Basic Peralatan Dalam Backpack

Klinik Gunung • Khas untuk ruangan diskusi ilmu pergunungan sahaja.

Moderator: orga

Post Reply
User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 23 Dec 2010, 09:15

Salam,
agak lemau thread nih sbb lama dah org tak bukak topik baru..
pekata kali ni kita diskas ttg basic peralatan dalam backpack..

rasanya topik2 camni dah byk diperbincangkan dlm topik2 lepas..
cuma tak terkupas secara menyeluruh dan byk meleret2 ke menda lain..
mungkin pendaki sekelian sudi share apa barang2 basic yg perlu ada dlm begpack tuan puan..?

Pendakian bukan semudah abc..bukan sesimple main sumbat je apa patut dlm beg pastu tunggu tunggu ration dr gogo..
Pengetahuan ttg pengurusan barang2 yg perlu dibawa dan yg tak perlu adalah penting..
ratio berat beg bebanding fizikal tubuh pon perlu diambil kira..sbb tu akan menentukan performance nnt camne..

Pengurusan barang2 juga berbeza mengikut jenis2 xpdc dan tempoh masa yang di perlukan..
mungkin bagi mereka yg berpengalaman, utk packing hanya ambil masa yg singkat..tp bg yg baru menceburi, tentu agak lama utk berfikr apa barang yg perlu dibawak dan apa yg tidak perlu..lebih2 lg jika kita ditugaskan sbg gogo, guide atau sweeper, tentunya perlu lebe arif dlm memastikan barang yg perlu dibawa..

jadi, pekata kita share pengalaman kita dlm packing-memaking nih..
boleh bagitau trip berapa lama, berapa liter beg kita pakai dan apa barang yg kita bawak..
hope pendaki2 yg lain akan dpt manfaat dr apa yg kita kongsikan..
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by mizi » 23 Dec 2010, 18:37

dlm beg aku ada
1. parang,
2. sleping beg,
3. baju kering sehelai sepingang,
4. jaket,stokin,sleping beg,
5. 3 botoi mineral 1.5 liter berisi air,
6. head lamp,
7. mestin,
8. dapur,
9. gas cv 470,
10. gas botol,
11. lanten,
12. fly 12 x 10,
13. groun sheet,
14. tali kambeng 20 kaki,
15. periuk belanga..

ni mmg sentiasa ada walau trip sekerat hari...resion terpulang pada berapa ari mo msk hutan...


mizi... aku edit bg nampak cantik sikit
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 27 Dec 2010, 01:13

mizi soang je?
ada sesapa bole up gambo brg yg nk masuk beg sebelum packing?
ImageImageImage

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by mizi » 27 Dec 2010, 17:45

dlm beg aku ada
1. parang,
2. sleping beg,
3. baju kering sehelai sepingang,
4. jaket,stokin,sleping beg,
5. 3 botoi mineral 1.5 liter berisi air,
6. head lamp,
7. mestin,
8. dapur,
9. gas cv 470,
10. gas botol,
11. lanten,
12. fly 12 x 10,
13. groun sheet,
14. tali kambeng 20 kaki,
15. periuk belanga..

ni mmg sentiasa ada walau trip sekerat hari...resion terpulang pada berapa ari mo msk hutan...


mizi... aku edit bg nampak cantik sikit
tq abam orga
climb long trail
p11at

User avatar
rembau
Pemegang Amanah GO
Posts: 1394
Joined: 06 Dec 2005, 08:41

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by rembau » 27 Dec 2010, 17:56

orga...kau up dulu le.
Bagi aku..
2,9,10,11&13..ini tgk kes & keperluan
Dan Kami jadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya, supaya bumi itu tidak menggegar mereka; dan Kami jadikan di celah-celahnya jalan-jalan laluan, supaya mereka mendapat petunjuk.(Surah Al-Anbiyaa':31)

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 27 Dec 2010, 20:41

la aqu tya aqu yg up dulu..haha
nnt aqu korek2 balik gambo2 lama..
ImageImageImage

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 27 Dec 2010, 21:36

Ok aqu share dulu la..

Ni item yg aqu bawak masa trip sondol gng dungun 22 jun 2008..dah 2 tahun lebih..tp byk yg tk relaven kalo nk bawak skang.. byk brg2 dah upgrade utk trip thn2 2009 dan 2010..nnt aqu up kalo ada trip2 baru pasni..

Mebi ni bukan setting2 barang basic..tp aqu cam customize utk trip tuh..

Image
ada radio, gps, handphone, headlamp, mini led, multi tool, pocketknife, mini psk, rokok, lighter, notebook, pen, topo, buff..lupa apa lg dlm porch tu..rasanya ada dry bag skali dlm tuh..

Image
ada psk, fak, messtin, spork, tali, crab, parang, pisau, sling cord, lantern, stove, adaptor..tader dlm gambar fly dan gas kot

Image
sleeping bag, jaket, kain, kasut getah, raincover, drybag, stokin, glove, tight, arm cover dan pakaian2 la..

Image
beg pakai taim tuh osprey atmos..terbaekk..

yg tak masuk lg..ration..kalo ada yg tak masuk mebi aqu ada selit2 kendian..
lab kit pon tader dlm gambar tp aqu bawak taim tuh..
satu lg kamera sbb kamera tgh amik gambar taim nih..haha
ImageImageImage

User avatar
biNGai
Kerabat Gunung
Posts: 3216
Joined: 19 Dec 2005, 13:18

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by biNGai » 27 Dec 2010, 22:34

bawak ini macam pon bole tangkap lutot ke orga? hahahaha
M.A.L.A.S - Copyright © 2003-2009. All rights reserved.
"Demi langit beserta seluruh binaannya, Demi bumi serta yang ada di hamparannya, Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya.."

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by mizi » 27 Dec 2010, 22:59

dlm beg aku ada
1. parang,
2. sleping beg,
3. baju kering sehelai sepingang,
4. jaket,stokin,sleping beg,
5. 3 botoi mineral 1.5 liter berisi air,
6. head lamp,
7. mestin,
8. dapur,
9. gas cv 470,
10. gas botol,
11. lanten,
12. fly 12 x 10,
13. groun sheet,
14. tali kambeng 20 kaki,
15. periuk belanga..

ni mmg sentiasa ada walau trip sekerat hari...resion terpulang pada berapa ari mo msk hutan...


mizi... aku edit bg nampak cantik sikit
tq abam orga
16.radio
17.topo
18.rokok shuriaaa sekatun
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 29 Dec 2010, 18:03

takat aqu ngan mizi je share..baek aqu trekking ngan dia je.. :lidah:
ImageImageImage

User avatar
jenalab
Pendaki Gunung
Posts: 18
Joined: 26 Apr 2010, 12:10

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by jenalab » 29 Dec 2010, 22:31

salam..
senarai yg ditulis tu untuk basic backpack.. camaner ngan ubatan plak.?
sekadar bertanya.... biasanya ubat apa yg biasa dibawak semasa treking.?
takde ke dokter2 ke..misi2 ke.. atau yg tahu hal2 ubat ni..? tolong la terangkan skit..
aku biasa bawak :
1. penadol
2. handiplas.
3. minyak TYT..
4. minyak panas..

ni adalah antara yg paling asas la...
KUaLA TrG - DUngUN - TEreNGgaNU.
http://s864.photobucket.com/home/jenalab/index

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by nazryst » 30 Dec 2010, 14:13

Orga & mizi.... apa yang korang bawak sama ajer lebih kurang... kira betol dah tu asas barang barang camping ....

Lt.Cmdr. Kamal Ariffin
Kerabat Gunung
Posts: 1318
Joined: 12 Jan 2006, 11:43
Location: Gunung Bawah Laut
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by Lt.Cmdr. Kamal Ariffin » 30 Dec 2010, 15:49

Basic untuk kami
1. Garam
2. Mancis
3. Banet (pisau)
Tapi kekadang seludup gak duit 50 hinggit kat mana mana celah la untuk beli barang.
Tapi jangan sampai kena tangkap..........

nazryst
Pendaki Terlampau
Posts: 650
Joined: 16 Feb 2006, 12:17
Location: Natural Geography
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by nazryst » 30 Dec 2010, 18:11

Basic untuk kami
1. Garam
2. Mancis
3. Banet (pisau)
Tapi kekadang seludup gak duit 50 hinggit kat mana mana celah la untuk beli barang.
Tapi jangan sampai kena tangkap..........
Ini kita panggil magik atau bahasa melayu "ilmu hitam"... moral of the story... jangan jujur sangat... kalau kena tangkap paling berat pun setakat komando rest ajer kan kan kan... tak pun jadi laa kura kura berenang kuak lentang....

User avatar
che'gu
Pendaki Tegar
Posts: 289
Joined: 27 Jan 2009, 01:58

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by che'gu » 02 Jan 2011, 01:26

salam..
senarai yg ditulis tu untuk basic backpack.. camaner ngan ubatan plak.?
sekadar bertanya.... biasanya ubat apa yg biasa dibawak semasa treking.?
takde ke dokter2 ke..misi2 ke.. atau yg tahu hal2 ubat ni..? tolong la terangkan skit..
aku biasa bawak :
1. penadol
2. handiplas.
3. minyak TYT..
4. minyak panas..

ni adalah antara yg paling asas la...

hah, ni pun penting gak nih. selain yg bro jenalab list kat atas tu, ada lagi tak ubat2an lain yg rasanya perlu bawa. Perlu tak pil malaria ker...dan yg sewaktu dngnya.

p/s: err...hari tu ada tngk dual survivor...ada dua jenis ubat kat dlm first aid kit dia bleh buat api. Ada sapa2 tau 2 ubat tu?

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 05 Jan 2011, 10:49

dual survivor mcm tak aci..dorang gunakan byk sgt bahan..utk demo ok la

aqu tak pasti sbb tak tengok tp aqu rasa dorang gunakan potassium permanganat KMnO4 dan gliserin C3H5(OH)3..

KMnO4 guna utk antiseptik atau water treatment..C3H5(OH)3 utk gula dan makanan tenaga..

layan skek persamaan kimia 2 menda nih

KMnO4 + C3H5(OH)3

KMnO4 + C3H5(OH)3 --> K2CO3 + Mn2O3 + CO2 + H2O

imbangkan persamaan-->

14KMnO4 + 4C3H5(OH)3 --> 7K2CO3 + 7Mn2O3 + 5CO2 + 16H2O

jd 14 molekul KMnO4 dan 4 molekul C3H5(OH)3 diperlukan utk reaction

ikut nisbah campuran 14:4 atau 77:23 mesti jadik punya..

sori kalo salah..aqu belajar kimia taim form5 20 thn lepas..tya la dak2 gng duk U kalo nk kepastian..
ImageImageImage

User avatar
kemm
Pendaki Gunung
Posts: 88
Joined: 28 Dec 2010, 21:40
Location: Sri Damansara

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by kemm » 05 Jan 2011, 14:54

hmmm nampaknya topik nih macam trip solo.. kalau aku, trip sehari aku ingat aku akan bawak:

1. 1 botol 1.5 l air mineral
2. fly 7 x 7
3. carry mat
4. sleeping bag
5. 1 set pakaian kering
6. PSK/FAK/henfon & spare contact lens
7. ration secukupnya + sehari extra + cokelat nips
8. headlamp + bateri utk 2 hari
9. mestin
10. pisau
11. lighter
12. tali posmen/bungkusan 5m x 2

brg2 nih pun, yang aku ada jer. lantern & dapur seme tu aku takde lagi, huhu.. dlm proses nk beli..

kalo trip sehari, aku bawak je pack TNF electron 40 tiruan aku tu, boleh la kot buat sementara waktu.. :D
Wa tanya saja, wa taktau..

betterman
Pemegang Amanah GO
Posts: 2828
Joined: 04 Dec 2005, 08:39
Location: Bawah beirut
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by betterman » 08 Feb 2011, 22:59

Selain daripada apa yang dah ditulis kat atas, kat bawah nie penambahan peralatan yang aku biasa bawak untuk trip aku (personal + company)

1. solid fuel
2. pancang besi untuk ikat tali flysheet
3. trekking pole
4. extra fly/poncho untuk tutup tepi flysheet supaya angin atau hujan tak masuk
5. pengepit baju/kertas untuk kepitkan extra fly/poncho tu kat flysheet
6. wet tissue
7. bantal angin

Kalau ada tambahan lain nanti aku post
Getting to the summit is optional, getting down is mandatory...

penJelaJahJuJur
Pendaki Gunung
Posts: 40
Joined: 27 Nov 2006, 01:40
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by penJelaJahJuJur » 09 Feb 2011, 21:35

err.. survival kit gadis gadis ade barang barang kegadisan sekeping dua.
setelah mendapati pada suatu malam yang dingin dan tgh OT kaw2 ontrek, tetibe 'terasa',
nak reach barang keperluan tersebut jauh kedasar bag.
kalo dah taruk dalam PSK ni siang siang senang je nak amek.

(ciscis sape gelak lagi pasni memang aaa T_T)

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by mizi » 09 Feb 2011, 22:43

err.. survival kit gadis gadis ade barang barang kegadisan sekeping dua.
setelah mendapati pada suatu malam yang dingin dan tgh OT kaw2 ontrek, tetibe 'terasa',
nak reach barang keperluan tersebut jauh kedasar bag.
kalo dah taruk dalam PSK ni siang siang senang je nak amek.

(ciscis sape gelak lagi pasni memang aaa T_T)
psk tu menda...pack survival kit kerr atau poket suar koyak hahahaha
climb long trail
p11at

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 10 Feb 2011, 08:45

err.. survival kit gadis gadis ade barang barang kegadisan sekeping dua.
setelah mendapati pada suatu malam yang dingin dan tgh OT kaw2 ontrek, tetibe 'terasa',
nak reach barang keperluan tersebut jauh kedasar bag.
kalo dah taruk dalam PSK ni siang siang senang je nak amek.

(ciscis sape gelak lagi pasni memang aaa T_T)
psk tu menda...pack survival kit kerr atau poket suar koyak hahahaha
psk gadis la mizi..pek sluar ketat
ImageImageImage

kelahmerah
Pendaki Gunung
Posts: 4
Joined: 28 Jan 2011, 11:57

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by kelahmerah » 14 Feb 2011, 16:36

saya punya barang lebih kurang sama seperti yang bro-bro sebut diatas, cumanya saya ni trekking bukan untuk naik gunung tapi trekking redah hutan pergi memancing. jadi peralatannya bertambah sedikit seperti:

1. 2 botol 1.5 l air mineral
2. flysheet dan ground sheet
3. sleping mat
4. sleeping bag
5. 2 set pakaian tidur
6. 1 set pakaian pancing cum trekking
7. dapur+gas
8. energizer headlamp + bateri utk 2 hari
9. mestin
10. pisau dan parang
11. lighter
12. tali
13. barang makanan(beras dan seadanya)
14. peralatan memancing (anggaran berat dalam 0.8 ke 1kilo)

berat beg selalunya dalam 13-16kg kalu untuk trip 4h3m. sekadar berkongsi pengalaman saya sebagai pemancing yang suka trekking

Trup Kampung
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 10 Jul 2011, 22:10

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by Trup Kampung » 15 Jul 2011, 01:38

just share.

- baju & seluar sepasang, kasut getah, ponco rm3.

- parang, rokok 5 kotak, lighter, firestarter.


setakat saya memaksimumkan ketabahan hati dgn hanya bergantung pd benda ini, pernah catat masa peribadi 24 hari solo trekking teroka trek baru di belantara dgn hanya benda-benda tersebut. syukurlah.

User avatar
mizi
Kerabat Gunung
Posts: 1308
Joined: 17 Jul 2006, 15:22
Location: perlis
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by mizi » 15 Jul 2011, 20:35

just share.

- baju & seluar sepasang, kasut getah, ponco rm3.

- parang, rokok 5 kotak, lighter, firestarter.


setakat saya memaksimumkan ketabahan hati dgn hanya bergantung pd benda ini, pernah catat masa peribadi 24 hari solo trekking teroka trek baru di belantara dgn hanya benda-benda tersebut. syukurlah.
abam memang hebatt
climb long trail
p11at

User avatar
shah_1816
Pendaki Gunung
Posts: 146
Joined: 31 Jan 2011, 13:31

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by shah_1816 » 15 Jul 2011, 22:18

just share.

- baju & seluar sepasang, kasut getah, ponco rm3.

- parang, rokok 5 kotak, lighter, firestarter.


setakat saya memaksimumkan ketabahan hati dgn hanya bergantung pd benda ini, pernah catat masa peribadi 24 hari solo trekking teroka trek baru di belantara dgn hanya benda-benda tersebut. syukurlah.
wooww...dasat jugak nih...kalau rajin share la pengalaman 24 hari dgn brg2 kt atas tu...TQ

User avatar
soulfly
Kerabat Gunung
Posts: 1147
Joined: 18 Mar 2008, 15:57
Location: SENTUL

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by soulfly » 18 Jul 2011, 12:15

ni aku punya pulak..
01-mestlah bag LOWE kan...
02-mestenn sepasang
03-cawan setenlees steel sebijik
04- pisau berbagai guna'
05-parang
06-solid fuel,campur pemetik api aku letak sekali
07-fly 7x7 campur ground sheet campur tali
08-botol air kosong dua botol, yang ada isi ibotol skurang2nya,(untuk sorang)dulu pakai botol mineral,skang tak lagi sbab dah ada platipus
09-buku nota sebab nak salin no phone YL ekeke
10-yang ni memang tak boleh tinggal maklum lah dah berumur,(kotak ubat-ubatan..)
11-bag kecik untuk alatan maindian semestinya (LOWE)
sekian (tak rasmi)
lama sangat...

Trup Kampung
Pendaki Gunung
Posts: 7
Joined: 10 Jul 2011, 22:10

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by Trup Kampung » 19 Jul 2011, 12:52


wooww...dasat jugak nih...kalau rajin share la pengalaman 24 hari dgn brg2 kt atas tu...TQ

nanti sy cerita panjang pengalaman sy, sangat berharga yg telah dimasukkan dalam kitab memori kenang-kenangan hidup sy. tidak sesat sbb merintis jalan,cuma 24 hari didalam hutan sangatlah bermakna.

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by shahrul » 05 Aug 2011, 01:33

just share.

- baju & seluar sepasang, kasut getah, ponco rm3.

- parang, rokok 5 kotak, lighter, firestarter.


setakat saya memaksimumkan ketabahan hati dgn hanya bergantung pd benda ini, pernah catat masa peribadi 24 hari solo trekking teroka trek baru di belantara dgn hanya benda-benda tersebut. syukurlah.
menarik ni.. makanan tak bawak, carik buah dlm hutan ke?
share la camno bole survive hampir sebulan dgn basic di atas, terima kasih
_________________
_________________

User avatar
burningredberry
Pendaki Gunung
Posts: 44
Joined: 04 May 2011, 09:43
Location: Balakong
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by burningredberry » 11 Feb 2012, 11:00

just share.

- baju & seluar sepasang, kasut getah, ponco rm3.

- parang, rokok 5 kotak, lighter, firestarter.


setakat saya memaksimumkan ketabahan hati dgn hanya bergantung pd benda ini, pernah catat masa peribadi 24 hari solo trekking teroka trek baru di belantara dgn hanya benda-benda tersebut. syukurlah.


mak ai, dasat nye. 24 hari...
lagi lama dari umai yg sesat dalam hutan tanpa ada apa2. tu pun 19 hari...
Nature.is.the.art.of.God | "Aim for the moon, at least you'll fall among stars"
Image Image

User avatar
adventure inc
Pendaki Tegar
Posts: 222
Joined: 27 May 2009, 23:51
Location: penang hill, my

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by adventure inc » 08 Sep 2012, 13:10

salam, juzt nak share jugak laa apa yg biasa aku pack (esp tuk multi days trip):

Gears:
1) 2 men tent (berat dlm 2kg)
2) ground sheet (saiz dlm 1m x 2m)
3) FAK
4) botol air - 2 x 1.5L kosong dan 1 x 1L berisi
5) tali 20m
6) sleeping bag + sleeping mat
7) pisau (dulu aku bw parang, la ni guna mora companion ja)
8) SMS (Save MySelf) kit (dalam ada headlight, fire starter, spare bateri, poket knife, lighter, mylar blanket, masking tape,
sewing kit)

Cooking utensils:
1) messtin
2) stove & gas (aku guna campinggaz)
3) cawan comel ku
4) fork & spoon

Pakaian:
1) pakaian tidur satu set
2) 1 set pakaian spare (biasa selai tshir & suar 3quarter)
3) spare stokin

Lain-lain:
1) payung
2) emergency ration
3) personal ration
:: DOUBT :: FEAR :: EXCUSES ::
the mountain is not the only thing you conquer - never stop xploring

User avatar
irmuaaz
Pendaki Hebat
Posts: 360
Joined: 18 May 2011, 00:49
Location: Seri Kembangan
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by irmuaaz » 09 Sep 2012, 12:28

Best lak topic ni tengok orang bawak apa, tgk Orga dengan GPS pun bawak 2. Pastu aku nampak cam ada Palm Pilot lagi. Parang dengan pisau tu kena di Kydexkan tu Orga :)
Muaaz Mohamad Nor
Footsteps Travel and Outdoor Gear
www.footsteps.com.my
info@footsteps.com.my

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by seper4alif » 11 Sep 2012, 11:10

mercun BOLA/TELO
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
am
Pendaki Sondol
Posts: 459
Joined: 12 Dec 2005, 19:41
Location: Somban, NSDK
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by am » 11 Sep 2012, 12:36

terbaik la bro. 24 hari da bole buat buku tu.. kasi sama tebal dengan The Jungle if Neutral by Spencer Chapmen (1949). da macam komando pulak tu, dan saya menantikannya.
find me more at multiply | blogspot | flickr

User avatar
orga
Senator Gunung
Posts: 2088
Joined: 05 Dec 2005, 22:09
Location: n9 & melaka
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by orga » 14 Sep 2012, 10:37

Best lak topic ni tengok orang bawak apa, tgk Orga dengan GPS pun bawak 2. Pastu aku nampak cam ada Palm Pilot lagi. Parang dengan pisau tu kena di Kydexkan tu Orga :)
sumer brg2 kt gambar atas tu dah tak pakai dah..byk yg dah bertukar..
ImageImageImage

User avatar
seper4alif
Kerabat Gunung
Posts: 2100
Joined: 01 Jun 2006, 09:42
Location: gelanggang TokMeor
Contact:

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by seper4alif » 14 Sep 2012, 11:08

kih kih kih... abang orga skang bawak portch bag jer kan kan kan....

topik nih macam topik yang viewtopic.php?f=56&t=3210
lebih kurang jer
seper4alif
:::masuk tempat orang bawak otak bukan pisau:::
Image ImageImage

User avatar
shahrul
Senator Gunung
Posts: 819
Joined: 25 Apr 2011, 08:21
Location: streets of uptown

Re: Basic Peralatan Dalam Backpack

Post by shahrul » 17 Jan 2014, 08:20

up balik topik ni utk refreshment :lol:
_________________
_________________

Post Reply