebus mcm kita rebus biji cmpedak tu..insyaallah..

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

hah... betul betul ke tipu tipu nih?
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: sakit lutut

Post by Fiftyhertz »

semalam turun gunung nuang dengan keadaan basah yang membuatkan pakaian basah berat, trekking pole membantu untuk mengurangkan tekanan pada lutut dan memberi keseimbangan. lutut kena sayang, kalau x rehat mcm bro bizzyleng :kah:
heal the world. make it better place.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

hee hee..... rerajin ah makan jamu ubat kuat tuh.....
dari ponstern yg guna bahan canggih tuh....

tapi... jgn lupe plak kuat kan minum air... tuh saja
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: sakit lutut

Post by Fiftyhertz »

komunis kuat makan durian dekat hutan malaysia ni. tu yang laju je dari thailand ke jb sebab lutut dah mantap, tambah pula naik basikal mmg terbaek.

tapi memang betul ek cara gitu? nak try la nanti.
heal the world. make it better place.

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

hah kominis dulu yer ah baik... la nih dari siam diorang masuk hutan johor, pasal bukan kominis, tapi KORONI yg nganto suh carik geharu....
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: sakit lutut

Post by orga »

gaharu??..gaharu pon bole ubat sakit lutut hape..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

haa haa... sume pon buleh orga.... daun dia kamu leh rebus gak.... buat kambing makan heehehe

nih terbaru. minyak urut pati kambing gurun.... pastu campur ngan kemuning hitam... peeergh terbaik beb...
mahu cuba leh kasi order sama idan...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: sakit lutut

Post by orga »

ye laaa..idan skang mana nk jual minyak dah kt geng2 gunung..
baek dia kasi geng2 pancing dia sihat walafiat tak sakit lutut..haha
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

kih kih kih..... takpa takpa.... saya ada... tapi la nih dah tukaq ke minyak lintah jer heehehe
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: sakit lutut

Post by orga »

minyak lintah taruk kt lutut kang kot lg kejang tak..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

tak tak... pernah tersalah guna...
kat gng bunga buah... ada akak nih terkehel kaki dia.... mintak minyak urut geng 2 dia leh tahan gak kosong berlenggang sume nyer. seb baik abang hero ada minyak dalam bag, kasik ler dia pakai, kata nyar ok, lembut, kurang sakit pastuh, bau pon tak kuat cam gamat..... sekali ada member tegur. minyak ape beb.... aku pon luper pasal dah tertanggal tulisan dia. botol putih jer haahaha

dah turun baru pasan kat poket belah tepi bag ada info dan cara pengunaan dia haaha siap gambaq lagi...

nah... aku bagi kat aka tuh. haahah.....
petak muka
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
Fiftyhertz
Pendaki Gunung
Posts: 91
Joined: 24 Apr 2011, 09:45
Location: Ampang

Re: sakit lutut

Post by Fiftyhertz »

haha merasa la kakak tu

btw adakah gym training especially untuk betis, peha dan lutut sblm pendakian sbnry dapat mengurangkan kecederaan pd lutut ketika pendakian?ke ia hanya membantu stamina shj?
heal the world. make it better place.

User avatar
bizzyleng
Pendaki Gunung
Posts: 170
Joined: 04 Oct 2007, 23:45
Location: QuLaiForNia
Contact:

Re: sakit lutut

Post by bizzyleng »

Fiftyhertz wrote:haha merasa la kakak tu

btw adakah gym training especially untuk betis, peha dan lutut sblm pendakian sbnry dapat mengurangkan kecederaan pd lutut ketika pendakian?ke ia hanya membantu stamina shj?

aKu rase aDe kesaN gak KLu maen gym...
SebLm Start MenDaKi baLik, aKu training Kt GyM gak...
tp MaEn riNgaN2 je La, BaGi aKu baGus maEn gyM ni...
kuaT KaN kaKi n seKaLI ngan otot BeLakng...
Xde La SaKit BLkG KLu bawaK Beg berJaLan LaMe2...

TyPe iKot aPe yg DaH D rase...
kLu saLah Ya aMpun....
8) 8) 8)

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

Fiftyhertz wrote:haha merasa la kakak tu

btw adakah gym training especially untuk betis, peha dan lutut sblm pendakian sbnry dapat mengurangkan kecederaan pd lutut ketika pendakian?ke ia hanya membantu stamina shj?
klu tak silap aku... doktor akan menegur tentang permakanan dan jaga tertib sukan tu jer dalam bab lutut nih beb... takda plak bab lain... contoh. keter jalan sebulan sekali tukar minyak, kome ada tukar ker? lagi udah turun bukit lagi mahu nyak nyak nyak....

ahir kata.... gaout le kome eeh!! takde kene ngena
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

setahu aku... senaman paling bagus untuk semua sukan (kebanyakannyer lah) is berenang...
dah kuat merokok tuh g lah berenang, kuat main peluh g lah berenang, kuat manjat gunung g lah berenang, kuat kerja pon bagus berenang, nak nak yg dok dean komputer.... leh cuci mata dalam ayo kelorin tuh
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: sakit lutut

Post by nazryst »

berenang atas tilam bleh tak atan.... kawan aku pernah buat... nama dia Atan sebijik macam nama kau... tinggi pun lebih kurang kau jugak... minat motor, basikal dan lain lain... macam kau jugak....

User avatar
aliph
Pendaki Gunung
Posts: 167
Joined: 16 Feb 2011, 15:28

Re: sakit lutut

Post by aliph »

berenang atas tilam sambil disaluti sleeping bag coleman....
kipas putar no.3
asyukkkkk.....
9W2 VCR
MARES
'BeTtEr To LiGhT A MuTiArA HiTaM ThAn To CuRsE A DaRkNeSs'

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

hoh skang dah takleh bernang atas katil.... posisi tak muat... haahaha
kuak lentang kang takut terkena muka lines men... tak pepasal kena tido luar lak besok nyer haahahaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: sakit lutut

Post by kOmbAtKaMpOng »

rasa macam budoh tapi macam selaloo jer orang buat jalan macam ketam time menurun.. sbb selaoonya tyme turunn neh lah lutot masing2 mula nak pewai..

kOmbAtKaMpOng
Pendaki Gunung
Posts: 15
Joined: 16 Feb 2011, 01:29

Re: sakit lutut

Post by kOmbAtKaMpOng »

satoo lagi elakkan main lompat2 tyme turoon mmg laju dan seronok tapi lutoot la yang menjahanam mcam spring keta selaoo sangt terjun lopak kan cepat melingkop

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

hee hee... turun sambil ikut rentak salawat dalam hati atau zikir mesti bergaya...
cer cuba... insya'allah......
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
JeNaL
Pentadbiran
Posts: 1758
Joined: 27 Mar 2007, 16:07
Location: sri kembangan
Contact:

Re: sakit lutut

Post by JeNaL »

seper4alif wrote:setahu aku... senaman paling bagus untuk semua sukan (kebanyakannyer lah) is berenang...
dah kuat merokok tuh g lah berenang, kuat main peluh g lah berenang, kuat manjat gunung g lah berenang, kuat kerja pon bagus berenang, nak nak yg dok dean komputer.... leh cuci mata dalam ayo kelorin tuh
ada info yg aku dapat pulak katanya antara senaman yg bagus untuk lutut adalah
1. basikal
2. berenang

pasal dua senaman ni yg tiada graviti atau impak pada lutut dan pada masa yg sama menguatkan otot sekitar paha dan betis kita.

apabila otot sekitar paha kuat, ianya akan mengurangkan pergantungan sendi lutut (tempurung lutut). ini kerana segala takanan pada lutut akan diserap oleh otot sebahagiannya.

biasanya masalah lutut ni terjadi masa nak turun la kan... naik kurang berlaku kann.

ni satu lagi petua aku dapat masa pi pinnnacle. guide masa tu tak galakkan kan minum air byk sgt masa naik, tapi masa nak turun dia minum byk. alasannya bila kita minum byk masa naik, kita akan berpeluh, dan bila kita berpeluh garam dlm badan jugak akan kluar, jadi bila garam kurang dlm badan otot jadi lemah dan antara anggota badan yg menerima beban badan dan graviti semasa turun adalah lutut. jadi lutut senang mengalami masalah.
--· ··- -· ··- -· --· --- -· ·-·· ·· -· ·
W a r i s a n K h a z a n a h P e r g u n u n g a n
·--- · -· ·- ·-··
Pentadbir GunungOnline
9W2WZL
http://jenal.multiply.com

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

yap..... info yg aku kena masa dok dalam KLS (kelab lumba basikal selangor)

train basikal sehari 4 jam... masa nih kelas di melaka. dr tuh sendiri kata the best is berenang sehari 2Km bersamaan berlari 20ribu tapak... tapi impact berlari lebih bahaya dari berenang contoh... Bagi aku, lari atas pasir lagi banyak bakar calories dan lebih selamat (dalam jangka masa panjang) dari lari atas jalan, sebab pasir kan poros, so kita guna lagi banyak tenaga untuk propell ourself forward, klu treadmill, you dont have to propell your self forward sebab treadmill belt tu dah buatkan untuk kita so takda menda pon yg membantu kecuali untuk jantung....

jom buat matematik sikit. kita buat kajian penggunaan treadmill, berjalan dalam satu kilometer, bersamaan dengan 2000 langkah, dalam kawasan men datar, setiap langkah impak pada badan kita adalah antara 11/2 hingga 2 kali berat badan kita. Kalau kita jogging, bersamaan dengan 1400-1500 langkah, dan impak adalah dalam 2-3 kali berat badan kita. Dan treadmill disebabkan ada belt yang bergerak, otot hamstring dan jugak bontot tak pakai (sebab hamstring dan bontot tugasnya untuk melonjakkan kita ke depan so tak guna tenaga peha atau betis,

maksud dia belt pada treadmill tu dah mengambil alih fungsi tu) during walking or running on the treadmill. So kita guna otot paha 20% sahaja (macam buat leg extension) Katakanlah, korang buat 3 kali seminggu, that will be 6000reps x 3 kali seminggu x 52 minggu ( setahun) equals kepada 936,000 rep legs extension, atau 468,000rep satu kaki. bayangkan berat korang 100llbs atau 45kg kena plak aku 85+10 haahaha, itu bersamaan dengan 4.6juta lbs atau 2 juta kg untuk paha sahaja, dengan tak ada langsung hamstring atau glutes. Cuba pikir macam ni. Kalau korang buat tricep 400,000 kali dengan berat 100lbs, dan tak buat bicep curl, korang rasa elbow joint korang akan sakit atau tidak? So dalam jangka masa panjang, lari atas treadmill boleh menyebabkan sakit lutut. So kalau boleh, campur campur lah lari kat luar dan jugak buat treadmill sekali seminggu kalau ujan kat luar, atau jerebu (macam hari ni). sah sah lutu terima impak maksima 4 dan akan di tayangkan plak tak lama lagi hee hee merapu

so kira plak yang berlari di taman ala ala hindustan tuh... di kali dua dengan berat badan beb.... its gonabe double impack to your lutut.... so impactf/efact dia masa tua lah nanti ek.....

berbalik pada mengayuh/berbasikal.....
pendek jer kata DR tuh..... sehari kamu mengayuh 4jam (wajib untuk setiap atlit) kali seminggu (7) kali lagi sebulan..... jawapan dia....
sperma kamu tak sempat membiak...... haahahaha... terus muka semua kecewa tuh jeeer :)
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
rainmaker
Pendaki Tegar
Posts: 282
Joined: 24 May 2010, 13:18
Location: Setapak, KL
Contact:

Re: sakit lutut

Post by rainmaker »

nice info
You tell me we can start the rain, You tell me that we all can change, You tell me we can find something to wash the tears away.

ImageImageImage

YayaAntiTogeh
Pendaki Gunung
Posts: 2
Joined: 05 Jul 2012, 07:21

Re: sakit lutut

Post by YayaAntiTogeh »

ubatnye enjet sedas....
elakkan dr terkena kehausan maupun skru skru lutut longgar

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: sakit lutut

Post by shahrul »

seper4alif wrote:haa haa... sume pon buleh orga.... daun dia kamu leh rebus gak.... buat kambing makan heehehe

nih terbaru. minyak urut pati kambing gurun.... pastu campur ngan kemuning hitam... peeergh terbaik beb...
mahu cuba leh kasi order sama idan...
haaa.. pasal kemuning hitam ni, sikit2 mau tambah..

---
Khasiat Kemuning Hitam / Penawar Hitam

Dalam perubatan dan kepercayaan masyarakat Melayu, teras kemuning hitam atau penawar hitam dianggap mempunyai nilai perubatan yang tinggi. Antara khasiatnya ialah untuk merawat gigitan serangga dan binatang berbisa. Caranya ialah dengan melekatkan teras tersebut terus pada tempat gigitan. Khasiatnya yang lain ialah sebagai ubat untuk mempercepatkan penyembuhan luka. Ia digunakan dengan cara mengasah teras kemuning pada pasu tanah liat dan disapukan airnya pada tempat luka. Kemuning hitam juga terbukti dalam menyembuhkan masalah perut yang meragam dan tak berapa selesa seperti cirit birit, senak dan sakit perut.

Khasiat Kemuning / Penawar Hitam :
1. Penenang & Penerang hati
2. Penyembuh luka
3. Penolak sihir / ilmu hitam
4. Penawar gigitan binatang bisa
5. Penawar mabuk / racun
6. Lain-Lain Penawar Penyakit : Demam panas, kencing manis, buasir, busung, batuk, cacing, sakit dalam mulut, mata kabur, kembung perut, kudis, luka dan susah buang air.

Cara Menggunakannya
Caranya ialah dengan merendam teras kayu kemuning hitam / penawar hitam dalam air atau diasah selama 10 minit. Airnya kemudian diminum. Walau bagaimanapun perlu dingat kita hanya berusaha dan sembuh atau tidak adalah dengan kehendak dan izinNya juga. Kita berikhtiar untuk penawar yang datangnya dari ciptaan Allah, maka kuasa mutlak adalah milikNya. InsyaAllah
---

info dari Fitrah Alam Rimba https://www.facebook.com/fitrahalamrimb ... 5779159711

haritu balik kg jumpa brader Rahmat dari Kuala Kangsar.. usia dalam 40-an, jauh meniaga kayu-kayu dan akar hutan tak terkira banyaknya
sempat sembang2 sikit je dgn dia, nak menuntut ilmu makan tahun juga. dia sendiri pun dah berbelas tahun belajar pasal kayu hutan dan khasiatnya, masih belajar lagi katanya. pergh

mau belajar dengan dia senang je syaratnya, jumpa bagilah salam dan berjabat tangan. barulah tok guru lapang dada nak menurun ilmu :D
_________________
_________________

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

kiikiikii.... ambe dok simpan berketul ketul gak.... dapat dari sahabat belah pantai timur...
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: sakit lutut

Post by seper4alif »

klu kamu rebus kemuning hitam tuh, kamu minum ayor dia campur ngan kopi ala ala tongkat ali... peeergh... lagi best wooo debar dia dari kena ubat batok haahahahaaaa
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: sakit lutut

Post by shahrul »

seper4alif wrote:klu kamu rebus kemuning hitam tuh, kamu minum ayor dia campur ngan kopi ala ala tongkat ali... peeergh... lagi best wooo debar dia dari kena ubat batok haahahahaaaa
le ni bole dapat org jual kat fesbuk, blog.. ramai yg meniaga

ada jual seketul teras, ada yg dah siap buat tasbih segala. macam2 khasiat. kut
_________________
_________________

Post Reply